czwartek, 19 października 2023

Przepis na precle

Domowe Precle

     Jedyne precle, które mi do tej pory zasmakowały. Jak Agnieszka powiedziała, że nagrywamy precle to podszedłem bez entuzjazmu... 
👉Jak zrobić precle❓ 
    Jak już zrobiła i spróbowałem, to okazały się rewelacją! Strzałem w dziesiątkę! lub po prostu HITem.
    Zapraszamy na przepis na precle. 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem:
 





Składniki:
  • 370g mąki (u mnie orkiszowa)
  • 180ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego)
  • 2 łyżki cukru
  • 20g drożdży
  • 50g masła 
  • sól (na czubek łyżeczki)
  • dowolne ziarna do posypania (u mnie sezam)
Przygotowanie:
 

Przepis na wyśmienite i aromatyczne precle - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pysznych, chrupiących domowych precli, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie składników płynnych i rozczynu:

    • Roztop masło [01:14, 01:22].

    • Do roztopionego masła wlej mleko roślinne (ryżowe) [01:25, 01:30]. Płyny muszą być letnie [01:33, 01:40].

    • Letnią mieszankę wlej do drożdży i cukru [02:08, 02:13] i mieszaj, aby drożdże się rozpuściły [02:13].

  2. Wyrabianie ciasta:

    • Mąkę (orkiszową) wsyp na dwie tury – najpierw połowę [02:22].

    • Dodaj sól (dosłownie na czubek łyżeczki) [02:35, 02:43].

    • Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie [02:43, 02:50].

  3. Formowanie precli:

    • Z ciasta zrób wałeczek i podziel na równe kawałki [02:50, 02:58].

    • Z każdego kawałka uformuj kulkę, a następnie rozwałkuj na wałeczek [03:01, 03:12].

    • Wałeczek zwijaj, tworząc precelka [03:17, 03:20].

    • Zlepieniem do dołu ułóż precla na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia [03:25, 03:28].

    • Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia [03:30].

  4. Pieczenie:

    • Wyrośnięte precle posmaruj po wierzchu wodą [03:40, 03:42].

    • Posyp dowolnymi ziarnami (w tym przypadku sezamem) [03:45, 03:54].

    • Włóż do nagrzanego piekarnika (220°C) [03:56].

    • Piecz 12 minut, aż będą rumiane [04:06, 04:08].

Precle są gotowe i można je jeść jako drugie śniadanie [04:18, 04:40].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 18 października 2023

Pasta z ciecierzycy i ogórków kiszonych

Hummus inaczej... 


    Znudziły się Wam dotychczasowe pasty do kanapek🥪❓ 
    Można zrobić oryginalną pastę, oryginalny hummus do posmarowania chleba🍞, do zrobienia kanapek🥪. 

👉Jak zrobić hummus z ogórkiem🥒 kiszonym do kanapek🥪❓ 

     Można robić to samo w kółko⭕. Jednak przychodzi czas na nowości! Jeśli nie macie pomysłu na smarowidło, to Aga ma dla Was propozycje... 
 
    Zapraszamy na przepis na pastę z ciecierzycy i ogórków🥒 kiszonych. 
 
Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • puszka ciecierzycy
  • pół cebuli
  • 4 małe ogórki kiszone
  • 1 łyżka musztardy
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na wyjątkowy hummus – pasta z ciecierzycy i ogórków kiszonych - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania oryginalnego hummusu, czyli pasty do kanapek z ciecierzycy i ogórków kiszonych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie ciecierzycy:

    • Przepłucz ciecierzycę na sitku pod bieżącą wodą [01:10, 01:14] i zostaw, aby ociekła z nadmiaru wody [01:15].

    • Przełóż ciecierzycę do miski. Możesz ją rozgnieść widelcem (jeśli wolisz mniej gładką pastę) lub zmiksować w blenderze (jeśli chcesz uzyskać bardzo gładki krem) [01:17, 01:30].

  2. Krojenie i mieszanie:

    • Pokrój ogórki kiszone i cebulę w drobną kosteczkę [01:50, 01:58].

    • Pokrojone ogórki i cebulę dodaj do rozgniecionej ciecierzycy [02:16, 02:25].

    • Dodaj oliwę z oliwek [02:25, 02:34], musztardę [02:34], szczypiorek (dosyć sporo) [02:37] i dopraw pieprzem [02:44].

  3. Doprawianie i przechowywanie:

    • Całość wymieszaj [02:51, 02:58].

    • Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą [03:03, 03:16].

    • Gotową pastę przełóż do słoiczka lub pudełeczka, aby nie wysychała [03:16, 03:28]. Nadmiar trzymaj w lodówce [03:28].

Pasta jest idealna do kanapek [03:16].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 16 października 2023

Przepis na karmelizowane śliwki

Zdrowy deser


   Często, jak obserwuje Agnieszkę, to jestem zaskoczony jak łatwo można coś zrobić. 

👉Jak zrobić śliwki karmelizowane w miodzie🍯❓

 
   Taki deser, to na prawdę mistrzostwo w prostocie przygotowania. 3 składniki i kilka gratów i gotowe... 
 
   Zapraszamy na przepis na śliwki karmelizowane w miodzie🍯. 
 
   Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 2 porządne garście śliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu (jak śliwki mało słodkie można dodać więcej)
  • cynamon 
Przygotowanie:

Przepis na śliwki karmelizowane w miodzie - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szybkiego deseru owocowego, czyli karmelizowanych śliwek, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie śliwek: Umyj śliwki i wyjmij z nich pestki [01:10]. Jeśli śliwki są bardzo duże, możesz je pokroić na mniejsze kawałki. Małe śliwki wystarczy przekroić na pół [01:14, 01:22].

  2. Karmelizowanie:

    • Wrzuć masło na patelnię i rozpuść [01:41].

    • Gdy masło się rozpuści, wrzuć śliwki [01:54, 01:56].

    • Trzymaj śliwki na patelni, aż zmiękną, i od czasu do czasu mieszaj [02:00, 02:06].

  3. Dodawanie miodu i cynamonu:

    • Gdy śliwki zmiękną, dodaj miód (jeśli śliwki są kwaśne, dodaj więcej miodu, jeśli słodkie, wystarczy łyżka) [02:08, 02:18].

    • Porządnie wymieszaj, aby każda śliwka była oblepiona miodem [02:22].

    • Smaż jeszcze przez dwie minutki [02:26].

    • Na sam koniec posyp cynamonem [02:29].

  4. Wykończenie: Po wymieszaniu wyłącz kuchenkę [02:35, 02:36].

Karmelizowane śliwki są gotowe i można je jeść jako deser lub wykorzystać do owsianki, naleśników czy innych słodkich potraw [02:44, 02:47].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na domowy kebab

Domowy kebab

     Przygotowanie kebaba w domu różni się trochę od przygotowania w kebabiarni. 
   Przede wszystkim nie mamy takiego sprzętu. To jednak nie problem, bo można zrobić kebab domowy na patyku.

     👉Jak zrobić domowy kebab w piekarniku❓

     Dodatkowo stosując dietę rozdzielną, dietę keto lub też nisko-węglowodanową zrobimy kebab domowy na talerzu. Zamiast w picie, bułce to na talerzu z ogromną ilością warzyw.

     👉Jak zrobić domowy kebab na patykach❓

     Zapraszamy na przepis na domowy kebab z piekarnika.
 
     Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1kg mięsa z udźca indyka
  • 3 łyżki oliwy/oleju
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cebula
  • 2 duże surowe ziemniaki
  • patyczki do szaszłyków 
Przygotowanie:

Przepis na FANTASTYCZNY domowy KEBAB drobiowy z indyka - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowego kebaba z indyka, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie marynaty i mięsa (dzień wcześniej lub min. 1 godzina):

    • Wymieszaj wszystkie sypkie przyprawy (sól, papryka słodka, czosnek granulowany, kumin, kolendra, pieprz czarny) [01:34, 01:47].

    • Mięso z uda indyka umyj, osusz i pokrój na cienkie kawałki [01:54, 01:58].

    • Wlej olej bądź oliwę [02:00] i porządnie wymieszaj mięso, aby pokryło się tłuszczem [02:07].

    • Wsyp przyprawy i porządnie wymieszaj [02:16].

    • Przykryj i wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc, minimalnie na godzinę) [02:31, 02:41].

    • Na pół godziny przed pieczeniem wyjmij mięso, aby się ociepliło [03:03].

  2. Nadanie kształtu kebaba:

    • Odetnij końcówkę surowego ziemniaka, aby płasko leżał na brytfance [03:22, 03:27].

    • Wbij patyczki do szaszłyków w ziemniaka, tak aby przeszły na drugą stronę [03:38].

    • Nabij zamarynowane mięso na dwa patyczki, dbając o to, by kawałki zachodziły na siebie [03:53, 04:08].

    • Nabijaj bardzo ściśliwie, mocno dopychając mięso [04:21, 04:35].

    • Surową cebulę przekrój na pół [04:41, 04:46] i nabij na patyczki od góry, aby spiąć całość [04:54].

  3. Pieczenie:

    • Postaw kebaba na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) [05:23, 05:30]. Upewnij się, że cebulka jest mocno dociśnięta, aby wszystko było ściśnięte [05:30, 05:36].

    • Włóż do nagrzanego piekarnika (180°C, grzanie góra-dół) [05:41].

    • Piecz około 80-90 minut (im grubszy kebab, tym dłużej) [05:46, 05:52].

Domowy kebab jest gotowy [05:59]. Można go kroić na talerze i podawać np. z surówką [06:08].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 11 października 2023

Przepis na pieczony camembert z pomidorami

Ser camembert

    To co zrobiła Agnieszka powaliło mnie na kolana... Tak jakby w geście proszenia - błagania o więcej! Więcej sera camembert pieczonego w piekarniku, więcej takich śniadań... 😃

    👉Jak zrobić SER CAMEMBERT pieczony z czosnkiem❓

    Wart zrobić taki ser, warto spróbować bo mogę zagwarantować, że jest tak pyszny, że zapałacie miłością do zapiekanego sera camembert z pomidorami i czosnkiem. 
    Zapraszamy na przepis na pieczony ser camembert z czosnkiem. 
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • ser camembert
  • kilka pomidorów
  • 3 duże ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na wspaniały ser CAMEMBERT pieczony z czosnkiem i pomidorami - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pysznego, ciepłego śniadania (lub kolacji/przekąski) z pieczonego sera camembert, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie sera:

    • Natnij wierzch sera camembert w krateczkę [01:15, 01:26]. Nacięcia muszą być wykonane ostrym nożem [01:30, 01:38].

    • Pokrój drobno jeden ząbek czosnku [01:45].

    • Wciśnij pokrojony czosnek w nacięcia na wierzchu sera, starając się go wsunąć jak najgłębiej [01:38, 01:58].

    • Camembert przełóż do naczynia, w którym będzie zapiekany [02:31, 02:36].

  2. Przygotowanie dodatków:

    • Pomidory pokrój na ćwiartki lub osiem części (w zależności od wielkości), usuwając twardą końcówkę [02:40, 02:46].

    • Pozostały czosnek pokrój (tym razem nie tak drobno) [02:18, 02:28].

    • Pomidory ułóż dookoła camemberta [02:48, 02:58].

    • Wciśnij między pomidorki czosnek i listki bazylii [03:14].

    • Dodaj na wierzch resztę pomidorów [03:28].

  3. Doprawianie i pieczenie:

    • Skrop ser i pomidory oliwą [03:36, 03:46].

    • Dopraw pomidory solą i pieprzem (sam camembert solisz tylko pośrednio z oliwy) [03:48, 03:58].

    • Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika (200°C) [04:02].

    • Zapiekaj 15 do 20 minut (maksymalnie), aż ser w środku się delikatnie rozpuści i będzie płynny [04:13, 04:21].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 28 września 2023

Przepis na jabłka w cieście


Jabłka w cieście naleśnikowym

 
Desery uwielbiają przede wszystkim dzieci... Chociaż wśród dorosłych nie brakuje też łasuchów. 

👉Jak zrobić jabłka w cieście❓ 

   Aby zaradzić takim zachciankom Aga proponuje prosty, szybki i tani deser. 
Zapraszamy na przepis na jabłka w cieście. 
 
 Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 250g mąki (użyłam orkiszowej typ 630)
  • budyń waniliowy bez cukru (proszek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 420ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego)
  • 4 jabłka
  • olej do smażenia
  • puder do posypania (u mnie z erytrytolu)
Przygotowanie:

Przepis na fantastyczne jabłka w cieście - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pysznego, szybkiego i taniego deseru z jabłek w cieście, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie ciasta (masy na jabłka):

    • Połącz ze sobą najpierw suche składniki (mąkę, budyń waniliowy, proszek do pieczenia) i wymieszaj [01:21, 01:29].

    • Delikatnym strumieniem wlewaj mleko roślinne (ryżowe) i dokładnie mieszaj, aby pozbyć się wszystkich grudek [01:29, 01:40].

  2. Przygotowanie jabłek:

    • Obierz i pokrój jabłka na plastry o grubości około centymetra [01:51, 02:19].

    • Usuń środki nasienne [02:30].

  3. Smażenie:

    • Włącz patelnię i rozgrzej tłuszcz [02:49]. Tłuszczu powinno być tyle, by delikatnie przykrywał dno patelni [02:53].

    • Jabłka wrzuć do ciasta, aby porządnie się nim oblepiły [03:00, 03:08].

    • Gdy tłuszcz jest rozgrzany, kładź jabłka w cieście na patelnię [03:14].

    • Kiedy się zarumienią z jednej strony, obróć na drugą [03:19].

  4. Podanie:

    • Usmażone jabłka wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu [03:33].

    • Gotowe jabłka posyp pudrem (z erytrytolu, ksylitolu lub innym) [04:08].

Deser najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepły [04:17, 04:20].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 26 września 2023

Przepis na chleb keto z mąki migdałowej


Chlebek keto 


   Wprawdzie od kanapek można się odzwyczaić - tak jak mi się przydarzyło, to nieraz można sobie zrobić frajdę na diecie rozdzielnej, keto lub niskoalkoholowej i zaserwować kanapeczki na chlebie bez tradycyjnej mąki... 

👉Jak zrobić chleb KETO z mąki migdałowej❓ 

   Robiliśmy już chleb keto, a dziś kolejna propozycja Agnieszki na następną wersję chlebka keto. 
Zapraszamy na przepis na chleb KETO z mąki migdałowej. 
 
 Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 4 jajka
  • 100g oleju kokosowego
  • 70g mąki migdałowej
  • 40g siemienia lnianego mielonego
  • 70g różnych pestek (u mnie słonecznik i siemię)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka soli 
Przygotowanie:

Przepis na chleb KETO z mąki migdałowej - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szybkiego chleba keto (niskowęglowodanowego) z mąki migdałowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie składników suchych:

    • Wszystkie sypkie składniki (mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sól, siemię lniane mielone, pestki słonecznika i siemienia) wsyp do jednej miski [01:00, 01:14] i dokładnie wymieszaj ze sobą [01:18].

  2. Przygotowanie składników mokrych:

    • Roztrzep jajka [01:41].

    • Do roztrzepanych jajek wlej rozpuszczony i przestudzony olej kokosowy i dokładnie roztrzep [01:47, 01:58].

  3. Łączenie i pieczenie:

    • Do ubitych jajek wsyp suche składniki i dokładnie mieszaj [01:58, 02:10].

    • Gotowe ciasto przełóż do blaszki wysmarowanej dowolnym tłuszczem i rozprowadź [02:10, 02:20].

    • Włóż do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz przez 50 minut [02:22].

  4. Studzenie i podanie:

    • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw chlebek na 15 minut [02:30, 02:33].

    • Dopiero po tym czasie wyjmij chlebek i wyciągnij go z foremki [02:33].

    • Chlebek można kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu [03:04].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 25 września 2023

Przepis na sos słodko kwaśny z cukinią do słoików na zimę


Sos słodko kwaśny do słoików 


  Jakby nie było nie ma nic lepszego od własnych domowych przetworów przygotowywanych z końcem lata i na jesieni na okres zimowy. 
   Nigdy w sklepie nie udało mi się kupić coś równie dobrego... Na pewno też nie było zdrowsze, bo wymagało przepisowych konserwantów chemicznych. 

👉Jak zrobić sos słodko kwaśny do słoików❓

   W mojej rodzinie od pokoleń przygotowywało się weki, słoiki i beczki z zapasami na zimę. Dziś więcej robi się w słoikach, a beczki przechodzą do historii. Tym razem do słoików Aga zapakowała sos słodko-kwaśny z cukinii, pomidorów🍅 i papryki🌶, a Wam serwuje przepis.
 
   Zapraszamy na przepis na sos słodko-kwaśny z cukinii do słoików na zimę. 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 1500g cukini
  • 500g cebuli
  • 500g papryki (już po usunięciu pestek)
  • 600g pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 3 kopiaste łyżki przecieru pomidorowego 
  • 0,5 szkl. octu spirytusowego
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej/ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na FANTASTYCZNY sos słodko-kwaśny z cukinią do słoików - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sosu słodko-kwaśnego z cukinią do słoików na zimę, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie i odwadnianie warzyw:

    • Cukinię pokrój na ćwiartki, a następnie w grubsze plasterki [01:27].

    • Paprykę pokrój w paseczki lub większą kostkę [01:32].

    • Cebulę pokrój na ćwiartki, a później w piórka [01:35].

    • Wszystkie pokrojone warzywa zasyp solą, wymieszaj i zostaw na 2-3 godziny (lub dłużej) [01:47, 01:50]. Należy co jakiś czas je przemieszać, aby cukinia szybciej puściła sok [01:58, 02:29].

    • Odlej nadmiar soku z warzyw (najlepiej odsączyć całość na sitku) [04:42, 04:51].

  2. Przygotowanie pomidorów i zalewy:

    • W międzyczasie porządnie umyj i wyparz słoiki [02:37, 02:41].

    • Sparz pomidory i ściągnij z nich skórkę (dla ułatwienia delikatnie natnij pomidory) [02:50, 02:54].

    • Do garnka wlej ocet i wsyp cukier, a następnie podgrzewaj na wolnym ogniu, aż się zagotuje [04:06, 04:17].

    • Pokrój czosnek (nie musi być bardzo drobno) [04:17].

  3. Gotowanie sosu (część 1):

    • Gdy zalewa octowo-cukrowa się zagotuje, wrzuć odsączone warzywa [04:51].

    • Dodaj sparzone i obrane pomidory oraz pokrojony czosnek [05:01, 05:04].

    • Gotuj warzywa przez 20 minut na wolnym ogniu, licząc od momentu zagotowania [05:20, 05:31].

  4. Gotowanie sosu (część 2) i pakowanie do słoików:

    • Po 20 minutach dodaj curry, paprykę (słodką lub ostrą/chili), pieprz oraz przecier pomidorowy [05:41, 05:53].

    • Dokładnie wymieszaj i gotuj całość przez kolejne 10 minut [05:53, 06:15]. Co jakiś czas mieszaj.

    • W razie potrzeby spróbuj i dopraw solą [06:01, 06:05].

    • Gorący sos nakładaj do wyparzonych słoików, zostawiając 1,5 do 2 cm wolnej przestrzeni od góry [06:42, 06:46].

    • Wytrzyj brzegi słoika do sucha i szczelnie zakręć nakrętką [07:05, 07:18].

  5. Pasteryzacja i przechowywanie:

    • Słoiki pasteryzuj przez 10 minut, licząc od momentu zagotowania wody [07:23, 07:31].

    • Po wyjęciu odwróć je do góry dnem i zostaw do całkowitego wystudzenia [07:34].

    • Po wystudzeniu wynieś do chłodnej piwnicy [07:42].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


niedziela, 24 września 2023

Przepis na sałatkę cebulową z ogórkiem kiszonym


Sałatka z cebuli i jabłka

    Co jak, co, ale sałatki warto urozmaicać. Sałatka lub surówka, to podstawa każdego posiłku. Na dodatek dobrze jest jak jest zdrowa i to zdrowa do kwadratu... 
👉Jak zrobić sałatkę cebulową❓ 
   Jeśli chcemy coś zdrowego, to warto zrobić sałatkę lub surówkę z cebuli, a właściwie na bazie cebuli. Dlaczego? A no dlatego, że cebula jest w ścisłej czołówce warzyw, które poprawiają działanie systemu immunologicznego. 
   Zapraszamy na przepis na sałatkę cebulową. 
 
Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 2 duże cebule najlepiej cukrowe
  • 3 małe jabłka
  • 4 ogórki kiszone
  • 5-6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • sól
Przygotowanie:

Przepis na wyśmienitą sałatkę cebulową z ogórkiem kiszonym i jabłkiem - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki cebulowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie składników:

    • Cebulę (najlepiej użyć łagodnej cebuli cukrowej) pokrój na ćwiartki, a następnie w drobne piórka [01:14, 01:21].

    • Ogórki kiszone pokrój w kosteczkę [01:21].

    • Umyj jabłka, usuń gniazda nasienne (nie obieraj) i pokrój w kosteczkę [01:25, 01:34].

  2. Mieszanie i doprawianie:

    • Wszystkie pokrojone składniki wymieszaj ze sobą w misce [01:56, 02:03].

    • Dodaj gęstą kwaśną śmietanę [02:03, 02:10].

    • Dodaj odrobinę soli [02:10].

    • Wymieszaj. Po wymieszaniu spróbuj i dosalaj w razie potrzeby [02:16].

  3. Schładzanie:

    • Wymieszaną sałatkę przełóż do mniejszej miski lub pojemnika [02:24].

    • Sałatkę musisz porządnie schłodzić przed podaniem, a najlepiej smakuje na drugi dzień [02:34].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


wtorek, 19 września 2023

Przepis na pierś z kurczaka pieczona w piekarniku

 Pierś z kurczaka🍗 pieczona w piekarniku


    Pierś z kurczaka🍗 z piekarnika na obiad, to świetna propozycja. Szczególnie wtedy gdy to mięsko jest aromantyczne, mięciutkie i soczyste.

    👉Jak zrobić pierś z kurczaka🍗 z piekarnika w naczyniu❓

    W dzisiejszych szalonych czasach większość ludzi będzie zainteresowana, jak zrobić pierś z kurczaka🍗 z piekarnika na szybko? Ta propozycja jest na prawdę szybka zarówno w przygotowaniu jak i pieczeniu.
    Zapraszamy na przepis na pierś z kurczaka🍗 z piekarnika.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
SOCZYSTA, MIĘCIUTKA i PACHNĄCA pierś kurczaka🍗 pieczona w PIEKARNIKU
 



Składniki:
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka 
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy lub oleju 
Przygotowanie:

Przepis na soczystą pierś kurczaka pieczoną w piekarniku - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pachnącej, soczystej i mięciutkiej piersi kurczaka pieczonej w piekarniku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie mięsa i marynowanie:

    • Pierś z kurczaka umyj i osusz, aby nie ociekała z wody [01:19, 01:24].

    • Przełóż pierś do naczynia żaroodpornego [01:38, 01:43].

    • Polej odrobiną oliwy (lub oleju) [01:43]. Rozprowadź tłuszcz po całej piersi, używając palców [01:48, 01:51].

    • Posyp przyprawami (majerankiem, czosnkiem granulowanym, pieprzem, papryką słodką lub ostrą i solą) z jednej strony [01:51, 02:05].

    • Obróć mięso i przypraw z drugiej strony [02:05, 02:30].

    • Przykryj i włóż do lodówki na minimum godzinę, aby się zamarynowało [02:37, 02:41].

    • Na pół godziny przed włożeniem do piekarnika, wyjmij mięso, aby się ociepliło [02:54].

  2. Pieczenie:

    • Piecz mięso w nagrzanym piekarniku (200°C) przez pół godziny [03:00, 03:06].

    • Jeśli chcesz, aby wierzch był delikatnie chrupiący, na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę [03:10, 03:14].

  3. Odpoczynek i podanie:

    • Po upieczeniu wyjmij mięso [03:28].

    • Nie rozkrawaj go od razu! Zostaw tak na minimum 5 minut, aby soki zostały w środku, a mięso było soczyste [03:38, 03:41]. Wcześniejsze rozkrojenie spowoduje wylanie soków i wysuszenie mięsa [03:41, 03:50].

URL do przepisu: https://youtu.be/fDxYo2O33GI


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗