czwartek, 28 maja 2020

Szparagi zapiekane z serem i boczkiem

     Szparagi z boczkiem to miłość od pierwszego wejrzenia. smakują 100 razy lepiej niż jajkiem i są w formie zapiekanki. A ja kocham wszytko co z piekarnika... :)
    Na następny raz mamy pomysł na ulepszenie: więcej sera, więcej boczku więcej szparagów...





Składniki:
  • szparagi
  • boczek lub szynka parmeńska
  • ser żółty
  • sól
  • pieprz
  • oregano
Przygotowanie:
Szparagi myjemy i obcinamy zdrewniałe końcówki. Następnie gotujemy je w lekko posolonej wodzie lub na parze, nie rozgotowujemy ich ponieważ będą jeszcze zapiekane więc dojdą w piekarniku. W zależności od szparagów różna będzie długość gotowania (zielone w zależności od grubości ok. 7-10 minut, a białe ok. 15 minut). Na blacie układamy plaster boczku i sera, na to kładziemy 2-3 szparagi i zawijamy. Układamy w lekko natłuszczonej brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Końcówki szparagów posypujemy delikatnie solą,pieprzem i oregano (świeże lub suszone). Tak przygotowane szparagi wkładamy do nagrzanego piekarnika na 210 stopni i zapiekamy 10-12 minut, aż nam się ser rozpuści i boczek zarumieni.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz