Jeśli ktoś ma problem z gośćmi, którzy nagle się zapowiadają 😏, bo akurat są przejazdem w Twoim mieście, to zawsze można zrobić gofry dalmatyńskie. 😚Szybkie proste i efektowne. 😗Dodatkowo jeśli poda się na ostro, z warzywami i ziołami dalmatyńskimi to szok gwarantowany. Czym bardziej ostre🔪 tym szok większy Ok! Żartuję, na pewno zrobią wrażenie bo zazwyczaj gofry są na słodko. Nie wiem jak u Was, ale mnie jeszcze nikt nie poczęstował innymi goframi niż na słodko...😁
Ok. nie rozpisuję się tylko zakładam kapelusz, odpalam mustanga🚜 i galopuje do sklepu po gofrownicę... 😀
Składniki:
Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki na gładką masę. Smażymy gofry do zrumienienia i podajemy z domowym dżemem np.dyniowo-jabłkowym. Jeśli wolimy śniadania wytrawne, do ciasta dodajemy pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i zioła (np. zioła dalmatyńskie), smażymy i podajemy ze smażoną cebulką, pieczarkami lub ketchupem.
Autorka przepisu: Małgosia Kasperska
Ok. nie rozpisuję się tylko zakładam kapelusz, odpalam mustanga🚜 i galopuje do sklepu po gofrownicę... 😀
Składniki:
- 100g mąki owsianej
- 120g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 120g mąki pszennej typ 650
- 250ml mleka roślinnego węglowodanowego (owsiane, ryżowe, migdałowe lub jaglane)
- 250ml wody
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki na gładką masę. Smażymy gofry do zrumienienia i podajemy z domowym dżemem np.dyniowo-jabłkowym. Jeśli wolimy śniadania wytrawne, do ciasta dodajemy pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i zioła (np. zioła dalmatyńskie), smażymy i podajemy ze smażoną cebulką, pieczarkami lub ketchupem.
Autorka przepisu: Małgosia Kasperska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz