niedziela, 18 lutego 2024

Przepis na zupę krem z białych warzyw

 

Zupa z białych warzyw

    Dziś mieliśmy zupę krem z białuch warzyw, a do niej chipsy z boczku, a dokładniej to każdy po jednym chipsie.

    👉Jak zrobić zupę krem z białych warzyw❓

    Jak zrobić zupę krem i chipsy z boczku zobaczycie jak obejrzycie film. Agnieszka wprowadzi Was krok po kroku w tajniki zrobienia pysznej zupy krem.
    Zapraszamy na przepis na zupę krem z białych warzyw.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
PYSZNA zupa KREM z białych WARZYW z chipsami z boczku
 
 

Składniki:
  • 350g kalafiora
  • 2 duże pietruszki
  • 1 kalarepa
  • 1 duża cebula
  • 1/3 lub 1/4 selera
  • kawałek białej części pora z 15cm
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki dowolnego tłuszczu (olej, oliwa, masło)
  • 100ml słodkiej śmietanki 30%
  • ok. 1 litr bulionu (warzywny lub mięsny)
  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
Przygotowanie:

Przepis na zupę krem z białych warzyw z chipsami z boczku (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy krem z białych warzyw, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Podsmażanie bazy: Cebulę i pora pokrój i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu, aż do zeszklenia [01:32, 02:15].

  2. Dodanie czosnku i warzyw: Czosnek pokrój w plasterki [02:28]. Dodaj czosnek i smaż przez minutę, a następnie dorzuć pozostałe, drobniej pokrojone warzywa (seler, pietruszkę, kalarepę) [02:30, 02:58].

  3. Gotowanie: Wlej bulion (warzywny, mięsny lub rosół) tak, aby przykrył warzywa [03:00]. Przykryj i gotuj do miękkości warzyw [03:04].

  4. Dodanie kalafiora: Na 10 minut przed końcem gotowania dorzuć kalafior [03:12, 03:35].

  5. Wstępne doprawienie: Wsyp gałkę muszkatołową, dodaj sól i pieprz [03:40, 03:48]. Gotuj do miękkości warzyw [03:51].

  6. Blendowanie: Ugotowaną zupę odstaw do lekkiego przestygnięcia, a następnie ją zmiksuj [03:55, 04:00].

  7. Przygotowanie boczku (opcjonalne): W międzyczasie podsmaż boczek, aby przygotować chrupiące chipsy do podania zupy [04:00].

  8. Doprawienie końcowe i regulacja gęstości: Zmiksuj zupę, a jeśli zajdzie taka potrzeba, dopraw ją jeszcze solą i pieprzem. Aby podkreślić smak, dodaj sok z cytryny [04:41, 04:58]. Jeśli chcesz, aby zupa była rzadsza, dolej więcej bulionu [05:22, 05:29].

Zupę krem możesz podać z chipsem z boczku lub z grzankami/groszkiem ptysiowym [04:00, 05:39].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 9 lutego 2024

Przepis na kotlety siekane z kurczaka


Kotlety siekane

    📌Znudziły się stare wersje kotletów? Jak tak, to są nowe kotlety siekane z piersią kurczaka i żółtym serem. 

    👉Jak zrobić kotlety siekane z kurczaka z warzywami❓

    Możecie oczywiście zrobić według przepisu Agnieszki będą takie fantastyczne. 
    Zapraszamy na przepis na kotlety siekane z kurczaka z majonezem.
 
 

 

Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka (waga 600g)
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała cebula
  • 120g sera żółtego (może być mozzarella)
  • 2 jajka wielkość L
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 czubata łyżka mąki kokosowej
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • tłuszcz do smażenia kotletów 
Przygotowanie:

Przepis na fantastyczne kotlety siekane z piersi kurczaka (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kotletów siekanych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie mięsa: Pierś z kurczaka drobniutko kroimy [01:26].

  2. Krojenie warzyw: Paprykę, czosnek i cebulę kroimy w drobną kosteczkę [02:20, 02:28].

  3. Starcie sera: Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach [03:33].

  4. Łączenie składników: Do miski z pokrojonym kurczakiem i warzywami dodajemy natkę pietruszki i mąkę [04:00]. Następnie wbijamy jajka [04:13], dodajemy majonez [04:18], oraz doprawiamy solą i pieprzem [04:28].

  5. Mieszanie i odstawienie: Całość dokładnie mieszamy [04:34, 04:43]. Wymieszaną masę odstawiamy na około 10 minut, aby wszystko ładnie się związało i przeszło smakami [04:43, 04:53].

  6. Smażenie: Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu [05:00, 05:13]. Łyżką nakładamy porcje masy na patelnię i spłaszczamy, formując kotleciki kładzione. Wielkość jest dowolna [05:13, 05:29].

  7. Osączanie: Usmażone kotleciki zdejmujemy i osączamy na ręczniku papierowym [06:38, 06:50].

Gotowe kotleciki siekane można podawać z ulubioną surówką [06:50, 06:59].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 8 lutego 2024

Przepis na tatar ze śledzia

 Tatar ze śledzi i jajek

     Tatar z mięsa wołowego, to moja ulubiona przystawka od dziecka. Potem przyszła choroba szalonych krów i tatar znikł na jakiś czas. Teraz widzę, że tatr wołowy znów wraca do łask... 

👉Jak zrobić domowy tatar ze śledzia❓ 

    Jednak, jeśli ktoś nadal ma obawy, to może zrobić tatar z łososia, który oczywiście jest na naszym kanale: Przepis na TATAR z łososia wędzonego i awokado -Tatar z ryby -Tatar z łososia na kolację lub wypróbować nowy przepis na tatar ze śledzia, a raczej tatar ze śledzi bo jeden śledź to będzie za mało, jeśli ma być to przystawka dla większej ilości osób niż jedna... 
 
   Zapraszamy na przepis na tatar ze śledzia. 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 300g płatów śledziowych
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 150g ogórków kiszonych
  • 160g marynowanych grzybków (można zamienić na marynowane pieczarki)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
  • czubata łyżka szczypiorku
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na domowy tatar ze śledzia (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania tatara ze śledzia, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie śledzi: Jeśli płaty śledziowe są bardzo słone, należy je wymoczyć w wodzie, aż stracą słoność. Po wymoczeniu osuszamy je ręcznikiem papierowym [01:16, 01:31]. Następnie kroimy śledzie w większą kostkę [01:26].

  2. Mieszanie śledzi: Do pokrojonych śledzi dodajemy pokrojony szczypiorek, łyżeczkę musztardy francuskiej i pieprz (najlepiej świeżo zmielony) [02:04, 02:20]. Całość dokładnie mieszamy [02:28].

  3. Krojenie pozostałych składników: Kroimy cebulę w kosteczkę [02:29]. Ogórki kiszone również kroimy w kosteczkę [02:50, 02:58], a następnie odciskamy z nadmiaru soku [03:16, 03:27]. Grzybki marynowane (np. podgrzybki) kroimy w kostkę [03:29]. Na koniec jajka kroimy w kosteczkę [04:02].

  4. Składanie tatara (za pomocą foremek/naczyń): Przygotowujemy naczynia (miseczki lub filiżanki) lub obręcz do formowania. Dno naczynek wykładamy folią spożywczą [04:43, 05:00].

  5. Układanie warstw w naczyniu (od dołu):

    • Jajka: wkładamy na dno naczynek i dzielimy w miarę równo [05:10].

    • Grzybki: tworzą kolejną warstwę [05:42].

    • Ogórek kiszony: kolejna warstwa [06:13, 06:28].

    • Śledzik (z cebulą): ostatnia warstwa, na samej górze [06:30, 06:51].

  6. Schładzanie i wyjmowanie: Tatar należy schłodzić w lodówce [07:10]. Po schłodzeniu wyjmujemy go na talerze i delikatnie ściągamy folię [07:33, 07:48].

Uwaga do formowania w obręczy: Jeśli używana jest obręcz, kolejność warstw powinna być odwrotna (najpierw śledzik, ogórek, cebulka, grzybki, a na wierzchu jajko) [06:59].

Tatar podajemy od razu po wyjęciu z lodówki [08:51].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na ekspresowe pączki

Szybkie mini pączki bez drożdży


   Zapomnieliście, że dziś Tłusty Czwartek? Nie ma problemu! 4 składniki + 15 - 20 minut i można celebrować Tłusty Czwartek... 

👉Jak zrobić szybkie pączki na tłusty czwartek❓ 

    Przepis prosty i łatwy w zrobieniu, gdyby nie fakt, że Aga okupuje kuchnię, to pewnie mógłbym wpaść i zrobić sam takie pączki z tego przepisu. 
 
   Zapraszamy na 

przepis na mini pączki na śmietanie bez drożdży... 

 
   Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 200g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30g erytrytolu lub innego słodzidła
  • 260g gęstej śmietany (użyłam 12%)
  • olej do smażenia 
Przygotowanie:

Przepis na ekspresowe mini pączki (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ekspresowych pączków, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Mieszanie składników suchych: Do mąki (w filmie użyto orkiszowej) wsyp proszek do pieczenia i erytrytol (lub cukier/inny słodzik). Mieszaj [01:30, 01:43].

  2. Przygotowanie ciasta: Po wymieszaniu składników suchych dodaj gęstą śmietanę. Całość dokładnie mieszaj [01:57]. Ciasto powinno być dosyć gęste, do nabierania łyżką [02:09].

  3. Smażenie: Rozgrzej olej – wlej go tyle, żeby pączki mogły swobodnie pływać [02:20, 03:54].

  4. Formowanie i smażenie pączków: Nabierz porcję ciasta łyżką. Drugą łyżkę maczaj w tłuszczu i spychaj ciasto do gorącego oleju [02:46, 02:58]. Kiedy pączki zarumienią się z jednej strony, obracaj je na drugą [03:12, 03:25]. Optymalna temperatura smażenia to 170°C [03:42].

  5. Osączanie: Usmażone pączki wyjmuj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu [03:46].

  6. Serwowanie: Pączki można jeść od razu lub posypać cukrem pudrem (zwykłym lub z ksylitolu/erytrytolu) [04:22, 04:29].

Zrobienie ekspresowych pączków zajmuje łącznie 15-20 minut [05:40].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


piątek, 2 lutego 2024

Przepis na tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i szpinakiem

Tortellini w  kremowym sosie z pieczarkami i szpinakiem

 
    Nie każdy obiad nie musi być zwyczajny, nie zawsze musi być mięso. Można zrobić wyśmienity obiad wegetariański.

    👉Jak zrobić tortellini w kremowym sosie ze szpinakiem i pieczarkami❓

    Zapraszamy na przepis na tortellini w kremowym sosie ze szpinakiem i pieczarkami.

    Mariusz i Agnieszka
 
 

 

Składniki:
  • op. 250g tortellini (u mnie ze szpinakiem)
  • 2 cebule 
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 350g pieczarek
  • 150g szpinaku (świeżego)
  • 250ml śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki oliwy/oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Przepis na tortellini w kremowym sosie ze szpinakiem i pieczarkami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania tortellini w kremowym sosie ze szpinakiem i pieczarkami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Gotowanie tortellini: Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie [01:18].

  2. Przygotowanie cebuli: Cebulę kroimy w półplasterki [01:30]. W rondelku rozgrzewamy dowolny tłuszcz i podsmażamy na nim cebulę, aż będzie lekko rumiana, złocista [01:58, 02:28]. Gotową cebulkę przekładamy na talerz [03:03].

  3. Przygotowanie pieczarek: Pieczarki kroimy w plasterki [02:33]. Na patelni po cebuli wrzucamy łyżkę masła i podsmażamy na niej pieczarki do złotego koloru [03:11, 03:28]. Co jakiś czas pieczarki mieszamy [03:35].

  4. Przygotowanie czosnku: Możemy również pokroić czosnek w drobniutkie plasterki [03:45].

  5. Łączenie składników i duszenie: Do podsmażonych pieczarek dorzucamy pokrojony czosnek i smażymy przez minutę [04:06]. Następnie dorzucamy wcześniej usmażoną cebulę i wlewamy słodką śmietankę (30%) [04:17, 04:31]. Dusimy całość do momentu, aż sos się zredukuje i zagęści [04:35, 04:44].

  6. Doprawianie i dodanie szpinaku i tortellini: Gdy sos zgęstnieje, solimy i pieprzymy [04:44, 05:01]. Następnie dorzucamy szpinak i ugotowane tortellini. Całość dusimy przez 4-5 minut, aż szpinak zwiędnie, a tortellini się nagrzeją [05:01, 05:14].

Gotowy wegetariański obiadek wykładamy na talerz [05:19].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na sopaipillas - meksykańskie pączki

Pączki meksykańskie pączki sopaipillas

 
    Tłusty czwartek nadchodzi... Trudno mnie czymś zaskoczyć. Jednak tym razem jak Aga wrzuciła ciasto do rondla z gorącym tłuszczem, to zaniemówiłem. Właściwie to zaniemówiłem 2 razy!

    👉Jak zrobić pączki meksykańskie❓

    Aby zrobić te pączki trzeba koniecznie obejrzeć ten film, bo można się zdziwić po raz pierwszy przy formowaniu tych pączków i po raz drugi po wrzuceniu do rondla...
    Zapraszamy na przepis na pączki meksykańskie na tłusty czwartek.

    Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 
 




Składniki:
  • 370g mąki
  • 180-190ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  • 70g masła
  • olej do smażenia
  • puder z cynamonem do posypania pączków lub miód do polania
Przygotowanie:

Przepis na fantastyczne pączki meksykańskie Sopaipillas (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania meksykańskich pączków Sopaipillas, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie ciasta: Do mąki (w filmie użyto orkiszowej jasnej) wsyp proszek do pieczenia i szczyptę soli, a następnie wymieszaj [01:30, 01:42]. Dodaj masło i rozetrzyj palcami [01:47]. Kiedy masło rozetrze się z mąką, wlej gorącą wodę [01:58].

  2. Wyrabianie i odpoczynek ciasta: Gdy składniki się połączą, ugniataj ciasto przez 5 minut, w misce lub na blacie, aż będzie elastyczne i gładkie [02:14, 02:40]. Ciasto przykryj miską i odstaw na 20 minut, aby odpoczęło i nie wysychało [02:55, 03:00].

  3. Formowanie pączków: Po 20 minutach podziel kulkę ciasta na pięć części [03:11, 03:28]. Pozostałe części schowaj z powrotem pod miskę, aby nie wysychały [03:30]. Z jednej części zrób kuleczkę i rozwałkuj ją na cienki placek [03:39, 03:58].

  4. Smażenie: Rozgrzej olej do temperatury 175 stopni Celsjusza [04:02, 04:10]. Placek podziel na 4-6 kawałków (w zależności od preferowanej wielkości) [04:14]. Taki trójkącik wrzuć na rozgrzany olej i polewaj go olejem przez cały czas po wypłynięciu, co sprawi, że pączki będą puszyste [04:31, 04:41]. Kiedy pączki podsmażą się na złoty kolor z jednej strony, obróć je na drugą [04:41, 04:58].

  5. Osączanie: Usmażone pączki wyjmij na talerz wyłożony papierem, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu [04:59, 05:28].

  6. Serwowanie: Usmażone pączki posyp pudrem z cynamonem (można też użyć samego pudru lub polać miodem) [05:52, 05:59].

Pączki meksykańskie są gotowe do spożycia [06:33].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na pieczone pomidory z czosnkiem i bazylią


Pomidory pieczone z czosnkiem i bazylią

    Nie ma to jak fajny dodatek. Na dokładkę uniwersalny. Można zaserwować jako dodatek do innych warzyw, dodatek do obiadu, albo zrobić kanapki na śniadanie lub kolacje.

    👉Jak zrobić pomidory pieczone w piekarniku❓

    To co najciekawsze to prostota i łatwość zrobienia, a na dodatek szybki, bo siedzą w piekarniku 25 minut, a nie 1,5 – 2 godz. jak mięso...
    Zapraszamy na przepis na pomidory z piekarnika.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 
 




Składniki:
  • 300g pomidorów koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku (jak małe to więcej)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na wyśmienite pieczone pomidory koktajlowe na kanapki (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczonych pomidorów z czosnkiem i bazylią, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie pomidorów: Pomidory koktajlowe kroimy na połówki [01:07, 01:12].

  2. Doprawianie: Do pomidorów w naczyniu żaroodpornym przeciskamy czosnek [01:37, 01:57].

  3. Dodawanie przypraw: Sypiemy bazylię (suszona lub świeża), dodajemy troszkę pieprzu i soli [01:59, 02:08].

  4. Polewanie oliwą: Pomidory polewamy oliwą [02:28].

  5. Pieczenie: Tak przyprawione pomidory wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) i pieczemy przez około 25 minut [02:32, 02:41].

Upieczone pomidorki są gotowe. Świetnie smakują ze świeżym chlebem (np. żytnim) i mogą być stosowane do sałatek, sosów czy zapiekanek [03:03, 03:16].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 25 stycznia 2024

Przepis na domowe burgery i gryczane kotlety do burgerów

Burgery bez mięsa

   Burgery bez mięsa, to nie tylko temat dla osób stosujących dietę wegańską lub wegetariańską. To również rozwiązanie dla tych, którzy praktykują Dietę Rozdzielną. 

👉Jak zrobić burgery bez mięsa❓ 

    Jak zrobić burgery, które można zjeść w piątek lub podczas postu? To temat dla tych, którzy praktykują posty bez względu na to jaką filozofię wyznają. Więc poza posiłkiem wegańskim, wegetariańskim i godnym z dietą rozdzielną, mamy jeszcze posiłek postny. 
 
  Zapraszamy na przepis na domowe wege burgery.
 
  Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki na kotlety:
  • 500g ugotowanej kaszy gryczanej (użyłam jasnej)
  • 1 cebula
  • 150g pieczarek
  • 3 łyżki mąki (użyłam orkiszowej jasnej)
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy/oleju 
  • sól
  • pieprz
Składniki do burgerów:
- bułki
- sałata
- ogórek
- pomidor
- cebula
- sos (użyłam 1000 wysp)

Przygotowanie:

Przepis na wegańskie burgery (kotlety gryczane) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kotletów gryczanych do burgerów, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Gotowanie kaszy: Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu, ale o kilka minut dłużej, aby była delikatnie rozgotowana (nie al dente). Kaszę również lekko solimy [01:14, 01:25].

  2. Podsmażanie cebuli i pieczarek: Cebulę kroimy i podsmażamy na tłuszczu [01:30]. W tym czasie ścieramy pieczarki na tarce na grubych oczkach [02:02, 02:14]. Do podsmażonej cebuli dorzucamy starte pieczarki i smażymy, aż wyparuje woda [02:20, 02:28].

  3. Łączenie składników: Podsmażone pieczarki i cebulkę dodajemy do ugotowanej kaszy i posiekanej natki pietruszki [02:33, 02:42]. Dodajemy sól i pieprz (solimy ostrożnie, bo kasza była solona) [02:51, 02:55]. Następnie dodajemy mąkę (np. orkiszową, tradycyjną, bezglutenową lub kukurydzianą) [03:06]. Całą masę dokładnie mieszamy [03:28, 03:30].

  4. Odpoczynek masy: Masę odstawiamy na około 15 minut do odpoczynku, aby stała się bardziej zwarta [03:30, 03:40]. (Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać więcej mąki [04:09]).

  5. Formowanie i pieczenie kotletów: Dłonie natłuszczamy oliwą [04:22, 04:26]. Formujemy kotlety o wielkości dopasowanej do bułki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia [04:30, 04:45]. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) przez około 30 minut [04:54, 05:00].

  6. Przygotowanie dodatków: W trakcie pieczenia kotletów przygotowujemy warzywa (np. ogórek, sałata, cebulka) i sos (w filmie użyto sosu tysiąca wysp) [05:08, 05:30].

  7. Podpiekanie bułek: Bułki do burgerów możemy podpiec na patelni (lekko natłuszczonej), na grillu lub w piekarniku, aż będą rumiane [06:00, 06:08].

  8. Składanie burgera:

    • Bułkę smarujemy sosem [06:40].

    • Kładziemy liść sałaty [06:49].

    • Następnie kotlecik [06:51].

    • Dodajemy resztę warzyw [06:51].

    • Ponownie dodajemy sos [06:52].

    • Przykrywamy górną częścią bułki [06:52].

Pierwszy burger jest gotowy [07:37].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 24 stycznia 2024

Przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe

 

Ciasto mocno czekoladowe

 
    Miło jest siedzieć, obrabiać film o cieście mocno czekoladowym i w tym samym momencie delektować się jednym z 4 kawałków ciasta, które Aga ukroiła, co zobaczycie pod koniec filmu. Pierwsze wrażanie potwierdza tytuł filmu, bo ciasto faktycznie jest Mocno czekoladowe.

   👉Jak zrobić ciasto mocno czekoladowe❓ 

    Jeśli lubicie smak czekolady, to polecam zrobić takie ciasto. Proste i szybkie w przygotowaniu. Bez wyrabiania, bo wystarczy wymieszać łyżką i bez wyrastania. Leci prosto do piekarnika i gotowe.
     Zapraszamy na przepis na ciasto mocno czekoladowe bezglutenowe. 
 
 Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 100g płatków owsianych (zmielonych)
  • 50g kakao
  • 50g mąki migdałowej
  • 70g masła roztopionego (weganie mogą użyć oleju kokosowego)
  • 130ml mleka roślinnego (użyłam owsianego)
  • 150g musu jabłkowego lub smażonych jabłek
  • 60g erytrytolu (można więcej jeśli lubimy bardziej słodkie ciasto)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego 
Przygotowanie:

Przepis na fantastyczne ciasto mocno czekoladowe (bezglutenowe) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania bezglutenowego ciasta czekoladowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Mieszanie składników suchych: Mąkę migdałową, zmielone płatki owsiane, kakao, erytrytol (lub inny słodzik), sodę i proszek do pieczenia wsyp do miski i dokładnie wymieszaj [01:10, 02:19].

  2. Dodawanie składników mokrych: Do suchych składników dodaj roztopione i przestudzone masło (weganie mogą użyć oleju kokosowego) [02:29, 02:38], ocet jabłkowy [02:42], mleko roślinne (w filmie owsiane) [02:45] i mus jabłkowy [02:51].

  3. Łączenie ciasta: Całość dokładnie mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą [02:58, 03:01].

  4. Pieczenie: Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (w filmie użyto blaszki o wymiarach 20 cm na 10 cm) [03:16, 03:28]. Włóż do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piecz przez około 40 minut [03:59, 04:02].

  5. Studzenie: Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto na 10-15 minut. Dopiero wtedy wyjmij z foremki i odstaw do całkowitego wystudzenia [04:06, 04:28].

Wystudzone ciasto można polać polewą (rozpuszczoną gorzką lub mleczną czekoladą) lub zostawić bez dodatków [04:39].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 22 stycznia 2024

Przepis na zupę krem cebulową

Zupa krem z cebuli

    Nigdy nie byłem fanem zup. Nie oznacza to, że ich nie lubiłem, a na szczycie mojej listy była zupa ogórkowa: Zupa ogórkowa 
    Moje zdanie o zupach zmieniło się radykalnie od pierwszej zupy krem, czyli zupy krem ze szpinaku, na którą mam nadzieję, że Agnieszka zrobi przepis. 

👉Jak zrobić zupę krem z cebuli❓ 

   Zupa krem z cebuli w wersji Agnieszki jest na prawdę wyrazista, smaczna i możecie być miło zaskoczeni jak ją zrobicie... Tak jak ja😁❗ Spodziewałem się zupełnie czegoś innego, a było o wiele bardziej pyszne. 
 
   Zapraszamy na przepis na zupę cebulową. 
 
   Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 5 dużych cebul
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 5 łyżek oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na fantastyczną i lekką zupę krem z cebuli (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy krem cebulowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie cebuli: Cebulę pokrój w piórka [01:17].

  2. Podsmażanie cebuli: Rozgrzej tłuszcz (oliwę lub olej). Gdy się rozgrzeje, wrzuć cebulę i podsmażaj do momentu zezłocenia [01:51, 02:01]. Trwa to zwykle około 25 minut i należy robić to na wolnym ogniu, często mieszając, nie dopuszczając do przypalenia [02:12, 02:28].

  3. Dodanie czosnku i ziemniaków: Gdy cebulka jest podsmażona, przeciśnij czosnek i dorzuć do cebulki [02:33, 02:49]. Podsmażaj przez minutkę. W tym czasie możesz pokroić drobniej ziemniaki [02:51, 03:08].

  4. Gotowanie: Po minucie dorzuć ziemniaki, dodaj tymianek i gałkę muszkatołową [03:08, 03:18]. Wlej bulion (mięsny lub warzywny) tyle, żeby wszystko było przykryte [03:18]. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie [03:22, 03:27].

  5. Doprawianie i miksowanie: Zupę wyłącz po ugotowaniu i dopraw solą i pieprzem (soli ostrożnie, ponieważ bulion jest słony) [03:42, 03:51]. Po lekkim przestudzeniu zmiksuj zupę na gładki krem [03:59, 04:28].

  6. Regulacja gęstości: Jeśli zupa jest za gęsta, dolej więcej bulionu, dopasowując gęstość do własnych preferencji [04:08, 04:13].

Zmiksowaną zupę podawaj gorącą [05:00, 05:19]. Można ją podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub posypaną zieleniną [05:22, 05:29].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na orientalną pastę z soczewicy

Pasta z soczewicy

 
     Rano często nam się spieszy, więc potrzebujemy coś dzięki czemu zrobimy szybkie śniadanie. Takim dobrym pomysłem jest na przykład pasta z soczewicy, nie mdła tylko wyrazista. 

👉Jak zrobić pastę z zielonej soczewicy❓ 

    Samą pastę robi się też szybko, wystarczy powrzucać wszytko do blendera i zmiksować. Potem zapakować do lodówki, a rano wyjąć i w 1-2 minuty zrobić szybkie śniadanie. 
 
   Zapraszamy na przepis na pastę z soczewicy do kanapek. 
 
   Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 250g soczewicy (z puszki lub ugotowanej)
  • 5 suszonych pomidorów z oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 suszone daktyle i woda z ich moczenia
  • 3 łyżki oliwy
  • kawałek imbiru (ok. 1,5cm)
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku słodkiej lub ostrej 
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma (na czubek łyżeczki)
Przygotowanie:

Przepis na wyśmienitą pastę z soczewicy do kanapek (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania orientalnej pasty z soczewicy, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie daktyli: Daktyle namocz w wodzie na 10-15 minut [01:18, 01:30].

  2. Łączenie składników w blenderze: Do blendera wrzuć namoczone daktyle (wyjmij je z wody) i suszone pomidory z oleju [01:32, 01:39].

  3. Dodawanie aromatycznych składników: Dorzuć pokrojony na mniejsze kawałki imbir [01:46, 01:51] oraz czosnek (również pokrojony na mniejsze kawałki) [01:53].

  4. Dodawanie bazy i przypraw: Dorzuć soczewicę (ugotowaną lub z puszki) [01:57, 02:00], paprykę (słodką lub ostrą) i kumin [02:00].

  5. Doprawianie i nawilżanie: Dodaj sól, odrobinę kurkumy [02:12], pieprz, oliwę oraz dwie łyżki wody z moczenia daktyli [02:23].

  6. Blendowanie: Zamknij i blenduj, aż do uzyskania konsystencji pasty [02:32, 02:41]. Jeśli pasta wyszła za gęsta, możesz dodać więcej wody z moczenia daktyli [02:49].

Pasta z soczewicy jest gotowa i idealnie nadaje się do kanapek [03:06].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗