wtorek, 4 lipca 2023

Przepis na mus rabarbarowy

Mus rabarbarowy

    Mus rabarbarowy to kolejny dodatek, z którego można zrobić deser, śniadanie lub przekąskę na imprezę. 

    👉Jak zrobić mus z rabarbaru❓

    Trochę cierpliwości i wszystko da się zrobić. Wystarczy opanować krojenie nożem i mieszanie łyżką w garnku. Prawda że proste? W szczegóły oczywiście wprowadzi Was Agnieszka.
    Zapraszamy na przepis na mus rabarbarowy.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • ok. kilogram rabarbaru
  • ksylitol, erytrytol lub inny słodzik (ilość według własnych upodobań)
Przygotowanie:

Przepis na domowy mus z rabarbaru - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania musu rabarbarowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie rabarbaru:

    • Młode łodygi rabarbaru umyj i nie obieraj [01:15, 01:25].

    • Jeśli łodygi są starsze, zdejmij z nich skórkę (aby mus nie miał długich, ciągnących się włókien) [01:25, 01:34].

    • Pokrój rabarbar na kawałki o grubości do 1 centymetra [01:34, 01:46].

  2. Gotowanie i duszenie:

    • Dolej 2-3 łyżki wody do pokrojonego rabarbaru [02:00].

    • Włącz palnik i na wolnym ogniu doprowadź rabarbar do zagotowania [02:00, 02:10].

    • Mieszaj co jakiś czas, aby zapobiec przypaleniu na dnie [02:10].

    • Po zagotowaniu dodaj erytrytol lub inny słodzik (ilość dostosuj do preferowanej słodkości) [02:37, 02:48].

    • Mieszaj, aby słodzik się rozpuścił [03:00].

    • Duś na wolnym ogniu, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie, pamiętając o mieszaniu [03:03, 03:17].

  3. Finalizacja i przechowywanie:

    • Gdy mus jest całkowicie rozgotowany, wyłącz palnik [03:17, 03:32].

    • Jeśli chcesz uzyskać bardzo gładką konsystencję, możesz mus zblendować, ale nie jest to konieczne [03:32].

    • Na gorąco mus można przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i zapasteryzować – dzięki temu można go przechowywać na zimę [03:50, 03:57].

    • Po wystudzeniu mus przechowuj w lodówce (można go używać przez kilka dni) [04:06, 04:08].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz