poniedziałek, 15 stycznia 2024

Przepis na śledzie pod pierzynką


Śledzie pod pierzynką

    Można zrobić śledzia w oleju: https://youtu.be/miVRqgclE18 lub śledzia w śmietanie: https://youtu.be/fjNSADTsbJ0 , są jednak wersje bardziej wyrafinowane. Taki next level to np sałatka ze śledziem i taką już Agnieszka prezentowała: https://youtu.be/-9fE7oWIsuU Kolejny poziom, to nie zwykła sałatka śledziowa tylko, sałatka ze śledziem i to warstwowa.

    👉Jak zrobić śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem❓

    Taką sałatkę Agnieszka zrobiła i Wam też proponuje pójść w nasze ślady i zaskoczyć domowników, lub gości na imprezie bo jest to fantastyczna sałatka na imprezę.
    Zapraszamy na przepis na sałatkę śledziową.
 
 

 

Składniki:
  • 350g płatów śledziowych
  • 1 cebula czerwona/biała
  • 3 małe buraki
  • 2 średnie marchewki
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 jajka
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • zielenina do posypania po wierzchu (koperek, pietruszka, szczypiorek)
Przygotowanie:

Przepis na fenomenalne śledzie pod pierzynką (sałatka warstwowa) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania warstwowej sałatki ze śledziem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie śledzi: Jeśli filety śledziowe są mocno słone, należy je wcześniej wymoczyć w wodzie, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym [01:34, 01:43].

  2. Krojenie i doprawianie śledzi: Śledzie kroimy na centymetrowe kawałki [01:17]. Pokrojone śledzie skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy musztardę [01:53, 02:00]. Mieszamy [02:07].

  3. Warstwa 1: Śledzie: Śledzie przekładamy do salaterki i rozkładamy po całym dnie [02:14, 02:25]. Sałatkę posypujemy pieprzem [02:34].

  4. Warstwa 2: Cebula: Cebulę kroimy w kosteczkę [02:34]. Na śledziku sypiemy pokrojoną cebulę [02:54, 03:06].

  5. Warstwa 3: Ogórek: Ogórek kiszony kroimy w kosteczkę [03:06, 03:15]. Na cebulkę wrzucamy pokrojony ogórek [03:17]. Delikatnie dociskamy [03:30].

  6. Warstwa 4: Majonez (pierwsza): Na ogórka kładziemy majonez i rozprowadzamy po całej powierzchni [03:30, 03:41].

  7. Warstwa 5: Buraczki: Buraczki (gotowane lub pieczone) ścieramy na tarce na grubych oczkach [04:00]. Rozkładamy je na ogórki i lekko dociskamy [04:12, 04:28].

  8. Warstwa 6: Marchewka: Marchewkę (gotowaną) ścieramy na tarce na grubych oczkach [04:00, 04:58]. Delikatnie solimy i pieprzymy [05:06].

  9. Warstwa 7: Majonez (druga): Nakładamy kolejną warstwę majonezu i rozprowadzamy po całej powierzchni [05:06, 05:20].

  10. Warstwa 8: Jajka: Jajka (gotowane na twardo) ścieramy na tarce na grubych oczkach [04:00, 05:28]. Jajeczka są ostatnią warstwą [05:28].

  11. Wykończenie i chłodzenie: Sałatkę posypujemy zieleniną (np. koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem) [05:32]. Śledzika pod pierzynką schładzamy porządnie w lodówce [05:51].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 13 stycznia 2024

Przepis na bułki do burgerów

Domowe bułki do burgerów


    Burger wołowy, czy wieprzowy w zestawieniu z bułką nie jest zgodny z dietą rozdzielną. Jednak może coś wykombinujemy... Kto to wie... ? 

👉Jak zrobić bułki do burgerów❓ 

 
    Na razie zróbmy bułki do burgerów. Przydadzą się do każdego śniadania,  czy na kolację, choćby z ostatnio zrobionym hummusem: Tradycyjny przepis na HUMMUS do chleba i warzyw - Jak zrobić DOSKONAŁY HUMMUS?
    Zapraszamy na przepis na bułki do burgerów. 

 Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • 340g mąki
  • 15g drożdży
  • 200g ugotowanych ziemniaków
  • 180ml wody z gotowania ziemniaków
  • 30g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 18g cukru
  • sezam do posypania bułek 
Przygotowanie:

Przepis na puszyste bułki do burgerów (z ziemniakami) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowych bułek do burgerów z dodatkiem ziemniaków, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie ziemniaków i wody: Ziemniaki ugotuj w nieosolonej wodzie [01:00, 01:10]. Po ugotowaniu odlej część wody i zostaw ją do przestudzenia. Ugotowane ziemniaki ubij tłuczkiem na puszyste puree [01:14].

  2. Rozczyn drożdżowy (i ziemniaki): Do miski włóż drożdże, wsyp cukier, wlej trochę przestudzonej wody z gotowania ziemniaków, a następnie rozpuść drożdże [01:35, 01:50].

  3. Wyrabianie ciasta: Do miski wsyp mąkę, dodaj przestudzone puree ziemniaczane, miękkie masło i sól [02:00]. Wlewając partiami wodę z gotowania ziemniaków, zacznij wyrabiać ciasto [02:16]. Ciasto ugniataj ręcznie przez 10 do 15 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie [02:31, 02:42].

  4. Odpoczynek ciasta: Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło [03:15, 03:28].

  5. Formowanie bułek: Ciasto przełóż na blat [03:34]. Podziel je na 8 równych kawałków (każda bułeczka powinna ważyć około 125 g) [04:00, 04:21]. Z każdego kawałka uformuj bułeczkę (najpierw zaplatając do środka), pamiętając, aby blat nie był podsypany mąką, co pomoże uzyskać ładny, okrągły kształt [04:41, 05:00].

  6. Drugie wyrastanie: Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy [05:00, 05:28]. Delikatnie je spłaszcz (ale nie zupełnie) [05:47, 05:57]. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut do godziny [06:08, 06:11].

  7. Smarowanie i posypywanie: Wyrośnięte bułeczki delikatnie posmaruj po wierzchu wodą (uważaj, aby nie opadły) [06:24, 06:30]. Posyp je sezamem (lub pomiń ten etap) [06:35, 06:39].

  8. Pieczenie: Bułeczki włóż do nagrzanego piekarnika (190°C) i piecz przez około 17 minut, aż będą rumiane z wierzchu [07:25, 07:29].

  9. Studzenie: Upieczone bułeczki zostaw na 5 minut w blaszce, a następnie wyjmij na kratkę do całkowitego wystudzenia [07:42, 07:53].

Miękkie i puszyste bułki są gotowe [08:17].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 3 stycznia 2024

Przepis na jajka na mozzarelli


Jajka na mozzarelli

    KOLEJNE UROZMAICENIE wykombinowała Agnieszka, bym chciał zjeść jajka sadzone. 
👉Jak zrobić jajka z mozzarellą❓ 
    Jeśli Wasze rodziny też mają dość jajek sadzonych, to zróbcie dla urozmaicenia taką wersję jajek sadzonych na mozzarelli. 
 
   Zapraszamy na przepis na jajka sadzone na pomidorach. 
 
Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 70g mozzarelli
  • pomidor
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na fantastyczne jajka sadzone z pomidorami na mozzarelli - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szybkiego śniadania, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie mozzarelli: Mozzarellę (twardą) zetrzyj na tarce na grubych oczkach [01:00, 01:07].

  2. Rozgrzewanie i topienie sera: Rozgrzej suchą patelnię (nie dodawaj tłuszczu) [01:22, 01:31]. Gdy patelnia się rozgrzeje, rozsyp stary ser po całym jej spodzie [01:38, 01:45].

  3. Krojenie pomidora: W czasie topienia się mozzarelli, pokrój pomidora w cienkie plasterki [01:53, 02:09].

  4. Składanie dania na patelni: Na serowej bazie na jedną część patelni ułóż plasterki pomidora, a na drugą wbij jajka [02:18, 02:28].

  5. Doprawianie i smażenie: Delikatnie przypraw jajka solą i pieprzem [02:31, 02:37]. Przykryj patelnię i smaż, aż jajka lekko się zetną [02:37].

  6. Składanie na pół: Gdy jajka się zetną, złóż całość na pół [02:44]. Przykryj i jeszcze chwilę podpiekaj/duś [03:11].

  7. Serwowanie: Wyłącz patelnię, danie jest gotowe [03:28]. Możesz posypać je odrobiną zieleniny, np. pietruszką [04:01].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na pastę jajeczną

Pasta z jajek

   Dawno nie jadłem pasty jajecznej. Dlaczego? Nie wiem. Może nawet zapomniałem, że taka pasta istnieje. 
👉Jak zrobić pastę z jajek❓ 
    Prosty przepis i szybka robota. Trochę jajek i to z czego będą zadowoleni ketogeniści to majonez, czyli tłuszcz więc przepis keto. 
 
   Zapraszamy na przepis na pastę z jajek do kanapek. 
 
 Mariusz i Agnieszka
 



Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 5 jajek
  • 80g sera żółtego (u mnie gouda)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej śmietany 
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na prostą i fenomenalną pastę jajeczną (keto) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szybkiej pasty jajecznej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Gotowanie i przygotowanie jajek: Jajka ugotuj na twardo [01:18]. Ugotowane jajka zalej zimną wodą, a następnie obierz i poczekaj, aż lekko przestygną [01:46, 01:53].

  2. Przygotowanie składników: Ser żółty zetrzyj na tarce na grubych oczkach [01:19]. Szczypiorek pokrój drobniutko [02:22, 02:28].

  3. Starcie jajek: Obrane jajka zetrzyj na tarce na grubych oczkach [02:31, 02:39].

  4. Mieszanie pasty: Do startych jajek dodaj pozostałe składniki (ser żółty, pokrojony szczypiorek, gęstą śmietanę i majonez) [03:00, 03:10].

  5. Doprawianie: Dodaj sól i pieprz [03:24].

  6. Wykończenie: Całość dokładnie wymieszaj [03:34, 03:42].

Pastę jajeczną można wykorzystać nie tylko do chleba, ale również do keto naleśników lub do faszerowania warzyw (np. papryki, pieczarek) [04:06, 04:16].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na paszteciki z ciasta francuskiego

Paszteciki z ciasta francuskiego

    Dziś kolejny przepis i będą to paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami, oraz kolejnych 8 pomysłów na przekąski na sylwestra

    👉Jak zrobić paszteciki z ciasta francuskiego❓

    Generalnie cały dowcip polega na zrobieniu farszu, bo ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i mamy po problemie. Potem tylko trzeba przyozdobić ziarenkami. Na koniec siup do piekarnika i gotowe... 
    Zapraszamy na przepis na paszteciki.
    Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
REWELACYJNE paszteciki z ciasta francuskiego - Przepis na paszteciki z kapustą i pieczarkami



Składniki:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 400-500g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4-5 łyżek oleju lub oliwy
  • sól
  • pieprz 
  • sezam lub inne ziarenka do posypania 
Przygotowanie:
Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, to przed gotowaniem należy wypłukać w zimnej wodzie. Po ugotowaniu kapustę odcedzamy na durszlaku, a następnie odciskamy z nadmiaru wody.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju na patelni. Gdy cebula jest gotowa dodajemy pieczarki stare na tarce na grubych oczkach. Całość podsmażamy aż wyparuje nadmiar wody.
Do podsmażonych pieczarek dodajemy kapustę (należy ją wcześniej drobno pokroić), doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i podsmażamy jeszcze przez chwilę, aby całość przeszła smakami. Wyłączamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na pół wzdłuż dłuższego boku. Na każdy pasek, na środek kładziemy farsz i zlepiamy, a następnie tniemy na kawałki takie 5-6 centymetrowe. Paszteciki układamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia (można wykorzystać papier z ciasta francuskiego), smarujemy wodą i posypujemy sezamem.
Paszteciki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 15-25 minut, mają być złociste.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 25 grudnia 2023

Przepis na domową ćwikłę z chrzanem

Buraczki z chrzanem


   Jako mały bąbel nie lubiłem chrzanu. Dlaczego? Bo był zbyt ostry. Babcia robiła na święta ćwikłę, czyli buraczki z chrzanem z ogródka. 

👉Jak zrobić ćwikłę❓ 

    Jak zrobiła taki miks, to dla mnie był idealny. Wydaje mi się, że był trochę ostrzejszy niż ten co zrobiła Agnieszka. 
   Jeśli macie pociechy, które nie lubią chrzanu to zróbcie taką ćwikłę w wersji Agnieszki, a potem możecie eksperymentować ze zwiększaniem ilości chrzanu, czyli podnoszeniem intensywności. 
 
Zapraszamy na przepis na ćwikłę.
 
 Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • ok. 500g buraków
  • 2 czubate łyżki chrzanu świeżego lub ze słoiczka (o zawartości minimum 60% chrzanu)
  • sól
  • sok z cytryny lub ocet jabłkowy 
Przygotowanie:

Przepis na delikatną ćwikłę (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowej ćwikły, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie buraków: Buraki (upieczone lub ugotowane) zetrzyj na tarce na drobnych oczkach [01:00, 01:32].

  2. Mieszanie składników: Do startych buraczków dodaj chrzan (pamiętaj, aby wybrać taki z dużą zawartością chrzanu) – w filmie dodano dwie łyżki na pokazaną ilość buraków [01:49, 02:13].

  3. Doprawianie: Posól ćwikłę [02:13]. Wyciśnij sok z cytryny (lub użyj octu jabłkowego) i dodaj go najpierw trochę, a następnie, po spróbowaniu, ewentualnie dodaj więcej [02:18, 02:28].

Ćwikła jest gotowa [02:44]. Aby nie zwietrzała, najlepiej przechowywać ją w szczelnie zamkniętym słoiczku [02:54].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 21 grudnia 2023

Przepis na kapustę z grochem i ziemniakami

Kapusta z grochem na Wigilię


   Co roku poznaje nowe potrawy z kuchni i stron Agnieszki. W tym filmie przepis na ulubioną potrawę wigilijną babci i dziadka Agnieszki. Zawsze kapusta z grochem i ziemniakami musiała być na wigilię. 

👉Jak zrobić kapustę z grochem i ziemniakami na Wigilię❓ 

   Kapustę z grochem i ziemniakami można zrobić w 2 wersjach: - postną na Wigilię - i taką ze skwarkami lub boczkiem na inne okazje. 
    Zapraszamy na przepis na kapustę z grochem i ziemniakami.
 
   Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 

 




Składniki:
  • 600g kapusty kiszonej
  • 250g grochu 
  • 2 ziemniaki 
  • 2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • 80g masła
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego 
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na wigilijną kapustę z grochem i ziemniakami - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania tradycyjnej kapusty z grochem i ziemniakami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie grochu: Groch połówki namocz wcześniej na 10–12 godzin [01:11]. Po namoczeniu odlej wodę, przełóż groch do garnka, wlej świeżą, czystą wodę (tyle, by groch był całkowicie przykryty) i gotuj [01:21, 01:30].

  2. Gotowanie ziemniaków i grochu: Gdy groch będzie lekko miękki, dołóż wtedy ziemniaki (pokrojone na mniejsze kawałki) [01:43, 03:24]. Dodaj majeranek i delikatnie posól [03:42, 03:58]. Jeśli jest za mało wody, możesz delikatnie dolać [03:59]. Gotuj, aż ziemniaki i groch będą miękkie (groch może się delikatnie rozpaść) [04:12]. Pamiętaj, by co jakiś czas zamieszać, by się nie przypaliło [04:29, 04:44]. Po ugotowaniu wyłącz i potraktuj ziemniaki i groch tłuczkiem [04:24, 04:29].

  3. Gotowanie kapusty: Kapustę kiszoną zalej wodą i również gotuj do miękkości [01:47]. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, należy ją wypłukać, wylać wodę i nalać świeżą [01:54, 01:57]. Gotuj z listkiem laurowym i zielem angielskim [02:00]. Po ugotowaniu odcedź na sitku i delikatnie odciśnij z nadmiaru wody [02:07]. Jeśli jest zbyt długa, możesz ją pokroić drobniej [02:18].

  4. Podsmażanie cebuli i czosnku: Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na maśle na złoty kolor [02:21, 02:49]. W tym czasie posiekaj czosnek [02:54]. Do cebulki dołóż czosnek, smaż jeszcze przez dwie minutki i wyłącz [03:11].

  5. Mieszanie i doprawianie: Do utłuczonego grochu i ziemniaków dodaj ugotowaną kapustę [04:44]. Dodaj podsmażoną cebulkę z czosnkiem [04:58]. Dopraw solą (ostrożnie, ponieważ kapusta i bulion były już słone) i pieprzem (pieprzu dosyć sporo) [05:00, 05:28].

Potrawa jest gotowa. Podawaj ją na ciepło [05:29].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 19 grudnia 2023

Przepis na makowiec krucho-drożdżowy

Makowiec świąteczny

 
     Dlaczego ten makowiec jest fenomenalny?     
     Odpowiedź jest prosta! Jak smakuje komuś takiemu jak ja, który nigdy nie lubił tradycyjnego makowca i omijał go dużym łukiem, to na pewno zasługuje na tytuł fenomenalnego makowca. 

👉Jak zrobić makowiec❓ 

   Aby zrobić ten makowiec trzeba podzielić robotę na 2 etapy: 1. przygotowanie masy makowej z mielonego maku i 2. przygotowanie ciasta, w które zapakuje się tą masę makową. 
 
  
Zapraszamy na przepis na makowiec. 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 200g mielonego maku
  • ok. 250ml słodkiej śmietanki (użyłam 30%)
  • 200g bakali (u mnie morele, śliwki, rodzynki, żurawina)
  • czubata łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (można zastąpić startą skórką z połowy cytryny)
  • 4 łyżki miodu lub więcej
  • 60g masła
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 3 szkl. mąki
  • 25g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 200g masła
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 
Przygotowanie:

Przepis na fenomenalny makowiec na cieście krucho-drożdżowym (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania makowca, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

I. Przygotowanie masy makowej

  1. Gotowanie maku: Słodką śmietankę podgrzej w rondelku. Gdy będzie mocno ciepła, wsyp mak i mieszaj na wolnym ogniu [01:27, 01:29].

  2. Dodawanie dodatków: Następnie dodaj bakalie, masło, aromat migdałowy oraz miód (dostosuj ilość miodu do preferowanej słodkości) [01:34, 01:42].

  3. Studzenie: Domowa masa makowa jest gotowa – wyłącz i pozostaw do wystudzenia [02:01].

II. Przygotowanie ciasta krucho-drożdżowego

  1. Rozczyn: Do drożdży i śmietany (musi być w temperaturze pokojowej) wsyp cukier i rozpuść drożdże [02:40, 02:45].

  2. Wyrabianie: Do rozczynu dodaj mąkę i masło, a następnie wyrabiaj na jednolitą masę [03:02, 03:14].

III. Składanie i pieczenie makowca

  1. Spód: Wyrobione ciasto podziel na dwie równe części. Jedną część rozwałkuj i wyłóż nią spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia [03:14, 03:28].

  2. Masa: Na spód wyłóż i rozprowadź wystudzoną masę makową [03:37, 03:55].

  3. Wierzch: Drugą część ciasta rozwałkuj i połóż na wierzchu masy [03:59, 04:16].

  4. Wyrastanie i pieczenie: Nakłuj ciasto widelcem (zrób dziurki), przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut, aby podrosło [04:22, 04:28]. Włóż do nagrzanego piekarnika (180°C, grzanie góra-dół) i piecz przez około 45 minut [04:28, 04:37].

  5. Wykończenie: Po upieczeniu pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu możesz polać makowiec polewą [04:46, 05:01]. (Ciasto jest najlepsze minimum po 24 godzinach) [05:01].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


czwartek, 14 grudnia 2023

Przepis na pasztet z indyka

Domowy pasztet drobiowy

 
    Kiedyś pasztet kojarzył mi się z królikami. Dziś można zrobić pasztet z drobiu, a także nawet wegański, czyli z samych warzyw. 

👉Jak zrobić pasztet drobiowy❓ 

   Jak się robi pasztet trzeba pamiętać o jednym, aby taki pasztet był wyśmienity. Taką opcję zapewni na pewno przepis Agnieszki. 
 
Zapraszamy na przepis na pasztet z indyka.
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1,5kg ugotowanego mięsa z indyka (u mnie skrzydło, szyjka i udziec)
  • włoszczyzna z gotowania się mięsa (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, cebula)
  • 4 jajka
  • 2 cebulę
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki masła do podsmażenia cebuli
  • ewentualnie kilka łyżek rosołu, gdyby mięso było zbyt suche 
Przygotowanie:

Przepis na wyśmienity domowy pasztet drobiowy z indyka - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pasztetu drobiowego z wykorzystaniem ugotowanego mięsa z indyka i włoszczyzny z rosołu, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Podsmażanie cebuli i czosnku: Pokrój cebulę w kosteczkę [01:24]. Rozgrzej i roztop masło (lub inny tłuszcz) [01:13, 01:21]. Na maśle podsmaż cebulę. Gdy się podsmaży, dodaj pokrojony w kosteczkę czosnek, smaż przez minutkę i wyłącz [01:52].

  2. Mielenie składników: Ugotowane mięso z indyka (np. ze skrzydełka, szyjki, udźca) oraz włoszczyznę z rosołu zmiel w maszynce na drobnych oczkach [02:16, 02:28]. Możesz zmielić dwukrotnie, jeśli chcesz uzyskać super gładki pasztet [02:30].

  3. Wyrabianie masy: Do zmielonego mięsa i warzyw dodaj podsmażoną cebulkę z czosnkiem [03:30, 03:49], jajka [03:55] oraz przyprawy (gałkę muszkatołową, ostrą paprykę, majeranek, pieprz i sól – z solą ostrożnie, bo mięso i warzywa są już słone) [03:58, 04:16]. Wyrabiaj wszystko na jednolitą masę [04:16, 04:28].

    • Wskazówka: Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj kilka łyżek rosołu, w którym gotowało się mięso [05:08].

  4. Przygotowanie foremek: Foremki delikatnie posmaruj od środka tłuszczem [05:15, 05:26]. (Jeśli używasz zwykłych foremek, wyłóż je papierem do pieczenia) [05:26].

  5. Pieczenie: Masę mięsną przełóż do foremek [05:58]. Włóż do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz przez godzinę [06:01]. Jeśli pasztet zacznie się spiekać z wierzchu, przykryj go papierem do pieczenia [06:08].

  6. Studzenie i chłodzenie: Upieczony pasztet zostaw do całkowitego wystudzenia [06:24, 06:29]. Następnie włóż do lodówki, aby się porządnie ściął [06:29].

Pasztet jest gotowy do krojenia i jedzenia [06:37]. Nadmiar pasztetu można zamrozić w foremce, owiniętej folią spożywczą [06:40, 06:48].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 13 grudnia 2023

Przepis na śledzika na raz

Sałatka śledziowa

   ŚLEDZIK to jedna z moich ulubionych potraw, pod warunkiem, że nie był w occie, tylko np. w oleju. Takiego śledzika w oleju robiłem sobie często bo miałem od razu kilka posiłków, z reguły kolacje, a nieraz i na śniadania. 

👉Jak zrobić śledzika w ogórkach konserwowych❓ 

   Poza octem i olejem można zrobić śledzika w śmietanie, lub tak jak w tym przypadku w zalewie z ogórków konserwowych, która też wprawdzie jest na occie, ale już inaczej smakuje. 
 
Zapraszamy na przepis na śledzika na raz - na jeden kęs... 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 6 płatów śledziowych
  • 5 ogórków konserwowych
  • ok. 3/4 szkl. zalewy z ogórków
  • 3-4 łyżki oliwy/oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • pieprz
  • ewentualnie 1 łyżka koperku
Przygotowanie:

Przepis na fenomenalny śledzik (z cebulką i ogórkiem konserwowym) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania śledzika "na raz" do słoika, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie śledzi: Jeśli filety są mocno słone, należy je wymoczyć, zmieniając wodę raz lub dwa, w zależności od stopnia zasolenia [03:00, 03:10]. Po wymoczeniu pokrój śledzie w kostkę [02:54, 03:30].

  2. Przygotowanie dodatków: Ogórki konserwowe i cebulę pokrój w drobną kosteczkę [01:10, 01:20].

  3. Mieszanie marynaty: Do pokrojonych ogórków i cebuli dodaj gorczycę, dopraw pieprzem i dodaj oliwę [02:18, 02:30]. Całość dokładnie wymieszaj [02:45].

  4. Układanie warstw w słoiku: Na dno słoika włóż trochę wymieszanej sałatki (ogórkowo-cebulowej) [03:30, 03:39]. Następnie ułóż warstwę pokrojonego śledzika, po czym znowu sałatkę i śledzika, aż do wykończenia składników [03:39, 03:58].

  5. Zalewanie i chłodzenie: Na koniec zalej zawartość słoika zalewą z ogórków konserwowych, tak aby wszystko było zakryte [04:21, 04:58]. Słoik szczelnie zakręć [04:59, 05:03] i wstaw do lodówki na co najmniej 48 godzin, aby smaki się przegryzły [05:03, 05:12].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗