👉Jak zrobić bułeczki czosnkowe❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 20g drożdży
- 400g mąki (u mnie orkiszowa, można zamienić na pszenną typ 650)
- 3 łyżki oleju
- 260ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 50g masła
- 2 ząbki czosnku (jak małe to więcej)
- 1 łyżka natki pietruszki
Przepis na bułeczki czosnkowe - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowych bułeczek czosnkowych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie zaczynu drożdżowego:
Wyrabianie ciasta:
Do rozpuszczonych drożdży wsyp mąkę i sól [01:43].
Powoli wlewając resztę wody, zacznij wyrabiać ciasto [01:43, 02:04].
Dodaj olej [02:04].
Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne, gładkie i będzie odchodzić od ręki [02:04, 02:24].
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość [02:24, 02:38].
Przygotowanie masła czosnkowego:
Formowanie i pieczenie bułeczek:
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat, podsyp mąką i zagnieć kulkę, z której uformuj wałeczek [03:52, 04:19].
Podziel ciasto na 6 większych lub 8 mniejszych kawałków [04:39].
Z każdego kawałka uformuj bułeczkę o bardziej podłużnym kształcie [04:58].
Najpierw zawiń bułeczkę do środka, a następnie ułóż łączeniem do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia [05:05, 05:35].
Zostaw bułeczki do podrośnięcia i przykryj [05:35].
Podrośnięte bułeczki natnij ostrym nożem lub żyletką z ukosa [05:48, 06:05].
W każde nacięcie włóż kawałeczek schłodzonego masła czosnkowego [06:05, 06:28].
Włóż bułeczki do nagrzanego piekarnika (200°C) i piecz około 20 minut [06:41, 06:52].
Po upieczeniu uchyl piekarnik i po 5 minutach wyjmij bułeczki na kratkę do wystudzenia [06:52, 07:02].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz