Mazurek u mnie w domu nie był elementem tradycji wielkanocnej. Jednak Agnieszka już raz zrobiła, a teraz będzie drugi mazurek na nasz stół i drugi przepis dla Was.
👉Jak zrobić mazurek czekoladowy❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 200g mąki (u mnie orkiszowa)
- 120g masła
- 50g kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 150g czekolady mlecznej
- 150g czekolady gorzkiej
- 170ml śmietanki 30% lub 36%
- dowolne bakalie do przybrania
Przepis na mazurek czekoladowy - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania mazurka czekoladowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie i chłodzenie ciasta:
Formowanie i pieczenie spodu:
Rozwałkuj schłodzone ciasto na wielkość nieco większą niż forma (tortownica o średnicy 21–23 cm, wyłożona tylko na dnie papierem do pieczenia) [01:52, 02:33].
Z reszty ciasta uformuj wałeczek i ułóż go dookoła, tworząc rant o wysokości około 1 cm [03:01, 03:14].
Delikatnie dociśnij rant, aby się przykleił do spodu [03:36].
Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach (aby nie powstały górki podczas pieczenia) [06:16, 06:26].
Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika (180°C, grzanie góra-dół) i piecz około 25 minut (ciasto ma być rumiane, ale nie spalone, by nie stało się twarde) [04:02, 04:20].
Przygotowanie masy czekoladowej:
Mocno podgrzej słodką śmietankę (30% lub 36%) w kubku, ale jej nie zagotuj [04:32, 04:44].
Połam gorzką i mleczną czekoladę na mniejsze kawałki [05:06, 05:20].
Do mocno podgrzanej śmietanki wrzuć kawałki czekolady [05:20, 05:31].
Mieszaj, aż czekolada ładnie się rozpuści [05:31].
Zostaw masę czekoladową do wystudzenia [06:35].
Wykończenie i dekorowanie:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz