czwartek, 22 czerwca 2023

Przepis na drożdżówkę z truskawkami i kruszonką



Ciasto drożdżowe z truskawkami

    Jak sprawić frajdę najmłodszym łasuchom? Najlepiej zrobić ciasto, a skoro jest sezon na truskawki, to może być to ciasto drożdżowe, drożdżówka z truskawkami.  


   👉Jak zrobić drożdżówkę z truskawkami i kruszonką❓

    Wystarczy łyżka, miseczka, trochę składników i chwila mieszania by zrobić ciasto i przejść do drugiego etapu. Walimy ciasto do foremki, układamy artystycznie truskawki, według własnej wizji lub tak jak Agnieszka. Zostaje wpakowanie brytfanki do piekarnika, poczekanie i zjedzenie. Prawda, że prosta robota?
    Zapraszamy na przepis na drożdżówkę z truskawkami i kruszonką.
    Mariusz i Agnieszka


Link do filmu z przepisem
 

Składniki:
  • 20g drożdży
  • 250g mąki (u mnie orkiszowa typ 630)
  • 30g cukru
  • 180ml słodkiej śmietanki (użyłam 12%)
  • 40g masła
  • ok. 250g truskawek 
Kruszonka:
- 30g mąki
- 20g erytrytolu/ksylitolu 
- 20g masła 

Przygotowanie:

Przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania prostej drożdżówki z truskawkami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie zaczynu drożdżowego:

    • Do drożdży wsyp cukier [01:13].

    • Wlej letnią śmietankę (np. 12%) [01:13, 01:16].

    • Wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły [01:16].

  2. Przygotowanie i wyrabianie ciasta:

    • Wsyp mąkę (np. orkiszową) [01:50, 01:58].

    • Dodaj roztopione i przestudzone masło [01:58].

    • Wymieszaj całość łyżką [02:04, 02:18].

  3. Układanie ciasta i owoców:

    • Wymieszane ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia [02:18, 02:45].

    • Rozprowadź ciasto po całej blaszce [02:45].

    • Na cieście ułóż umyte i osuszone truskawki (mniejsze truskawki są lepsze, nie kładź ich zbyt gęsto na środku, żeby nie przygniotły ciasta) [02:45, 03:19].

  4. Kruszonka i pieczenie:

    • Posyp wierzch ciasta kruszonką (przygotowaną z mąki, masła i słodzika/erytrytolu) [03:53, 04:13].

    • Zostaw ciasto do wyrośnięcia na około pół godziny [04:13, 04:22].

    • Włóż wyrośnięte ciasto do nagrzanego piekarnika (180°C, grzanie góra-dół) [04:22].

    • Piecz około 35 minut, aż ciasto będzie rumiane [04:22].

  5. Studzenie:

    • Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu można ciasto wyciągnąć z foremki [04:46].

    • Krój dopiero po całkowitym wystygnięciu [04:56].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz