wtorek, 29 stycznia 2019

Schab w marynacie jogurtowej zapiekany z cebulą i pieczarkami

Schab marynowany w plastrach

 
    Jeśli znudził Wam się tradycyjny schab pieczony lub kotlety, to ta wersja schabu jest idealna aby posmakować nowego smaku. Dzięki połączeniu cebuli i pieczarek mięsko jest soczyste i miękkie.
 
Składniki:
  • 1kg schabu
  • ok. 300g pieczarek 
  • 3 cebule
  • ok. 300g jogurtu naturalnego 
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki imbiru 
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
     Schab umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 1cm. Do jogurtu naturalnego przecisnąć czosnek, dodać majeranek, imbir (jeśli nie lubimy można pominąć), pieprz, sól i wszystko dokładnie wymieszać. Pokrojone plastry schabu smarujemy marynatą jogurtową, układamy w pudełko, szczelnie zamykamy i zostawiamy w lodówce na całą noc. 
      Jeśli nie mamy czasu, to schab od razu układamy razem z cebulą i pieczarkami w naczyniu żaroodpornym i zostawiamy przynajmniej na 2-3 godziny do zamarynowania. 
      Cebule i pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Na dno naczynia kładziemy kilka plastrów cebuli i pieczarek, na nie układamy plastry schabu i znowu cebulę i pieczarki. Układamy do wyczerpania składników, ostatnia (górna) warstwa to pieczarki i cebula, a na wierzch wylać resztę marynaty. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki aby zamarynować.
Schab wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy 40 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 40 minut. Jeśli mamy mniejszą ilość mięsa to czas pieczenia należy skrócić, najlepiej sprawdzając widelcem lub szpikulcem - jeśli łatwo wchodzi w mieso to znaczy, że jest już gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz