piątek, 5 maja 2023

Przepis na drożdżówki z rabarbarem

 Drożdżówka z rabarbarem i kruszoną

    Drożdżówka to taka uniwersalna bułeczka, zazwyczaj na słodko, którą można zrobić na tysiąc sposobów. Jedną z filozofii urozmaicania drożdżówek, to drożdżówka sezonowa. 

 👉Jak zrobić drożdżówki z rabarbarem❓

     Można zrobić drożdżówki z jagodami, czyli jagodzianki: https://youtu.be/dzVED2BwvH4 lub ze śliwkami: https://youtu.be/pfZ9-DDbkLk Mogą też być z: - truskawkami: https://youtu.be/hwu4iyckwwM - borówkami: https://youtu.be/p6APEuRatek - makiem: https://youtu.be/-_5dXsMiJ2k i to wszytko już jest na naszym kanale, a dziś do kolekcji dochodzą drożdżówki z rabarbarem.
     Zapraszamy na przepis na drożdżówki z rabarbarem. 
     Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem




Składniki:
  • 400g mąki (u mnie orkiszowa typ 630)
  • 20g drożdży
  • 230ml letniej słodkiej śmietanki (wystarczy 12%)
  • 40g masła
  • 3 łyżki cukru (można dodać więcej)
  • 9 płaskich łyżeczek erytrytolu 
  • kilka łodyg rabarbaru 
Przygotowanie:
    Drożdże i cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej śmietanki. Następnie dodajemy mąkę i małymi porcjami wlewając śmietankę zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania  wlewamy roztopione i przestudzone masło i wyrabiamy do momentu aż wchłonie cały tłuszcz i będzie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej objętości.
   Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 9 kawałków. Z każdego kawałka robimy kulkę, którą spłaszczamy na placek o grubości ok. 1cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy, bo ciasto będzie rosło), a następnie zostawiamy na 15 minut do podrośnięcia. 
   Łodygi rabarbaru tniemy na 1cm kawałki.
   Gdy placki wyrosną, w każdym placku dnem szklanki wyciskamy dołeczek. W każdy dołeczek wkładamy rabarbar i posypujemy erytrytolem. Boki ciasta smarujemy śmietanką, a na rabarbar sypiemy kruszonkę.
   Gotowe bułeczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) piekarniku przez 25 minut lub dłużej, aż będą rumiane. Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. 



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


środa, 3 maja 2023

Przepis na focaccie z oliwkami i rozmarynem

Włoska focaccia

Nagraliśmy przepis i zacząłem montować film, a focaccia stygła... Zanim skończyłem już zaczęła znikać. Po zrobieniu renderingu filmu, focaccii już nie było.

 👉Jak zrobić focaccie z oliwkami i rozmarynem ❓

 Focaccie robi się łatwo, prosto i szybko. Gdybym miał zrobić z pamięci chleb żytni na zakwasie lub focaccie wybrałbym focaccie... i chyba wszytko jasne. Zapraszamy na przepis na focaccie z oliwkami i rozmarynem Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 20g drożdży
  • 350g mąki (u mnie orkiszowa)
  • 3 łyżki oliwy plus jeszcze dodatkowo do posmarowania po wierzchu focaccii
  • 240ml letniej wody
  • płaska łyżeczka soli
  • garść oliwek
  • rozmaryn
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy mąkę, sól, oliwę i wlewając wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie elastyczne, gładkie i odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości).
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, lejemy trochę oliwy i rozprowadzamy na papierze.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę. Brzegi ciasta składamy do środka, następnie skrapiamy oliwą i palcami rozklepujemy ciasto po blaszce na grubość ok. 1-1,5cm. Na wierzchu rozkładamy oliwki (lekko je dociskamy) i posypujemy rozmarynem.
Tak przygotowaną focaccie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 15-20 minut, ma być lekko rumiana.
Po upieczeniu focaccię wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Już po lekkim przestudzeniu możemy konsumować.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 30 kwietnia 2023

Przepis na żeberka w piwnej marynacie, pieczone na grillu


Żeberka piwne z grilla 


     Często myślałem o żeberkach w piwie, jednak nie miałem okazji spróbować. Postanowiłem udać się do domowego włodarza kuchni i zamówić żeberka.... 

👉Jak zrobić żeberka w piwie❓

 ... i Agnieszka zrobiła żeberka w piwie, tzn. w marynacie z piwem. A jak to zrobiła to jest cały przepis w filmie. 
   Zapraszamy na przepis na żeberka grillowane w marynacie piwnej.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1 kg żeberek
  • 300ml piwa
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki oliwy/oleju
Przygotowanie:
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.
Do piwa dodajemy: sos sojowy, musztardę, paprykę, curry, majeranek, przeciśnięty czosnek, oliwę i całość dokładnie mieszamy. 
Potrzebne nam będzie pudełko z przykrywką. Na dnie układamy warstwę żeberek, polewamy przygotowaną marynatą, kładziemy kolejną warstwę żeberek i polewamy resztą marynaty. Pudełko szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny (można nawet na całą noc).  Pół godziny przed grillowaniem wyciągamy pudełko z żeberkami z lodówki aby się ociepliło i po tym czasie możemy zacząć grillowanie.
Żeberka grillujemy na średnim ogniu, co jakiś czas obracając z jednej strony na drugą. Jeśli grillujemy na grillu opalanym węglem, to dodatkowo żeberka polewamy marynatą, w której macerowało się mięso. 
Ja grillowałam na grillu elektrycznym, pierwsze 10 minut w temp. 180 stopni, a później zwiększyłam do 190 stopni. Co jakiś czas zamieniałam miejscami kawałki mięsa (robiłam roszady), aby żeberka równo się upiekły. Mniejsze kawałki zdjęłam wcześniej, aby się nie spaliły.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 28 kwietnia 2023

Przepis na kruche ciasteczka trzy składnikowe

 Ciasteczka na piwie


      Lubicie robić dzieciom niespodzianki? Kolejna niespodzianka dla dzieci jak wrócą ze szkoły.

 👉Jak zrobić kruche ciasteczka 3 składnikowe❓ 

     Trzy składniki do zrobienia ciasta na ciasteczka i niewiele roboty. Dodatkowo można jeszcze coś dodać. Można chociaż nie trzeba, bo same też są wyśmienite. Agnieszka jednak dodała jabłka, a jak ciasteczka się nie skleiły to były 2 w 1. Odrywaliśmy z Oliwka górę bez jabłka, a potem jedliśmy dół z jabłkiem - PYCHA! 
    Zapraszamy na przepis na ciasteczka 3 składnikowe z jabłkami i piwem. 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 100ml piwa
  • 2-3 jabłka 
 
Przygotowanie:
    Z mąki, masła (w temperaturze pokojowej), piwa zagniatamy szybko ciasto (aby jak najmniej się ociepliło). Robimy kulkę, wkładamy do folii i schładzamy przez godzinę w lodówce (można dłużej).
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na plastry (ćwiartki).
   Po schłodzeniu, ciasto wałkujemy na placek o grubości ok. 3mm. Dość szeroką szklanką wykrawamy kółka. Na każdym kółku kładziemy plaster jabłka, składamy na pół (lekko dociskamy) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
   Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut. Ciasteczka mają być lekko rumiane, nie spiekamy mocno, bo będą twarde.
Po upieczeniu ciasteczka zdejmujemy z blaszki i posypujemy pudrem (u mnie puder z erytrytolu).
   Te ciasteczka możemy upiec zupełnie puste, wystarczy ciasto powykrawać foremkami, a po upieczeniu posypać pudrem, polać lukrem lub czekoladą.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 25 kwietnia 2023

Przepis na szaszłyki z piersią kurczaka z cebulą i papryką


Szaszłyki z grilla

   Co jakiś czas warto zrobić na grilla szaszłyki. Szaszłyki mają w sobie coś takiego nietypowego. Może dlatego, że wymagają trochę więcej pracy, to czuć w ich smaku więcej włożonego serca, osoby która je przygotowywała... 

👉Jak zrobić szaszłyki z piersi kurczaka❓ 

   Aby zrobić dobre szaszłyki trzeba znać jeden sekret! Czyli jak przygotować marynatę do mięsa i jak przyprawić warzywa i na ile wcześniej przed grillowaniem. 
  Zapraszamy na przepis na szaszłyki z piersi kurczaka.
 


Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • pierś z kurczaka (waga ok. 800g)
  • 1 duża papryka
  • 2-3 spore cebule
  • 6 łyżek oliwy/oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól
Przygotowanie:

Przepis na szaszłyki z piersi kurczaka z papryką i cebulą - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szaszłyków z kurczaka, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie marynaty do mięsa:

    • Wymieszaj składniki marynaty: oliwę (ok. 3-4 łyżki), sos sojowy (łyżkę), paprykę wędzoną słodką, czosnek granulowany, majeranek i pieprz ziołowy [01:08, 01:51].

    • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki [01:51, 01:58].

  2. Przygotowanie i marynowanie mięsa:

    • Umyj i osusz pierś z kurczaka, a następnie obetnij ewentualne chrząstki [02:08, 02:17].

    • Pokrój pierś z kurczaka na kawałki o podobnej wielkości i grubości, aby równo się upiekły [01:58, 02:28].

    • Wrzuć pokrojone mięso do marynaty [02:28, 02:49].

    • Dokładnie wymieszaj mięso w marynacie [02:49].

    • Mięso odstaw do lodówki na minimum godzinę (można również przygotować je dzień wcześniej i zostawić na całą noc) [02:54, 03:09].

  3. Przygotowanie warzyw:

    • Na pół godziny przed robieniem szaszłyków (czyli nadziewaniem) pokrój warzywa (cebulę i paprykę) na podobnej wielkości kawałki co mięso [03:15, 03:21].

    • Przypraw warzywa solą i skrop oliwą [04:06, 04:21].

    • Odstaw warzywa na pół godziny [04:21].

  4. Nadziewanie i grillowanie:

    • Nadziewaj mięso i warzywa na patyczki do szaszłyków [04:30, 04:38].

    • Rozgrzej grilla [05:11].

    • Grilluj szaszłyki, obracając z każdej strony po 3-4 minuty (jeśli kawałki mięsa są grubsze, wydłuż czas do 4-5 minut na stronę) [05:11, 05:23].

    • Kontroluj kolor mięsa, aby upewnić się, że jest upieczone [05:32].

  5. Podanie:

    • Gotowe szaszłyki zdejmij z grilla [06:02] i podawaj np. z surówką [06:13].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 24 kwietnia 2023

Przepis na bagietki pszenne

Bagietki francuskie

    Bagietka bułka jak to bułka, tyle że długa... No dobra! Bagietka ma coś w sobie. Pomiędzy kajzerką i bagietką nie ma żadnych bułek, które mają charakter kultowy. 

👉Jak zrobić bagietkę w domowym piekarniku❓

    Najczęściej w domowych warunkach trudno jest zrobić bagietkę. Mało kto ma piekarnik, który zmieści 65 cm blachę, a już tym bardziej metrową bagietkę... Może piece naszych babć mogły mieć takie rozmiary, ale nie piekarniki cięte z metra na 60 cm – bo taki jest standard... 
    Zapraszamy na przepis na francuskie bagietki.
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 15g drożdży
  • 375g mąki typ 550
  • 240ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli 
Przygotowanie:

Przepis na domowe bagietki - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowych bagietek, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie rozczynu i ciasta:

    • Do drożdży dodaj cukier i trochę letniej wody, a następnie rozrabiaj do całkowitego rozpuszczenia drożdży [00:51, 01:03].

    • Do rozpuszczonych drożdży wsyp mąkę [01:38].

    • Dodaj sól i zacznij wyrabiać ciasto, dolewając wodę partiami [01:43, 01:54].

    • Kiedy składniki połączą się w jednolite ciasto, przełóż je na blat [02:11, 02:15].

    • Ugniataj ciasto (zgniatając raz w jedną, raz w drugą stronę) kilkanaście razy [02:15, 02:38].

  2. Wyrastanie ciasta:

    • Uformuj kuleczkę z ciasta [02:50].

    • Włóż ciasto do miski wysmarowanej oliwą lub olejem [02:50].

    • Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia (do podwojenia swojej objętości) [02:59, 03:03].

  3. Formowanie bagietek:

    • Wyrośnięte ciasto przełóż na blat [03:11, 03:22].

    • Kilka razy je złóż [03:32, 03:40].

    • Podziel ciasto na dwie w miarę równe części [03:40].

    • Rozgniataj każdą część na prostokąt (ciasto jest sprężyste i będzie wracać) [03:40, 04:02].

    • Rozgnieciony placek złóż do środka, ponownie do środka i znów rozciągnij na prostokąt (powtarzaj ten proces trzy razy) [04:02, 04:17].

    • Po trzykrotnym złożeniu, ostatni raz rozciągnij na prostokąt [04:17].

    • Wzdłuż dłuższego boku ściśle zwiń w rulon [04:17, 04:32].

    • Sklep końce rulonu [04:32, 04:38].

    • Układaj bagietki zlepieniem do dołu na foremce wyłożonej papierem do pieczenia [04:38, 04:50].

  4. Nacinanie i pieczenie:

    • Bagietki zostaw do napuszenia, przykryte ściereczką [05:13, 05:16].

    • Gdy się napuszą, posyp je mąką [05:16, 06:20].

    • Natnij bagietki kilka razy z ukosa (bardzo ostrym nożem lub żyletką) [05:29, 06:30].

    • Włóż bagietki do nagrzanego piekarnika (230°C) [05:29, 06:30].

    • Jeśli masz funkcję pary, użyj jej. Jeśli nie, włóż na dno piekarnika naczynie z gorącą wodą, aby uzyskać chrupiącą skórkę [05:35, 05:49].

    • Piecz przez 10 minut w 230°C, następnie obniż temperaturę do 200°C i dopiekaj (całkowity czas pieczenia to około 20-25 minut), aż bagietki będą rumiane [06:49].

    • Aby sprawdzić, czy są upieczone, odwróć bagietkę i postukaj od spodu (musi wydawać głuchy dźwięk) [06:59, 07:08].

  5. Chłodzenie:

    • Upieczone bagietki wyjmij i przełóż na kratkę do ostygnięcia [07:34, 07:45].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na pastę z makreli wędzonej, jajek i ogórka kiszonego

Jak zrobić pastę z makreli?

   Kanapki z białkiem wyleciały z menu jak zacząłem stosować dietę rozdzielną. Potem powróciły po metamorfozie myślenia i zastąpienia klasycznego pieczywa czymś neutralnym. 

👉Jak zrobić pastę z MAKRELI wędzonej, jajek i ogórka kiszonego❓

    Najłatwiejsze do zrobienia są kanapeczki na ogórku lub na papryce. Tak na prawdę sens nie leży w tym na czym ułożymy, ale esencja tkwi w samej paście z makreli wędzonej. 
Zapraszamy na przepis na pastę z makreli wędzonej.
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • makrela wędzona (waga ok. 250-300g)
  • 3 jajka
  • 3 nieduże ogórki kiszone
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • pieprz 
Przygotowanie:
    Jajka gotujemy na twardo.
   Makrelę obieramy ze skóry, wyciągamy ości i drobno kroimy.
   Cebulę kroimy w drobną kostkę.
   Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę i odciskami z nadmiaru soku.
   Jajka ścieramy na tarce na grubych oczkach.
   Wszystkie składniki przekładamy do miseczki, dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu pasta jest gotowa do jedzenia.
   Ja pastę wykorzystałam do zrobienia keto kanapeczek. Pastą posmarowałam plastry zielonego ogórka, a po wierzchu posypałam szczypiorkiem.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 18 kwietnia 2023

Przepis na sałatkę z selera naciowego z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem i selerem


    Jak mowa o sałatce z kurczakiem, to jest to opcja, która góruje nad innymi sałatkami.
   Zawsze wspominam jedną sałatkę z pizzeri, którą wolałem od pizzy. Stała się moją ulubioną sałatką, zresztą już o tym pisałem przy podobnym przepisie. 

👉Jak zrobić sałatkę keto z selerem naciowym i kurczakiem❓ 

   Aby zrobić tą sałatkę na pewno trzeba się nasiekać trochę warzyw. Przygotowanie i podsmażenie piersi z kurczaka i to co mnie zaskoczyło, to sekret dwu etapowego przyprawiania. 
   Zapraszamy na przepis na sałatkę z selerem naciowym i kurczakiem.
 


Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 4 łodygi selera naciowego
  • mała pierś z kurczaka (ok. 450g)
  • 1 papryka szpiczasta lub pół zwykłej
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1/3 małej główki kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki koperku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka dowolnego tłuszczu
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstej śmietany 
Przygotowanie:
     Pierś z kurczaka kroimy na nieduże kawałki. Przyprawiamy ją solą, pieprzem, czosnkiem, papryką.

    Dokładnie mieszamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Po usmażeniu pierś z kurczaka zostawiamy do ostygnięcia.
   Kapustę pekińską drobno szatkujemy.
   Seler naciowy drobno kroimy w półksiężyce. 
   Cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
   Wszystkie warzywa, pierś z kurczaka, koperek umieszczamy w misce, dodajemy majonez, śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
   Po wymieszaniu, sałatkę umieszczamy w lodówce do schłodzenia (minimum godzinę) i jest gotowa do jedzenia.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 16 kwietnia 2023

Przepis na cynamonową drożdżówkę do odrywania

Drożdżówka cynamonowa do rwania


     Ciasto drożdżowe to ulubione ciasto mojego dziadka. Zawsze musiał mieć na święta czy na inne okazje ciasto drożdżowe, które piekła babcia... 
   Przed erą Agnieszki jadłem ciasta na święta i na imieninach czy też urodzinach. 

👉Jak zrobić drożdżówkę cynamonową do rwania❓ 

     Odkąd Agnieszka wprowadziła się do mnie, a razem z nią, jej pasaj do pieczenia, zrobiła więcej ciast drożdżowych - drożdżówek niż zjadłem przez całe moje życie. Zjadłem! Bo ilość ciast upieczonych przeze mnie równa się "0". 
    Zapraszamy na przepis na drożdżówkę cynamonową do rwania.
 

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 320g mąki (u mnie orkiszowa)
  • 20g drożdży 
  • 25g cukru
  • 35g masła
  • esencja waniliowa (kilka kropli)
  • 190ml letniej słodkiej śmietanki (u mnie 12%)
Dodatkowo:
- 30g masła
- 40g erytrytolu
- 2 łyżeczki cynamonu

W linku przepis na kruszonkę: 

Przygotowanie:

Przepis na drożdżówkę cynamonową do odrywania - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania drożdżówki cynamonowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie ciasta:

    • Rozpuść drożdże w śmietance z cukrem [00:58, 01:03].

    • Do rozpuszczonych drożdży wsyp mąkę i dodaj kilka kropli esencji waniliowej [01:15].

    • Zacznij wyrabiać ciasto, a pod koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło [01:21, 01:27].

    • Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne, gładkie i zacznie odchodzić od ręki i od miski [01:36, 01:47].

    • Przykryj ciasto ściereczką i zostaw do wyrośnięcia (do podwojenia swojej objętości) [01:47, 01:58].

  2. Formowanie i faszerowanie:

    • Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i rozwałkuj na prostokąt [02:19, 02:45].

    • Rozpuszczonym masłem posmaruj dokładnie całe ciasto [03:14, 03:29].

    • Erytrytol wymieszaj z cynamonem i posyp po posmarowanym cieście [03:29, 03:51].

    • Potnij ciasto na paski wzdłuż węższego boku [03:51].

    • Zwiń paski w harmonijkę [03:51, 04:02].

    • Ułóż harmonijki pionowo w tortownicy (o średnicy 21 cm), wcześniej wysmarowanej masłem [04:02, 04:20].

  3. Pieczenie i wykończenie:

    • Po wierzchu ciasto posyp kruszonką (z mąki, erytrytolu i masła) [04:20, 04:37].

    • Ciasto zostaw do podrośnięcia [04:37].

    • Podrośnięte ciasto włóż do nagrzanego piekarnika (180°C, grzanie góra-dół) [04:37, 04:48].

    • Piecz około 40 minut, aż ciasto będzie rumiane [04:48].

    • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto na 15 minut [05:01, 05:14].

    • Po tym czasie wyjmij z tortownicy [05:14, 05:23].

  4. Podanie:

    • Drożdżówkę podawaj, gdy jest lekko ciepła lub całkowicie wystudzona [05:35].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 15 kwietnia 2023

Przepis na grillowaną cukinię marynowaną w oliwie


Marynowana cukinia w oliwie

 
    Uwielbiam próbować nowości! A Wy też... ?  
    Agnieszka zgrillowała cukinie i ją zamarynowała i już nie mogę się doczekać, kiedy z niej coś zrobi, a jak zrobi te antipasti, to nagram i pokażę co wymyśliła. 

👉Jak zrobić grillowaną cukinię marynowaną w oleju❓ 

Robota prosta jak pręt stalowy prosto z fabryki: poszatkować, przyprawić, zgrillować i ułożyć w słoiku, a reszta robi się sama. 
     Zapraszamy na przepis na cukinie marynowaną.
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 2 cukinie
  • 4-5 ząbków czosnku
  • zioła prowansalskie
  • oliwa lub olej
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
    Cukinię wybieramy małe aby nie było pestek. Myjemy i kroimy na cienkie plastry. Następnie każdy plaster delikatnie solimy, pieprzymy i grillujemy z dwóch stron. Jeśli nie mamy grilla, to cukinię możemy również podpiec na suchej patelni.
    Czosnek kroimy w cienkie plasterki lub w drobną kostkę.
    Na dno czystego i wyparzonego słoika dajemy trochę czosnku, układamy plastry cukinii, posypujemy ziołami, znowu czosnek, plastry cukinii, sypiemy ziołami i tak do skończenia składników. Na końcu zalewamy oliwą, wlewamy jej tyle aby cukinia była całkowicie przykryta (nie wystawała z nad oliwy). Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki. 
    Po 24 godzinach cukinia nadaje się już do jedzenia.
    Taką marynowaną cukinię możemy wykorzystać do kanapek, serów, makaronu, ryżu, innych warzyw i mięs.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 11 kwietnia 2023

Przepis na młodą kapustę z boczkiem

Kapusta zasmażana z boczkiem


    Młoda kapustka, to jedno z moich ulubionych dań, czy też raczej dodatków do obiadu. Zawsze konkurowała z buraczkami na ciepło. 

👉Jak zrobić młodą kapustę z boczkiem i koperkiem❓ 

   Buraczki na ciepło robiłem regularnie, a kapustę zacząłem robić dopiero, gdy zacząłem stosować dietę rozdzielną... Młoda kapustka zastąpiła buraczki na ciepło bo były z cukrem, które powróciły potem w formie przepisu bez cukru. 
   Zapraszamy na przepis na młodą kapustę z boczkiem i koperkiem.
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • główka młodej kapusty (o wadze przynajmniej 1 kg)
  • 1 cebula
  • 300g boczku surowego lub wędzonego
  • 1 szklanka wody
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • pęczek koperku (jeśli mały to dwa)
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na młodą kapustę z boczkiem i koperkiem - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania młodej kapusty z boczkiem i koperkiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie i gotowanie kapusty:

    • Odetnij pierwsze zwiędnięte liście z główki kapusty [00:55].

    • Pokrój kapustę na ćwiartki (na pół, a następnie każdą połówkę na pół) [00:59, 01:28].

    • Poszatkuj kapustę i wytnij twarde głąby [01:28, 01:40].

    • Do kapusty dodaj dwa listki laurowe i pięć kulek ziela angielskiego [01:40, 01:48].

    • Wlej wodę i dodaj szczyptę soli [01:48].

    • Postaw na kuchence, przykryj i doprowadź do zagotowania [01:48, 02:00].

    • Od zagotowania gotuj około 15 minut [02:00].

    • W trakcie gotowania przemieszaj raz lub dwa, by kapusta ugotowała się równomiernie (uważaj, by jej nie rozgotować) [02:06, 02:15].

  2. Przygotowanie boczku i cebuli:

    • Boczek pokrój w kosteczkę [02:29].

    • Odciętą skórkę z boczku możesz wrzucić do gotującej się kapusty, aby wydobyć z niej smak [02:35, 02:55].

    • Boczek wrzuć na rozgrzaną patelnię i przesmażaj, aż zrobią się skwareczki [02:55, 03:02].

    • Pokrój cebulę w kosteczkę [03:02, 03:19].

    • Do gotowego boczku dodaj cebulę i podsmażaj ją do zeszklenia [03:19, 03:34].

  3. Łączenie smaków i wykończenie:

    • Ugotowaną kapustę odcedź z nadmiaru wody [03:34].

    • Przełóż ugotowaną kapustę do patelni z boczkiem i cebulą (lub zawartość patelni do garnka z kapustą) [03:34, 03:46].

    • Trzymaj całość na ogniu jeszcze przez 5 minut, mieszając, aby wszystkie smaki się połączyły [04:03, 04:09].

    • Dopraw na końcu solą i pieprzem [04:09, 04:28].

    • Wyłącz ogień [04:28].

    • Na samym końcu, po wyłączeniu, dodaj dużą ilość koperku [04:28, 04:42].

    • Wymieszaj i danie jest gotowe do podania [04:42, 04:55].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 7 kwietnia 2023

Przepis na mazurek czekoladowy

Mazurek wielkanocny


Mazurek u mnie w domu nie był elementem tradycji wielkanocnej. Jednak Agnieszka już raz zrobiła, a teraz będzie drugi mazurek na nasz stół i drugi przepis dla Was. 

👉Jak zrobić mazurek czekoladowy❓ 

Wykonanie mazurka jest wieloetapowe, dzięki temu prace można podzielić nawet na kilka dni, co by się nie przepracować... 😃 
Jestem bardzo ciekawy jak smakuje i sprawdzimy, to oczywiście w święta... 
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 200g mąki (u mnie orkiszowa)
  • 120g masła
  • 50g kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 150g czekolady mlecznej
  • 150g czekolady gorzkiej 
  • 170ml śmietanki 30% lub 36%
  • dowolne bakalie do przybrania
Przygotowanie:

Przepis na mazurek czekoladowy - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania mazurka czekoladowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie i chłodzenie ciasta:

    • Zagnieć ciasto z mąki, masła, kwaśnej śmietany i szczypty soli (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej) [00:57, 01:24].

    • Zrobione ciasto owiń folią [01:36, 01:40].

    • Włóż ciasto do lodówki na godzinę, aby się schłodziło [01:40, 01:52].

  2. Formowanie i pieczenie spodu:

    • Rozwałkuj schłodzone ciasto na wielkość nieco większą niż forma (tortownica o średnicy 21–23 cm, wyłożona tylko na dnie papierem do pieczenia) [01:52, 02:33].

    • Przełóż ciasto do formy i odetnij nadmiar [02:49, 03:01].

    • Z reszty ciasta uformuj wałeczek i ułóż go dookoła, tworząc rant o wysokości około 1 cm [03:01, 03:14].

    • Delikatnie dociśnij rant, aby się przykleił do spodu [03:36].

    • Brzegiem widelca odciśnij wzorki na rancie [03:36, 04:02].

    • Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach (aby nie powstały górki podczas pieczenia) [06:16, 06:26].

    • Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika (180°C, grzanie góra-dół) i piecz około 25 minut (ciasto ma być rumiane, ale nie spalone, by nie stało się twarde) [04:02, 04:20].

  3. Przygotowanie masy czekoladowej:

    • Mocno podgrzej słodką śmietankę (30% lub 36%) w kubku, ale jej nie zagotuj [04:32, 04:44].

    • Połam gorzką i mleczną czekoladę na mniejsze kawałki [05:06, 05:20].

    • Do mocno podgrzanej śmietanki wrzuć kawałki czekolady [05:20, 05:31].

    • Mieszaj, aż czekolada ładnie się rozpuści [05:31].

    • Zostaw masę czekoladową do wystudzenia [06:35].

  4. Wykończenie i dekorowanie:

    • Wyjmij upieczony spód mazurka z piekarnika i zdejmij obręcz tortownicy [06:04].

    • Odstaw spód do całkowitego wystudzenia [06:35].

    • Na wystudzony spód wylej wystudzoną masę czekoladową [06:44, 06:48].

    • Mazurek ozdób dowolnie według własnych upodobań (np. bakaliami) [07:07, 07:27].



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗