wtorek, 12 maja 2020

Szarlotka

Szarlotka to pomysł francuskiego kucharza i cukiernika, zatrudnionego przez cara Aleksandra I. Pomysł się przyjął i przetrwał do dziś i gości prawie w każdym domu. Ulubione ciasto wielu dzieci "bo mokre". I to co najważniejsze - zgodne z dietą rozdzielną... :)


Szarlotka została przygotowana na kruchym cieście, a jeśli potrzebujecie przepis na kruche ciasto do szarlotki, to znajdziecie je w tym filmie: 027 - Kruche ciasto baza do ciast ciasteczek i różnych deserów




Składniki:
  • Ciasto kruche
  • 1,5kg jabłek (najlepsze do szarlotki są renety, antonówki lub takie, które są lekko kwaskowe) lub duży słoik gotowych jabłek smażonych
  • Cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Dno brytfanki wylepić ciastem (większą częścią 2/3 wielkości). Następnie wyłożyć jabłka i zetrzeć na tarce zamrożone ciasto. Jeśli używamy jabłek świeżych, to najpierw należy je obrać, zetrzeć na tarce, włożyć do garnka i postawić na kuchni. Na niewielkim ogniu smażyć jabłka, co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliły. Jeśli jabłka zrobią się miękkie to wtedy należy je troszkę posłodzić (wedle własnego uznania) i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu często mieszając, uważać aby nie przypalić. Garnek zestawić z ognia. Jabłka gdy wystygną są gotowe do szarlotki. Szarlotkę wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika (góra-dół) i pieczemy około 55 minut, aż będzie rumiana. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz