Dziś na blogu mamy gościa. Dziś pierwszy przepis od naszej czytelniczki. Podobnie jak Agnieszka kończyła SGGW / Warsaw University of Life Sciences... :)
Dziś też trochę inaczej, bo każda osoba ma swój styl i swoje ulubione warzywa i przyprawy. Jako nowość w tym przepisie to słodka i ostra papryka WĘDZONA oraz rzadko spotykany u nas seler naciowy... 😀 i oczywiście ostatnio modny ryż!
Składniki
Przygotowanie
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone w kostkę papryki, smażymy 10 minut aż lekko zmięknie papryka, dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cukinię i selera. Chwilę podsmażamy, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę. Dusimy, gdy warzywa będą miękkie dodajemy przyprawy. 2/3 sosu mielimy blenderem. Podajemy z ugotowanym ryżem i posypujemy natką pietruszki.
Dziś też trochę inaczej, bo każda osoba ma swój styl i swoje ulubione warzywa i przyprawy. Jako nowość w tym przepisie to słodka i ostra papryka WĘDZONA oraz rzadko spotykany u nas seler naciowy... 😀 i oczywiście ostatnio modny ryż!
Składniki
- ryż
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 nieduże papryki
- 1 mała cukinia
- 1 laska selera naciowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego + 0,5 szkl. wody lub 200g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- szczypta papryki ostrej wędzonej
- natka pietruszki
Przygotowanie
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone w kostkę papryki, smażymy 10 minut aż lekko zmięknie papryka, dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cukinię i selera. Chwilę podsmażamy, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę. Dusimy, gdy warzywa będą miękkie dodajemy przyprawy. 2/3 sosu mielimy blenderem. Podajemy z ugotowanym ryżem i posypujemy natką pietruszki.
Autorka przepisu: Małgosia Kasperska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz