wtorek, 4 lipca 2023

Przepis na mus rabarbarowy

Mus rabarbarowy

    Mus rabarbarowy to kolejny dodatek, z którego można zrobić deser, śniadanie lub przekąskę na imprezę. 

    👉Jak zrobić mus z rabarbaru❓

    Trochę cierpliwości i wszystko da się zrobić. Wystarczy opanować krojenie nożem i mieszanie łyżką w garnku. Prawda że proste? W szczegóły oczywiście wprowadzi Was Agnieszka.
    Zapraszamy na przepis na mus rabarbarowy.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • ok. kilogram rabarbaru
  • ksylitol, erytrytol lub inny słodzik (ilość według własnych upodobań)
Przygotowanie:

Przepis na domowy mus z rabarbaru - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania musu rabarbarowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie rabarbaru:

    • Młode łodygi rabarbaru umyj i nie obieraj [01:15, 01:25].

    • Jeśli łodygi są starsze, zdejmij z nich skórkę (aby mus nie miał długich, ciągnących się włókien) [01:25, 01:34].

    • Pokrój rabarbar na kawałki o grubości do 1 centymetra [01:34, 01:46].

  2. Gotowanie i duszenie:

    • Dolej 2-3 łyżki wody do pokrojonego rabarbaru [02:00].

    • Włącz palnik i na wolnym ogniu doprowadź rabarbar do zagotowania [02:00, 02:10].

    • Mieszaj co jakiś czas, aby zapobiec przypaleniu na dnie [02:10].

    • Po zagotowaniu dodaj erytrytol lub inny słodzik (ilość dostosuj do preferowanej słodkości) [02:37, 02:48].

    • Mieszaj, aby słodzik się rozpuścił [03:00].

    • Duś na wolnym ogniu, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie, pamiętając o mieszaniu [03:03, 03:17].

  3. Finalizacja i przechowywanie:

    • Gdy mus jest całkowicie rozgotowany, wyłącz palnik [03:17, 03:32].

    • Jeśli chcesz uzyskać bardzo gładką konsystencję, możesz mus zblendować, ale nie jest to konieczne [03:32].

    • Na gorąco mus można przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i zapasteryzować – dzięki temu można go przechowywać na zimę [03:50, 03:57].

    • Po wystudzeniu mus przechowuj w lodówce (można go używać przez kilka dni) [04:06, 04:08].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 2 lipca 2023

Przepis na bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe

    Bułeczki czosnkowe, chleb rwany, czy pieczywo czosnkowe w jakiejkolwiek postaci, to fantastyczna przekąska, przystawka, przegryzka - czy jak tam sobie to nazwiecie. Fantastyczna bo można zjeść bez żadnych dodatków, bo takie pieczywo już samo w sobie jest atrakcją.

    👉Jak zrobić bułeczki czosnkowe❓

    Tajemnica zrobienia pysznych, domowych bułeczek czosnkowych tkwi w masełku, a dokładniej doprawieniu, przyprawieniu tego masełka czosnkiem i innymi przyprawami. A potem to już z górki... 
    Zapraszamy na przepis na domowe bułeczki czosnkowe.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • 20g drożdży
  • 400g mąki (u mnie orkiszowa, można zamienić na pszenną typ 650)
  • 3 łyżki oleju
  • 260ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 50g masła
  • 2 ząbki czosnku (jak małe to więcej)
  • 1 łyżka natki pietruszki 
Przygotowanie:

Przepis na bułeczki czosnkowe - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowych bułeczek czosnkowych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie zaczynu drożdżowego:

    • Do drożdży dodaj łyżeczkę cukru [01:21].

    • Wlej trochę letniej wody i rozpuść drożdże [01:21, 01:27].

  2. Wyrabianie ciasta:

    • Do rozpuszczonych drożdży wsyp mąkę i sól [01:43].

    • Powoli wlewając resztę wody, zacznij wyrabiać ciasto [01:43, 02:04].

    • Dodaj olej [02:04].

    • Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne, gładkie i będzie odchodzić od ręki [02:04, 02:24].

    • Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość [02:24, 02:38].

  3. Przygotowanie masła czosnkowego:

    • Wszystkie składniki masła (masło, natka pietruszki, czosnek i sól) dokładnie utrzyj do uzyskania gładkiego masełka [02:51, 03:39].

    • Gotowe masełko włóż do lodówki, aby się schłodziło – wtedy łatwiej będzie je kroić i wkładać do bułeczek [03:39, 03:52].

  4. Formowanie i pieczenie bułeczek:

    • Wyrośnięte ciasto przełóż na blat, podsyp mąką i zagnieć kulkę, z której uformuj wałeczek [03:52, 04:19].

    • Podziel ciasto na 6 większych lub 8 mniejszych kawałków [04:39].

    • Z każdego kawałka uformuj bułeczkę o bardziej podłużnym kształcie [04:58].

    • Najpierw zawiń bułeczkę do środka, a następnie ułóż łączeniem do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia [05:05, 05:35].

    • Zostaw bułeczki do podrośnięcia i przykryj [05:35].

    • Podrośnięte bułeczki natnij ostrym nożem lub żyletką z ukosa [05:48, 06:05].

    • W każde nacięcie włóż kawałeczek schłodzonego masła czosnkowego [06:05, 06:28].

    • Włóż bułeczki do nagrzanego piekarnika (200°C) i piecz około 20 minut [06:41, 06:52].

    • Po upieczeniu uchyl piekarnik i po 5 minutach wyjmij bułeczki na kratkę do wystudzenia [06:52, 07:02].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 1 lipca 2023

Przepis na frużelinę truskawkową

Frużelina truskawkowa

   Frużelina, to fajna alternatywa dla tych, którzy lubią słodkości, a dokładniej alternatywa dla dżemów. 

     👉Jak zrobić frużelinę domową bez cukru❓

     Robi się na pewno szybciej niż dżem, bo nie trzeba totalnie rozgotować truskawki. Dodatkowo dzięki takiej kr
ótszej obróbce termicznej w tych truskawkach pozostanie więcej naturalnych wartości, a dzięki pominięciu cukru jest jeszcze bardziej zdrowa...
    Zapraszamy na przepis na frużelinę domową bez cukru.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • 500g truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ok. 35g mąki ziemniaczanej
  • 100g erytrytolu lub więcej jeśli truskawki są mało słodkie
  • 35ml wody 
Przygotowanie:
Z truskawek zdejmujemy szypułki, myjemy i osuszamy. Małe kroimy na pół, a duże na 4 części.
Truskawki wkładamy do rondla, polewamy sokiem z cytryny, wsypujemy erytrytol i delikatnie mieszamy. Rondel stawiamy na kuchnię i powoli podgrzewamy. Całość doprowadzamy do zagotowania i chwilę gotujemy (na wolnym ogniu). Truskawki mają zmięknąć ale się nie rozgotować. 
W wodzie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotujących się truskawek. Cały czas mieszamy żeby nie powstały grudki. Czekamy aż na całej powierzchni pojawiają się bąbelki (czyli się zagotuje), frużelina zgęstnieje i zestawiamy z ognia.
Jeśli chcemy cieszyć się smakiem frużeliny w zimie, to taką gorącą przekładamy do wyparzonego słoika i szczelnie zamykamy. Słoik musimy zapasteryzować.
Frużelinę możemy zastosować do posmarowania racuchów, pankakes, naleśników, różnych ciast, tortów i deserów. Jeśli frużeliny nie będziemy pasteryzować, to w lodówce spokojnie wytrzyma przez kilka dni.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 27 czerwca 2023

Przepis na kotlety kalafiorowe z piersią kurczaka

 

Kotlety z kurczakiem i kalafiorem.

 
    Dawno, dawno temu, za PRLu w domach i barach panowały, niczym król na dworze, dwa kotlety. Pierwszy, to schabowy, a drugi to mielony. 
   Ponieważ finezja ludzka nie ma granic, a sytuacja ekonomiczna ludzi się poprawiła, to oczekujemy więcej...

👉Jak zrobić kotlety kalafiorowe z piersią kurczaka❓ 

   Dziś lista różnych kotletów zwiększyła się i sięga stąd do księżyca. Dzięki temu możemy zrobić różne kotlety, od typowo mięsnych, przez mięsno warzywne, po same warzywne.
   Zapraszamy na przepis na kotlety kalafiorowe z piersią kurczaka.
 
 Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem:
 





Składniki:
  • 500g kalafiora
  • 500g piersi z kurczaka
  • 3 jajka L (jeśli M to 4)
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 120g sera żółtego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • czubata łyżka koperku
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na kotlety kalafiorowe z piersią kurczaka - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kotletów kalafiorowych z dodatkiem kurczaka, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie kalafiora i bazy jajecznej:

    • Ugotuj kalafior al dente – na parze lub w wodzie [01:29, 01:34].

    • Wbij jajka do miski [01:46, 01:52].

    • Dodaj czosnek granulowany, majonez, sól i pieprz [01:52, 02:01].

    • Ubij/roztrzep całość, aby powstała jednolita konsystencja [02:01].

    • Dodaj czubatą łyżkę koperku (świeżego lub mrożonego) [02:10, 02:14].

  2. Łączenie składników i mieszanie:

    • Do roztrzepanych jajek dodaj pierś z kurczaka (drobno pokrojoną w kostkę) [02:27, 02:38].

    • Dodaj starty żółty ser [02:38, 02:49].

    • Dodaj mąkę kokosową [02:49].

    • Ugotowany i wystudzony kalafior pokrój na mniejsze różyczki i dodaj do masy [02:57, 03:37].

    • Dokładnie wymieszaj całość [03:37, 03:46].

  3. Formowanie i pieczenie:

    • Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem [03:46, 03:57].

    • Na papier wykładaj łyżką masę (jajeczno-kalafiorowo-kurczakową) [03:57, 04:04].

    • Rozklepuj masę, tworząc okrągłe kotleciki [04:04, 04:10].

    • Włóż kotleciki do piekarnika nagrzanego do 180°C [04:16, 04:22].

    • Piecz 20–25 minut, w zależności od wielkości i grubości kotlecików [04:22, 04:28].

    • Po upieczeniu wyjmij kotleciki [04:39, 04:50].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 25 czerwca 2023

Przepis na zapiekankę z kurczakiem i brokułami

Zapiekanka z kurczakiem i brokułami


   Wszyscy uwielbiamy zapiekanki. Co jakiś czas Agnieszka zaserwuje zapiekankę na obiad lub kolacje. 
   Na dodatek co kawałek jest nowa wersja. My mamy frajdę, a dla Was jest przepis. 

👉Jak zrobić zapiekankę z piersią kurczaka i brokułami❓ 

   Oczywiście sami możecie sobie też zafundować taką frajdę i zrobić zapiekankę z brokułem i piersią kurczaka według przepisu Agnieszki... 
   Zapraszamy na przepis na zapiekankę brokułową z kurczakiem. 
  Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1 brokuł
  • 550g piersi z kurczaka
  • 3 jajka 
  • 1 łyżka dowolnego tłuszczu
  • 150g sera żółtego
  • 1 ząbek czosnku
  • 100ml słodkiej śmietanki (30%)
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Przepis na zapiekankę z brokułem i piersią kurczaka - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szybkiej zapiekanki z kurczakiem i brokułami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie brokuła i kurczaka:

    • Brokuł umyj, podziel na różyczki i ugotuj al dente (w wodzie lub na parze) [01:28, 01:34].

    • Ugotowany brokuł zahartuj zimną wodą, aby zachował ładny, zielony kolor [02:44, 02:56].

    • Pierś z kurczaka umyj i pokrój na różyczki (kawałki) [01:41].

    • Dopraw kurczaka czosnkiem, papryką wędzoną słodką, solą, pieprzem i majerankiem [01:46, 01:52].

    • Dokładnie wymieszaj [01:52, 02:04].

  2. Podsmażanie kurczaka:

    • Rozgrzej patelnię z tłuszczem [02:04].

    • Wrzuć pierś kurczaka i podsmażaj tylko do ścięcia (nie smaż do końca, dojdzie w zapiekance) [02:09, 02:14].

  3. Przygotowanie sosu:

  4. Układanie warstw i pieczenie:

    • Przełóż brokuł do naczynia żaroodpornego [03:34, 03:47].

    • Na brokuł rozłóż podsmażoną pierś z kurczaka [03:47, 04:09].

    • Wlej sos jajeczno-śmietanowo-serowy na wierzch zapiekanki i rozprowadź go po całym naczyniu [04:09, 04:30].

    • Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) [04:30, 04:36].

    • Zapiekaj przez 25 minut [04:36, 04:40].

  5. Podanie:

    • Gotową zapiekankę posyp dowolną zieleniną, np. szczypiorkiem [04:46, 05:04].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 22 czerwca 2023

Przepis na drożdżówkę z truskawkami i kruszonką



Ciasto drożdżowe z truskawkami

    Jak sprawić frajdę najmłodszym łasuchom? Najlepiej zrobić ciasto, a skoro jest sezon na truskawki, to może być to ciasto drożdżowe, drożdżówka z truskawkami.  


   👉Jak zrobić drożdżówkę z truskawkami i kruszonką❓

    Wystarczy łyżka, miseczka, trochę składników i chwila mieszania by zrobić ciasto i przejść do drugiego etapu. Walimy ciasto do foremki, układamy artystycznie truskawki, według własnej wizji lub tak jak Agnieszka. Zostaje wpakowanie brytfanki do piekarnika, poczekanie i zjedzenie. Prawda, że prosta robota?
    Zapraszamy na przepis na drożdżówkę z truskawkami i kruszonką.
    Mariusz i Agnieszka


Link do filmu z przepisem
 

Składniki:
  • 20g drożdży
  • 250g mąki (u mnie orkiszowa typ 630)
  • 30g cukru
  • 180ml słodkiej śmietanki (użyłam 12%)
  • 40g masła
  • ok. 250g truskawek 
Kruszonka:
- 30g mąki
- 20g erytrytolu/ksylitolu 
- 20g masła 

Przygotowanie:

Przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania prostej drożdżówki z truskawkami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie zaczynu drożdżowego:

    • Do drożdży wsyp cukier [01:13].

    • Wlej letnią śmietankę (np. 12%) [01:13, 01:16].

    • Wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły [01:16].

  2. Przygotowanie i wyrabianie ciasta:

    • Wsyp mąkę (np. orkiszową) [01:50, 01:58].

    • Dodaj roztopione i przestudzone masło [01:58].

    • Wymieszaj całość łyżką [02:04, 02:18].

  3. Układanie ciasta i owoców:

    • Wymieszane ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia [02:18, 02:45].

    • Rozprowadź ciasto po całej blaszce [02:45].

    • Na cieście ułóż umyte i osuszone truskawki (mniejsze truskawki są lepsze, nie kładź ich zbyt gęsto na środku, żeby nie przygniotły ciasta) [02:45, 03:19].

  4. Kruszonka i pieczenie:

    • Posyp wierzch ciasta kruszonką (przygotowaną z mąki, masła i słodzika/erytrytolu) [03:53, 04:13].

    • Zostaw ciasto do wyrośnięcia na około pół godziny [04:13, 04:22].

    • Włóż wyrośnięte ciasto do nagrzanego piekarnika (180°C, grzanie góra-dół) [04:22].

    • Piecz około 35 minut, aż ciasto będzie rumiane [04:22].

  5. Studzenie:

    • Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu można ciasto wyciągnąć z foremki [04:46].

    • Krój dopiero po całkowitym wystygnięciu [04:56].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Przepis na domowe lody jagodowe

Lody jagodowe

    Po co kupować lody? Wystarczy przepis i można zrobić samemu pyszne, zdrowe, domowe lody owocowe...

    👉Jak zrobić lody w domu❓

    Co do lodów owocowych, to były już lody truskawkowe na naszym kanale; a dziś Aga prezentuje przepis jak zrobić lody jagodowe.
    Zapraszamy na przepis na lody jagodowe.
 



Składniki:
  • 300g jagód
  • 300ml słodkiej śmietanki (30% lub 36%)
  • 2 łyżki (jeśli lubimy bardziej słodkie to więcej) zmielonego erytrytolu lub innego słodzika
Przygotowanie:

Przepis na domowe lody jagodowe - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zdrowych i pysznych lodów jagodowych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie śmietanki (bazy):

    • Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę (miska, w której ubijasz, również powinna być schłodzona) ubijaj [01:01, 01:35].

    • Wstępnie ubij śmietankę [02:04].

    • Dodaj zmielony erytrytol lub inne słodzidło (ilość według własnego uznania) [02:04, 02:33].

    • Kontynuuj ubijanie, aż powstanie sztywna bita śmietana [02:33].

    • Ubitą śmietanę wstaw do lodówki na czas miksowania jagód [02:33, 02:44].

  2. Miksowanie jagód:

    • Zamrożone jagody wsyp do blendera [02:44, 03:12]. (Możesz użyć świeżych jagód, ale czas oczekiwania na lody będzie dłuższy).

    • Miksuj jagody pulsacyjnie (jeśli są zamrożone) lub na normalnych obrotach (jeśli są świeże) [03:25, 03:36].

    • Owoce zmiksuj na zupełnie gładką masę lub zostaw w kawałkach – w zależności od tego, czy wolisz jednolitą konsystencję, czy kawałki owoców w lodach [03:36, 03:58].

  3. Łączenie i mrożenie:

    • Zmiksowane jagody przełóż do ubitej śmietany [04:08, 04:18].

    • Dokładnie wszystko wymieszaj lub wymieszaj tylko kilka razy, jeśli chcesz uzyskać efekt nierówno wymieszanych lodów [04:18, 04:29].

    • Przełóż masę do pojemnika [04:29, 04:36].

    • Włóż lody do zamrażarki. Czas mrożenia jest krótki, zwłaszcza przy użyciu zamrożonych jagód [04:55, 05:07].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 18 czerwca 2023

Przepis na zupę kalafiorową

Przepis na zupę warzywną z kalafiora


    Od dziecka zawsze lubiłem zupę ogórkową. Może dlatego, że lekko kwaskowa i dzięki temu miała jakiś charakter, nie tak jak kultowy rosół... Lub najbardziej popularna zupa pomidorowa - tzw. zupa pielgrzyma.

 👉Jak zrobić zupę kalafiorową❓ 

   Zrobienie zupy kalafiorowej, to aspekt budzący moje zadowolenie, aż ślinka mi już cieknie.... Zupa kalafiorowa, to zupa robiona z różnych warzyw, jednak zawsze przebija się smak kalafiora... Czy stanie się jedną z Waszych ulubionych zup? Sprawdźcie sami. 
 
   Zapraszamy na przepis na zupę kalafiorową. 
 
 Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem:
 





Składniki:
  • 500g kalafiora
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 6 małych ziemniaków
  • kawałek selera
  • kawałek pora (biała część)
  • 1/2 cebuli 
  • 40g masła lub innego tłuszczu
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
  • sól
  • pieprz
  • koperek do posypania po wierzchu 
  • ewentualnie śmietanka do zabielenia zupy
Przygotowanie:

Przepis na zupę kalafiorową - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania warzywnej zupy z kalafiora, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Podsmażanie cebuli:

    • Rozpuść masło [01:21].

    • Gdy masło się roztopi, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę [01:21, 01:44].

    • Szklij cebulę dosłownie 2-3 minuty [01:44, 01:54].

  2. Gotowanie zupy:

    • Do zeszklonej cebuli dorzuć włoszczyznę i ziemniaki [01:54, 02:05].

    • Wlej bulion (warzywny lub mięsny) [02:05].

    • Dodaj ziele angielskie i liść laurowy [02:05, 02:14].

    • Dodaj odrobinę soli [02:14, 02:18].

    • Przykryj i doprowadź do zagotowania [02:18].

    • Gdy zupa się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości warzyw [02:39].

  3. Dodawanie kalafiora i finalizacja:

    • W połowie gotowania dodaj kalafior [02:47, 02:52].

    • Przykryj i gotuj, aż warzywa będą miękkie [03:10].

    • Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki [03:22, 03:26].

    • Dopraw pieprzem [03:32, 03:37].

    • Wymieszaj i wyłącz [03:40].

    • Jeśli lubisz, możesz zabielić zupę śmietanką (ilość według uznania) [03:49, 03:58].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Sałatka ziemniaczana ze świeżym ogórkiem

Jak zrobić sałatkę z młodych ziemniaków i ogórka?

   Byłem bardzo zdziwiony gdy Agnieszka zapowiedziała sałatkę ziemniaczaną. Powiedziałem:
 - Już taką mamy na kanale i to w nie jednej wersji.
Na to Aga odparła!
 - Tak, ale ta będzie z zielonym ogórkiem, takim świeżym, a nie kiszonym 
👉Jak zrobić sałatkę z młodych ziemniaków i ogórka❓
 "Pal licho, jak to zrobić" (i tak zobaczycie na filmie) pomyślałem sobie. "Bardziej ciekawe jest jak będzie smakowało?" A jedno mogę Wam powiedzieć, że po dokładki była kolejka. 
 
   Zapraszamy na przepis na sałatkę ziemniaczaną z zielonym ogórkiem. 
 
 Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem:
 

 



Składniki:
  • 2 ogórki zielone gruntowe
  • 550g młodych ziemniaków (mogą być również stare)
  • 1/2 cebuli czerwonej 
  • 4 łyżki oliwy 
  • sól
  • pieprz
  • 1 czubata łyżeczka musztardy ostrej 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • natka pietruszki do posypania 
Przygotowanie:
    Ziemniaki jeśli mamy młode wystarczy wyszorować i ugotować na parze. Jeśli stare to ugotować w mundurkach, a po wystudzeniu obrać.
   Ziemniaki kroimy w pół plasterki, jeśli są małe to w plastry. 
   Ogórki porządnie myjemy i kroimy w pół plasterki.
   Cebulę kroimy w kostkę.
   Z oliwy, musztardy, soku z cytryny, soli i pieprzu robimy sos. Wszystkiego składniki dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita emulsja.
   Ziemniaki, ogórki, cebulę wkładamy do miski i polewamy sosem. Całość dokładnie mieszamy i gotowe. Po wierzchu posypujemy natką pietruszki.
   Sałatkę wystarczy schłodzić w lodówce i jest gotowa do jedzenia.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗