niedziela, 13 marca 2022

Przepis na chipsy z marchewki pieczone w piekarniku


Chipsy marchewkowe

 
   Dziś dla urozmaicenia dziewczyny zrobiły chipsy z piekarnika. Dokładnie, to trzy dziewczyny, dwie przed kamerą i jedna w dowodzeniu - szara eminencja przepisu na chipsy domowe lub inaczej mówiąc mama, która uczy pichcić... Za moich czasów jedyne chipsy, to były te ze sklepu, czyli chipsy z ziemniaków i jak to się mówi nie zdrowe.
    Dziś można zrobić zdrowe chipsy z marchewki. Zdrowe chipsy z marchewki z piekarnika, a zdrowe dlatego, że omijamy smażenie w oleju... Ale taki przepis na chipsy na oleju też powstanie. 

 👉 Jak zrobić chipsy z marchewki?
 


Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • 3 duże grube marchewki
  • sól
  • 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
    Marchewki obieramy, myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na cieniutkie plasterki, najlepiej pokroić na szatkownicy do warzyw. Pokrojoną marchewkę skrapiamy oliwą i mieszamy (potrząsamy miską), aby plasterki marchewki oblepiły się oliwą, a na końcu posypujemy solą. 
   Tak przygotowane chipsy rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (każdy osobno) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 150 stopni (termoobieg) i pieczemy 30 minut. Jeśli chipsy są grubsze, to należy czas pieczenia wydłużyć. 
   Po upieczeniu chipsy zostawiamy do przestygnięcia i zdejmujemy z blachy.
   Z tej porcji wychodzą trzy blachy chipsów.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz