czwartek, 14 września 2023

Przepis na drożdżówkę ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

 
    W wielu domach jest tradycja, że na niedzielę jako deser piecze się ciasto. U innych osób jest rzadziej i ciasto pojawia się od święta, czyli na święta i na imieniny czy też urodziny... 

👉Jak zrobić DROŻDŻÓWKĘ ze śliwkami i kruszonką❓ 

    Obojętnie jak często robicie ciasto, a właściwie pieczecie ciasto, to możecie zrobić ciasto i wypróbować nowy przepis.
     Zapraszamy na przepis na DROŻDŻÓWKĘ ze śliwkami i kruszonką.
 
Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 

 




Składniki:
  • 260g mąki (użyłam orkiszowej typ 630)
  • 20g drożdży
  • 30g cukru
  • 40g masła
  • 200ml słodkiej śmietanki (użyłam 12%)
  • śliwki
Kruszonka: 
- 40g mąki
- 30g erytrytolu
- 25g masła 

Przygotowanie:

Przepis na WSPANIAŁĄ i PUSZYSTĄ drożdżówkę ze ŚLIWKAMI i kruszonką - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania puszystej drożdżówki ze śliwkami i kruszonką, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie rozczynu (drożdży):

    • Do drożdży i cukru wlej letnią słodką śmietankę [01:44].

    • Za pomocą łyżki rozpuść drożdże [01:54, 02:04].

  2. Wyrabianie ciasta:

    • Do rozpuszczonych drożdży wsyp mąkę i mieszaj do połączenia się składników [02:04, 02:16].

    • Wlej roztopione i przestudzone masło [02:16, 02:22].

    • Dokładnie mieszaj, aby ciasto wchłonęło cały tłuszcz [02:29, 02:39].

  3. Formowanie i przygotowanie śliwek:

    • Gotowe ciasto przełóż do foremki (wcześniej wysmarowanej masłem) [02:39, 02:52].

    • Rozprowadź ciasto po całej foremce [02:52, 03:02].

    • Umyte i wypestkowane śliwki ułóż na cieście skórką do dołu [03:02, 03:10].

    • Śliwki delikatnie wciśnij w ciasto [03:10].

  4. Przygotowanie i dodanie kruszonki:

    • Do składników na kruszonkę (mąka, masło i erytrytol/inny słodzik) ugniataj palcami, aż powstanie kruszonka [03:27, 03:38].

    • Posyp kruszonką po wierzchu ciasta [04:07, 04:16].

  5. Pieczenie:

    • Zostaw ciasto do podrośnięcia (na 20 minut do pół godziny) [04:16, 04:26].

    • Wyrośnięte ciasto włóż do nagrzanego piekarnika (180°C) [04:26].

    • Piecz przez pół godziny – ma być rumiane [04:30].

    • Po upieczeniu zostaw do wystudzenia, a następnie kroi i podawaj [04:38].

URL do przepisu: https://youtu.be/vR18Mtl2pG8


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz