poniedziałek, 4 września 2023

Przepis na batoniki owsiane

Batoniki owsiane z czekoladą

    Coraz więcej ludzi👩🏾‍🤝‍🧑🏻 unika słodyczy🍭🍬🍫🍦. Niektórzy nie jedzą bo chcą schudnąć lub utrzymać linię〰. Druga grupa osób unika cukru bo jest niezdrowy. Bez względu z jakiego powodu unikasz cukru, Agnieszka ma dla Ciebie propozycję.

    👉Jak zrobić batoniki owsiane❓

    W robieniu tych batoników rewelacyjne jest to, że nie trzeba piec. Wręcz na odwrót! Zamiast piekarnika w ruch pójdzie zawartość lodówki lub zamrażalnika, by zrobić miejsce na batoniki. Drugą ważną zaletą tych batoników to fakt, że są to batoniki owsiane bez masła🧈 orzechowego.
    Zapraszamy na przepis na DOMOWE batoniki owsiane.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem




Składniki:
  • 165g płatków owsianych (najlepiej drobnych)
  • 17g ekspandowanych jagieł lub komosa ryżowa, amarantus
  • 5 łyżek pasty sezamowej
  • 5 łyżek miodu
  • 80g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
  • 4-5 łyżek słodkiej śmietanki np. 30%
Przygotowanie:

Przepis na FANTASTYCZNE i zdrowe BATONIKI owsiane z czekoladą - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowych, zdrowych batoników owsianych z czekoladą, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie masy owsianej:

    • Do płatków owsianych wsyp ekspandowane jagły (lub komosę ryżową/amarantus) [01:13, 01:28] i wymieszaj [01:36].

    • Dodaj pastę sezamową [01:43].

    • Dodaj miód (jeśli jest skrystalizowany, należy go podgrzać, ale nie więcej niż do 40°C, aby nie stracił właściwości) [01:56, 02:06].

    • Mieszaj wszystkie składniki do połączenia [02:13].

  2. Formowanie batoników:

    • Wykładamy foremkę papierem do pieczenia [02:22].

    • Przełóż masę owsianą do foremki [02:30].

    • Rozprowadź masę po całej foremce, mocno ją uciskając [02:36, 02:43]. Należy dociskać mocno, aby batoniki ładnie się kroiły i miały zwartą formę [02:43, 02:56]. Pomagamy sobie papierem do pieczenia [02:56].

  3. Przygotowanie polewy czekoladowej:

    • Podgrzej słodką śmietankę [03:15, 03:28].

    • Gdy śmietanka się podgrzeje, wrzuć do niej połamaną gorzką czekoladę (min. 70% kakao) [03:32, 03:40].

    • Mieszaj, aż czekolada się rozpuści [03:36, 03:51].

    • Wylej rozpuszczoną czekoladę na masę owsianą i rozprowadź [04:00, 04:19]. (Uwaga: im wyższa zawartość kakao, tym więcej śmietanki trzeba użyć, by czekolada się rozpuściła i dała rozprowadzić [04:30, 04:41]).

  4. Chłodzenie i krojenie:

    • Foremkę włóż do lodówki na minimum pół godziny, aby masa i czekolada stężały [04:19, 04:30].

    • Po zastygnięciu pokrój masę na batoniki (o dowolnej wielkości) [04:58, 05:23].

Batoniki przechowujemy w lodówce [05:23].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz