piątek, 16 lutego 2018

Sałatka z pieczonego buraka 😁 -#17

... Rzadko przyrządza się sałatkę🍅 białkową. Tak więc mamy 3 rodzaje sałatek:
  • sałatka węglowodanowa🌽
  • sałatka białkowa🍖
  • i sałatka neutralna🍈
     Dwie pierwsze mogą być dodatkiem lub daniem samym w sobie, a ostatnia najczęściej jest praktykowana jako dodatek do dań mięsnych.🍗
     Bez względu jaką formę obierzemy, sałatki są zazwyczaj oparte na warzywach🍄, a raczej zdominowane przez warzywa... No chyba, że ktoś przesadzi... 😁

      Dzięki dużej zawartości warzyw🍆 pełnią one rolę nie tylko nośnika wartości odżywczych takich jak witaminy, czy mikroelementy lub dobroczynne związki. Dodatkowa rola warzyw to odkwaszanie💚 organizmu👫, który nie tylko jest zakwaszany przez używki jak kawa, alkohol🍻 czy cukier🍭. Organizm też zakwaszają białka i węglowodany, które są podstawowym składnikiem posiłków i jak najbardziej pełnią funkcję albo dostarczającej budulec🐣 albo energię🔋...
      Burak jest warzywem jednym z najlepiej odkwaszających i dziś właśnie prezentujemy sałatkę z buraka... 😀

Składniki:
  • buraki pieczone (ilość dowolna)
  • kilka listków sałaty np. lodowej lub innej
  • słonecznik
  • cytryna 
Przygotowanie:
Upieczone buraki obieramy i kroimy w plastry. Na talerzu rozkładamy sałatę, na niej plastry buraków, skrapiamy sokiem z cytryny, kilka plasterków cytryny możemy położyć na buraki, a po wierzchu posypujemy uprażonym słonecznikiem.

Smacznego :)

czwartek, 15 lutego 2018

Big Woyda🍔

Mój kolega nazwał pizzę swoim nazwiskiem. To czemu ja nie mogę nazwać kanapki - pomyślałem.
     Dziś prezentuję mój przepis na Big Woyda dla tych, którzy wyleczyli się już z fast foodów lub nie mogą zrezygnować z jakiś Big Maców lub innych Big Kingów... Jak ktoś tęskni za umazaniem się i spadającymi w samochodzie na kolana składnikami kanapki, prosto do pudełka po tym wynalazku... To mamy rozwiązanie! Na dodatek to rozwiązanie jest zdrowe, ma swoje zastosowanie dla każdego, w tym dla wegetarian i wegan oraz jest oparte na diecie rozdzielnej...
Warzywny Big Woyda w Twoim domu... :)

Składniki:
  • bułka żytnio-pszenno-owsiana (Przepis: Bułki żytnio-pszenno-owsiane)
  • masło
  • kapusta pekińska 
  • pomidor
  • pieczarka
  • papryka czerwona
  • sól i pieprz
  • ulubiony sos lub majonez, ketchup lub sos czosnkowy Agnieszki (Przepis:  Sos czosnkowy)
Przygotowanie:
Bułeczkę kroimy poziomo na 3 cześci. Można  nożem, ja jako typowy przykład leniwego mężczyzny zrobiłem to na krajalnicy... Potem kroimy w plasterki warzywa i wszystkie składniki nakładamy w tej kolejności jak napisałem. Po drodze można smarować lub polewać sosami by posklejać. Wszystko układamy na dolnej i środkowej części, a na koniec środkową nakładamy na dolną i przykrywamy górną "przylepką" tak by można było ściągnąć i zjeść.
     Jemy nad talerzem🍽 bo i tak zawsze coś może wypaść. Zwolennicy Big'ów🍔 doskonale wiedzą, a ci, którzy już się wyleczyli z fast food'ów pewnie pamiętają... Oczywiście upapranie😲 sosami gwarantowane🤣 rąk, siebie, talerza, jak ktoś bardziej rozrzutny to stołu i podłogi... 😃



środa, 14 lutego 2018

Bułki żytnio-pszenno-owsiane

     Od lat📆 nie kupowałem chleba🍞 pszennego. Kiedy Agieszka po zamieszkaniu ze mną, z powrotem go wprowadziła do menu, to jakoś nie potrafiłem👎 się nim nigdy najeść... ❗ Przykładowo chleba żytniego zjadam 4 kromki to pszennego mogłem zjeść 7 (i to większych) by dopiero poczuć nasycenie.
     Nie mam nic przeciwko jakiemuś odstępstwu i posmakowaniu😊 raz na miesiąc📆 czegoś innego niż chleb żytni. Takie bułeczki traktujemy jako atrakcje❗ Wtedy człowiek cieszy się😀, że gluten ze zmodyfikowanej genetycznie pszenicy (GMO) jest dostarczany sporadycznie, a nie na co dzień, to nie zakleja jelit i samopoczucie nie spada📉... :)
     Jeszcze jedna wskazówka❗ Już w samym tytule widać, że nie są to typowo pszenne bułeczki tylko składające się z 3 rodzajów mąk. Z przepisu z kolei można wyczytać, że mąki pszennej jest tylko 1/3❗ To też wpływa pozytywnie👍 na nasz układ jelitowy, a co za tym idzie na nasze zdrowie i nasze samopoczucie... 😁

Składniki:
  • 150g mąki pszennej chlebowej
  • 100g mąki owsianej
  • 200g mąki żytniej typ 720
  • 20g drożdży
  • 250ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki letniej wody
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy w 2 łyżkach wody i łyżeczce cukru. Dodajemy wszystkie mąki, sól i małymi porcjami wlewamy wodę, na końcu wyrabiania ciasta dodajemy olej. Ciasto dokładnie wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie (podwoi swoja objętość) formujemy bułeczki. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem (np. olejem) blaszce. Możemy bułeczki posmarować mlekiem i posypać ziarnami lub pozostawić bez niczego, takie jak widoczne są na zdjęciu. Czekamy, aż bułeczki podrosną (ok. 15-20 minut) i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, pieczemy 20 minut (długość pieczenia zależy też od wielkości bułeczek lub jak nam piecze piekarnik).

Smacznego :) 





wtorek, 13 lutego 2018

Sałatka antydepresyjna - #16

      Sałatki to fantastyczna sprawa bo same w sobie mogą być posiłkiem. Dodatkowo najczęściej są w wersji wegetariańskiej często nawet wegańskiej.
      Sałatka to dobra opcja na dostarczenie witamin by zwiększyć odporność w okresie jesienno-zimowym. Nieraz trzeba też pomyśleć o sałatkach, które zwiększą swój wachlarz możliwości i w drugiej części zimy, kiedy zaczyna brakować zbawiennego wpływu słońca, wpłyną na naszą poprawę samopoczucia i zadziałają jako antydepresant. Wystarczy tylko wiedzieć co należy dodać by przemycić do organizmu trochę pogody ducha...

     Jednym ze składników tej sałatki jest czarnuszka, która ma szereg właściwości, które dobrze wpływają na nasz układ nerwowy:

  • korzystnie wpływa na ośrodkowy układ nerwowy - działa antydepresyjnie
  • poprawia samopoczucie
  • podkręca na wyższy poziom procesy myślowe
  • wspomaga procesy uczenia, a w tym i zapamiętywania
  • spowalnia procesy rozwoju alzheimera 



Składniki:
  • 100g kaszy kuskus
  • 1/4 lub 1/3 kapusty pekińskiej
  • 1 ogórek zielony
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 brokuła
  • kukurydza w puszce
  • 3 łyżki sezamu
  • czarnuszka
  • natka pietruszki
  • sos czosnkowy
Przygotowanie:
Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu. Kapustę drobno poszatkować. Ogórek, paprykę pokroić w kostkę. Różyczki brokuła ugotować na parze. Sezam uprażyć na suchej patelni (często mieszać aby nie spalić). Sałatkę można przygotować bezpośrednio na talerzu, ale również w wysokiej salaterce. Z tej ilości składników wyjdą dwie duże porcje zrobione na talerzu. Kolejność układania: najpierw kaszę, kapustę pekińską, paprykę, ogórek zielony, kukurydzę, różyczki brokuła, sypiemy natką pietruszki i polewamy sosem czosnkowym. Po wierzchu sypiemy uprażonym słonecznikiem i czarnuszką. Jeśli robimy w salaterce to kolejność jest taka sama, tylko będą po dwie warstwy każdego ze składników.

Przepis jak zrobić sos czosnkowy znajdziesz w linku poniżej:
Sos czosnkowy

Smacznego :)

poniedziałek, 12 lutego 2018

Zupa krem brokułowo-marchewkowa

Kolejny przepis📃 z typu zup bez wywaru mięsnego. W 100% warzywna🍅🍆🌽 więc powinna zadowolić wszystkich.😁 Od 2 lat zakochałem💚 się w takich zupkach i teraz męczę☝ Agnieszkę i podrzucam📄 pomysły💭 co by tu dało się zmielić... 💫

Składniki:
  • pół brokuła
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora ok.10cm
  • kawałek selera
  • 1,5l wody 
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła 
Przygotowanie:
Warzywa obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, wlać wodę, włożyć listek laurowy, ziele angielskie, postawić na ogniu i gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie zestawić garnek z ognia, wyjąć ziele angielskie, listek laurowy, dodać masło i zblendować. Jeśli lubimy rzadszą zupę to można dodać jeszcze troche wody. Gotową zupę doprawić solą i pieprzem.

Smacznego :)



Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗






niedziela, 11 lutego 2018

Takie coś... 😀❗

    Zapytałem się Agnieszki:
- Jak to się nazywa❓ Co to jest❓
- Nie wiem. Nie ma jeszcze nazwy❗ - Odparła Agnieszka.
Zrobiłem zdjęcia, obrobiłem i wylądowało na blogu jako: "Takie coś"... 😏
- OK❗ -Powiedziałem - Dajmy ludziom szanse❗ Może wymyślą fajną nazwę... 😀

    Jak nazwalibyście tą potrawę❓
Ja mam pewne skojarzenia, nie chcę sugerować... 😊 Może wykażecie się o wiele lepszą pomysłowością ode mnie... 💭

Jak myślicie❓ Z czym wam się kojarzy❓ Może jedliście coś podobnego❓ Jaka nazwa by pasowała❓ 


Składniki:
  • 2 udka z kurczaka gotowane (ja wykorzystałam z mięsa z rosołu)
  • 2 cebule
  • 1 zabek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • koperek
Przygotowanie:
Udka obrać z kości i delikatnie podsmażyć na patelni na maśle. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podlać kilka łyżek wody, przykryć pokrywką i na małym ogniu dusić, aż cebulka zmięknie. Pod koniec duszenia dodać drobno pokrojony czosnek, doprawić solą, pieprzem i chwilę jeszcze potrzymać na ogniu aby smaki dokładnie się połączyły. Wyłożyć na talerz i posypać koperkiem.
 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 10 lutego 2018

Koktajl węglowodanowy

      Jakiś czas temu posadziłem Agnieszkę przed kompem i powiedziałem:
- Szukaj❗ Czytaj bo ja tego nie kumam...💫 - Pokićkałem😵 jeszcze coś z nazwami i tyle...
     Na szczęście Aga rozkminiła zagadnienie koktajli🍺 węglowodanowych💥 i ich znaczenie, funkcje, i po kiego grzyba to trzeba pić po treningu...❓ Dziś już wiem i to jest bardzo ważne, że węglowodany należy pić, jeść po treningu, by nie zanikły mięśnie🍗. A to nie jest najciekawsza rzecz. To co Aga wychwyciła, a ja nie to fakt, że energia z węglowodanów po treningu idzie w komórki mięśni, a nie w tkankę tłuszczową... 😀 Gdzieś kiedyś się dowiedziałem, że gość tego nie robił i nie został Schwarzeneggerem💪, a nawet zanikły mu mięśnie... :)
       Dziś pewnie gdy czytacie ten artykuł to ćwiczę mięśnie rąk💪 lub klatkę, bo taki jest plan na sobotę 10 lutego 2018... A potem będzie koktajl. Rozbudowuje masę mięśniową i spalam tkankę tłuszczową, by zobaczyć przed lustrem upragnione efekty...
"Z dnia na dzień coraz bliżej zaplanowanego rezultatu....
Codziennie bliżej mi do Arnolda Schwarzeneggera... ❗"
     Na diecie rozdzielnej rekordowo zgubiłem ponad 18 kg...😊 Teraz zależy mi na wysportowanej, atletycznej, muskularnej, zadbanej, zgrabnej sylwetce...👍 Nawet przybywają kg, ale to już waga mięśni... Jak to niedawno Aga powiedziała:
- Taki szeroki😀 to jeszcze nigdy nie byłeś... ❗😁


Składniki:
  • 0,5l mleka ryżowego
  • 1 banan dojrzały
  • 2 łyżeczki kakaa gorzkiego
  • 1 łyżka miodu lub glukozy 
(❕proporcje dobieramy według wagi ciała, długości i intensywności treningu)
Przygotowanie:
      Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą, aksamitną konsystencję.

Smacznego :)

czwartek, 8 lutego 2018

Domowe mini pączki na YouTube

❗     Dziś tłusty czwartek🍩 i dziś Agnieszka i Oliwka prezentują zrobienie domowych pączków zgodnych z dietą rozdzielną... 😀
❗     Debiut Agnieszki💜 i Oliwki💚 na YouTube i również pierwszy film z kuchni i pierwszy przepis🍲, nasz przepis, na naszym kanale... 💛
     Od prawie 2 lat Agnieszka przygotowuje, testuje, próbuje, udoskonala przepisy, a potem publikuje je na blogu... Wiem, że do tej pory to ja się pokazywałem i udzielałem... Wiem też, część osób myśli, że za wszystkim stoję ja i przepisy też są moje... Mam nadzieję, że od dziś będziecie już kojarzyć autorkę 99% przepisów na blogu... 😀



Link do całego filmu z przepisem:
008 Najlepszy przepis na DOMOWE mini PĄCZKI - BEZ JAJEK - HIT! - Szybko i łatwo!




Przepis na blogu: Mini pączki bez jajek - HIT!!!

środa, 7 lutego 2018

Buraki pieczone

Przyszła Agnieszka i mówi:
- Spróbuj!
      Widziałem, że coś wcześniej szykuje do pieczenia, ale było już zakryte, więc nie podglądałem. Wziąłem do ust i do mojego mózgu zaczął docierać przekaz: smaczne, dobre, mmm rewelacyjne... Przeżyłem szok i zaskoczenie... Uwielbiam buraki we wszystkich postaciach i nie byłem w stanie pomyśleć, że można z nich wymyślić coś lepszego...
     Dodatkowym atutem poza smakowym jest fakt, że nie traci się wartości odżywczych, które zawsze zostają w garnku podczas 2 godz. procesu gotowania. Ponadto omijamy proces smażenia buraków, a w związku z tym kolejnej termicznej obróbce, nie mówiąc już o oleju i wszystkim co szkodliwe z nim związane...


Zobacz film jak upiec czerwone buraki:
035 - Pieczony czerwony burak - Czerwone buraki, buraczki z piekarnika



Składniki:
  • buraki najlepiej małe
Przygotowanie:
Buraki dokładnie myjemy, osuszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką lub do brytfanki i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach od 45 minut do 70 minut (jak bardzo duże to może być nawet 90 minut) . Długość jest uzależniona od wielkości buraków. Im mniejsze tym szybciej się upieką.



P.S. Buraki pieczone mogą być jako dodatek do obiadu, ale również są wyśmienite jako samodzielna przekąska.


Smacznego :)


Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 6 lutego 2018

Owsianka z bakaliami


Owsianka domowa

 
      Owsianka to chyba jedno z najszybszych i najtańszych śniadań o ile nie zacznie się żonglować dodatkami...
      Może być zarówno na pierwsze śniadanie🍵 lub jeśli dodamy dużo bakalii to jako drugie śniadanie - posiłek po treningu🏃, by dostarczyć węglowodany do komórek i zadbać o dobrą regenerację energetyczną...🔥

Zapraszamy na przepis na owsianka z bakaliami.
 
Mariusz i Agnieszka
 

 



Składniki:
  • płatki owsiane lub inne płatki (jęczmienne, orkiszowe, jaglanej itp.)
  • mleko roślinne lub przegotowana woda (użyłam owsianego)
  • bakalie (rodzynki, żurawina, śliwki, daktyle itp.)
  • ewentualnie miód
Przygotowanie:
Wsypujemy do miseczki płatki, zalewamy ciepłym (ale nie wrzącym) mlekiem (1cm nad płatki) i dodajemy kilka daktyli. Przykrywamy talerzykiem i zostawiamy na jakieś 20 minut. Po 20 minutach dokładamy ulubione bakalie i owsianka gotowa. Jeśli chcemy, to możemy dodać trochę miodu.  Gdy lubimy rzadsze płatki, to dodajemy więcej mleka lub wody.

Owsianka nocna:
Wieczorem płatki wsypujemy do miseczki, dodajemy parę daktyli i zalewamy mlekiem roślinnym (lub przegotowaną letnią wodą) 1cm więcej niż jest płatków. Przykrywamy talerzykiem i zostawiamy na całą noc. Rano nasze płatki są gotowe do spożycia. Dodajemy ulubione bakalie i jeśli lubimy bardziej słodkie, to trochę miodu (jak ktoś nie lubi miodu, to może pominąć lub dodać więcej daktyli).

Smacznego :)

P.S. Mleko roślinne możemy również zastapić letnią, przegotowaną wodą.
 




Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
 

poniedziałek, 5 lutego 2018

Naleśniki zapiekane z sosem beszamelowym

- Kup kaszę gryczaną❗ - no to kupiłem... 😁Przychodzę i słyszę:
- Nie taka, białą, nie paloną❗  - słyszę.
- Jaka białaJaka nie palona Pierwszy raz słyszę... ❗  - Odpowiadam nieźle poirytowany😠 nowymi wymogami... 
- Mówiłam! Biała nie palona! Jest zdrowsza! - Powtarza Aga...
- Nie mówiłaś
- Mówiłam
- Nie mówiłaś
- Mówiłam
- ... ❗
Znacie, wiecie jak to jest... Jadę następnym razem na zakupy. Tym razem bacznie przeglądam półki, z góry na dół, a potem całe regały... Cały sklep❗ Może między rodzynkami się zaplątała... ? NIE❗ Tam też nie ma! Zakładam okulary patrzę, patrzę, widzę, widzę, wszystko widzę, a co do białej nie prażonej G***o widzę. Biorę starą kaszę i kończę zakupy, idę do optyka i mówię:
- Pani mi wyczyści te okulary, bo zamiast białej kaszy G***o zobaczyłem i okulary się upaprały... 😁
Wracam do domu i słyszę:
- Kasza biała... ❗❗❗❗❗❗ Miała być❗❗❗
- A se sama idź i kup❗❗❗  Jak taka mądra jesteś
- Nie było... ❓❓❓
W końcu... za którymś razem trafiłem❗ Była❗  Biała❗  Zdrowsza❗  Już nie musiałem iść do optyka... 😏 Nakupiłem... Obkupiłem się... Tyle, że pani w kasie zapytała:
- Trzecia wojna🔫 światowa🌍 ma być... ❓

Ok❗ Dość wygłupów, i już na serio wczorajsza nowość... w moim brzuchu, a dla Was przepis... 😀

Przepis na naleśniki w linku poniżej:
Krokiety z grzybami i kapustą

Przepis na farsz w linku poniżej:
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Przepis na sos beszamelowy w linku poniżej:
Uzależniająca zapiekanka ze szpinakiem

Przygotowanie:
Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i zwijamy w rulon. Gotowe naleśniki układamy w brytfance (dno posmarować tłuszczem) lub prostokątnym naczyniu żaroodpornym, a po wierzchu polewamy sosem beszamelowym. Wkładamy brytfanke do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut i zapiekamy, aż naleśniki będą mocno rumiane.

Smacznego :)


niedziela, 4 lutego 2018

Śniadanie: kanapki z papryką źródłem witaminy C

     Bardzo lubię kanapki! Szczególnie te z chleba żytniego, który piecze Agnieszka. Jeśli chodzi o pieczywo to zdrowsze i bardziej wartościowe jest żytnie, a jeśli masz problem z ciemnym pieczywem to znak, że trzeba zadbać o procesy trawienne i dieta rozdzielna to najlepsza droga do celu, którym jest zdrowie....
     O wiele lepszym rozwiązaniem od popularnych kanapek z pomidorami, są kanapki z papryką.  Pomidory z punktu widzenia diety rozdzielnej są neutralne. Bardziej jednak sprawdzają się jako dodatek do jajek, serów niż do kanapek ze względu na charakterystykę pH. W przypadku kanapek, opóźniają stworzenie pH zasadowego do strawienia węglowodanów, czyli chleba...
     Dodatkowo pamiętaj, że papryka to źródło witaminy C, prawdziwej nie syntetycznej! A prawdziwa witamina C wspomaga procesy odchudzania, a dokładniej wspomaga procesy spalania tkanki tłuszczowej...

Składniki:
  • pieczywo żytnie
  • papryka czerwona
  • masło
  • cebula
  • musztarda
  • ketchup
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: 
     Chyba nikogo nie trzeba uczyć robić kanapek. Pokroić chleb w kromki, posmarować masłem, pokroić paprykę i cebulę w paski... poukładać paprykę i posolić... posmarować musztardą, lub ketchupem, posypać cebulką i pieprzem...
     W tym całym procesie bardziej chciałbym nakłonić do czytania etykietek podczas zakupu ketchupu i musztardy. Warto czytać i wybierać te, które mają jak najmniejsze zawartości wypełniacza zwanego cukrem (rekordowy ketchup miał 35g cukru w 100g produktu). Czym mniej cukru tym lepiej. W przypadku kanapek to, że trochę cukru będzie to nie problem, bo to w końcu węglowodan i będzie strawiony.

UWAGA
Natomiast kiedy taki ketchup damy do mięsa z grilla, lub kiełbasy na gorąco, to będzie on fantastyczną pożywką dla różnych patogenów w naszym układzie pokarmowym. Będzie wspomagał  rozmnażanie szkodliwych bakterii, czy też pasożytów...

Przepis na domowy ketchup: Ketchup domowy

sobota, 3 lutego 2018

Chlorofilowa sałatka kuskus - #15

     Aga💑 daje czadu...😁 Dwa dni lutego, dwie nowe sałatki!!! Swoją drogą ma racje, środek zimy, wszędzie infekcje, grypy, wirusy, bakterie... i zakwaszenie organizmu białkami, węglowodanami, kawkami, cukrem... itd, itd.
     Chińczycy🈯 powiadają☝, że organizm odkwaszony to organizm uzdrowiony. Mają dużo racji i ostatnio to wypraktykowałem.
     Odpowiednia dawka, odpowiedniego chlorofilu🍏 i wszystko wraca do normy! Sam byłem zaskoczony jak zacząłem z niedowierzaniem pić chlorofil💚 w trochę innym celu🔋, niż pojawiły się efekty uboczne...
      Jak już wspominałem ćwiczę🏃 i postanowiłem dotlenić💨 organizm i dodać energii🔋... tymczasem zaobserwowałem dwa inne zjawiska... W pierwszym miesiącu nie widziałem specjalnych efektów, a potem... Po pierwsze poprawa cery...😊 Ups! I to mówi facet! A po drugie ból gardła❎ minął po wypiciu 25ml chlorofilu✅ rozcieńczonego w 0,5l wody... ❕
     Nie namawiam do takich eksperymentów, za to namawiam na sałatkę mocno zieloną💚👽, bo przecież w tym  co zielone🍃 jest chlorofil... czym więcej sałatek tym lepiej. Nawet po podwójnej porcji sałatki węglowodanowej z toną zieleniny🍀 czuję lekkość i pisze ten post pełen poweru o 00:22 (właśnie wybiła).
      Chlorofil🌿 poza odkwaszaniem ma również właściwości oczyszczające nasz organizm - nawet z metali ciężkich. Czym więcej zielonego tym lepiej...


Składniki:
  • 200g kaszy kuskus
  • 1 mały zielony ogórek
  • 1 szkl. fasolki szparagowej
  • 1/4 lub 1/3 kapusty pekińskiej
  • 1 papryka
  • sól 
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 7 łyżek oliwy 
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka natki pietruszki
Przygotowanie:
Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu. Fasolkę ugotować aldente, jak strączki są duże to pociąć na mniejsze. Ogórek, paprykę pokroić w kostkę, a kapustę drobno poszatkować. Wystudzoną kaszę za pomocą widelca "rozkruszyć" aby rozbić i powstały sypkie ziarenka. Warzywa i kaszę przełożyć do miski. Z oliwy, musztardy, soku z cytryny (ilość według własnych upodobań), przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu przygotować dressing. Składniki dokładnie wymieszać, aż powstanie gładki sos. Polać dresingiem naszą sałatkę, dodać pietruszkę (trochę zostawić do posypania po wierzchu) i dokładnie wszystko wymieszać. Pozostałą natką sypiemy sałatkę i gotowe.

Smacznego :)

piątek, 2 lutego 2018

Sałatka z wędzonym kurczakiem - #14

     1 lutego 2018 roku Agnieszka przeszła samą siebie... Luty powitaliśmy nowością.
     Pomyślałem sobie będę miał na 2 śniadania sałatkę... Gdybym się nie powstrzymywał to by poszła na raz. Tylko dzięki rozsądkowi i silnej woli 1/3 się ostała!
     Śniadanie białkowe dla tych co potrzebują zwiększonej ilości białka, bo np. ćwiczą na siłowni lub biegają. Mam tylko jedną wątpliwość co do wędzonych udek kurczaka ze sklepu! Po przeczytaniu składu chemicznego, konserwantów, stabilizatorów i jeszcze Bóg wie czego, stwierdziłem, że raz na rok wystarczy...
     Kupiliśmy, zrobiliśmy i zjadłem, oczywiście było rewelacyjne, o czym już wspomniałem! Po refleksji chciałbym częściej tylko trzeba zastosować 2 rozwiązania:

  1. Zastosować udko pieczone na ruszcie
  2. Zbudować własną wędzarnie
Obie techniki mają jedną podstawową zaletę wytapiają tłuszcz. Dzięki czemu pojawiają się właściwe proporcje białka do tłuszczu. 2 g białka do 1 g tłuszczu... 


Składniki:
  • 1 udko wędzone z kurczaka
  • 1/4 kapusty pekińskiej lub 1/3 zależy od wielkości
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 szkl. fasolki szparagowej
  • 1 nieduży ogórek zielony
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka musztardy ostrej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Fasolkę gotujemy na parze (aldente), jak są duże strączki to kroimy na mniejsze. Udko kurczaka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Kapustę pekińską szatkujemy, paprykę, ogórek (ze skórką) kroimy w kostkę. Przekładamy składniki do miski i dokładnie mieszamy. Z musztardy, oliwy, soku z cytryny (dodajemy taką ilość według własnego gustu), przeciśniętego czosnku, soli, pieprzu, przygotowujemy dressing. Składniki dressingu dokładnie mieszamy i polewamy naszą sałatkę, a na to sypiemy koperkiem.

Smacznego :)


piątek, 26 stycznia 2018

Gofry Dalmatyńskie na śniadanie i nie tylko

     Jeśli ktoś ma problem z gośćmi, którzy nagle się zapowiadają 😏,  bo akurat są przejazdem w Twoim mieście, to zawsze można zrobić gofry dalmatyńskie. 😚Szybkie proste i efektowne. 😗Dodatkowo jeśli poda się na ostro, z warzywami i ziołami dalmatyńskimi to szok gwarantowany.  Czym bardziej ostre🔪 tym szok większy Ok! Żartuję, na pewno zrobią wrażenie bo zazwyczaj gofry są na słodko. Nie wiem jak u Was, ale mnie jeszcze nikt nie poczęstował innymi goframi niż na słodko...😁
     Ok. nie rozpisuję się tylko zakładam kapelusz, odpalam mustanga🚜 i galopuje do sklepu po gofrownicę... 😀

Składniki:
  • 100g mąki owsianej 
  • 120g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 120g mąki pszennej typ 650 
  • 250ml mleka roślinnego węglowodanowego (owsiane, ryżowe, migdałowe lub jaglane) 
  • 250ml wody 
  • 4 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego



Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki na gładką masę. Smażymy gofry do zrumienienia i podajemy z domowym dżemem np.dyniowo-jabłkowym. Jeśli wolimy śniadania wytrawne, do ciasta dodajemy pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i zioła (np. zioła dalmatyńskie), smażymy i podajemy ze smażoną cebulką, pieczarkami lub ketchupem.


Autorka przepisu: Małgosia Kasperska

czwartek, 25 stycznia 2018

Ryż z sosem paprykowym

      Dziś na blogu mamy gościa. Dziś pierwszy przepis od naszej czytelniczki. Podobnie jak Agnieszka kończyła SGGW / Warsaw University of Life Sciences... :)
     Dziś też trochę inaczej, bo każda osoba ma swój styl i swoje ulubione warzywa i przyprawy. Jako nowość w tym przepisie to słodka i ostra papryka WĘDZONA oraz rzadko spotykany u nas seler naciowy... 😀 i oczywiście ostatnio modny ryż!

Składniki
  • ryż
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 nieduże papryki 
  • 1 mała cukinia 
  • 1 laska selera naciowego 
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego + 0,5 szkl. wody lub 200g passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej 
  • szczypta papryki ostrej wędzonej 
  • natka pietruszki


Przygotowanie
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone w kostkę papryki, smażymy 10 minut aż lekko zmięknie papryka, dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cukinię i selera. Chwilę podsmażamy, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę. Dusimy, gdy warzywa będą miękkie dodajemy przyprawy. 2/3 sosu mielimy blenderem. Podajemy z ugotowanym ryżem i posypujemy natką pietruszki.


Autorka przepisu: Małgosia Kasperska

środa, 24 stycznia 2018

Chałka z masłem

 
Chałka orkiszowa lub pszenna    
 
Takie przysmaki pamiętam z wakacji u babci... 😀
A Wy co pamiętacie z dzieciństwa... ❓
     Oczywiście jak chałka, to nie może zabraknąć masełka... Przynajmniej u mnie to było zawsze w komplecie❗ i na dodatek warto zauważyć, że zgodne z dietą rozdzielną.😁
    Można wykonać w wersji z mąką pszenną, czyli tradycyjni i zdrowszą orkiszową.


     A z czym Ty jadłeś chałkę❓


Kliknij link z przepisem - filmem:
  




Składniki:
  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. słodkiej śmietanki 12%
  • 20g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • duża łyżka masła ok. 40g
  • 5 łyżek wody 
  • ewentualnie cukier waniliowy jeśli lubimy
Przygotowanie:

     W misce rozpuścić drożdże w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Wsypać do miski mąkę, cukier waniliowy (jeśli ktoś preferuje bardziej słodkie to można dodać jeszcze trochę cukru, ale nie jest to konieczne, ponieważ na wierzch chałki robimy kruszonkę) i powoli wlewając letnią śmietankę zacząć wyrabiać ciasto, na końcu dodać rozpuszczone masło (nie gorące). 
     Wszystko dokładnie wyrobić, aż zacznie odchodzić od ręki. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). 
     Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 4 części, każdy kawałek rozwałkowujemy na podłużny wałeczek. Z wałeczków splatamy warkocz (można spleść też z trzech), kładziemy na wysmarowanej tłuszczem brytfance lub wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu smarujemy śmietanką lub wodą i posypujemy kruszonką. 
     Zostawiamy aż chałka podrośnie i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 35-40 minut aż będzie dobrze rumiana (długość pieczenia zależy od piekarnika).

Kruszonka:
     Kopiasta łyżka mąki, łyżka cukru, masło o temp. pokojowej (tyle ile wchłonie mąka i cukier, ok. łyżki). Wszystkie składniki palcami rozcieramy, aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).

Smacznego :)

P.S. Z tej porcji wychodzi duża chałka. 
 



Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
 
 


poniedziałek, 22 stycznia 2018

Czy można podjadać między posiłkami?

     W ramach odpowiedzi na pytania, dziś w 4 i pół minuty o podjadaniu.
     Czy można podjadać? Czy nie można? Czym grozi podjadanie? A kiedy można zastosować podjadanie?

Kliknij link i dowiedz się:


Możecie zadawać pytania lub podsyłać tematy filmów, czyli to co Was nurtuje. To co można, albo nawet trzeba WYTŁUMACZYĆ słownie...  

Zapraszamy do oglądania i subskrybowania!



niedziela, 21 stycznia 2018

Ryż z warzywami z curry... :)

To potrawa dla której kupiłem woka... 😀 Tak by nie tylko przypominał ryż potrawę chińską, lecz również przyrządzało się, tak by atmosfera już w kuchni była chińską... 🙏 😊

Składniki:
  • 200g ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 szkl. groszku mrożonego
  • 2 garście fasolki szparagowej
  • kawałek pora ok. 10 cm
  • papryka chili
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew, pietruszkę kroimy w kostkę, seler i por kroimy w plastry, papryczkę chili przekrawamy na pół, następnie wrzucamy na patelnię z niewielką ilością tłuszczu i lekko podsmażamy, dodajemy pozostałe warzywa i razem dusimy, aż wszystko będzie miękkie. Na końcu doprawiamy curry, solą i pieprzem. Gotowe warzywa mieszamy z ryżem i trzymamy jeszcze z 2 minuty na ogniu aby ryż przeszedł warzywami.

Smacznego :)

Poprzedni przepis: Przepis na obiad: Ryż z warzywami

piątek, 19 stycznia 2018

Szynka pieczona

     Zanim poznałem Agnieszkę, głównym urządzeniem do obróbki czegokolwiek był kombiwar. Patelnie używałem tylko do jajecznicy, i ryżu z warzywami... no i ze 2 razy zrobiłem naleśniki... 😁
     Zawsze wolałem grillować, piec itp., tak by jak największa ilość tłuszczu się wytopiła...
     Przypomnę, że tłuszcz utrudnia trawienie białek.
     Aga też lubi piec i grillować. W 4 lata zajechaliśmy: 3 prodiże i reperowaliśmy kombiwar, a jak już był w planie piekarnik, to pieczenie w kombiwarze wspierane było po 1. modlitwą, by nie padł do reszty przed zakupem piekarnika i po 2. pukaniem go od góry by wiatraczek szybciej się rozkręcał... 😀
     Od roku wjechał do domu piekarnik parowy i powoli coraz więcej potraw ląduje w piekarniku na różne sposoby!



Składniki:
  • szynka tzw. kulka (u mnie były 2 szt, o masie około 3kg)
  • pieczarki (dowolna ilość, najlepiej małe)
  • śmietanka 18% (może być też 30%)
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • papryka słodka
  • kminek mielony
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 ząbki czosnku
  • tłuszcz do smażenia 
  • rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
      Szynkę umyć i osuszyć. Ze wszystkich stron posypać przyprawami: czosnkiem, majerankiem, papryką, kminkiem, solą i zostawić w zamkniętym naczyniu na całą noc lub dłużej. Na następny dzień szynkę delikatnie opiekamy ze wszystkich stron na patelni (aby się pory w mięsie zamknęły i nie wypływał z niej sok podczas pieczenia) i przekładamy do rękawa. Zamknięty klipsami rękaw umieszczamy na brytfance i wkładamy do nagrzanego piekarnika (pamiętając aby folię z wierzchu w kilku miejscach nakłuć). Całość pieczemy 100 minut, pierwsze 50 minut pieczemy w 200 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze kolejne 50 minut.
Pieczarki obieramy i pozostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy masło i wkładamy pieczarki, przykrywamy pokrywką i dusimy od czasu do czasu mieszając. Gdy są już prawie miękkie zdejmujemy pokrywkę aby wyparowała woda (którą puściły pieczarki) i dalej dusimy. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i wlewamy śmietankę (na ok. 500g pieczarek potrzeba 200ml śmietanki), doprawiamy solą, pieprzem. Dusimy do momentu, aż nam śmietanka zgęstnieje. Upieczone i pokrojone mięso polewamy pieczarkami.

Smacznego :)