Kiedyś próbowałem sorbet. Teraz spróbowałem lody truskawkowe. Takie z bitą śmietaną jak w tym przepisie. Werdykt jednoznaczny ten przepis wysuwa się na prowadzenie... 😁
Link do filmu z przepisem:
052 Lody truskawkowe domowej roboty
Składniki:
- 450g truskawek
- 400ml śmietany kremówki 36%
- ewentualnie jakieś "słodzidło", ilość zależy od słodkości truskawek
Z truskawek ściągamy szypułki, dokładnie myjemy, osuszamy i blendujemy. Przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki (pamiętając co jakiś czas przemieszać, aby równomiernie się zmroziły). Truskawki trzymamy w zamrażarce do momentu, aż zaczną się pojawiać kryształki.
Śmietanę kremówkę przed ubiciem należy dobrze schłodzić (włożyć na 15 minut do zamrażarki). Miskę w której będziemy ubijać śmietanę należy włożyć do lodówki i wyjąć ją dopiero przed samym ubijaniem. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna (jeśli truskawki były kwaskowe to do ubijania śmietany należy dodać cukier puder, mielony ksylitol, czy coś innego). Do ubitej śmietany dodajemy zmrożone truskawki i mieszamy (nie musi być to dokładnie, wystarczy tylko lekko pomieszać).
Przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki (pamiętając co jakiś czas o przemieszaniu, wtedy równomiernie się zmrożą).
Teraz trzeba się uzbroić w cierpliwość i poczekać na zmrożenie lodów. Im bardziej zimne dodamy truskawki, tym szybciej lody będą gotowe.
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz