Esencja pierogów tkwi w cieście! Musi być smaczne i utrzymać farsz podczas gotowania!
Dziś Agnieszka prezentuje przepis na ciasto na pierogi bez jajka i mleka...
Link do filmu z przepisem
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki
- duża szczypta soli
- około 220 ml bardzo gorącej wody
- kopiasta łyżka masła lub 2-3 łyżki oleju
Do miski wsypujemy mąkę, sól, dokładamy masło i zaczynamy powoli wszystko mieszać po trochu wlewając wodę (uważać aby się nie poparzyć). Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, łatwo odchodzące od ręki. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut lub dłużej aby odpoczęło. Po tym czasie odrywamy porcję ciasta i rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek, z którego będziemy wykrawać kółka. Następnie na środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi aby powstał nam pierożek (jeśli pierogi słabo nam się sklejają to trzeba brzegi ciasta posmarować wodą). Przygotowane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty (od czasu wypłynięcia) w zależności od grubości ciasta.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Chyba skuszę się, żeby w końcu sama przygotować sobie pierogi. Za każdym razem mi się nie udawały i dlatego zamawiałam usługi cateringowe w Łodzi, czyli w moim mieście. Czas wreszcie spróbować czegoś nowego! Pozdrawiam, swietne przepisy! :D
OdpowiedzUsuńWbrew pozorom zrobienie ciasta nie jest trudne. Polecam spróbować. Pozdrawiam serdecznie 😘❤️
Usuń