Uwielbiam próbować nowości! A Wy też... ?
Agnieszka zgrillowała cukinie i
ją zamarynowała i już nie mogę się doczekać, kiedy z niej coś zrobi, a
jak zrobi te antipasti, to nagram i pokażę co wymyśliła.
👉Jak zrobić grillowaną cukinię marynowaną w oleju❓
Robota prosta jak pręt stalowy prosto z fabryki: poszatkować,
przyprawić, zgrillować i ułożyć w słoiku, a reszta robi się sama.
Zapraszamy na przepis na cukinie marynowaną.
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 2 cukinie
- 4-5 ząbków czosnku
- zioła prowansalskie
- oliwa lub olej
- sól
- pieprz
Cukinię wybieramy małe aby nie było pestek. Myjemy i kroimy na cienkie plastry. Następnie każdy plaster delikatnie solimy, pieprzymy i grillujemy z dwóch stron. Jeśli nie mamy grilla, to cukinię możemy również podpiec na suchej patelni.
Czosnek kroimy w cienkie plasterki lub w drobną kostkę.
Na dno czystego i wyparzonego słoika dajemy trochę czosnku, układamy plastry cukinii, posypujemy ziołami, znowu czosnek, plastry cukinii, sypiemy ziołami i tak do skończenia składników. Na końcu zalewamy oliwą, wlewamy jej tyle aby cukinia była całkowicie przykryta (nie wystawała z nad oliwy). Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki.
Po 24 godzinach cukinia nadaje się już do jedzenia.
Taką marynowaną cukinię możemy wykorzystać do kanapek, serów, makaronu, ryżu, innych warzyw i mięs.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz