Bagietki francuskie
Bagietka bułka jak to bułka, tyle że długa... No dobra! Bagietka ma coś w sobie. Pomiędzy kajzerką i bagietką nie ma żadnych bułek, które mają charakter kultowy.👉Jak zrobić bagietkę w domowym piekarniku❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 15g drożdży
- 375g mąki typ 550
- 240ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Przepis na domowe bagietki - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowych bagietek, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie rozczynu i ciasta:
Do drożdży dodaj cukier i trochę letniej wody, a następnie rozrabiaj do całkowitego rozpuszczenia drożdży [00:51, 01:03].
Do rozpuszczonych drożdży wsyp mąkę [01:38].
Dodaj sól i zacznij wyrabiać ciasto, dolewając wodę partiami [01:43, 01:54].
Kiedy składniki połączą się w jednolite ciasto, przełóż je na blat [02:11, 02:15].
Ugniataj ciasto (zgniatając raz w jedną, raz w drugą stronę) kilkanaście razy [02:15, 02:38].
Wyrastanie ciasta:
Formowanie bagietek:
Podziel ciasto na dwie w miarę równe części [03:40].
Rozgniataj każdą część na prostokąt (ciasto jest sprężyste i będzie wracać) [03:40, 04:02].
Rozgnieciony placek złóż do środka, ponownie do środka i znów rozciągnij na prostokąt (powtarzaj ten proces trzy razy) [04:02, 04:17].
Po trzykrotnym złożeniu, ostatni raz rozciągnij na prostokąt [04:17].
Układaj bagietki zlepieniem do dołu na foremce wyłożonej papierem do pieczenia [04:38, 04:50].
Nacinanie i pieczenie:
Bagietki zostaw do napuszenia, przykryte ściereczką [05:13, 05:16].
Natnij bagietki kilka razy z ukosa (bardzo ostrym nożem lub żyletką) [05:29, 06:30].
Włóż bagietki do nagrzanego piekarnika (230°C) [05:29, 06:30].
Jeśli masz funkcję pary, użyj jej. Jeśli nie, włóż na dno piekarnika naczynie z gorącą wodą, aby uzyskać chrupiącą skórkę [05:35, 05:49].
Piecz przez 10 minut w 230°C, następnie obniż temperaturę do 200°C i dopiekaj (całkowity czas pieczenia to około 20-25 minut), aż bagietki będą rumiane [06:49].
Aby sprawdzić, czy są upieczone, odwróć bagietkę i postukaj od spodu (musi wydawać głuchy dźwięk) [06:59, 07:08].
Chłodzenie:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz