Żeberka piwne z grilla
Często myślałem o żeberkach w piwie, jednak nie miałem okazji spróbować.
Postanowiłem udać się do domowego włodarza kuchni i zamówić żeberka....
👉Jak zrobić żeberka w piwie❓
... i Agnieszka zrobiła żeberka w piwie, tzn. w marynacie z piwem. A jak
to zrobiła to jest cały przepis w filmie.
Zapraszamy na przepis na żeberka grillowane w marynacie piwnej.
Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 300ml piwa
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżki oliwy/oleju
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.
Do piwa dodajemy: sos sojowy, musztardę, paprykę, curry, majeranek, przeciśnięty czosnek, oliwę i całość dokładnie mieszamy.
Potrzebne nam będzie pudełko z przykrywką. Na dnie układamy warstwę żeberek, polewamy przygotowaną marynatą, kładziemy kolejną warstwę żeberek i polewamy resztą marynaty. Pudełko szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny (można nawet na całą noc). Pół godziny przed grillowaniem wyciągamy pudełko z żeberkami z lodówki aby się ociepliło i po tym czasie możemy zacząć grillowanie.
Żeberka grillujemy na średnim ogniu, co jakiś czas obracając z jednej strony na drugą. Jeśli grillujemy na grillu opalanym węglem, to dodatkowo żeberka polewamy marynatą, w której macerowało się mięso.
Ja grillowałam na grillu elektrycznym, pierwsze 10 minut w temp. 180 stopni, a później zwiększyłam do 190 stopni. Co jakiś czas zamieniałam miejscami kawałki mięsa (robiłam roszady), aby żeberka równo się upiekły. Mniejsze kawałki zdjęłam wcześniej, aby się nie spaliły.
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz