wtorek, 11 kwietnia 2023

Przepis na młodą kapustę z boczkiem

Kapusta zasmażana z boczkiem


    Młoda kapustka, to jedno z moich ulubionych dań, czy też raczej dodatków do obiadu. Zawsze konkurowała z buraczkami na ciepło. 

👉Jak zrobić młodą kapustę z boczkiem i koperkiem❓ 

   Buraczki na ciepło robiłem regularnie, a kapustę zacząłem robić dopiero, gdy zacząłem stosować dietę rozdzielną... Młoda kapustka zastąpiła buraczki na ciepło bo były z cukrem, które powróciły potem w formie przepisu bez cukru. 
   Zapraszamy na przepis na młodą kapustę z boczkiem i koperkiem.
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • główka młodej kapusty (o wadze przynajmniej 1 kg)
  • 1 cebula
  • 300g boczku surowego lub wędzonego
  • 1 szklanka wody
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • pęczek koperku (jeśli mały to dwa)
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na młodą kapustę z boczkiem i koperkiem - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania młodej kapusty z boczkiem i koperkiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie i gotowanie kapusty:

    • Odetnij pierwsze zwiędnięte liście z główki kapusty [00:55].

    • Pokrój kapustę na ćwiartki (na pół, a następnie każdą połówkę na pół) [00:59, 01:28].

    • Poszatkuj kapustę i wytnij twarde głąby [01:28, 01:40].

    • Do kapusty dodaj dwa listki laurowe i pięć kulek ziela angielskiego [01:40, 01:48].

    • Wlej wodę i dodaj szczyptę soli [01:48].

    • Postaw na kuchence, przykryj i doprowadź do zagotowania [01:48, 02:00].

    • Od zagotowania gotuj około 15 minut [02:00].

    • W trakcie gotowania przemieszaj raz lub dwa, by kapusta ugotowała się równomiernie (uważaj, by jej nie rozgotować) [02:06, 02:15].

  2. Przygotowanie boczku i cebuli:

    • Boczek pokrój w kosteczkę [02:29].

    • Odciętą skórkę z boczku możesz wrzucić do gotującej się kapusty, aby wydobyć z niej smak [02:35, 02:55].

    • Boczek wrzuć na rozgrzaną patelnię i przesmażaj, aż zrobią się skwareczki [02:55, 03:02].

    • Pokrój cebulę w kosteczkę [03:02, 03:19].

    • Do gotowego boczku dodaj cebulę i podsmażaj ją do zeszklenia [03:19, 03:34].

  3. Łączenie smaków i wykończenie:

    • Ugotowaną kapustę odcedź z nadmiaru wody [03:34].

    • Przełóż ugotowaną kapustę do patelni z boczkiem i cebulą (lub zawartość patelni do garnka z kapustą) [03:34, 03:46].

    • Trzymaj całość na ogniu jeszcze przez 5 minut, mieszając, aby wszystkie smaki się połączyły [04:03, 04:09].

    • Dopraw na końcu solą i pieprzem [04:09, 04:28].

    • Wyłącz ogień [04:28].

    • Na samym końcu, po wyłączeniu, dodaj dużą ilość koperku [04:28, 04:42].

    • Wymieszaj i danie jest gotowe do podania [04:42, 04:55].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz