W wielu domach jest tradycja, że na niedzielę jako deser piecze się
ciasto. U innych osób jest rzadziej i ciasto pojawia się od święta,
czyli na święta i na imieniny czy też urodziny...
👉Jak zrobić DROŻDŻÓWKĘ ze śliwkami i kruszonką❓
Obojętnie jak często robicie ciasto, a właściwie pieczecie ciasto, to
możecie zrobić ciasto i wypróbować nowy przepis.
Zapraszamy na przepis na DROŻDŻÓWKĘ ze śliwkami i kruszonką.
Przepis na WSPANIAŁĄ i PUSZYSTĄ drożdżówkę ze ŚLIWKAMI i kruszonką - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania puszystej drożdżówki ze śliwkami i kruszonką, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie rozczynu (drożdży):
Do drożdży i cukru wlej letnią słodką śmietankę [01:44].
Warzywa i mięso, to świetna kompozycja. Oczywiści jeśli chodzi o takie
warzywa, które mają niewielką ilość węglowodanów. Do tej grupy na pewno
zaliczają się pieczarki.
Faszerowanie pieczarek jet łatwe w zrobieniu. Natomiast cała
kwintesencja smaku tkwi w przygotowaniu farszu, odpowiednim
przyprawieniu mięsa. A jak to zrobić? To wszytko w filmie omówi i
zademonstruje Agnieszka.
Zapraszamy na przepis na pieczarki faszerowane mięsem mielonym.
Przepis na FENOMENALNE pieczarki faszerowane mięsem mielonym - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczarek faszerowanych mięsem mielonym z piekarnika, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie farszu:
Rozgrzej patelnię z łyżką dowolnego tłuszczu [01:12].
Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż do zeszklenia [01:18, 01:44].
Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojony w kosteczkę czosnek [02:06].
Podsmażaj przez minutkę i dodaj mięso mielone [02:11, 02:22].
Oderwij ogonki od pieczarek (wcześniej je obierając).
Starte ogonki pieczarek na tarce na grubych oczkach [02:27, 02:39].
Gdy mięso jest już na wpół miękkie, dodaj starte pieczarki [02:48].
Podsmażaj razem, aż mięso będzie całkiem miękkie i wyparuje nadmiar wody z pieczarek [02:54, 03:07].
Dopraw pieprzem, solą i papryką [03:07, 03:26] i dokładnie wymieszaj [03:33].
Wyłącz kuchenkę i dodaj połowę żółtego sera [03:36, 03:39]. Wymieszaj [03:45].
Faszerowanie i pieczenie:
Farsz nakładaj do kapeluszy pieczarek do pełna [03:50, 04:21].
Nafaszerowane pieczarki posyp teraz resztą żółtego sera [04:21, 04:34].
Tak przygotowane pieczarki włóż do nagrzanego piekarnika (180°C, termoobieg) [04:34, 04:41].
NO! Tego jeszcze nie widziałem! Szarlotka w proszku, a po pieczeniu
wyśmienite ciasto🥧 i gdybym nie widział, to bym nie uwierzył.
👉Jak zrobić szarlotkę sypaną❓
Mieszać łyżką🥄, to potrafię, chyba jak każdy cywilizowany człowiek. Ze
ścieraniem jabłek🍏, to też jakoś by poszło. Najprostsze ciasto🥧 na
świecie! Na dodatek bez wyrabiania... Każdy sobie poradzi z
przygotowaniem takiej szarlotki. :)
3/4szkl. ksylitolu (można zamienić na inny słodzik)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
170g masła
1,5kg jabłek (najlepiej kwaskowych typu antonówka, reneta)
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Przepis na pyszną szarlotkę sypaną - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szarlotki sypanej, z pominięciem listy składników, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie bazy sypkiej:
Do miski wsyp sypkie składniki (kasza manna, mąka, ksylitol/słodzik, proszek do pieczenia).
Dokładnie wymieszaj ze sobą całość.
Wymieszane składniki podziel na trzy w miarę równe części.
Przygotowanie jabłek:
Obierz i zetrzyj jabłka na tarce.
Do startych jabłek dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.
Składanie szarlotki (warstwowanie):
Przygotuj tortownicę (o średnicy 23 cm): dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.
Na dno wysyp pierwszą część sypkich składników i dokładnie ją rozprowadź.
Połóż połowę startych jabłek.
Wysyp drugą część sypkich składników.
Połóż drugą część jabłek.
Na wierzch wysyp ostatnią, trzecią część sypkich składników.
Na samą górę zetrzyj na tarce zimne masło.
Pieczenie:
Szarlotkę włóż do nagrzanego piekarnika (180°C).
Piecz około godziny.
Ważne: pod tortownicę podłóż blaszkę z wyposażenia piekarnika, aby ewentualny sok z jabłek nie wypłynął na dno.
Podanie:
Po upieczeniu poczekaj, aż szarlotka wystygnie, a dopiero wtedy zdejmij obręcz i krój.
Coraz więcej ludzi👩🏾🤝🧑🏻 unika słodyczy🍭🍬🍫🍦. Niektórzy nie
jedzą bo chcą schudnąć lub utrzymać linię〰. Druga grupa osób unika cukru
bo jest niezdrowy. Bez względu z jakiego powodu unikasz cukru,
Agnieszka ma dla Ciebie propozycję.
👉Jak zrobić batoniki owsiane❓
W robieniu tych batoników rewelacyjne jest to, że nie trzeba piec. Wręcz
na odwrót! Zamiast piekarnika w ruch pójdzie zawartość lodówki lub
zamrażalnika, by zrobić miejsce na batoniki.
Drugą ważną zaletą tych batoników to fakt, że są to batoniki owsiane bez
masła🧈 orzechowego.
17g ekspandowanych jagieł lub komosa ryżowa, amarantus
5 łyżek pasty sezamowej
5 łyżek miodu
80g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
4-5 łyżek słodkiej śmietanki np. 30%
Przygotowanie:
Przepis na FANTASTYCZNE i zdrowe BATONIKI owsiane z czekoladą - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowych, zdrowych batoników owsianych z czekoladą, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie masy owsianej:
Do płatków owsianych wsyp ekspandowane jagły (lub komosę ryżową/amarantus) [01:13, 01:28] i wymieszaj [01:36].
Rozprowadź masę po całej foremce, mocno ją uciskając [02:36, 02:43]. Należy dociskać mocno, aby batoniki ładnie się kroiły i miały zwartą formę [02:43, 02:56]. Pomagamy sobie papierem do pieczenia [02:56].
Gdy śmietanka się podgrzeje, wrzuć do niej połamaną gorzką czekoladę (min. 70% kakao) [03:32, 03:40].
Mieszaj, aż czekolada się rozpuści [03:36, 03:51].
Wylej rozpuszczoną czekoladę na masę owsianą i rozprowadź [04:00, 04:19]. (Uwaga: im wyższa zawartość kakao, tym więcej śmietanki trzeba użyć, by czekolada się rozpuściła i dała rozprowadzić [04:30, 04:41]).
Chłodzenie i krojenie:
Foremkę włóż do lodówki na minimum pół godziny, aby masa i czekolada stężały [04:19, 04:30].
Po zastygnięciu pokrój masę na batoniki (o dowolnej wielkości) [04:58, 05:23].
Pomidorki w każdej wersji są dobre, a czym więcej wersji tym większe
urozmaicenie na stole lub w codziennym menu. Tym razem Agnieszka nas
zaskoczyła i zaserwowała na śniadanie marynowane pomidory.
👉Jak zrobić marynowane pomidory🍅 z cebulą🧅❓
Zrobienie takich pomidorków jest proste i o tym wszystkim jest w filmie.
Ja natomiast chciałbym się podzielić obserwacją, że pomidorki były
smaczne następnego dnia i zjadłem je z wytrawnymi pankejkami. Jednak
jeszcze smaczniejsze były kolejnego dnia, po następnych 24 godzinach.
Zapraszamy na przepis na marynowane pomidory🍅 z cebulą🧅.
Przepis na wyśmienite marynowane pomidory z cebulą i czosnkiem w zalewie ziołowej - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania marynowanych pomidorów z cebulą i czosnkiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie warzyw:
Umyj pomidory i wybierz te, które są mięsiste i twarde (miękkie mogą się rozpaść) [01:19, 01:25].
Odkrój końcówki (początek i koniec) pomidorów [01:38, 01:43].
Pomidory pokrój w talarki o grubości około pół centymetra [01:54, 02:14].
Przepis na pomidorki koktajlowe w słoikach na zimę - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pomidorków koktajlowych w słoikach, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Dno garnka wyłóż ściereczką i włóż słoiczki, pamiętając, by się nie stykały [04:30, 04:41].
Zalej wodą do 2/3 wysokości słoików. Temperatura wody musi być taka sama, jak temperatura słoików (letnie słoiki – letnia woda, zimne słoiki – zimna woda) [04:41, 04:59].
Gotuj; pasteryzuj przez 5 do 7 minut (maksymalnie), licząc od momentu zagotowania się wody [05:06, 05:16].
Bardzo ciekawą opcją są burgery🍔 z brioszką, oczywiście te wegańskie -
nie białkowe. Słodkawe pieczywo jako podstawa burgera🍔, to nie jedyna
opcja zastosowania tej bułki🥐, czy też chleba 🍞.
👉Jak zrobić brioche❓
Ok❗ Ale dziś nie pomysł na śniadanie, czy też obiad tylko przepis na
chleb🍞 brioche. Robota podobna jak każdego chleba🍞, czy też bułki🥐;
składniki, łączenie, wyrabianie i pieczenie...
No dobra❗ Nie do końca
tak samo, bo jak mówi powiedzenie "Diabeł tkwi w szczegółach", a
szczegóły w filmie.😀😄😁
Przepis na FANTASTYCZNĄ i puszystą brioszkę (Brioche) - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania lekko słodkiego chlebka Brioche, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie rozczynu i ciasta:
Do drożdży i cukru wlej trochę letniego mleka i rozpuść drożdże [01:22, 01:36].
Przepis na fantastyczne roladki z ogórkiem i łososiem - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania wyśmienitych roladek z łososia i ogórka, idealnych jako przekąska na imprezę, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Roladki możesz delikatnie posypać świeżo zmielonym pieprzem [02:39, 03:00]. (W filmie użyto serka z dodatkiem koperku, który świetnie komponuje się z łososiem [03:00, 03:09]).
Pasztet zawsze kojarzył mi się z mięsem. Jednak Agnieszka zaproponowała
alternatywę, czyli pasztet wegetariański.
👉Jak zrobić pasztet z cukinii❓
Muszę przyznać, że wykonanie pasztetu z cukinii jest proste.
Jeśli
miałbym wybrać pomiędzy przygotowaniem tradycyjnego pasztetu, a tym
pasztetem z cukinii, to wybrał bym nauczenie się i zrobienie pasztetu z
cukinii. Może dlatego, że bardziej mi smakuje ten wegetariański, domowy
pasztet, niż pasztet tradycyjny.
Przepis na wspaniały i soczysty pasztet z cukinii (w wersji keto) - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowego pasztetu z cukinii, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie cukinii i warzyw:
Umyj cukinię i zetrzyj ją na tarce na grubych oczkach, nie obierając ze skórki [01:18, 01:22].
Posól startą cukinię i wymieszaj, a następnie odstaw na około pół godziny, aby puściła sok [01:50, 02:00].
W międzyczasie zetrzyj marchewkę na grubych oczkach [02:09].
Pokrój cebulę i czosnek w kosteczkę [02:16, 02:23].
Mieszanie masy na pasztet:
Do startych i pokrojonych warzyw (marchewka, cebula, czosnek) dodaj koperek, paprykę, oregano i jajka [02:41, 02:57].
Odcisnąć cukinię z nadmiaru soku i dodaj ją do reszty składników [02:57].