wtorek, 13 czerwca 2023

Przepis na domowy sorbet truskawkowy


Sorbet truskawkowy

    Z latem kojarzą nam się lody... A Tym starszym jak ja tylko w kolorze białemy bo takie były za czasów PRL... Sorbet to fajna alternatywa dla lodów. Przede wszystkim dlatego, że są zdrowsze bo to praktycznie mielone owoce.

    👉Jak zrobić sorbet truskawkowy❓

    Tajemnica tkwi w tym co dodamy do truskawek i jak je uformujemy. A to wsztki zobaczycie w przepisie. Zapraszamy na przepis na sorbet truskawkowy.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • 500g truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu lub więcej jeśli truskawki są mało słodkie 
Przygotowanie:
Z truskawek zdejmujemy szypułki, myjemy i osuszamy. Dobrze jest truskawki schłodzić (można nawet lekko zmrozić), wtedy szybciej sorbet nam się zamrozi.
Do blendera wrzucamy truskawki, dodajemy sok z cytryny, miód i całość dokładnie blendujemy. 
Zblendowane truskawki przelewamy do foremek na lody, lub jednego większego pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Jeśli sorbet robimy w pojemniku, to należy tak co godzinę przemieszać aby równomiernie się zamroził i wtedy łatwo nam będzie gałkownicą robić gałki. Aby sorbet był gotowy potrzebujemy 6 godzin (tyle czasu musi się mrozić w zamrażarce).

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz