Ciasto drożdżowe to ulubione ciasto mojego dziadka. Zawsze musiał mieć na święta czy na inne okazje ciasto drożdżowe, które piekła babcia...
👉Jak zrobić drożdżówkę cynamonową do rwania❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 320g mąki (u mnie orkiszowa)
- 20g drożdży
- 25g cukru
- 35g masła
- esencja waniliowa (kilka kropli)
- 190ml letniej słodkiej śmietanki (u mnie 12%)
Przygotowanie:
Przepis na drożdżówkę cynamonową do odrywania - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania drożdżówki cynamonowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie ciasta:
Do rozpuszczonych drożdży wsyp mąkę i dodaj kilka kropli esencji waniliowej [01:15].
Zacznij wyrabiać ciasto, a pod koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło [01:21, 01:27].
Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne, gładkie i zacznie odchodzić od ręki i od miski [01:36, 01:47].
Przykryj ciasto ściereczką i zostaw do wyrośnięcia (do podwojenia swojej objętości) [01:47, 01:58].
Formowanie i faszerowanie:
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i rozwałkuj na prostokąt [02:19, 02:45].
Rozpuszczonym masłem posmaruj dokładnie całe ciasto [03:14, 03:29].
Erytrytol wymieszaj z cynamonem i posyp po posmarowanym cieście [03:29, 03:51].
Potnij ciasto na paski wzdłuż węższego boku [03:51].
Ułóż harmonijki pionowo w tortownicy (o średnicy 21 cm), wcześniej wysmarowanej masłem [04:02, 04:20].
Pieczenie i wykończenie:
Po wierzchu ciasto posyp kruszonką (z mąki, erytrytolu i masła) [04:20, 04:37].
Ciasto zostaw do podrośnięcia [04:37].
Podrośnięte ciasto włóż do nagrzanego piekarnika (180°C, grzanie góra-dół) [04:37, 04:48].
Piecz około 40 minut, aż ciasto będzie rumiane [04:48].
Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto na 15 minut [05:01, 05:14].
Podanie:
Drożdżówkę podawaj, gdy jest lekko ciepła lub całkowicie wystudzona [05:35].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz