czwartek, 25 stycznia 2018

Ryż z sosem paprykowym

      Dziś na blogu mamy gościa. Dziś pierwszy przepis od naszej czytelniczki. Podobnie jak Agnieszka kończyła SGGW / Warsaw University of Life Sciences... :)
     Dziś też trochę inaczej, bo każda osoba ma swój styl i swoje ulubione warzywa i przyprawy. Jako nowość w tym przepisie to słodka i ostra papryka WĘDZONA oraz rzadko spotykany u nas seler naciowy... 😀 i oczywiście ostatnio modny ryż!

Składniki
  • ryż
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 nieduże papryki 
  • 1 mała cukinia 
  • 1 laska selera naciowego 
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego + 0,5 szkl. wody lub 200g passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej 
  • szczypta papryki ostrej wędzonej 
  • natka pietruszki


Przygotowanie
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone w kostkę papryki, smażymy 10 minut aż lekko zmięknie papryka, dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cukinię i selera. Chwilę podsmażamy, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę. Dusimy, gdy warzywa będą miękkie dodajemy przyprawy. 2/3 sosu mielimy blenderem. Podajemy z ugotowanym ryżem i posypujemy natką pietruszki.


Autorka przepisu: Małgosia Kasperska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz