piątek, 7 kwietnia 2023

Przepis na mazurek czekoladowy

Mazurek wielkanocny


Mazurek u mnie w domu nie był elementem tradycji wielkanocnej. Jednak Agnieszka już raz zrobiła, a teraz będzie drugi mazurek na nasz stół i drugi przepis dla Was. 

👉Jak zrobić mazurek czekoladowy❓ 

Wykonanie mazurka jest wieloetapowe, dzięki temu prace można podzielić nawet na kilka dni, co by się nie przepracować... 😃 
Jestem bardzo ciekawy jak smakuje i sprawdzimy, to oczywiście w święta... 
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 200g mąki (u mnie orkiszowa)
  • 120g masła
  • 50g kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 150g czekolady mlecznej
  • 150g czekolady gorzkiej 
  • 170ml śmietanki 30% lub 36%
  • dowolne bakalie do przybrania
Przygotowanie:

Przepis na mazurek czekoladowy - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania mazurka czekoladowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie i chłodzenie ciasta:

    • Zagnieć ciasto z mąki, masła, kwaśnej śmietany i szczypty soli (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej) [00:57, 01:24].

    • Zrobione ciasto owiń folią [01:36, 01:40].

    • Włóż ciasto do lodówki na godzinę, aby się schłodziło [01:40, 01:52].

  2. Formowanie i pieczenie spodu:

    • Rozwałkuj schłodzone ciasto na wielkość nieco większą niż forma (tortownica o średnicy 21–23 cm, wyłożona tylko na dnie papierem do pieczenia) [01:52, 02:33].

    • Przełóż ciasto do formy i odetnij nadmiar [02:49, 03:01].

    • Z reszty ciasta uformuj wałeczek i ułóż go dookoła, tworząc rant o wysokości około 1 cm [03:01, 03:14].

    • Delikatnie dociśnij rant, aby się przykleił do spodu [03:36].

    • Brzegiem widelca odciśnij wzorki na rancie [03:36, 04:02].

    • Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach (aby nie powstały górki podczas pieczenia) [06:16, 06:26].

    • Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika (180°C, grzanie góra-dół) i piecz około 25 minut (ciasto ma być rumiane, ale nie spalone, by nie stało się twarde) [04:02, 04:20].

  3. Przygotowanie masy czekoladowej:

    • Mocno podgrzej słodką śmietankę (30% lub 36%) w kubku, ale jej nie zagotuj [04:32, 04:44].

    • Połam gorzką i mleczną czekoladę na mniejsze kawałki [05:06, 05:20].

    • Do mocno podgrzanej śmietanki wrzuć kawałki czekolady [05:20, 05:31].

    • Mieszaj, aż czekolada ładnie się rozpuści [05:31].

    • Zostaw masę czekoladową do wystudzenia [06:35].

  4. Wykończenie i dekorowanie:

    • Wyjmij upieczony spód mazurka z piekarnika i zdejmij obręcz tortownicy [06:04].

    • Odstaw spód do całkowitego wystudzenia [06:35].

    • Na wystudzony spód wylej wystudzoną masę czekoladową [06:44, 06:48].

    • Mazurek ozdób dowolnie według własnych upodobań (np. bakaliami) [07:07, 07:27].



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz