Frużelina, to fajna alternatywa dla tych, którzy lubią słodkości, a
dokładniej alternatywa dla dżemów.
👉Jak zrobić frużelinę domową bez cukru❓
Robi się na pewno szybciej niż dżem, bo nie trzeba totalnie rozgotować
truskawki. Dodatkowo dzięki takiej kr
ótszej obróbce termicznej w tych truskawkach pozostanie więcej naturalnych wartości, a dzięki pominięciu cukru jest jeszcze bardziej zdrowa...
ótszej obróbce termicznej w tych truskawkach pozostanie więcej naturalnych wartości, a dzięki pominięciu cukru jest jeszcze bardziej zdrowa...
Zapraszamy na przepis na frużelinę domową bez cukru.
Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 500g truskawek
- 2 łyżki soku z cytryny
- ok. 35g mąki ziemniaczanej
- 100g erytrytolu lub więcej jeśli truskawki są mało słodkie
- 35ml wody
Z truskawek zdejmujemy szypułki, myjemy i osuszamy. Małe kroimy na pół, a duże na 4 części.
Truskawki wkładamy do rondla, polewamy sokiem z cytryny, wsypujemy erytrytol i delikatnie mieszamy. Rondel stawiamy na kuchnię i powoli podgrzewamy. Całość doprowadzamy do zagotowania i chwilę gotujemy (na wolnym ogniu). Truskawki mają zmięknąć ale się nie rozgotować.
W wodzie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotujących się truskawek. Cały czas mieszamy żeby nie powstały grudki. Czekamy aż na całej powierzchni pojawiają się bąbelki (czyli się zagotuje), frużelina zgęstnieje i zestawiamy z ognia.
Jeśli chcemy cieszyć się smakiem frużeliny w zimie, to taką gorącą przekładamy do wyparzonego słoika i szczelnie zamykamy. Słoik musimy zapasteryzować.
Frużelinę możemy zastosować do posmarowania racuchów, pankakes, naleśników, różnych ciast, tortów i deserów. Jeśli frużeliny nie będziemy pasteryzować, to w lodówce spokojnie wytrzyma przez kilka dni.
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz