czwartek, 7 września 2023

Przepis na szarlotkę sypaną

Sypana szarlotka

     NO! Tego jeszcze nie widziałem! Szarlotka w proszku, a po pieczeniu wyśmienite ciasto🥧 i gdybym nie widział, to bym nie uwierzył.

     👉Jak zrobić szarlotkę sypaną❓

     Mieszać łyżką🥄, to potrafię, chyba jak każdy cywilizowany człowiek. Ze ścieraniem jabłek🍏, to też jakoś by poszło. Najprostsze ciasto🥧 na świecie! Na dodatek bez wyrabiania... Każdy sobie poradzi z przygotowaniem takiej szarlotki. :) 
    Zapraszamy na przepis na szarlotkę sypaną.
 



Składniki:
  • 1szkl. kaszy manny (szklanka 250ml)
  • 1szkl. mąki (użyłam orkiszowej typ 630)
  • 3/4szkl. ksylitolu (można zamienić na inny słodzik)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170g masła
  • 1,5kg jabłek (najlepiej kwaskowych typu antonówka, reneta)
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:

Przepis na pyszną szarlotkę sypaną - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szarlotki sypanej, z pominięciem listy składników, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie bazy sypkiej:

    • Do miski wsyp sypkie składniki (kasza manna, mąka, ksylitol/słodzik, proszek do pieczenia).

    • Dokładnie wymieszaj ze sobą całość.

    • Wymieszane składniki podziel na trzy w miarę równe części.

  2. Przygotowanie jabłek:

    • Obierz i zetrzyj jabłka na tarce.

    • Do startych jabłek dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.

  3. Składanie szarlotki (warstwowanie):

    • Przygotuj tortownicę (o średnicy 23 cm): dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.

    • Na dno wysyp pierwszą część sypkich składników i dokładnie ją rozprowadź.

    • Połóż połowę startych jabłek.

    • Wysyp drugą część sypkich składników.

    • Połóż drugą część jabłek.

    • Na wierzch wysyp ostatnią, trzecią część sypkich składników.

    • Na samą górę zetrzyj na tarce zimne masło.

  4. Pieczenie:

    • Szarlotkę włóż do nagrzanego piekarnika (180°C).

    • Piecz około godziny.

    • Ważne: pod tortownicę podłóż blaszkę z wyposażenia piekarnika, aby ewentualny sok z jabłek nie wypłynął na dno.

  5. Podanie:

    • Po upieczeniu poczekaj, aż szarlotka wystygnie, a dopiero wtedy zdejmij obręcz i krój.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz