Przepis na fantastyczne jabłka w cieście - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pysznego, szybkiego i taniego deseru z jabłek w cieście, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie ciasta (masy na jabłka):
Połącz ze sobą najpierw suche składniki (mąkę, budyń waniliowy, proszek do pieczenia) i wymieszaj [01:21, 01:29].
Delikatnym strumieniem wlewaj mleko roślinne (ryżowe) i dokładnie mieszaj, aby pozbyć się wszystkich grudek [01:29, 01:40].
Przygotowanie jabłek:
Obierz i pokrój jabłka na plastry o grubości około centymetra [01:51, 02:19].
Wprawdzie od kanapek można się odzwyczaić - tak jak mi się przydarzyło,
to nieraz można sobie zrobić frajdę na diecie rozdzielnej, keto lub
niskoalkoholowej i zaserwować kanapeczki na chlebie bez tradycyjnej
mąki...
👉Jak zrobić chleb KETO z mąki migdałowej❓
Robiliśmy już chleb keto, a dziś kolejna propozycja Agnieszki na
następną wersję chlebka keto.
Zapraszamy na przepis na chleb KETO z mąki migdałowej.
Przepis na chleb KETO z mąki migdałowej - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szybkiego chleba keto (niskowęglowodanowego) z mąki migdałowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie składników suchych:
Wszystkie sypkie składniki (mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sól, siemię lniane mielone, pestki słonecznika i siemienia) wsyp do jednej miski [01:00, 01:14] i dokładnie wymieszaj ze sobą [01:18].
Jakby nie było nie ma nic lepszego od własnych domowych przetworów
przygotowywanych z końcem lata i na jesieni na okres zimowy.
Nigdy w
sklepie nie udało mi się kupić coś równie dobrego... Na pewno też nie
było zdrowsze, bo wymagało przepisowych konserwantów chemicznych.
👉Jak zrobić sos słodko kwaśny do słoików❓
W mojej rodzinie od pokoleń przygotowywało się weki, słoiki i beczki z
zapasami na zimę. Dziś więcej robi się w słoikach, a beczki
przechodzą do historii. Tym razem do słoików Aga zapakowała sos
słodko-kwaśny z cukinii, pomidorów🍅 i papryki🌶, a Wam serwuje przepis.
Zapraszamy na przepis na sos słodko-kwaśny z cukinii do słoików na zimę.
Przepis na FANTASTYCZNY sos słodko-kwaśny z cukinią do słoików - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sosu słodko-kwaśnego z cukinią do słoików na zimę, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie i odwadnianie warzyw:
Cukinię pokrój na ćwiartki, a następnie w grubsze plasterki [01:27].
Paprykę pokrój w paseczki lub większą kostkę [01:32].
Cebulę pokrój na ćwiartki, a później w piórka [01:35].
Wszystkie pokrojone warzywa zasyp solą, wymieszaj i zostaw na 2-3 godziny (lub dłużej) [01:47, 01:50]. Należy co jakiś czas je przemieszać, aby cukinia szybciej puściła sok [01:58, 02:29].
Odlej nadmiar soku z warzyw (najlepiej odsączyć całość na sitku) [04:42, 04:51].
Przygotowanie pomidorów i zalewy:
W międzyczasie porządnie umyj i wyparz słoiki [02:37, 02:41].
Sparz pomidory i ściągnij z nich skórkę (dla ułatwienia delikatnie natnij pomidory) [02:50, 02:54].
Do garnka wlej ocet i wsyp cukier, a następnie podgrzewaj na wolnym ogniu, aż się zagotuje [04:06, 04:17].
Pokrój czosnek (nie musi być bardzo drobno) [04:17].
Gotowanie sosu (część 1):
Gdy zalewa octowo-cukrowa się zagotuje, wrzuć odsączone warzywa [04:51].
Dodaj sparzone i obrane pomidory oraz pokrojony czosnek [05:01, 05:04].
Gotuj warzywa przez 20 minut na wolnym ogniu, licząc od momentu zagotowania [05:20, 05:31].
Gotowanie sosu (część 2) i pakowanie do słoików:
Po 20 minutach dodaj curry, paprykę (słodką lub ostrą/chili), pieprz oraz przecier pomidorowy [05:41, 05:53].
Dokładnie wymieszaj i gotuj całość przez kolejne 10 minut [05:53, 06:15]. Co jakiś czas mieszaj.
W razie potrzeby spróbuj i dopraw solą [06:01, 06:05].
Gorący sos nakładaj do wyparzonych słoików, zostawiając 1,5 do 2 cm wolnej przestrzeni od góry [06:42, 06:46].
Wytrzyj brzegi słoika do sucha i szczelnie zakręć nakrętką [07:05, 07:18].
Pasteryzacja i przechowywanie:
Słoiki pasteryzuj przez 10 minut, licząc od momentu zagotowania wody [07:23, 07:31].
Po wyjęciu odwróć je do góry dnem i zostaw do całkowitego wystudzenia [07:34].
Po wystudzeniu wynieś do chłodnej piwnicy [07:42].
Co jak, co, ale sałatki warto urozmaicać. Sałatka lub surówka, to
podstawa każdego posiłku. Na dodatek dobrze jest jak jest zdrowa i to
zdrowa do kwadratu...
👉Jak zrobić sałatkę cebulową❓
Jeśli chcemy coś zdrowego, to warto zrobić sałatkę lub surówkę z cebuli,
a właściwie na bazie cebuli. Dlaczego? A no dlatego, że cebula jest w
ścisłej czołówce warzyw, które poprawiają działanie systemu
immunologicznego.
Przepis na wyśmienitą sałatkę cebulową z ogórkiem kiszonym i jabłkiem - krok po kroku z filmu
Oto
szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki cebulowej, z dokładnym
wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne
czynności:
Przygotowanie składników:
Cebulę (najlepiej użyć łagodnej cebuli cukrowej) pokrój na ćwiartki, a następnie w drobne piórka [01:14, 01:21].
Pierś z kurczaka🍗 z piekarnika na obiad, to świetna propozycja.
Szczególnie wtedy gdy to mięsko jest aromantyczne, mięciutkie i
soczyste.
👉Jak zrobić pierś z kurczaka🍗 z piekarnika w naczyniu❓
W dzisiejszych szalonych czasach większość ludzi będzie zainteresowana,
jak zrobić pierś z kurczaka🍗 z piekarnika na szybko? Ta propozycja jest
na prawdę szybka zarówno w przygotowaniu jak i pieczeniu.
Zapraszamy na przepis na pierś z kurczaka🍗 z piekarnika.
Przepis na soczystą pierś kurczaka pieczoną w piekarniku - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pachnącej, soczystej i mięciutkiej piersi kurczaka pieczonej w piekarniku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie mięsa i marynowanie:
Pierś z kurczaka umyj i osusz, aby nie ociekała z wody [01:19, 01:24].
Przełóż pierś do naczynia żaroodpornego [01:38, 01:43].
Polej odrobiną oliwy (lub oleju) [01:43]. Rozprowadź tłuszcz po całej piersi, używając palców [01:48, 01:51].
Posyp przyprawami (majerankiem, czosnkiem granulowanym, pieprzem, papryką słodką lub ostrą i solą) z jednej strony [01:51, 02:05].
Obróć mięso i przypraw z drugiej strony [02:05, 02:30].
Przykryj i włóż do lodówki na minimum godzinę, aby się zamarynowało [02:37, 02:41].
Na pół godziny przed włożeniem do piekarnika, wyjmij mięso, aby się ociepliło [02:54].
Pieczenie:
Piecz mięso w nagrzanym piekarniku (200°C) przez pół godziny [03:00, 03:06].
Jeśli chcesz, aby wierzch był delikatnie chrupiący, na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę [03:10, 03:14].
Nie rozkrawaj go od razu! Zostaw tak na minimum 5 minut, aby soki zostały w środku, a mięso było soczyste [03:38, 03:41]. Wcześniejsze rozkrojenie spowoduje wylanie soków i wysuszenie mięsa [03:41, 03:50].
W wielu domach jest tradycja, że na niedzielę jako deser piecze się
ciasto. U innych osób jest rzadziej i ciasto pojawia się od święta,
czyli na święta i na imieniny czy też urodziny...
👉Jak zrobić DROŻDŻÓWKĘ ze śliwkami i kruszonką❓
Obojętnie jak często robicie ciasto, a właściwie pieczecie ciasto, to
możecie zrobić ciasto i wypróbować nowy przepis.
Zapraszamy na przepis na DROŻDŻÓWKĘ ze śliwkami i kruszonką.
Przepis na WSPANIAŁĄ i PUSZYSTĄ drożdżówkę ze ŚLIWKAMI i kruszonką - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania puszystej drożdżówki ze śliwkami i kruszonką, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie rozczynu (drożdży):
Do drożdży i cukru wlej letnią słodką śmietankę [01:44].
Warzywa i mięso, to świetna kompozycja. Oczywiści jeśli chodzi o takie
warzywa, które mają niewielką ilość węglowodanów. Do tej grupy na pewno
zaliczają się pieczarki.
Faszerowanie pieczarek jet łatwe w zrobieniu. Natomiast cała
kwintesencja smaku tkwi w przygotowaniu farszu, odpowiednim
przyprawieniu mięsa. A jak to zrobić? To wszytko w filmie omówi i
zademonstruje Agnieszka.
Zapraszamy na przepis na pieczarki faszerowane mięsem mielonym.
Przepis na FENOMENALNE pieczarki faszerowane mięsem mielonym - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczarek faszerowanych mięsem mielonym z piekarnika, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie farszu:
Rozgrzej patelnię z łyżką dowolnego tłuszczu [01:12].
Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż do zeszklenia [01:18, 01:44].
Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojony w kosteczkę czosnek [02:06].
Podsmażaj przez minutkę i dodaj mięso mielone [02:11, 02:22].
Oderwij ogonki od pieczarek (wcześniej je obierając).
Starte ogonki pieczarek na tarce na grubych oczkach [02:27, 02:39].
Gdy mięso jest już na wpół miękkie, dodaj starte pieczarki [02:48].
Podsmażaj razem, aż mięso będzie całkiem miękkie i wyparuje nadmiar wody z pieczarek [02:54, 03:07].
Dopraw pieprzem, solą i papryką [03:07, 03:26] i dokładnie wymieszaj [03:33].
Wyłącz kuchenkę i dodaj połowę żółtego sera [03:36, 03:39]. Wymieszaj [03:45].
Faszerowanie i pieczenie:
Farsz nakładaj do kapeluszy pieczarek do pełna [03:50, 04:21].
Nafaszerowane pieczarki posyp teraz resztą żółtego sera [04:21, 04:34].
Tak przygotowane pieczarki włóż do nagrzanego piekarnika (180°C, termoobieg) [04:34, 04:41].
NO! Tego jeszcze nie widziałem! Szarlotka w proszku, a po pieczeniu
wyśmienite ciasto🥧 i gdybym nie widział, to bym nie uwierzył.
👉Jak zrobić szarlotkę sypaną❓
Mieszać łyżką🥄, to potrafię, chyba jak każdy cywilizowany człowiek. Ze
ścieraniem jabłek🍏, to też jakoś by poszło. Najprostsze ciasto🥧 na
świecie! Na dodatek bez wyrabiania... Każdy sobie poradzi z
przygotowaniem takiej szarlotki. :)
3/4szkl. ksylitolu (można zamienić na inny słodzik)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
170g masła
1,5kg jabłek (najlepiej kwaskowych typu antonówka, reneta)
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Przepis na pyszną szarlotkę sypaną - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szarlotki sypanej, z pominięciem listy składników, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie bazy sypkiej:
Do miski wsyp sypkie składniki (kasza manna, mąka, ksylitol/słodzik, proszek do pieczenia).
Dokładnie wymieszaj ze sobą całość.
Wymieszane składniki podziel na trzy w miarę równe części.
Przygotowanie jabłek:
Obierz i zetrzyj jabłka na tarce.
Do startych jabłek dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.
Składanie szarlotki (warstwowanie):
Przygotuj tortownicę (o średnicy 23 cm): dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.
Na dno wysyp pierwszą część sypkich składników i dokładnie ją rozprowadź.
Połóż połowę startych jabłek.
Wysyp drugą część sypkich składników.
Połóż drugą część jabłek.
Na wierzch wysyp ostatnią, trzecią część sypkich składników.
Na samą górę zetrzyj na tarce zimne masło.
Pieczenie:
Szarlotkę włóż do nagrzanego piekarnika (180°C).
Piecz około godziny.
Ważne: pod tortownicę podłóż blaszkę z wyposażenia piekarnika, aby ewentualny sok z jabłek nie wypłynął na dno.
Podanie:
Po upieczeniu poczekaj, aż szarlotka wystygnie, a dopiero wtedy zdejmij obręcz i krój.
Coraz więcej ludzi👩🏾🤝🧑🏻 unika słodyczy🍭🍬🍫🍦. Niektórzy nie
jedzą bo chcą schudnąć lub utrzymać linię〰. Druga grupa osób unika cukru
bo jest niezdrowy. Bez względu z jakiego powodu unikasz cukru,
Agnieszka ma dla Ciebie propozycję.
👉Jak zrobić batoniki owsiane❓
W robieniu tych batoników rewelacyjne jest to, że nie trzeba piec. Wręcz
na odwrót! Zamiast piekarnika w ruch pójdzie zawartość lodówki lub
zamrażalnika, by zrobić miejsce na batoniki.
Drugą ważną zaletą tych batoników to fakt, że są to batoniki owsiane bez
masła🧈 orzechowego.
17g ekspandowanych jagieł lub komosa ryżowa, amarantus
5 łyżek pasty sezamowej
5 łyżek miodu
80g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
4-5 łyżek słodkiej śmietanki np. 30%
Przygotowanie:
Przepis na FANTASTYCZNE i zdrowe BATONIKI owsiane z czekoladą - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowych, zdrowych batoników owsianych z czekoladą, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie masy owsianej:
Do płatków owsianych wsyp ekspandowane jagły (lub komosę ryżową/amarantus) [01:13, 01:28] i wymieszaj [01:36].
Rozprowadź masę po całej foremce, mocno ją uciskając [02:36, 02:43]. Należy dociskać mocno, aby batoniki ładnie się kroiły i miały zwartą formę [02:43, 02:56]. Pomagamy sobie papierem do pieczenia [02:56].
Gdy śmietanka się podgrzeje, wrzuć do niej połamaną gorzką czekoladę (min. 70% kakao) [03:32, 03:40].
Mieszaj, aż czekolada się rozpuści [03:36, 03:51].
Wylej rozpuszczoną czekoladę na masę owsianą i rozprowadź [04:00, 04:19]. (Uwaga: im wyższa zawartość kakao, tym więcej śmietanki trzeba użyć, by czekolada się rozpuściła i dała rozprowadzić [04:30, 04:41]).
Chłodzenie i krojenie:
Foremkę włóż do lodówki na minimum pół godziny, aby masa i czekolada stężały [04:19, 04:30].
Po zastygnięciu pokrój masę na batoniki (o dowolnej wielkości) [04:58, 05:23].
Pomidorki w każdej wersji są dobre, a czym więcej wersji tym większe
urozmaicenie na stole lub w codziennym menu. Tym razem Agnieszka nas
zaskoczyła i zaserwowała na śniadanie marynowane pomidory.
👉Jak zrobić marynowane pomidory🍅 z cebulą🧅❓
Zrobienie takich pomidorków jest proste i o tym wszystkim jest w filmie.
Ja natomiast chciałbym się podzielić obserwacją, że pomidorki były
smaczne następnego dnia i zjadłem je z wytrawnymi pankejkami. Jednak
jeszcze smaczniejsze były kolejnego dnia, po następnych 24 godzinach.
Zapraszamy na przepis na marynowane pomidory🍅 z cebulą🧅.
Przepis na wyśmienite marynowane pomidory z cebulą i czosnkiem w zalewie ziołowej - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania marynowanych pomidorów z cebulą i czosnkiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie warzyw:
Umyj pomidory i wybierz te, które są mięsiste i twarde (miękkie mogą się rozpaść) [01:19, 01:25].
Odkrój końcówki (początek i koniec) pomidorów [01:38, 01:43].
Pomidory pokrój w talarki o grubości około pół centymetra [01:54, 02:14].