Sałatka na grilla z orzeźwiającym sosem
👉Jak zrobić pikantną sałatkę na grilla❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 2 ogórki gruntowe
- duży pęczek rzodkiewek (jak mały pęczek to półtora pęczka)
- 1 czerwona cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- czubata łyżka natki pietruszki
- czubata łyżka koperku
- 5-6 łyżek oliwy
- sok z połowy cytryny
- 1/3 łyżeczki płatków chili lub kawałek świeżej papryczki
- 1 mała łyżeczka miodu
- sól
🥗 Pikantna sałatka na grilla – krok po kroku
🔪 Krok 1: Przygotowanie warzyw
-
Ogórki gruntowe – dokładnie umyj, nie obieraj. Pokrój w półplasterki (średniej grubości).
-
Rzodkiewki – umyj. Jeśli są małe, pokrój w plasterki, jeśli większe – w półplasterki.
-
Czerwona cebula lub dymka – obierz i pokrój w cienkie piórka.
🍋 Krok 2: Przygotowanie sosu
-
Wyciskamy sok z połowy cytryny do małej miseczki lub słoiczka.
-
Dodajemy 1 małą łyżeczkę miodu – mieszamy z sokiem z cytryny.
-
Wlewamy 5 łyżek oliwy z oliwek.
-
Dodajemy szczyptę soli do smaku.
-
Przeciśnij 1 ząbek czosnku i dorzuć do sosu.
-
Dodaj posiekane świeże zioła – natkę pietruszki i koperek.
-
Wsyp 1/3 łyżeczki płatków chili (lub więcej, jeśli lubisz ostrzejszy smak). Można też dodać drobno pokrojoną świeżą papryczkę chili.
-
Zakręć słoiczek i dobrze wstrząśnij lub wymieszaj dokładnie w miseczce.
🥣 Krok 3: Połączenie składników
-
Przełóż wszystkie warzywa do dużej miski.
-
Zalej przygotowanym sosem.
-
Dokładnie wymieszaj, aby warzywa były równomiernie pokryte.
🔥 Krok 4: Podanie
-
Sałatka jest gotowa od razu po przygotowaniu – nie musi się "przegryzać".
-
Idealna jako dodatek do grilla, ogniska lub letniego przyjęcia.
-
Świetna także na lekki lunch lub kolację.
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz