Zupa z białych warzyw
👉Jak zrobić zupę krem z białych warzyw❓
Składniki:
- 350g kalafiora
- 2 duże pietruszki
- 1 kalarepa
- 1 duża cebula
- 1/3 lub 1/4 selera
- kawałek białej części pora z 15cm
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki dowolnego tłuszczu (olej, oliwa, masło)
- 100ml słodkiej śmietanki 30%
- ok. 1 litr bulionu (warzywny lub mięsny)
- płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- 2 łyżki soku z cytryny
Przepis na zupę krem z białych warzyw z chipsami z boczku (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy krem z białych warzyw, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Podsmażanie bazy: Cebulę i pora pokrój i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu, aż do zeszklenia [01:32, 02:15].
Dodanie czosnku i warzyw: Czosnek pokrój w plasterki [02:28]. Dodaj czosnek i smaż przez minutę, a następnie dorzuć pozostałe, drobniej pokrojone warzywa (seler, pietruszkę, kalarepę) [02:30, 02:58].
Gotowanie: Wlej bulion (warzywny, mięsny lub rosół) tak, aby przykrył warzywa [03:00]. Przykryj i gotuj do miękkości warzyw [03:04].
Dodanie kalafiora: Na 10 minut przed końcem gotowania dorzuć kalafior [03:12, 03:35].
Wstępne doprawienie: Wsyp gałkę muszkatołową, dodaj sól i pieprz [03:40, 03:48]. Gotuj do miękkości warzyw [03:51].
Blendowanie: Ugotowaną zupę odstaw do lekkiego przestygnięcia, a następnie ją zmiksuj [03:55, 04:00].
Przygotowanie boczku (opcjonalne): W międzyczasie podsmaż boczek, aby przygotować chrupiące chipsy do podania zupy [04:00].
Doprawienie końcowe i regulacja gęstości: Zmiksuj zupę, a jeśli zajdzie taka potrzeba, dopraw ją jeszcze solą i pieprzem. Aby podkreślić smak, dodaj sok z cytryny [04:41, 04:58]. Jeśli chcesz, aby zupa była rzadsza, dolej więcej bulionu [05:22, 05:29].
Zupę krem możesz podać z chipsem z boczku lub z grzankami/groszkiem ptysiowym [04:00, 05:39].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗