niedziela, 16 kwietnia 2023

Przepis na cynamonową drożdżówkę do odrywania

Drożdżówka cynamonowa do rwania


     Ciasto drożdżowe to ulubione ciasto mojego dziadka. Zawsze musiał mieć na święta czy na inne okazje ciasto drożdżowe, które piekła babcia... 
   Przed erą Agnieszki jadłem ciasta na święta i na imieninach czy też urodzinach. 

👉Jak zrobić drożdżówkę cynamonową do rwania❓ 

     Odkąd Agnieszka wprowadziła się do mnie, a razem z nią, jej pasaj do pieczenia, zrobiła więcej ciast drożdżowych - drożdżówek niż zjadłem przez całe moje życie. Zjadłem! Bo ilość ciast upieczonych przeze mnie równa się "0". 
    Zapraszamy na przepis na drożdżówkę cynamonową do rwania.
 

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 320g mąki (u mnie orkiszowa)
  • 20g drożdży 
  • 25g cukru
  • 35g masła
  • esencja waniliowa (kilka kropli)
  • 190ml letniej słodkiej śmietanki (u mnie 12%)
Dodatkowo:
- 30g masła
- 40g erytrytolu
- 2 łyżeczki cynamonu

W linku przepis na kruszonkę: 

Przygotowanie:

Przepis na drożdżówkę cynamonową do odrywania - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania drożdżówki cynamonowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie ciasta:

    • Rozpuść drożdże w śmietance z cukrem [00:58, 01:03].

    • Do rozpuszczonych drożdży wsyp mąkę i dodaj kilka kropli esencji waniliowej [01:15].

    • Zacznij wyrabiać ciasto, a pod koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło [01:21, 01:27].

    • Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne, gładkie i zacznie odchodzić od ręki i od miski [01:36, 01:47].

    • Przykryj ciasto ściereczką i zostaw do wyrośnięcia (do podwojenia swojej objętości) [01:47, 01:58].

  2. Formowanie i faszerowanie:

    • Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i rozwałkuj na prostokąt [02:19, 02:45].

    • Rozpuszczonym masłem posmaruj dokładnie całe ciasto [03:14, 03:29].

    • Erytrytol wymieszaj z cynamonem i posyp po posmarowanym cieście [03:29, 03:51].

    • Potnij ciasto na paski wzdłuż węższego boku [03:51].

    • Zwiń paski w harmonijkę [03:51, 04:02].

    • Ułóż harmonijki pionowo w tortownicy (o średnicy 21 cm), wcześniej wysmarowanej masłem [04:02, 04:20].

  3. Pieczenie i wykończenie:

    • Po wierzchu ciasto posyp kruszonką (z mąki, erytrytolu i masła) [04:20, 04:37].

    • Ciasto zostaw do podrośnięcia [04:37].

    • Podrośnięte ciasto włóż do nagrzanego piekarnika (180°C, grzanie góra-dół) [04:37, 04:48].

    • Piecz około 40 minut, aż ciasto będzie rumiane [04:48].

    • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto na 15 minut [05:01, 05:14].

    • Po tym czasie wyjmij z tortownicy [05:14, 05:23].

  4. Podanie:

    • Drożdżówkę podawaj, gdy jest lekko ciepła lub całkowicie wystudzona [05:35].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz