👉Jak zrobić pastę z zielonej soczewicy❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 250g soczewicy (z puszki lub ugotowanej)
- 5 suszonych pomidorów z oleju
- 2 ząbki czosnku
- 4 suszone daktyle i woda z ich moczenia
- 3 łyżki oliwy
- kawałek imbiru (ok. 1,5cm)
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku słodkiej lub ostrej
- 1/4 łyżeczki kuminu
- sól
- pieprz
- kurkuma (na czubek łyżeczki)
Przepis na wyśmienitą pastę z soczewicy do kanapek (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania orientalnej pasty z soczewicy, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie daktyli: Daktyle namocz w wodzie na 10-15 minut [01:18, 01:30].
Łączenie składników w blenderze: Do blendera wrzuć namoczone daktyle (wyjmij je z wody) i suszone pomidory z oleju [01:32, 01:39].
Dodawanie aromatycznych składników: Dorzuć pokrojony na mniejsze kawałki imbir [01:46, 01:51] oraz czosnek (również pokrojony na mniejsze kawałki) [01:53].
Dodawanie bazy i przypraw: Dorzuć soczewicę (ugotowaną lub z puszki) [01:57, 02:00], paprykę (słodką lub ostrą) i kumin [02:00].
Doprawianie i nawilżanie: Dodaj sól, odrobinę kurkumy [02:12], pieprz, oliwę oraz dwie łyżki wody z moczenia daktyli [02:23].
Blendowanie: Zamknij i blenduj, aż do uzyskania konsystencji pasty [02:32, 02:41]. Jeśli pasta wyszła za gęsta, możesz dodać więcej wody z moczenia daktyli [02:49].
Pasta z soczewicy jest gotowa i idealnie nadaje się do kanapek [03:06].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗









