sobota, 1 lipca 2023

Przepis na frużelinę truskawkową

Frużelina truskawkowa

   Frużelina, to fajna alternatywa dla tych, którzy lubią słodkości, a dokładniej alternatywa dla dżemów. 

     👉Jak zrobić frużelinę domową bez cukru❓

     Robi się na pewno szybciej niż dżem, bo nie trzeba totalnie rozgotować truskawki. Dodatkowo dzięki takiej kr
ótszej obróbce termicznej w tych truskawkach pozostanie więcej naturalnych wartości, a dzięki pominięciu cukru jest jeszcze bardziej zdrowa...
    Zapraszamy na przepis na frużelinę domową bez cukru.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • 500g truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ok. 35g mąki ziemniaczanej
  • 100g erytrytolu lub więcej jeśli truskawki są mało słodkie
  • 35ml wody 
Przygotowanie:
Z truskawek zdejmujemy szypułki, myjemy i osuszamy. Małe kroimy na pół, a duże na 4 części.
Truskawki wkładamy do rondla, polewamy sokiem z cytryny, wsypujemy erytrytol i delikatnie mieszamy. Rondel stawiamy na kuchnię i powoli podgrzewamy. Całość doprowadzamy do zagotowania i chwilę gotujemy (na wolnym ogniu). Truskawki mają zmięknąć ale się nie rozgotować. 
W wodzie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotujących się truskawek. Cały czas mieszamy żeby nie powstały grudki. Czekamy aż na całej powierzchni pojawiają się bąbelki (czyli się zagotuje), frużelina zgęstnieje i zestawiamy z ognia.
Jeśli chcemy cieszyć się smakiem frużeliny w zimie, to taką gorącą przekładamy do wyparzonego słoika i szczelnie zamykamy. Słoik musimy zapasteryzować.
Frużelinę możemy zastosować do posmarowania racuchów, pankakes, naleśników, różnych ciast, tortów i deserów. Jeśli frużeliny nie będziemy pasteryzować, to w lodówce spokojnie wytrzyma przez kilka dni.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz