Przepis na wyśmienite i aromatyczne precle - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pysznych, chrupiących domowych precli, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przepis na wyjątkowy hummus – pasta z ciecierzycy i ogórków kiszonych - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania oryginalnego hummusu, czyli pasty do kanapek z ciecierzycy i ogórków kiszonych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie ciecierzycy:
Przepłucz ciecierzycę na sitku pod bieżącą wodą [01:10, 01:14] i zostaw, aby ociekła z nadmiaru wody [01:15].
Przełóż ciecierzycę do miski. Możesz ją rozgnieść widelcem (jeśli wolisz mniej gładką pastę) lub zmiksować w blenderze (jeśli chcesz uzyskać bardzo gładki krem) [01:17, 01:30].
Krojenie i mieszanie:
Pokrój ogórki kiszone i cebulę w drobną kosteczkę [01:50, 01:58].
Pokrojone ogórki i cebulę dodaj do rozgniecionej ciecierzycy [02:16, 02:25].
Dodaj oliwę z oliwek [02:25, 02:34], musztardę [02:34], szczypiorek (dosyć sporo) [02:37] i dopraw pieprzem [02:44].
1 łyżka miodu (jak śliwki mało słodkie można dodać więcej)
cynamon
Przygotowanie:
Przepis na śliwki karmelizowane w miodzie - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szybkiego deseru owocowego, czyli karmelizowanych śliwek, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie śliwek: Umyj śliwki i wyjmij z nich pestki [01:10]. Jeśli śliwki są bardzo duże, możesz je pokroić na mniejsze kawałki. Małe śliwki wystarczy przekroić na pół [01:14, 01:22].
Przygotowanie kebaba w domu różni się trochę od przygotowania w
kebabiarni.
Przede wszystkim nie mamy takiego sprzętu. To jednak nie
problem, bo można zrobić kebab domowy na patyku.
👉Jak zrobić domowy kebab w piekarniku❓
Dodatkowo stosując dietę rozdzielną, dietę keto lub też
nisko-węglowodanową zrobimy kebab domowy na talerzu. Zamiast w picie,
bułce to na talerzu z ogromną ilością warzyw.
👉Jak zrobić domowy kebab na patykach❓
Zapraszamy na przepis na domowy kebab z piekarnika.
Przepis na FANTASTYCZNY domowy KEBAB drobiowy z indyka - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowego kebaba z indyka, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie marynaty i mięsa (dzień wcześniej lub min. 1 godzina):
Przykryj i wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc, minimalnie na godzinę) [02:31, 02:41].
Na pół godziny przed pieczeniem wyjmij mięso, aby się ociepliło [03:03].
Nadanie kształtu kebaba:
Odetnij końcówkę surowego ziemniaka, aby płasko leżał na brytfance [03:22, 03:27].
Wbij patyczki do szaszłyków w ziemniaka, tak aby przeszły na drugą stronę [03:38].
Nabij zamarynowane mięso na dwa patyczki, dbając o to, by kawałki zachodziły na siebie [03:53, 04:08].
Nabijaj bardzo ściśliwie, mocno dopychając mięso [04:21, 04:35].
Surową cebulę przekrój na pół [04:41, 04:46] i nabij na patyczki od góry, aby spiąć całość [04:54].
Pieczenie:
Postaw kebaba na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) [05:23, 05:30]. Upewnij się, że cebulka jest mocno dociśnięta, aby wszystko było ściśnięte [05:30, 05:36].
Włóż do nagrzanego piekarnika (180°C, grzanie góra-dół) [05:41].
Piecz około 80-90 minut (im grubszy kebab, tym dłużej) [05:46, 05:52].
Domowy kebab jest gotowy [05:59]. Można go kroić na talerze i podawać np. z surówką [06:08].
To co zrobiła Agnieszka powaliło mnie na kolana... Tak jakby w geście
proszenia - błagania o więcej! Więcej sera camembert pieczonego w
piekarniku, więcej takich śniadań... 😃
👉Jak zrobić SER CAMEMBERT pieczony z czosnkiem❓
Wart zrobić taki ser, warto spróbować bo mogę zagwarantować, że jest tak
pyszny, że zapałacie miłością do zapiekanego sera camembert z
pomidorami i czosnkiem.
Zapraszamy na przepis na pieczony ser camembert z czosnkiem.
Przepis na wspaniały ser CAMEMBERT pieczony z czosnkiem i pomidorami - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pysznego, ciepłego śniadania (lub kolacji/przekąski) z pieczonego sera camembert, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie sera:
Natnij wierzch sera camembert w krateczkę [01:15, 01:26]. Nacięcia muszą być wykonane ostrym nożem [01:30, 01:38].
Przepis na fantastyczne jabłka w cieście - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pysznego, szybkiego i taniego deseru z jabłek w cieście, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie ciasta (masy na jabłka):
Połącz ze sobą najpierw suche składniki (mąkę, budyń waniliowy, proszek do pieczenia) i wymieszaj [01:21, 01:29].
Delikatnym strumieniem wlewaj mleko roślinne (ryżowe) i dokładnie mieszaj, aby pozbyć się wszystkich grudek [01:29, 01:40].
Przygotowanie jabłek:
Obierz i pokrój jabłka na plastry o grubości około centymetra [01:51, 02:19].
Wprawdzie od kanapek można się odzwyczaić - tak jak mi się przydarzyło,
to nieraz można sobie zrobić frajdę na diecie rozdzielnej, keto lub
niskoalkoholowej i zaserwować kanapeczki na chlebie bez tradycyjnej
mąki...
👉Jak zrobić chleb KETO z mąki migdałowej❓
Robiliśmy już chleb keto, a dziś kolejna propozycja Agnieszki na
następną wersję chlebka keto.
Zapraszamy na przepis na chleb KETO z mąki migdałowej.
Przepis na chleb KETO z mąki migdałowej - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szybkiego chleba keto (niskowęglowodanowego) z mąki migdałowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie składników suchych:
Wszystkie sypkie składniki (mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sól, siemię lniane mielone, pestki słonecznika i siemienia) wsyp do jednej miski [01:00, 01:14] i dokładnie wymieszaj ze sobą [01:18].
Jakby nie było nie ma nic lepszego od własnych domowych przetworów
przygotowywanych z końcem lata i na jesieni na okres zimowy.
Nigdy w
sklepie nie udało mi się kupić coś równie dobrego... Na pewno też nie
było zdrowsze, bo wymagało przepisowych konserwantów chemicznych.
👉Jak zrobić sos słodko kwaśny do słoików❓
W mojej rodzinie od pokoleń przygotowywało się weki, słoiki i beczki z
zapasami na zimę. Dziś więcej robi się w słoikach, a beczki
przechodzą do historii. Tym razem do słoików Aga zapakowała sos
słodko-kwaśny z cukinii, pomidorów🍅 i papryki🌶, a Wam serwuje przepis.
Zapraszamy na przepis na sos słodko-kwaśny z cukinii do słoików na zimę.
Przepis na FANTASTYCZNY sos słodko-kwaśny z cukinią do słoików - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sosu słodko-kwaśnego z cukinią do słoików na zimę, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie i odwadnianie warzyw:
Cukinię pokrój na ćwiartki, a następnie w grubsze plasterki [01:27].
Paprykę pokrój w paseczki lub większą kostkę [01:32].
Cebulę pokrój na ćwiartki, a później w piórka [01:35].
Wszystkie pokrojone warzywa zasyp solą, wymieszaj i zostaw na 2-3 godziny (lub dłużej) [01:47, 01:50]. Należy co jakiś czas je przemieszać, aby cukinia szybciej puściła sok [01:58, 02:29].
Odlej nadmiar soku z warzyw (najlepiej odsączyć całość na sitku) [04:42, 04:51].
Przygotowanie pomidorów i zalewy:
W międzyczasie porządnie umyj i wyparz słoiki [02:37, 02:41].
Sparz pomidory i ściągnij z nich skórkę (dla ułatwienia delikatnie natnij pomidory) [02:50, 02:54].
Do garnka wlej ocet i wsyp cukier, a następnie podgrzewaj na wolnym ogniu, aż się zagotuje [04:06, 04:17].
Pokrój czosnek (nie musi być bardzo drobno) [04:17].
Gotowanie sosu (część 1):
Gdy zalewa octowo-cukrowa się zagotuje, wrzuć odsączone warzywa [04:51].
Dodaj sparzone i obrane pomidory oraz pokrojony czosnek [05:01, 05:04].
Gotuj warzywa przez 20 minut na wolnym ogniu, licząc od momentu zagotowania [05:20, 05:31].
Gotowanie sosu (część 2) i pakowanie do słoików:
Po 20 minutach dodaj curry, paprykę (słodką lub ostrą/chili), pieprz oraz przecier pomidorowy [05:41, 05:53].
Dokładnie wymieszaj i gotuj całość przez kolejne 10 minut [05:53, 06:15]. Co jakiś czas mieszaj.
W razie potrzeby spróbuj i dopraw solą [06:01, 06:05].
Gorący sos nakładaj do wyparzonych słoików, zostawiając 1,5 do 2 cm wolnej przestrzeni od góry [06:42, 06:46].
Wytrzyj brzegi słoika do sucha i szczelnie zakręć nakrętką [07:05, 07:18].
Pasteryzacja i przechowywanie:
Słoiki pasteryzuj przez 10 minut, licząc od momentu zagotowania wody [07:23, 07:31].
Po wyjęciu odwróć je do góry dnem i zostaw do całkowitego wystudzenia [07:34].
Po wystudzeniu wynieś do chłodnej piwnicy [07:42].
Co jak, co, ale sałatki warto urozmaicać. Sałatka lub surówka, to
podstawa każdego posiłku. Na dodatek dobrze jest jak jest zdrowa i to
zdrowa do kwadratu...
👉Jak zrobić sałatkę cebulową❓
Jeśli chcemy coś zdrowego, to warto zrobić sałatkę lub surówkę z cebuli,
a właściwie na bazie cebuli. Dlaczego? A no dlatego, że cebula jest w
ścisłej czołówce warzyw, które poprawiają działanie systemu
immunologicznego.
Przepis na wyśmienitą sałatkę cebulową z ogórkiem kiszonym i jabłkiem - krok po kroku z filmu
Oto
szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki cebulowej, z dokładnym
wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne
czynności:
Przygotowanie składników:
Cebulę (najlepiej użyć łagodnej cebuli cukrowej) pokrój na ćwiartki, a następnie w drobne piórka [01:14, 01:21].
Pierś z kurczaka🍗 z piekarnika na obiad, to świetna propozycja.
Szczególnie wtedy gdy to mięsko jest aromantyczne, mięciutkie i
soczyste.
👉Jak zrobić pierś z kurczaka🍗 z piekarnika w naczyniu❓
W dzisiejszych szalonych czasach większość ludzi będzie zainteresowana,
jak zrobić pierś z kurczaka🍗 z piekarnika na szybko? Ta propozycja jest
na prawdę szybka zarówno w przygotowaniu jak i pieczeniu.
Zapraszamy na przepis na pierś z kurczaka🍗 z piekarnika.
Przepis na soczystą pierś kurczaka pieczoną w piekarniku - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pachnącej, soczystej i mięciutkiej piersi kurczaka pieczonej w piekarniku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie mięsa i marynowanie:
Pierś z kurczaka umyj i osusz, aby nie ociekała z wody [01:19, 01:24].
Przełóż pierś do naczynia żaroodpornego [01:38, 01:43].
Polej odrobiną oliwy (lub oleju) [01:43]. Rozprowadź tłuszcz po całej piersi, używając palców [01:48, 01:51].
Posyp przyprawami (majerankiem, czosnkiem granulowanym, pieprzem, papryką słodką lub ostrą i solą) z jednej strony [01:51, 02:05].
Obróć mięso i przypraw z drugiej strony [02:05, 02:30].
Przykryj i włóż do lodówki na minimum godzinę, aby się zamarynowało [02:37, 02:41].
Na pół godziny przed włożeniem do piekarnika, wyjmij mięso, aby się ociepliło [02:54].
Pieczenie:
Piecz mięso w nagrzanym piekarniku (200°C) przez pół godziny [03:00, 03:06].
Jeśli chcesz, aby wierzch był delikatnie chrupiący, na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę [03:10, 03:14].
Nie rozkrawaj go od razu! Zostaw tak na minimum 5 minut, aby soki zostały w środku, a mięso było soczyste [03:38, 03:41]. Wcześniejsze rozkrojenie spowoduje wylanie soków i wysuszenie mięsa [03:41, 03:50].