👉Jak zrobić uszka z grzybami❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 350g kapusty kiszonej (ugotowanej i odciśniętej z wody)
- 260g grzybów (ugotowanych i odciśniętych z wody)
- 1 spora cebula
- 2 łyżki masła (można zamienić na olej)
- sól
- pieprz
- 500g mąki
- czubata łyżka masła (można zamienić na olej)
- 220ml bardzo gorącej wody
- spora szczypta soli
Przepis na idealne wigilijne domowe uszka z kapustą i grzybami - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania farszu, ciasta i lepienia uszek, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
I. Przygotowanie farszu
Gotowanie i przygotowanie kapusty i grzybów:
Podsmażanie cebuli: Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na maśle [03:42, 03:58].
Mielenie i mieszanie: W czasie, gdy cebulka się podsmaża, kapustę i grzyby zmiel w maszynce [04:16, 04:25]. Do podsmażonej cebulki dodaj zmieloną kapustę i grzyby [05:00].
Doprawianie: Dopraw farsz solą i pieprzem [05:05]. Mieszaj przez chwilę [05:10], aby wszystko przeszło smakami, a następnie wyłącz [05:22]. Farsz odstaw do wystudzenia [05:39].
II. Przygotowanie ciasta
Wyrabianie ciasta: Do mąki dodaj większą szczyptę soli, masło (lub olej) [01:12, 01:28] oraz mocno gorącą wodę [01:30]. Na początku mieszaj łyżką, aby się nie poparzyć [01:58]. Gdy masa wystygnie, wyrób ciasto [02:20].
Wykończenie i odpoczynek: Wyrobione ciasto przełóż na blat i ugniataj jeszcze kilkanaście razy [02:29]. Uformuj z ciasta kuleczkę, włóż do foliowego woreczka i odstaw do odpoczęcia na co najmniej pół godziny [02:46, 02:58].
III. Lepienie i gotowanie uszek
Wałkowanie: Odkrój część ciasta (resztę trzymaj w folii) i rozwałkuj na cieniutki placek [05:42, 06:05]. Delikatnie podsypuj mąką [06:28].
Krojenie: Rozwałkowany placek pokrój na paski, a następnie na kwadraty o boku około 5–6 cm (w zależności od preferowanej wielkości uszek) [06:30, 06:42].
Lepienie: Na środek każdego kwadratu nałóż odrobinę farszu [06:58]. Zlep przeciwległe końce, formując trójkąt [07:16]. Następnie zlep końce trójkąta (dłuższą krawędź) [07:23].
Gotowanie: Wodę osól [07:52]. Gdy się zagotuje, wrzucaj uszka partiami [08:06, 08:33]. Gotuj przez 2 minuty od momentu wypłynięcia [08:36, 08:58].
Uszka są gotowe do podania w barszczu czerwonym [09:00]. Nadmiar uszek można zamrozić (układając na tacce, a po zmrożeniu przekładając do woreczków) [09:10].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗