piątek, 10 kwietnia 2020

Babka drożdżowa

     Nie jestem  fanem ciast i nigdy nie byłem. Jednak nie wyobrażam sobie świąt bez ciasta na stole. Oczywiście podanego w odpowiednim momencie, tak by nie zakłócić planu diety rozdzielnej...



Składniki:
  • 3 szklanki mąki orkiszowej typ 700 (może być też zwykła pszenna) 
  • 20g drożdży 
  • 2 łyżki cukru (jak ktoś lubi bardziej słodkie to może dodać więcej) 
  • 1 duża łyżka masła (ok. 60g) 
  • ok. 320ml słodkiej śmietanki 12% 
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej lub rodzynek, czy żurawiny 
  • 4-5 łyżek letniej wody


 Przygotowanie: 

     Drożdże rozpuszczamy w 4-5 łyżkach wody z dodatkiem cukru. Dodajemy mąkę, skórkę pomarańczową i zaczynamy wyrabiać ciasto dodając małymi porcjami letnią śmietankę (może się okazać, że nie zużyjemy całej śmietanki, ciasto nie może być zbyt luźne, bo po upieczeniu może nam opaść). Gdy wszystko się już nam połączy dodajemy roztopione masło (musi być letnie) i całość dobrze wyrabiamy ,aż zacznie odchodzić od ręki.
     Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie (podwoi swoją objętość) przekładamy do wysmarowanej foremki (32/10cm), na wierzchu posypujemy kruszonką. Czekamy aż się trochę ciasto podniesie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
     Pieczemy w 180 stopniach, przez 40-45 minut (góra-dół). Długość pieczenia zależy od piekarnika.

Kruszonka:
Dwie łyżki mąki, 2 łyżki cukru, masło o temp. pokojowej (tyle ile wchłonie mąka i cukier, ok. 2 łyżek). Wszystkie składniki palcami rozcieramy, aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz