Takie przysmaki pamiętam z wakacji u babci... 😀
A Wy co pamiętacie z dzieciństwa... ❓
Oczywiście jak chałka, to nie może zabraknąć masełka... Przynajmniej u mnie to było zawsze w komplecie❗ i na dodatek warto zauważyć, że zgodne z dietą rozdzielną.😁
A Wy co pamiętacie z dzieciństwa... ❓
Oczywiście jak chałka, to nie może zabraknąć masełka... Przynajmniej u mnie to było zawsze w komplecie❗ i na dodatek warto zauważyć, że zgodne z dietą rozdzielną.😁
Można wykonać w wersji z mąką pszenną, czyli tradycyjni i zdrowszą orkiszową.
A z czym Ty jadłeś chałkę❓
Kliknij link z przepisem - filmem:
Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. słodkiej śmietanki 12%
- 20g drożdży
- 2 łyżki cukru
- duża łyżka masła ok. 40g
- 5 łyżek wody
- ewentualnie cukier waniliowy jeśli lubimy
W misce rozpuścić drożdże w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Wsypać do miski mąkę, cukier waniliowy (jeśli ktoś preferuje bardziej słodkie to można dodać jeszcze trochę cukru, ale nie jest to konieczne, ponieważ na wierzch chałki robimy kruszonkę) i powoli wlewając letnią śmietankę zacząć wyrabiać ciasto, na końcu dodać rozpuszczone masło (nie gorące).
Wszystko dokładnie wyrobić, aż zacznie odchodzić od ręki. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 4 części, każdy kawałek rozwałkowujemy na podłużny wałeczek. Z wałeczków splatamy warkocz (można spleść też z trzech), kładziemy na wysmarowanej tłuszczem brytfance lub wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu smarujemy śmietanką lub wodą i posypujemy kruszonką.
Zostawiamy aż chałka podrośnie i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 35-40 minut aż będzie dobrze rumiana (długość pieczenia zależy od piekarnika).
Kruszonka:
Kopiasta łyżka mąki, łyżka cukru, masło o temp. pokojowej (tyle ile wchłonie mąka i cukier, ok. łyżki). Wszystkie składniki palcami rozcieramy, aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).
P.S. Z tej porcji wychodzi duża chałka.
Kruszonka:
Kopiasta łyżka mąki, łyżka cukru, masło o temp. pokojowej (tyle ile wchłonie mąka i cukier, ok. łyżki). Wszystkie składniki palcami rozcieramy, aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).
Smacznego :)
P.S. Z tej porcji wychodzi duża chałka.
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz