niedziela, 2 lipca 2023

Przepis na bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe

    Bułeczki czosnkowe, chleb rwany, czy pieczywo czosnkowe w jakiejkolwiek postaci, to fantastyczna przekąska, przystawka, przegryzka - czy jak tam sobie to nazwiecie. Fantastyczna bo można zjeść bez żadnych dodatków, bo takie pieczywo już samo w sobie jest atrakcją.

    👉Jak zrobić bułeczki czosnkowe❓

    Tajemnica zrobienia pysznych, domowych bułeczek czosnkowych tkwi w masełku, a dokładniej doprawieniu, przyprawieniu tego masełka czosnkiem i innymi przyprawami. A potem to już z górki... 
    Zapraszamy na przepis na domowe bułeczki czosnkowe.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • 20g drożdży
  • 400g mąki (u mnie orkiszowa, można zamienić na pszenną typ 650)
  • 3 łyżki oleju
  • 260ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 50g masła
  • 2 ząbki czosnku (jak małe to więcej)
  • 1 łyżka natki pietruszki 
Przygotowanie:

Przepis na bułeczki czosnkowe - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowych bułeczek czosnkowych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie zaczynu drożdżowego:

    • Do drożdży dodaj łyżeczkę cukru [01:21].

    • Wlej trochę letniej wody i rozpuść drożdże [01:21, 01:27].

  2. Wyrabianie ciasta:

    • Do rozpuszczonych drożdży wsyp mąkę i sól [01:43].

    • Powoli wlewając resztę wody, zacznij wyrabiać ciasto [01:43, 02:04].

    • Dodaj olej [02:04].

    • Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne, gładkie i będzie odchodzić od ręki [02:04, 02:24].

    • Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość [02:24, 02:38].

  3. Przygotowanie masła czosnkowego:

    • Wszystkie składniki masła (masło, natka pietruszki, czosnek i sól) dokładnie utrzyj do uzyskania gładkiego masełka [02:51, 03:39].

    • Gotowe masełko włóż do lodówki, aby się schłodziło – wtedy łatwiej będzie je kroić i wkładać do bułeczek [03:39, 03:52].

  4. Formowanie i pieczenie bułeczek:

    • Wyrośnięte ciasto przełóż na blat, podsyp mąką i zagnieć kulkę, z której uformuj wałeczek [03:52, 04:19].

    • Podziel ciasto na 6 większych lub 8 mniejszych kawałków [04:39].

    • Z każdego kawałka uformuj bułeczkę o bardziej podłużnym kształcie [04:58].

    • Najpierw zawiń bułeczkę do środka, a następnie ułóż łączeniem do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia [05:05, 05:35].

    • Zostaw bułeczki do podrośnięcia i przykryj [05:35].

    • Podrośnięte bułeczki natnij ostrym nożem lub żyletką z ukosa [05:48, 06:05].

    • W każde nacięcie włóż kawałeczek schłodzonego masła czosnkowego [06:05, 06:28].

    • Włóż bułeczki do nagrzanego piekarnika (200°C) i piecz około 20 minut [06:41, 06:52].

    • Po upieczeniu uchyl piekarnik i po 5 minutach wyjmij bułeczki na kratkę do wystudzenia [06:52, 07:02].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz