Drożdżówka to taka uniwersalna bułeczka, zazwyczaj na słodko, którą
można zrobić na tysiąc sposobów. Jedną z filozofii urozmaicania
drożdżówek, to drożdżówka sezonowa.
👉Jak zrobić drożdżówki z rabarbarem❓
Można zrobić drożdżówki z jagodami, czyli jagodzianki: https://youtu.be/dzVED2BwvH4 lub ze śliwkami: https://youtu.be/pfZ9-DDbkLk
Mogą też być z:
- truskawkami: https://youtu.be/hwu4iyckwwM
- borówkami: https://youtu.be/p6APEuRatek
- makiem: https://youtu.be/-_5dXsMiJ2k
i to wszytko już jest na naszym kanale, a dziś do kolekcji dochodzą drożdżówki z rabarbarem.
Drożdże i cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej śmietanki. Następnie dodajemy mąkę i małymi porcjami wlewając śmietankę zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania wlewamy roztopione i przestudzone masło i wyrabiamy do momentu aż wchłonie cały tłuszcz i będzie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej objętości.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 9 kawałków. Z każdego kawałka robimy kulkę, którą spłaszczamy na placek o grubości ok. 1cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy, bo ciasto będzie rosło), a następnie zostawiamy na 15 minut do podrośnięcia.
Łodygi rabarbaru tniemy na 1cm kawałki.
Gdy placki wyrosną, w każdym placku dnem szklanki wyciskamy dołeczek. W każdy dołeczek wkładamy rabarbar i posypujemy erytrytolem. Boki ciasta smarujemy śmietanką, a na rabarbar sypiemy kruszonkę.
Gotowe bułeczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) piekarniku przez 25 minut lub dłużej, aż będą rumiane. Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
Nagraliśmy przepis i zacząłem montować film, a focaccia stygła... Zanim
skończyłem już zaczęła znikać. Po zrobieniu renderingu filmu, focaccii
już nie było.
👉Jak zrobić focaccie z oliwkami i rozmarynem ❓
Focaccie robi się łatwo, prosto i szybko. Gdybym miał zrobić z pamięci
chleb żytni na zakwasie lub focaccie wybrałbym focaccie... i chyba
wszytko jasne.
Zapraszamy na przepis na focaccie z oliwkami i rozmarynem
Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
3 łyżki oliwy plus jeszcze dodatkowo do posmarowania po wierzchu focaccii
240ml letniej wody
płaska łyżeczka soli
garść oliwek
rozmaryn
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy mąkę, sól, oliwę i wlewając wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie elastyczne, gładkie i odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości).
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, lejemy trochę oliwy i rozprowadzamy na papierze.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę. Brzegi ciasta składamy do środka, następnie skrapiamy oliwą i palcami rozklepujemy ciasto po blaszce na grubość ok. 1-1,5cm. Na wierzchu rozkładamy oliwki (lekko je dociskamy) i posypujemy rozmarynem.
Tak przygotowaną focaccie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 15-20 minut, ma być lekko rumiana.
Po upieczeniu focaccię wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Już po lekkim przestudzeniu możemy konsumować.
Przygotowanie:
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.
Do piwa dodajemy: sos sojowy, musztardę, paprykę, curry, majeranek, przeciśnięty czosnek, oliwę i całość dokładnie mieszamy.
Potrzebne nam będzie pudełko z przykrywką. Na dnie układamy warstwę żeberek, polewamy przygotowaną marynatą, kładziemy kolejną warstwę żeberek i polewamy resztą marynaty. Pudełko szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny (można nawet na całą noc). Pół godziny przed grillowaniem wyciągamy pudełko z żeberkami z lodówki aby się ociepliło i po tym czasie możemy zacząć grillowanie.
Żeberka grillujemy na średnim ogniu, co jakiś czas obracając z jednej strony na drugą. Jeśli grillujemy na grillu opalanym węglem, to dodatkowo żeberka polewamy marynatą, w której macerowało się mięso.
Ja grillowałam na grillu elektrycznym, pierwsze 10 minut w temp. 180 stopni, a później zwiększyłam do 190 stopni. Co jakiś czas zamieniałam miejscami kawałki mięsa (robiłam roszady), aby żeberka równo się upiekły. Mniejsze kawałki zdjęłam wcześniej, aby się nie spaliły.
Lubicie robić dzieciom niespodzianki? Kolejna niespodzianka dla dzieci
jak wrócą ze szkoły.
👉Jak zrobić kruche ciasteczka 3 składnikowe❓
Trzy składniki do zrobienia ciasta na ciasteczka i niewiele roboty.
Dodatkowo można jeszcze coś dodać. Można chociaż nie trzeba, bo same też
są wyśmienite. Agnieszka jednak dodała jabłka, a jak ciasteczka się nie
skleiły to były 2 w 1. Odrywaliśmy z Oliwka górę bez jabłka, a potem
jedliśmy dół z jabłkiem - PYCHA!
Zapraszamy na przepis na ciasteczka 3 składnikowe z jabłkami i piwem.
Przygotowanie: Z mąki, masła (w temperaturze pokojowej), piwa zagniatamy szybko ciasto (aby jak najmniej się ociepliło). Robimy kulkę, wkładamy do folii i schładzamy przez godzinę w lodówce (można dłużej).
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na plastry (ćwiartki).
Po schłodzeniu, ciasto wałkujemy na placek o grubości ok. 3mm. Dość szeroką szklanką wykrawamy kółka. Na każdym kółku kładziemy plaster jabłka, składamy na pół (lekko dociskamy) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut. Ciasteczka mają być lekko rumiane, nie spiekamy mocno, bo będą twarde.
Po upieczeniu ciasteczka zdejmujemy z blaszki i posypujemy pudrem (u mnie puder z erytrytolu).
Te ciasteczka możemy upiec zupełnie puste, wystarczy ciasto powykrawać foremkami, a po upieczeniu posypać pudrem, polać lukrem lub czekoladą.
Co jakiś czas warto zrobić na grilla szaszłyki. Szaszłyki mają w sobie
coś takiego nietypowego. Może dlatego, że wymagają trochę więcej pracy,
to czuć w ich smaku więcej włożonego serca, osoby która je
przygotowywała...
👉Jak zrobić szaszłyki z piersi kurczaka❓
Aby zrobić dobre szaszłyki trzeba znać jeden sekret! Czyli jak
przygotować marynatę do mięsa i jak przyprawić warzywa i na ile
wcześniej przed grillowaniem.
Zapraszamy na przepis na szaszłyki z piersi kurczaka.
Przepis na szaszłyki z piersi kurczaka z papryką i cebulą - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szaszłyków z kurczaka, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie marynaty do mięsa:
Wymieszaj składniki marynaty: oliwę (ok. 3-4 łyżki), sos sojowy (łyżkę), paprykę wędzoną słodką, czosnek granulowany, majeranek i pieprz ziołowy [01:08, 01:51].
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki [01:51, 01:58].
Przygotowanie i marynowanie mięsa:
Umyj i osusz pierś z kurczaka, a następnie obetnij ewentualne chrząstki [02:08, 02:17].
Pokrój pierś z kurczaka na kawałki o podobnej wielkości i grubości, aby równo się upiekły [01:58, 02:28].
Mięso odstaw do lodówki na minimum godzinę (można również przygotować je dzień wcześniej i zostawić na całą noc) [02:54, 03:09].
Przygotowanie warzyw:
Na pół godziny przed robieniem szaszłyków (czyli nadziewaniem) pokrój warzywa (cebulę i paprykę) na podobnej wielkości kawałki co mięso [03:15, 03:21].
Przypraw warzywa solą i skrop oliwą [04:06, 04:21].
Bagietka bułka jak to bułka, tyle że długa... No dobra! Bagietka ma coś w
sobie. Pomiędzy kajzerką i bagietką nie ma żadnych bułek, które mają
charakter kultowy.
👉Jak zrobić bagietkę w domowym piekarniku❓
Najczęściej w domowych warunkach trudno jest zrobić bagietkę. Mało kto
ma piekarnik, który zmieści 65 cm blachę, a już tym bardziej metrową
bagietkę... Może piece naszych babć mogły mieć takie rozmiary, ale nie
piekarniki cięte z metra na 60 cm – bo taki jest standard...
Przepis na domowe bagietki - krok po kroku z filmu
Oto
szczegółowy opis procesu przygotowania domowych bagietek, z dokładnym
wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne
czynności:
Przygotowanie rozczynu i ciasta:
Do drożdży dodaj cukier i trochę letniej wody, a następnie rozrabiaj do całkowitego rozpuszczenia drożdży [00:51, 01:03].
Natnij bagietki kilka razy z ukosa (bardzo ostrym nożem lub żyletką) [05:29, 06:30].
Włóż bagietki do nagrzanego piekarnika (230°C) [05:29, 06:30].
Jeśli masz funkcję pary, użyj jej. Jeśli nie, włóż na dno piekarnika naczynie z gorącą wodą, aby uzyskać chrupiącą skórkę [05:35, 05:49].
Piecz przez 10 minut w 230°C, następnie obniż temperaturę do 200°C i dopiekaj (całkowity czas pieczenia to około 20-25 minut), aż bagietki będą rumiane [06:49].
Aby sprawdzić, czy są upieczone, odwróć bagietkę i postukaj od spodu (musi wydawać głuchy dźwięk) [06:59, 07:08].
Chłodzenie:
Upieczone bagietki wyjmij i przełóż na kratkę do ostygnięcia [07:34, 07:45].
Kanapki z białkiem wyleciały z menu jak zacząłem stosować dietę
rozdzielną. Potem powróciły po metamorfozie myślenia i zastąpienia
klasycznego pieczywa czymś neutralnym.
👉Jak zrobić pastę z MAKRELI wędzonej, jajek i ogórka kiszonego❓
Najłatwiejsze do zrobienia są kanapeczki na ogórku lub na papryce. Tak
na prawdę sens nie leży w tym na czym ułożymy, ale esencja tkwi w samej
paście z makreli wędzonej.
Zapraszamy na przepis na pastę z makreli wędzonej.
Makrelę obieramy ze skóry, wyciągamy ości i drobno kroimy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę i odciskami z nadmiaru soku.
Jajka ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Wszystkie składniki przekładamy do miseczki, dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu pasta jest gotowa do jedzenia.
Ja pastę wykorzystałam do zrobienia keto kanapeczek. Pastą posmarowałam plastry zielonego ogórka, a po wierzchu posypałam szczypiorkiem.
Jak mowa o sałatce z kurczakiem, to jest to opcja, która góruje nad
innymi sałatkami.
Zawsze wspominam jedną sałatkę z pizzeri, którą
wolałem od pizzy. Stała się moją ulubioną sałatką, zresztą już o tym
pisałem przy podobnym przepisie.
👉Jak zrobić sałatkę keto z selerem naciowym i kurczakiem❓
Aby zrobić tą sałatkę na pewno trzeba się nasiekać trochę warzyw.
Przygotowanie i podsmażenie piersi z kurczaka i to co mnie zaskoczyło,
to sekret dwu etapowego przyprawiania.
Zapraszamy na przepis na sałatkę z selerem naciowym i kurczakiem.
Ciasto drożdżowe to ulubione ciasto mojego dziadka. Zawsze musiał mieć
na święta czy na inne okazje ciasto drożdżowe, które piekła babcia...
Przed erą Agnieszki jadłem ciasta na święta i na imieninach czy też
urodzinach.
👉Jak zrobić drożdżówkę cynamonową do rwania❓
Odkąd Agnieszka wprowadziła się do mnie, a razem z nią, jej pasaj do
pieczenia, zrobiła więcej ciast drożdżowych - drożdżówek niż zjadłem
przez całe moje życie. Zjadłem! Bo ilość ciast upieczonych przeze mnie
równa się "0".
Zapraszamy na przepis na drożdżówkę cynamonową do rwania.
Przepis na drożdżówkę cynamonową do odrywania - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania drożdżówki cynamonowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie ciasta:
Rozpuść drożdże w śmietance z cukrem [00:58, 01:03].
Do rozpuszczonych drożdży wsyp mąkę i dodaj kilka kropli esencji waniliowej [01:15].
Zacznij wyrabiać ciasto, a pod koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło [01:21, 01:27].
Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne, gładkie i zacznie odchodzić od ręki i od miski [01:36, 01:47].
Przykryj ciasto ściereczką i zostaw do wyrośnięcia (do podwojenia swojej objętości) [01:47, 01:58].
Formowanie i faszerowanie:
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i rozwałkuj na prostokąt [02:19, 02:45].
Rozpuszczonym masłem posmaruj dokładnie całe ciasto [03:14, 03:29].
Erytrytol wymieszaj z cynamonem i posyp po posmarowanym cieście [03:29, 03:51].
Potnij ciasto na paski wzdłuż węższego boku [03:51].
Agnieszka zgrillowała cukinie i
ją zamarynowała i już nie mogę się doczekać, kiedy z niej coś zrobi, a
jak zrobi te antipasti, to nagram i pokażę co wymyśliła.
👉Jak zrobić grillowaną cukinię marynowaną w oleju❓
Robota prosta jak pręt stalowy prosto z fabryki: poszatkować,
przyprawić, zgrillować i ułożyć w słoiku, a reszta robi się sama.
Przygotowanie: Cukinię wybieramy małe aby nie było pestek. Myjemy i kroimy na cienkie plastry. Następnie każdy plaster delikatnie solimy, pieprzymy i grillujemy z dwóch stron. Jeśli nie mamy grilla, to cukinię możemy również podpiec na suchej patelni.
Czosnek kroimy w cienkie plasterki lub w drobną kostkę.
Na dno czystego i wyparzonego słoika dajemy trochę czosnku, układamy plastry cukinii, posypujemy ziołami, znowu czosnek, plastry cukinii, sypiemy ziołami i tak do skończenia składników. Na końcu zalewamy oliwą, wlewamy jej tyle aby cukinia była całkowicie przykryta (nie wystawała z nad oliwy). Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki.
Po 24 godzinach cukinia nadaje się już do jedzenia.
Taką marynowaną cukinię możemy wykorzystać do kanapek, serów, makaronu, ryżu, innych warzyw i mięs.
Młoda kapustka, to jedno z moich ulubionych dań, czy też raczej dodatków
do obiadu. Zawsze konkurowała z buraczkami na ciepło.
👉Jak zrobić młodą kapustę z boczkiem i koperkiem❓
Buraczki na ciepło robiłem regularnie, a kapustę zacząłem robić dopiero,
gdy zacząłem stosować dietę rozdzielną... Młoda kapustka zastąpiła
buraczki na ciepło bo były z cukrem, które powróciły potem w formie
przepisu bez cukru.
Zapraszamy na przepis na młodą kapustę z boczkiem i koperkiem.
Przepis na młodą kapustę z boczkiem i koperkiem - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania młodej kapusty z boczkiem i koperkiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie i gotowanie kapusty:
Odetnij pierwsze zwiędnięte liście z główki kapusty [00:55].
Pokrój kapustę na ćwiartki (na pół, a następnie każdą połówkę na pół) [00:59, 01:28].
Poszatkuj kapustę i wytnij twarde głąby [01:28, 01:40].
Do kapusty dodaj dwa listki laurowe i pięć kulek ziela angielskiego [01:40, 01:48].
Mazurek u mnie w domu nie był elementem tradycji wielkanocnej. Jednak
Agnieszka już raz zrobiła, a teraz będzie drugi mazurek na nasz stół i
drugi przepis dla Was.
👉Jak zrobić mazurek czekoladowy❓
Wykonanie mazurka jest wieloetapowe, dzięki temu prace można podzielić
nawet na kilka dni, co by się nie przepracować... 😃
Jestem bardzo
ciekawy jak smakuje i sprawdzimy, to oczywiście w święta...
Przepis na mazurek czekoladowy - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania mazurka czekoladowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie i chłodzenie ciasta:
Zagnieć ciasto z mąki, masła, kwaśnej śmietany i szczypty soli (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej) [00:57, 01:24].
Włóż ciasto do lodówki na godzinę, aby się schłodziło [01:40, 01:52].
Formowanie i pieczenie spodu:
Rozwałkuj schłodzone ciasto na wielkość nieco większą niż forma (tortownica o średnicy 21–23 cm, wyłożona tylko na dnie papierem do pieczenia) [01:52, 02:33].
Przełóż ciasto do formy i odetnij nadmiar [02:49, 03:01].
Z reszty ciasta uformuj wałeczek i ułóż go dookoła, tworząc rant o wysokości około 1 cm [03:01, 03:14].
Delikatnie dociśnij rant, aby się przykleił do spodu [03:36].
Brzegiem widelca odciśnij wzorki na rancie [03:36, 04:02].
Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach (aby nie powstały górki podczas pieczenia) [06:16, 06:26].
Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika (180°C, grzanie góra-dół) i piecz około 25 minut (ciasto ma być rumiane, ale nie spalone, by nie stało się twarde) [04:02, 04:20].
Przygotowanie masy czekoladowej:
Mocno podgrzej słodką śmietankę (30% lub 36%) w kubku, ale jej nie zagotuj [04:32, 04:44].
Połam gorzką i mleczną czekoladę na mniejsze kawałki [05:06, 05:20].
Do mocno podgrzanej śmietanki wrzuć kawałki czekolady [05:20, 05:31].
Mieszaj, aż czekolada ładnie się rozpuści [05:31].