wtorek, 25 kwietnia 2023

Przepis na szaszłyki z piersią kurczaka z cebulą i papryką


Szaszłyki z grilla

   Co jakiś czas warto zrobić na grilla szaszłyki. Szaszłyki mają w sobie coś takiego nietypowego. Może dlatego, że wymagają trochę więcej pracy, to czuć w ich smaku więcej włożonego serca, osoby która je przygotowywała... 

👉Jak zrobić szaszłyki z piersi kurczaka❓ 

   Aby zrobić dobre szaszłyki trzeba znać jeden sekret! Czyli jak przygotować marynatę do mięsa i jak przyprawić warzywa i na ile wcześniej przed grillowaniem. 
  Zapraszamy na przepis na szaszłyki z piersi kurczaka.
 


Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • pierś z kurczaka (waga ok. 800g)
  • 1 duża papryka
  • 2-3 spore cebule
  • 6 łyżek oliwy/oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól
Przygotowanie:

Przepis na szaszłyki z piersi kurczaka z papryką i cebulą - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szaszłyków z kurczaka, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie marynaty do mięsa:

    • Wymieszaj składniki marynaty: oliwę (ok. 3-4 łyżki), sos sojowy (łyżkę), paprykę wędzoną słodką, czosnek granulowany, majeranek i pieprz ziołowy [01:08, 01:51].

    • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki [01:51, 01:58].

  2. Przygotowanie i marynowanie mięsa:

    • Umyj i osusz pierś z kurczaka, a następnie obetnij ewentualne chrząstki [02:08, 02:17].

    • Pokrój pierś z kurczaka na kawałki o podobnej wielkości i grubości, aby równo się upiekły [01:58, 02:28].

    • Wrzuć pokrojone mięso do marynaty [02:28, 02:49].

    • Dokładnie wymieszaj mięso w marynacie [02:49].

    • Mięso odstaw do lodówki na minimum godzinę (można również przygotować je dzień wcześniej i zostawić na całą noc) [02:54, 03:09].

  3. Przygotowanie warzyw:

    • Na pół godziny przed robieniem szaszłyków (czyli nadziewaniem) pokrój warzywa (cebulę i paprykę) na podobnej wielkości kawałki co mięso [03:15, 03:21].

    • Przypraw warzywa solą i skrop oliwą [04:06, 04:21].

    • Odstaw warzywa na pół godziny [04:21].

  4. Nadziewanie i grillowanie:

    • Nadziewaj mięso i warzywa na patyczki do szaszłyków [04:30, 04:38].

    • Rozgrzej grilla [05:11].

    • Grilluj szaszłyki, obracając z każdej strony po 3-4 minuty (jeśli kawałki mięsa są grubsze, wydłuż czas do 4-5 minut na stronę) [05:11, 05:23].

    • Kontroluj kolor mięsa, aby upewnić się, że jest upieczone [05:32].

  5. Podanie:

    • Gotowe szaszłyki zdejmij z grilla [06:02] i podawaj np. z surówką [06:13].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz