piątek, 12 stycznia 2018

Uzależniająca zapiekanka ze szpinakiem

     Dziś 2 przepisy by zrobić jedno danie. Skoro są 2 przepisy Agnieszki to szkoda gadać trzeba robić! Makaron ze szpinakiem, spaghetti ze szpinakiem i wszystkie podobne wariacje znam i stosuje od ponad 15 lat.
     To było dawno temu... kiedy studiowałem coś podyplomowo... Po zajęciach jeździłem do znajomych, oglądaliśmy "Wiedźmina", jedliśmy obiad, a potem kolejny film w kinie domowym. Wtedy to były początki systemu 5.1.
     Podczas tych spotkań zarazili mnie 2 chorobami. Pierwsze schorzenie: zachorowałem na kino domowe, a wyleczyłem gdy kupiłem swoje. A druga choroba? Druga wyleczyła stary uraz w mózgu... Wyleczyli mnie z traumy: "syndrom po szpinaku w przedszkolu z lat 70-tych"(ktoś pamięta?), która trwała do 30 roku życia". Niestety wepchnęli mnie w uzależnienie szpinakowe. Od tego czasu zjadłem tonę szpinaku i niezliczone wersje w Polsce i na świecie oraz chyba w każdej postaci.

P.S.
Nie róbcie tej zapiekanki! Bo będziemy musieli założyć nową grupę "AS", a każde spotkanie będzie zaczynało się tak:
- Cześć wszystkim! Nazywam się Mariusz i jestem uzależniony od szpinaku... 😋 Do grupy należę od 5 lat i nie jadłem szpinaku od dzisiejszego obiadu. Dodam, że jestem czysty, bo ręce i zęby umyłem... 😁


Składniki:
  • 400g makaronu (dowolna forma)
  • 450g szpinaku (mrożonego) lub opakowanie świeżego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa
  • bazylia
Przygotowanie:
Jak zrobić szpinak w linku poniżej:

http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/12/nalesniki-ze-szpinakiem.html

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przygotowany szpinak mieszamy z makaronem i z połową sosu beszamelowego. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia przekładamy makaron. Po wierzchu smarujemy drugą połową sosu beszamelowego. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach przez około pół godziny, zapiekanka ma być rumiana (jeśli wierzch zapiekanki jest blady to trzeba ją jeszcze troszkę potrzymać). Gotową zapiekankę możemy posypać natką pietruszki.


Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szkl. śmietanki 12%
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa 
Przygotowanie:
W rondelku roztapiamy masło, gdy się roztopi dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy aby wszystko się połączyło, uważając aby nie przypalić. Zdejmujemy z ognia, wlewamy trochę śmietanki (możemy też zrobić, że weźmiemy połowę smietanki i połowę wody) i energicznie mieszamy aby się nie utworzyły grudki. Jak nam zacznie gęstnieć dodajemy resztę śmietanki, stawiamy na ogniu i cały czas mieszamy, aż się zagotuje (jeśli sos byłby za gęsty to dolewamy jeszcze troszkę śmietanki). Zestawiamy z ognia i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
Smacznego :)


2 komentarze:

  1. a ja zastanawialam się jak zrobić sos biały by był zgodny z zasadą i dzieki Wam za to, że go zamieściliscie :)

    OdpowiedzUsuń