wtorek, 12 września 2023

Przepis na pieczarki faszerowane mięsem mielonym


Pieczarki faszerowane z piekarnika

    Warzywa i mięso, to świetna kompozycja. Oczywiści jeśli chodzi o takie warzywa, które mają niewielką ilość węglowodanów. Do tej grupy na pewno zaliczają się pieczarki. 

👉Jak zrobić pieczarki faszerowane mięsem mielonym❓ 

    Faszerowanie pieczarek jet łatwe w zrobieniu. Natomiast cała kwintesencja smaku tkwi w przygotowaniu farszu, odpowiednim przyprawieniu mięsa. A jak to zrobić? To wszytko w filmie omówi i zademonstruje Agnieszka. 
    Zapraszamy na przepis na pieczarki faszerowane mięsem mielonym. 
 
    Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 500g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
  • 1/2 cebuli lub cała mała
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ok. 9-10 sztuk dużych pieczarek
  • 130g sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej/ostrej w proszku
  • łyżka dowolnego tłuszczu 
Przygotowanie:

Przepis na FENOMENALNE pieczarki faszerowane mięsem mielonym - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczarek faszerowanych mięsem mielonym z piekarnika, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie farszu:

    • Rozgrzej patelnię z łyżką dowolnego tłuszczu [01:12].

    • Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż do zeszklenia [01:18, 01:44].

    • Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojony w kosteczkę czosnek [02:06].

    • Podsmażaj przez minutkę i dodaj mięso mielone [02:11, 02:22].

    • Oderwij ogonki od pieczarek (wcześniej je obierając).

    • Starte ogonki pieczarek na tarce na grubych oczkach [02:27, 02:39].

    • Gdy mięso jest już na wpół miękkie, dodaj starte pieczarki [02:48].

    • Podsmażaj razem, aż mięso będzie całkiem miękkie i wyparuje nadmiar wody z pieczarek [02:54, 03:07].

    • Dopraw pieprzem, solą i papryką [03:07, 03:26] i dokładnie wymieszaj [03:33].

    • Wyłącz kuchenkę i dodaj połowę żółtego sera [03:36, 03:39]. Wymieszaj [03:45].

  2. Faszerowanie i pieczenie:

    • Farsz nakładaj do kapeluszy pieczarek do pełna [03:50, 04:21].

    • Nafaszerowane pieczarki posyp teraz resztą żółtego sera [04:21, 04:34].

    • Tak przygotowane pieczarki włóż do nagrzanego piekarnika (180°C, termoobieg) [04:34, 04:41].

    • Zapiekaj przez 20 minut [04:41].

  3. Podanie:

    • Gotowe pieczarki zdejmij z blachy [04:51]. Można je posypać zieleniną [05:01].

URL do przepisu: https://youtu.be/5HEFcLIGSKQ


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz