środa, 13 grudnia 2023

Przepis na uszka z kapustą i grzybami

Uszka na wigilie

 
   Tak na prawdę jestem fanem pierogów na wigilię, a uszka to tylko dodatek do barszczu, to muszę przyznać, że te Agnieszkowe uszka wigilijne są rewelacyjne.

 👉Jak zrobić uszka z grzybami❓ 

   Kto powiedział, że uszka maja być robione tylko na wigilię. Pomimo, że jest to potrawa wigilijna, takie uszka można zrobić na każdy obiad lub kolację przez cały rok. 
 
Zapraszamy na przepis na uszka z grzybami.
 
   Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 
 




Składniki:
  • 350g kapusty kiszonej (ugotowanej i odciśniętej z wody)
  • 260g grzybów (ugotowanych i odciśniętych z wody)
  • 1 spora cebula
  • 2 łyżki masła (można zamienić na olej)
  • sól
  • pieprz
  • 500g mąki
  • czubata łyżka masła (można zamienić na olej)
  • 220ml bardzo gorącej wody
  • spora szczypta soli 
Przygotowanie:

Przepis na idealne wigilijne domowe uszka z kapustą i grzybami - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania farszu, ciasta i lepienia uszek, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

I. Przygotowanie farszu

  1. Gotowanie i przygotowanie kapusty i grzybów:

    • Kapustę kiszoną ugotuj do miękkości [03:02, 03:12]. Po ugotowaniu odcedź na sitku, a następnie dodatkowo odciśnij, aby pozbyć się nadmiaru wody [03:17, 03:23].

    • Grzyby również ugotuj do miękkości, odcedź, a po wystudzeniu odciśnij w rękach [03:29, 03:40].

  2. Podsmażanie cebuli: Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na maśle [03:42, 03:58].

  3. Mielenie i mieszanie: W czasie, gdy cebulka się podsmaża, kapustę i grzyby zmiel w maszynce [04:16, 04:25]. Do podsmażonej cebulki dodaj zmieloną kapustę i grzyby [05:00].

  4. Doprawianie: Dopraw farsz solą i pieprzem [05:05]. Mieszaj przez chwilę [05:10], aby wszystko przeszło smakami, a następnie wyłącz [05:22]. Farsz odstaw do wystudzenia [05:39].

II. Przygotowanie ciasta

  1. Wyrabianie ciasta: Do mąki dodaj większą szczyptę soli, masło (lub olej) [01:12, 01:28] oraz mocno gorącą wodę [01:30]. Na początku mieszaj łyżką, aby się nie poparzyć [01:58]. Gdy masa wystygnie, wyrób ciasto [02:20].

  2. Wykończenie i odpoczynek: Wyrobione ciasto przełóż na blat i ugniataj jeszcze kilkanaście razy [02:29]. Uformuj z ciasta kuleczkę, włóż do foliowego woreczka i odstaw do odpoczęcia na co najmniej pół godziny [02:46, 02:58].

III. Lepienie i gotowanie uszek

  1. Wałkowanie: Odkrój część ciasta (resztę trzymaj w folii) i rozwałkuj na cieniutki placek [05:42, 06:05]. Delikatnie podsypuj mąką [06:28].

  2. Krojenie: Rozwałkowany placek pokrój na paski, a następnie na kwadraty o boku około 5–6 cm (w zależności od preferowanej wielkości uszek) [06:30, 06:42].

  3. Lepienie: Na środek każdego kwadratu nałóż odrobinę farszu [06:58]. Zlep przeciwległe końce, formując trójkąt [07:16]. Następnie zlep końce trójkąta (dłuższą krawędź) [07:23].

  4. Gotowanie: Wodę osól [07:52]. Gdy się zagotuje, wrzucaj uszka partiami [08:06, 08:33]. Gotuj przez 2 minuty od momentu wypłynięcia [08:36, 08:58].

Uszka są gotowe do podania w barszczu czerwonym [09:00]. Nadmiar uszek można zamrozić (układając na tacce, a po zmrożeniu przekładając do woreczków) [09:10].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


środa, 6 grudnia 2023

Przepis na pieczeń rzymską z jajkiem


KLOPS Z JAJKIEM


   Agnieszka dość regularnie robi pieczeń rzymską. Tym razem małe urozmaicenie, czyli przepis z jajkiem w środku, a dokładnie to z 4 jajkami. 

👉Jak zrobić pieczeń rzymską❓ 

   Pieczeń można z robić z mięsa mielonego rożnego pochodzenia, byle nie wątpliwego. Może być to; pieczeń rzymska z mięsa wieprzowego, pieczeń rzymska z kurczaka lub pieczeń rzymska z indyka... 
 
   Zapraszamy na przepis na pieczeń rzymską z jajkiem. 

Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 1kg mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
  • 2 jajka surowe
  • 4 jajka gotowane
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki mąki sojowej (może być też migdałowa lub kokosowa)
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka majeranku
  • 5 łyżek wody
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki tłuszczu do zeszklenia cebuli 
Przygotowanie:

Przepis na fantastyczny klops, czyli pieczeń rzymską z jajkiem - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczeni rzymskiej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie dodatków: Cebulę i czosnek pokrój w kosteczkę [01:29, 01:46]. Cebulę zeszklij na patelni, a następnie dorzuć czosnek i smaż razem jeszcze przez minutę [01:46].

  2. Wyrabianie masy mięsnej: Do mięsa mielonego dodaj zeszkloną cebulę i czosnek [01:58, 02:00], surowe jajka, przyprawy (natkę pietruszki, mąkę sojową, majeranek, pieprz, sól) [01:00, 02:00]. Dokładnie wyrób masę na jednolitą całość.

  3. Wypełnianie foremki: Foremkę wysmaruj dowolnym tłuszczem [02:21] (możesz też wyłożyć papierem do pieczenia, co ułatwi wyjmowanie) [02:30]. Wyłóż połowę masy mięsnej na dnie i dobrze ją rozłóż [02:44, 02:48].

  4. Dodawanie jajek: Wciśnij ugotowane na twardo jajka w masę mięsną [02:54]. Przykryj resztą mięsa mielonego [02:58].

  5. Wykończenie: Wygładź wierzch pieczeni, smarując go dokładnie wodą [03:08, 03:20]. Możesz kilka razy uderzyć foremką, aby wypełniły się wszystkie przestrzenie wewnątrz [03:20, 03:30].

  6. Pieczenie: Pieczeń włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C [03:42]. Piecz przez około 70 minut [03:46].

    • Wskazówka do pieczenia: Przez pierwsze 40–45 minut piecz pod przykryciem (np. papierem do pieczenia) [03:54], a na koniec zdejmij papier, aby pieczeń się zrumieniła z wierzchu [04:01].

  7. Studzenie i podawanie: Upieczoną pieczeń obkrój dookoła [04:18], a następnie wyjmij z foremki [04:30]. Pieczeń można jeść na gorąco lub na zimno (po wystudzeniu) jako domową wędlinę [05:11].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


wtorek, 5 grudnia 2023

Przepis na miękkie pierniczki z ziemniakami

Miękkie pierniczki świąteczne

    Nigdy nie byłem fanem pierniczków. Dlaczego? Bo były twarde! Mój światopogląd na temat pierniczków zmieniła Agnieszka. 

👉Jak zrobić mięciutkie pierniczki❓ 

   W tym przepisie Agnieszka zaprezentuje jak zrobić pierniczki, które będą mięciutkie, pyszniutkie i w ogóle fantastyczne.
 
   Zapraszamy na przepis na pierniczki z ziemniakami. 
 
Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem:
 

 



Składniki:
  • 250g zimnych, ugotowanych ziemniaków (przepuszczone przez praskę lub zmielone w maszynce) nie solonych 
  • 250g miodu (użyłam lipowego)
  • 450g mąki
  • 120g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 20g przyprawy do piernika 
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
Przygotowanie:

Przepis na wyśmienite, mięciutkie pierniczki ziemniaczane - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ciasta na mięciutkie pierniczki z ziemniakami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Podgrzewanie miodu z tłuszczem: Miód wlej do rondelka i podgrzewaj, dodając masło. Podgrzewaj do momentu, aż masło się rozpuści, jednocześnie mieszając [01:10, 01:22]. Gotową mieszankę odstaw do przestudzenia [01:37, 01:46].

  2. Mieszanie składników sypkich: Do większej miski wsyp sypkie składniki (mąka, przyprawa do piernika, cynamon, kakao) i dodaj sodę. Dokładnie wymieszaj [01:48, 02:08].

  3. Łączenie ciasta: Do wymieszanych składników sypkich dodaj ugotowane i przeciśnięte przez praskę lub dokładnie utłuczone ziemniaki [02:08, 02:21], gęstą śmietanę oraz przestudzony miód z masłem [02:21, 02:23]. Całość mieszaj, a następnie zagnieć ręką [02:23, 02:46].

  4. Wałkowanie i wykrawanie: Gotowe ciasto podziel na dwie części [02:46]. Jest ono bardzo mięciutkie i elastyczne [02:58]. Podsyp delikatnie mąką i wałkuj na grubość około pół centymetra [03:04, 03:16]. Wykrawaj pierniczki w dowolne kształty [03:30, 03:37].

  5. Pieczenie: Pierniczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy [03:40]. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160°C z termoobiegiem [03:50]. Piecz około 12 minut (jeśli pierniczki są cieńsze, piecz krócej) [03:56].

  6. Wykończenie: Po upieczeniu zostaw pierniczki na chwilę na blaszce, aby lekko przestygły [05:07, 05:10]. Pierniczki są od razu mięciutkie i można je jeść [05:21].

    • Przechowywanie: Aby długo zachowały świeżość, przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku [05:21].

    • Dekoracja: Można je ozdobić polewą czekoladową lub lukrem [05:37].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 30 listopada 2023

Przepis na lefse - ziemniaczane podpłomyki

Podpłomyki ziemniaczane


    Podpłomyki jadłem od dzieciństwa. Kojarzyły mi się z twardym i chrupkim przysmakiem. Te podpłomyki ziemniaczane mnie zaskoczyły. 

👉Jak zrobić lefse❓

   Dziś na śniadanie Agnieszka zrobiła naleśniki norweskie w wersji wytrawnej, bo innych nie lubię. Dokładnie to nie zrobiła naleśniki, tylko śniadanie z tych naleśników- podpłomyków... Może nie zgodne z oryginałem, bo nie na słodko, ale ja wiecie na słodko nie lubię, bo to bomby kaloryczne.
 
   Zapraszamy na przepis na podpłomyki ziemniaczane.
 
   Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 250g mąki (użyłam orkiszowej typ 630)
  • 500g puree ziemniaczanego (zimne)
  • 45g masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • płaska łyżeczka soli 
Przygotowanie:

Przepis na fantastyczne podpłomyki ziemniaczane (norweskie naleśniki Lefse) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania podpłomyków ziemniaczanych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Wyrabianie ciasta: Do zimnego puree ziemniaczanego i kwaśnej śmietany dodaj mąkę, sól i miękkie masło [00:58, 01:30]. Całość wyrabiaj na jednolite ciasto [01:38, 01:40].

  2. Dzielenie ciasta: Wyrobione ciasto przełóż na blat, uformuj kuleczkę i podziel na 10–12 części [01:40, 01:55].

  3. Wałkowanie: Z każdej części uformuj kuleczkę [02:12]. Następnie wałkuj je na cienki placek (o grubości maksymalnie 2–3 mm) [02:16, 03:13]. Możesz delikatnie podsypywać mąką, aby ciasto nie przywierało [03:07].

  4. Pieczenie: Rozgrzej suchą patelnię [02:54]. Wrzucaj placki na patelnię [02:59] i podpiekaj do momentu, aż zaczną pojawiać się bąble [03:19, 03:22]. Gdy pojawią się bąbelki, przewróć na drugą stronę [03:31, 03:38].

  5. Podawanie: Gdy placuszek podpiecze się z drugiej strony, zdejmij go z patelni [03:49] i włóż kolejny [03:49]. Podpłomyki możesz jeść na ciepło (bezpośrednio po upieczeniu) lub na zimno [05:12, 05:22]. Można je serwować zarówno na słodko, jak i na wytrawnie [05:22].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 29 listopada 2023

Przepis na duszoną marchewkę

Marchewka na ciepło

 
   Kiedy Agnieszka zaserwowała pierwszy raz tą marchewkę od razu się w niej zakochałem, tzn w marchewce bo w Agnieszce, to już dawno temu...
   Wiedziałem, że będzie musiał powstać przepis tak byście i Wy mogli uszczęśliwić swoich bliskich. 
    Może najbardziej popularny, to przepis na marchewkę z groszkiem na ciepło, to ja osobiście wolę ta nową marchewką niż ten stary przepis.
👉Jak zrobić dodatek do obiadu❓ 
   Do zrobienia potrzebna będzie tarka i kilka innych gratów, więc obejrzyjcie przepis wyciągajcie co trzeba z szafek i do dzieła. Sami się przekonacie, że robota prosta, a marchewka palce lizać. 
 
   Zapraszamy na przepis na WYŚMIENITĄ marchewkę na ciepło. 
 
 Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 600g marchewki
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • ok. 180ml słodkiej śmietanki (30%)
Przygotowanie:

Przepis na wyśmienitą marchewkę na ciepło (dodatek do obiadu) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania marchewki na ciepło, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Podsmażanie cebuli i czosnku: Na patelnię wlej oliwę i podgrzej [01:01]. Cebulę pokrój w kosteczkę [01:28] i podsmaż do zeszklenia [01:32, 01:39]. Następnie dorzuć pokrojony czosnek i smaż przez minutę [01:39, 02:00].

  2. Duszenie marchewki: Marchewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach [01:39]. Startą marchewkę dorzuć do cebuli i czosnku [02:13]. Zmniejsz moc kuchenki, przykryj i duś na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając [02:15].

  3. Doprawianie i wykończenie: Pod koniec duszenia dodaj sól, pieprz i słodką śmietankę [02:25]. Wymieszaj, przykryj i duś, aż marchewka będzie miękka [02:43].

Marchewka jest gotowa do podawania do obiadu [02:58].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


wtorek, 28 listopada 2023

Przepis na roladki śniadaniowe na ciepło

Roladki z boczkiem na ciepło

 
   Oliwka zjadła trzy i stwierdziła, że się najadła. Roladki są bardzo sycące. Nie potrzeba wiele, by zaspokoić głód. 

👉Jak zrobić obiad bez węglowodanów❓

   Jak mi Agnieszka klarowała jak chce to zrobić, to za chiny nie mogłem zatrybić o co biega... Nieraz to co łatwe i proste nie jest oczywiste. 
 
Zapraszamy na przepis na obiad białkowy. 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 
 

 

Składniki:
  • boczek surowy wędzony lub parzony w plastrach
  • chuda kiełbasa
  • ogórek kiszony
  • mozzarella w kulkach
  • wykałaczki
Przygotowanie:

Przepis na śniadaniowe roladki zapiekane w piekarniku - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania roladek, które można serwować jako śniadanie, kolację lub przekąskę na imprezę:

  1. Przygotowanie składników:

    • Kiełbaskę i ogórek kiszony pokrój w plastry o grubości do pół centymetra [01:29].

    • Boczek (surowy, wędzony lub parzony) powinien być pokrojony w nieprześwitujące plasterki [01:10].

  2. Zwijanie roladek:

    • Na brzegu plastra boczku połóż kawałek kiełbaski [02:01].

    • Zwiń plaster w rulonik [02:07].

    • Spinnij dół rulonika wykałaczką, aby się trzymał [02:19].

    • Włóż kawałek ogóreczka (w dziurkę) [02:28].

    • Na wierzch połóż mozzarellę (w kulkach) [02:31].

  3. Pieczenie i podawanie:

    • Roladki ułóż na papierze do pieczenia [02:58].

    • Włóż do nagrzanego piekarnika (200°C) [03:17].

    • Zapiekaj od 15 do maksymalnie 20 minut [03:28].

    • Gotowe roladki najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe [03:35].

Roladki idealnie pasują do sosów, takich jak tzatziki czy sos tysiąca wysp [04:29, 04:37].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na kotlety mielone z serem zawijane w boczku

Kotlety mielone w boczku z piekarnika

 
    Zaraz po kotletach schabowych, kotlety mielone są nr 2! Przynajmniej tak pamiętam z dzieciństwa. Na dodatek wieprzowe, bo z kurczaka lub indyka, to coś co w PRL-u nie istniało. 

👉Jak zrobić kotlety mielone z serem żółtym❓

    Robimy tak by urozmaicić, czyli poza tym, że nie smażymy by było zdrowsze, to na dodatek zawijamy w boczek, w środek pakujemy żółty ser. W ten sposób mamy kotlety mielone prawie jak devolaye. Zapraszamy na przepis na kotlety mielone robione inaczej . 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 1kg mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • ok. 100ml wody/bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 10 plastrów boczku
  • ok. 200g sera żółtego 
Przygotowanie:

Przepis na fantastyczne kotlety mielone zawijane w boczku z żółtym serem (Keto) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kotletów mielonych pieczonych w piekarniku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie dodatków: Cebulę pokrój w kostkę [01:26]. Ser żółty pokrój w paseczki, a następnie w prostopadłościany [01:42, 01:52].

  2. Wyrabianie masy mięsnej: Do mięsa mielonego dorzuć pokrojoną cebulę [01:32], natkę pietruszki, przyprawy (pieprz ziołowy, sól, pieprz czarny) [02:01, 02:15], jajka [02:22] i wodę [02:37]. Mięso porządnie wyrób, im dłużej wyrabiane, tym kotleciki będą bardziej pulchne [02:45, 02:48].

  3. Formowanie i zawijanie:

    • Przygotuj miseczkę z wodą, aby zwilżać dłonie podczas robienia kotletów [02:51].

    • Nabierz porcję mięsa, w środek włóż ser żółty [03:16, 03:23] i oblep go mięsem [03:23].

    • Gotowy kotlet zawiń w plaster boczku [03:59, 04:12].

    • Gotowe kotlety układaj na blaszce do pieczenia wysmarowanej tłuszczem [03:01].

  4. Pieczenie: Kotlety włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C [04:21]. Piecz przez 35 do 40 minut [04:28].

Kotleciki są gotowe do podania [04:33].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 25 listopada 2023

Przepis na ciasteczka owsiane bez pieczenia

Ciasteczka owsiane

    Poprzednie ciasteczka owsiane były pyszne, te jednak nie są pyszne, one są REWELACYJNIE pyszne! 

    👉Jak zrobić ciastka owsiane bez pieczenia❓

    Dodatkowo proste i szybkie, a ponieważ bez pieczenia, to ja też bym ogarnął zrobienie.
    Zapraszamy na przepis na ciastka owsiane bez pieczenia.
 
 

 

Składniki:
  • 3 szkl. płatków owsianych (szklanka 250ml)
  • 100g masła
  • 10 łyżek słodkiej śmietanki np. 12% lub wody, czy mleka roślinnego 
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • ok. 3/4 szkl. erytrytolu lub ksylitolu, cukru 
Przygotowanie:

Przepis na fenomenalne ciasteczka owsiane bez pieczenia (Fit, bez cukru) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania czekoladowych ciasteczek owsianych bez pieczenia, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie polewy: Do rondelka wrzuć masło, śmietankę (np. 12%, którą można zastąpić wodą lub mlekiem roślinnym), erytrytol i kakao [01:10, 01:22].

  2. Gotowanie: Włącz kuchenkę i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż się zagotuje, cały czas mieszając [01:23]. Od momentu zagotowania gotuj przez 2–3 minuty, mieszając od czasu do czasu [01:38].

  3. Mieszanie z płatkami: Wyłącz kuchenkę i wsyp płatki owsiane [01:48, 01:51]. Całość dokładnie wymieszaj [02:04].

  4. Studzenie i formowanie: Odstaw masę owsianą do lekkiego przestudzenia na 5–10 minut [02:17]. Następnie nabieraj niewielką porcję masy w dłonie [02:30, 02:45], uformuj kuleczkę i delikatnie ją spłaszcz [02:45]. Gotowe ciasteczka kładź na pergaminie [02:58].

  5. Gotowe do spożycia: Pozostaw ciasteczka do całkowitego wystudzenia [03:05, 03:08]. Są gotowe do jedzenia [03:08].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 21 listopada 2023

Przepis na frittatę ze szpinakiem

Frittata z warzywami

    Urozmaicenie, to podstawa w menu naszej kuchni, naszego jadłospisu. Jajka są jednym z najczęściej używanych produktów do zrobienia śniadań, czy też wielu innych potraw, a także deserów. 

👉Jak zrobić frittatę warzywną❓ 

   Robienie jest z grubsza podobne do zrobienia omletu. Jedna ciekawa różnica to taka, że frittatę nie koniecznie musimy smażyć na patelni, bo możemy zrobić taką frittatę w piekarniku. Zapraszamy na przepis na frittatę ze szpinakiem. Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 100g świeżego szpinaku
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy/oleju
  • 120g fety
  • 5 jajek
  • 40ml słodkiej śmietanki ( użyłam 30%)
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • masło do posmarowania naczynia (naczynie o średnicy 22cm)
Przygotowanie:

Przepis na wyśmienitą frittatę ze szpinakiem - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania frittaty, czyli włoskiego dania z jajek, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie bazy warzywnej:

    • Na patelnię wlej oliwę i podgrzej [01:10].

    • Cebulę pokrój w kosteczkę [01:28] i wrzuć na patelnię, podsmażając [01:38, 01:49].

    • Do cebuli dorzuć czosnek i przesmażaj przez chwilę [01:54].

    • Dodaj szpinak na patelnię i przesmaż go tak, aby stracił surowość i zwiędnął [02:17, 02:29].

    • Dopraw solą i pieprzem [02:30, 02:43]. Gdy szpinak jest gotowy, wyłącz kuchenkę [02:43].

  2. Przygotowanie masy jajecznej:

    • Do miski wbij jajka [02:54] i dokładnie je roztrzep [02:59].

    • Do jajek wsyp suszone pomidory [03:13] oraz pieprz i wlej słodką śmietankę [03:22, 03:33].

    • Do masy jajecznej dodaj szpinak [03:37] i wymieszaj [03:46].

    • Na końcu rozkrusz fetę i dorzuć do jajek ze szpinakiem [04:13, 04:28].

  3. Zapiekanie:

    • Naczynie, w którym będzie zapiekana frittata, posmaruj masłem [03:49].

    • Wlej masę jajeczno-szpinakową do naczynia [04:06, 04:13].

    • Włóż frittatę do nagrzanego piekarnika (180°C) [04:30].

    • Zapiekaj 10–12 minut, aż jajka się zetną [04:46].

Gotową frittatę można jeść na ciepło lub na zimno, ewentualnie z dodatkami warzywnymi [04:46, 05:25].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 15 listopada 2023

Przepis na piersi z kurczaka duszone z warzywami

Pierś kurczaka duszona z warzywami

    Pierś z kurczaka duszona w warzywach, w wersji Agnieszki na pewno zadowoli 4 grupy amatorów dobrej i zdrowej kuchni. Będą zadowoleni stosujący dietę keto, dietę niskowęglowodanową i oczywiście wszystkie osoby jak ja, które stosują Dietę Rozdzielną. Czwarta grupa to wszyscy, którzy nie stosują żadnej diety, ale lubią smacznie zjeść.

    👉Jak zrobić PIERŚ z KURCZAKA duszoną z warzywami❓

    No dobra! Szkoda się rozpisywać jak zrobić, gdy obejrzycie film, wszystko będzie jasne i klarowne...
    Zapraszamy na przepis na PIERŚ z KURCZAKA duszoną z warzywami.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
Rewelacyjna PIERŚ KURCZAKA duszona z warzywami
 



Składniki:
  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora (biała część)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 200ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki tłuszczu
  • papryka słodka w proszku
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na rewelacyjną pierś kurczaka duszoną z warzywami - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania duszonej piersi kurczaka z warzywami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie mięsa: Piersi z kurczaka umyj, osusz i przypraw (czosnkiem, papryką, solą i pieprzem) [01:00, 01:28].

  2. Obsmażanie piersi: Na patelnię wlej niewielką ilość tłuszczu i rozgrzej [01:33]. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzuć piersi i obsmażaj dosłownie chwilę z każdej strony, aby mięso się ścięło, a środek pozostał surowy [01:39, 01:58]. Obsmażone piersi odłóż na bok [03:58].

  3. Podsmażanie warzyw: Na tej samej patelni, na której obsmażany był kurczak, pokrój cebulę w kostkę i podsmażaj do zeszklenia [02:11, 02:50].

  4. Dodawanie pozostałych warzyw: Do cebuli dorzuć pora [02:50], a następnie czosnek [03:07] i smaż jeszcze przez minutkę. Następnie dorzuć startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę [03:18, 03:25] i wymieszaj [03:25].

  5. Duszenie: Na wierzchu warzyw ułóż obsmażone piersi z kurczaka [03:32]. Całość polej słodką śmietanką (30%) [03:35]. Przykryj i duś do miękkości mięsa i warzyw, co jakiś czas zaglądając i mieszając [03:40].

  6. Wykończenie: Pod koniec duszenia dopraw ostatecznie solą i pieprzem [03:48]. Trzymaj całość jeszcze chwilę na ogniu, żeby smaki się przeszły [04:16].

Obiad jest gotowy do nakładania na talerz [04:28].



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 13 listopada 2023

Przepis na keto krakersy

Domowe krakersy

    Łatwo pójść do sklepu i kupić byle co i byle jakiej jakości. Jedak to co domowe zawsze zdrowsze, wiadomo co jest w środku i nie trzeba pakować konserwantów, bo zje się szybciej niż się popsuje...

    👉Jak zrobić krakersy❓

    Trochę mieszania, trochę zagniatania, a na koniec precyzyjne wałkowanie. Siup do piekarnika i gotowe... Jak ktoś się uprze, tak jak ja, to zrobi z tych krakersów mini kanapeczki.
    Zapraszamy na przepis na keto krakersy.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
Jak zrobić keto krakersy❓ - Wspaniała FIT przekąska
 



Składniki:
  • 140g siemienia lnianego mielonego
  • 20g sezamu
  • płaska łyżeczka soli (jeśli lubimy bardziej słony smak to więcej)
  • 125ml letniej wody
  • łyżeczka papryki w proszku słodkiej lub ostrej 
  • łyżeczka ziół prowansalskich 
Przygotowanie:

Przepis na keto krakersy z sezamem - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania keto krakersów, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Mieszanie suchych składników: Suche składniki (mielone siemię lniane, sezam, przyprawy: zioła prowansalskie, papryka słodka lub ostra, i sól) wymieszaj razem [01:14, 01:27].

  2. Wyrabianie ciasta: Do suchych składników wlej letnią wodę [01:00, 01:08]. Tyle, ile się da, wymieszaj łyżką, a następnie zagniataj ręką [01:48, 01:58].

  3. Wałkowanie: Ciasto połóż na papierze do pieczenia, przykryj drugim papierem i rozwałkowuj na cienki placek o grubości 2 do 3 mm [02:03, 02:28]. Im cieńszy placek, tym krótszy czas pieczenia [02:44].

  4. Krojenie: Przełóż placek na blaszkę i pokrój na kwadraty, trójkąty, romby lub inne kształty [02:44, 02:58].

  5. Pieczenie: Włóż krakersy do nagrzanego piekarnika (180°C) [03:09]. Piecz od 15 do 20 minut (cieńsze krakersy piecz krócej) [03:16]. Po 15 minutach można sprawdzić, czy są już chrupiące [03:20].

Krakersy można jeść same lub z różnymi sosami, np. sosem czosnkowym [03:46, 04:01]. Jeśli nie zostaną zjedzone od razu, należy zapakować je do szczelnego pojemnika, aby nie nabrały wilgoci [03:40, 03:46].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗