👉Jak zrobić młodą kapustę z boczkiem i koperkiem❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- główka młodej kapusty (o wadze przynajmniej 1 kg)
- 1 cebula
- 300g boczku surowego lub wędzonego
- 1 szklanka wody
- 2 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- pęczek koperku (jeśli mały to dwa)
- sól
- pieprz
Przepis na młodą kapustę z boczkiem i koperkiem - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania młodej kapusty z boczkiem i koperkiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie i gotowanie kapusty:
Odetnij pierwsze zwiędnięte liście z główki kapusty [00:55].
Pokrój kapustę na ćwiartki (na pół, a następnie każdą połówkę na pół) [00:59, 01:28].
Do kapusty dodaj dwa listki laurowe i pięć kulek ziela angielskiego [01:40, 01:48].
Wlej wodę i dodaj szczyptę soli [01:48].
Postaw na kuchence, przykryj i doprowadź do zagotowania [01:48, 02:00].
Od zagotowania gotuj około 15 minut [02:00].
W trakcie gotowania przemieszaj raz lub dwa, by kapusta ugotowała się równomiernie (uważaj, by jej nie rozgotować) [02:06, 02:15].
Przygotowanie boczku i cebuli:
Boczek pokrój w kosteczkę [02:29].
Odciętą skórkę z boczku możesz wrzucić do gotującej się kapusty, aby wydobyć z niej smak [02:35, 02:55].
Boczek wrzuć na rozgrzaną patelnię i przesmażaj, aż zrobią się skwareczki [02:55, 03:02].
Do gotowego boczku dodaj cebulę i podsmażaj ją do zeszklenia [03:19, 03:34].
Łączenie smaków i wykończenie:
Ugotowaną kapustę odcedź z nadmiaru wody [03:34].
Przełóż ugotowaną kapustę do patelni z boczkiem i cebulą (lub zawartość patelni do garnka z kapustą) [03:34, 03:46].
Trzymaj całość na ogniu jeszcze przez 5 minut, mieszając, aby wszystkie smaki się połączyły [04:03, 04:09].
Wyłącz ogień [04:28].
Na samym końcu, po wyłączeniu, dodaj dużą ilość koperku [04:28, 04:42].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz