poniedziałek, 24 kwietnia 2023

Przepis na bagietki pszenne

Bagietki francuskie

    Bagietka bułka jak to bułka, tyle że długa... No dobra! Bagietka ma coś w sobie. Pomiędzy kajzerką i bagietką nie ma żadnych bułek, które mają charakter kultowy. 

👉Jak zrobić bagietkę w domowym piekarniku❓

    Najczęściej w domowych warunkach trudno jest zrobić bagietkę. Mało kto ma piekarnik, który zmieści 65 cm blachę, a już tym bardziej metrową bagietkę... Może piece naszych babć mogły mieć takie rozmiary, ale nie piekarniki cięte z metra na 60 cm – bo taki jest standard... 
    Zapraszamy na przepis na francuskie bagietki.
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 15g drożdży
  • 375g mąki typ 550
  • 240ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli 
Przygotowanie:

Przepis na domowe bagietki - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowych bagietek, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie rozczynu i ciasta:

    • Do drożdży dodaj cukier i trochę letniej wody, a następnie rozrabiaj do całkowitego rozpuszczenia drożdży [00:51, 01:03].

    • Do rozpuszczonych drożdży wsyp mąkę [01:38].

    • Dodaj sól i zacznij wyrabiać ciasto, dolewając wodę partiami [01:43, 01:54].

    • Kiedy składniki połączą się w jednolite ciasto, przełóż je na blat [02:11, 02:15].

    • Ugniataj ciasto (zgniatając raz w jedną, raz w drugą stronę) kilkanaście razy [02:15, 02:38].

  2. Wyrastanie ciasta:

    • Uformuj kuleczkę z ciasta [02:50].

    • Włóż ciasto do miski wysmarowanej oliwą lub olejem [02:50].

    • Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia (do podwojenia swojej objętości) [02:59, 03:03].

  3. Formowanie bagietek:

    • Wyrośnięte ciasto przełóż na blat [03:11, 03:22].

    • Kilka razy je złóż [03:32, 03:40].

    • Podziel ciasto na dwie w miarę równe części [03:40].

    • Rozgniataj każdą część na prostokąt (ciasto jest sprężyste i będzie wracać) [03:40, 04:02].

    • Rozgnieciony placek złóż do środka, ponownie do środka i znów rozciągnij na prostokąt (powtarzaj ten proces trzy razy) [04:02, 04:17].

    • Po trzykrotnym złożeniu, ostatni raz rozciągnij na prostokąt [04:17].

    • Wzdłuż dłuższego boku ściśle zwiń w rulon [04:17, 04:32].

    • Sklep końce rulonu [04:32, 04:38].

    • Układaj bagietki zlepieniem do dołu na foremce wyłożonej papierem do pieczenia [04:38, 04:50].

  4. Nacinanie i pieczenie:

    • Bagietki zostaw do napuszenia, przykryte ściereczką [05:13, 05:16].

    • Gdy się napuszą, posyp je mąką [05:16, 06:20].

    • Natnij bagietki kilka razy z ukosa (bardzo ostrym nożem lub żyletką) [05:29, 06:30].

    • Włóż bagietki do nagrzanego piekarnika (230°C) [05:29, 06:30].

    • Jeśli masz funkcję pary, użyj jej. Jeśli nie, włóż na dno piekarnika naczynie z gorącą wodą, aby uzyskać chrupiącą skórkę [05:35, 05:49].

    • Piecz przez 10 minut w 230°C, następnie obniż temperaturę do 200°C i dopiekaj (całkowity czas pieczenia to około 20-25 minut), aż bagietki będą rumiane [06:49].

    • Aby sprawdzić, czy są upieczone, odwróć bagietkę i postukaj od spodu (musi wydawać głuchy dźwięk) [06:59, 07:08].

  5. Chłodzenie:

    • Upieczone bagietki wyjmij i przełóż na kratkę do ostygnięcia [07:34, 07:45].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz