poniedziałek, 5 lipca 2021

Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym

Przepis KETO

     Pomysł na niedzielny obiad z mięsem, a dokładniej na pulpety w sosie koperkowym.
     Pulpety z mięsa mielonego można podać tradycyjnie lub tak by były zgodne z dietą ROZDZIELNĄ I DIETĄ KETO, czyli bez dodatków węglowodanowych. Bez ziemniaków kaszy, ryżu itd.  



Link do filmu z przepisem:
 
 

 



Składniki:
  • 700g mięsa mielonego 
  • jedna mała cebula
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pęczek koperku
  • 1-2 kopiaste łyżki mąki sojowej (w zależności jak gęsty preferujemy sos)
  • 160ml słodkiej śmietanki (30 lub 36%)
  • ok. 650ml bulionu (mięsny lub warzywny) lub wody
Przygotowanie:
   Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa, dokładamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wszystko dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanego mięsa robimy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Aby pulpety nie przywierały nam do rąk, należy przygotować sobie miseczkę z wodą i za każdym razem robiąc kulkę maczać dłonie. 
   Śmietankę dokładnie mieszamy z mąką sojową aby nie powstały grudki, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Koperek drobno kroimy.
   Do szerokiego garnka lub rondla wlewamy bulion lub wodę i doprowadzamy do wrzenia. Na gorącą wodę wkładamy delikatnie pulpety i gotujemy na wolnym ogniu, dokładamy liść laurowy, ziele angielskie. Jak pulpety się już zetną to delikatnie odwracamy na drugą stronę i gotujemy do miękkości mięsa (gotujemy bez pokrywki). Gdy pulpety są już miękkie wlewamy śmietankę i wsypujemy koperek. 
   Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 5 minut aby zgęstniało. 
   W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz