piątek, 1 września 2023

Pomidory marynowane w słoiku

Marynowane pomidory z cebulą i czosnkiem

     Pomidorki w każdej wersji są dobre, a czym więcej wersji tym większe urozmaicenie na stole lub w codziennym menu. Tym razem Agnieszka nas zaskoczyła i zaserwowała na śniadanie marynowane pomidory. 

👉Jak zrobić marynowane pomidory🍅 z cebulą🧅❓ 

    Zrobienie takich pomidorków jest proste i o tym wszystkim jest w filmie. Ja natomiast chciałbym się podzielić obserwacją, że pomidorki były smaczne następnego dnia i zjadłem je z wytrawnymi pankejkami. Jednak jeszcze smaczniejsze były kolejnego dnia, po następnych 24 godzinach. 
 
   Zapraszamy na przepis na marynowane pomidory🍅 z cebulą🧅. 
 
 Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • ok. 900g mięsistych i twardych pomidorów
  • 2 cebule 
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 160ml oleju
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka (spora) miodu
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
Przygotowanie:

Przepis na wyśmienite marynowane pomidory z cebulą i czosnkiem w zalewie ziołowej - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania marynowanych pomidorów z cebulą i czosnkiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie warzyw:

    • Umyj pomidory i wybierz te, które są mięsiste i twarde (miękkie mogą się rozpaść) [01:19, 01:25].

    • Odkrój końcówki (początek i koniec) pomidorów [01:38, 01:43].

    • Pomidory pokrój w talarki o grubości około pół centymetra [01:54, 02:14].

    • Cebulę pokrój w półplasterki [02:19, 02:23].

    • Czosnek pokrój w plasterki [02:23, 02:24].

  2. Pakowanie do słoików (warstwowanie):

    • Pakuj warzywa do słoika warstwami, zachowując kolejność: pomidor, cebula, czosnek [02:37, 02:46].

    • Kontynuuj warstwowanie do wypełnienia słoika. Ostatnią warstwą ma być cebula [02:46].

  3. Przygotowanie i dodanie zalewy:

    • Przygotuj zalewę mieszając olej, miód, sok z cytryny, zioła prowansalskie i sól [03:45].

    • Dokładnie wymieszaj zalewę [04:36].

    • Wlej zalewę do słoików z warzywami [04:36].

    • Słoiki szczelnie zakręć [04:45, 04:53].

  4. Chłodzenie i podanie:

    • Słoiki wstaw do lodówki na całą noc [04:53, 04:59].

    • Następnego dnia pomidory są gotowe do jedzenia [05:00].

    • Aby zalewa oblepiła pomidory i cebulę, co jakiś czas wyjmuj słoiki z lodówki i delikatnie nimi obracaj (przynajmniej 4-5 razy) [05:07, 05:15].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz