środa, 29 listopada 2023

Przepis na duszoną marchewkę

Marchewka na ciepło

 
   Kiedy Agnieszka zaserwowała pierwszy raz tą marchewkę od razu się w niej zakochałem, tzn w marchewce bo w Agnieszce, to już dawno temu...
   Wiedziałem, że będzie musiał powstać przepis tak byście i Wy mogli uszczęśliwić swoich bliskich. 
    Może najbardziej popularny, to przepis na marchewkę z groszkiem na ciepło, to ja osobiście wolę ta nową marchewką niż ten stary przepis.
👉Jak zrobić dodatek do obiadu❓ 
   Do zrobienia potrzebna będzie tarka i kilka innych gratów, więc obejrzyjcie przepis wyciągajcie co trzeba z szafek i do dzieła. Sami się przekonacie, że robota prosta, a marchewka palce lizać. 
 
   Zapraszamy na przepis na WYŚMIENITĄ marchewkę na ciepło. 
 
 Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 600g marchewki
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • ok. 180ml słodkiej śmietanki (30%)
Przygotowanie:

Przepis na wyśmienitą marchewkę na ciepło (dodatek do obiadu) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania marchewki na ciepło, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Podsmażanie cebuli i czosnku: Na patelnię wlej oliwę i podgrzej [01:01]. Cebulę pokrój w kosteczkę [01:28] i podsmaż do zeszklenia [01:32, 01:39]. Następnie dorzuć pokrojony czosnek i smaż przez minutę [01:39, 02:00].

  2. Duszenie marchewki: Marchewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach [01:39]. Startą marchewkę dorzuć do cebuli i czosnku [02:13]. Zmniejsz moc kuchenki, przykryj i duś na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając [02:15].

  3. Doprawianie i wykończenie: Pod koniec duszenia dodaj sól, pieprz i słodką śmietankę [02:25]. Wymieszaj, przykryj i duś, aż marchewka będzie miękka [02:43].

Marchewka jest gotowa do podawania do obiadu [02:58].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


wtorek, 28 listopada 2023

Przepis na roladki śniadaniowe na ciepło

Roladki z boczkiem na ciepło

 
   Oliwka zjadła trzy i stwierdziła, że się najadła. Roladki są bardzo sycące. Nie potrzeba wiele, by zaspokoić głód. 

👉Jak zrobić obiad bez węglowodanów❓

   Jak mi Agnieszka klarowała jak chce to zrobić, to za chiny nie mogłem zatrybić o co biega... Nieraz to co łatwe i proste nie jest oczywiste. 
 
Zapraszamy na przepis na obiad białkowy. 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 
 

 

Składniki:
  • boczek surowy wędzony lub parzony w plastrach
  • chuda kiełbasa
  • ogórek kiszony
  • mozzarella w kulkach
  • wykałaczki
Przygotowanie:

Przepis na śniadaniowe roladki zapiekane w piekarniku - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania roladek, które można serwować jako śniadanie, kolację lub przekąskę na imprezę:

  1. Przygotowanie składników:

    • Kiełbaskę i ogórek kiszony pokrój w plastry o grubości do pół centymetra [01:29].

    • Boczek (surowy, wędzony lub parzony) powinien być pokrojony w nieprześwitujące plasterki [01:10].

  2. Zwijanie roladek:

    • Na brzegu plastra boczku połóż kawałek kiełbaski [02:01].

    • Zwiń plaster w rulonik [02:07].

    • Spinnij dół rulonika wykałaczką, aby się trzymał [02:19].

    • Włóż kawałek ogóreczka (w dziurkę) [02:28].

    • Na wierzch połóż mozzarellę (w kulkach) [02:31].

  3. Pieczenie i podawanie:

    • Roladki ułóż na papierze do pieczenia [02:58].

    • Włóż do nagrzanego piekarnika (200°C) [03:17].

    • Zapiekaj od 15 do maksymalnie 20 minut [03:28].

    • Gotowe roladki najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe [03:35].

Roladki idealnie pasują do sosów, takich jak tzatziki czy sos tysiąca wysp [04:29, 04:37].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na kotlety mielone z serem zawijane w boczku

Kotlety mielone w boczku z piekarnika

 
    Zaraz po kotletach schabowych, kotlety mielone są nr 2! Przynajmniej tak pamiętam z dzieciństwa. Na dodatek wieprzowe, bo z kurczaka lub indyka, to coś co w PRL-u nie istniało. 

👉Jak zrobić kotlety mielone z serem żółtym❓

    Robimy tak by urozmaicić, czyli poza tym, że nie smażymy by było zdrowsze, to na dodatek zawijamy w boczek, w środek pakujemy żółty ser. W ten sposób mamy kotlety mielone prawie jak devolaye. Zapraszamy na przepis na kotlety mielone robione inaczej . 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 1kg mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • ok. 100ml wody/bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 10 plastrów boczku
  • ok. 200g sera żółtego 
Przygotowanie:

Przepis na fantastyczne kotlety mielone zawijane w boczku z żółtym serem (Keto) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kotletów mielonych pieczonych w piekarniku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie dodatków: Cebulę pokrój w kostkę [01:26]. Ser żółty pokrój w paseczki, a następnie w prostopadłościany [01:42, 01:52].

  2. Wyrabianie masy mięsnej: Do mięsa mielonego dorzuć pokrojoną cebulę [01:32], natkę pietruszki, przyprawy (pieprz ziołowy, sól, pieprz czarny) [02:01, 02:15], jajka [02:22] i wodę [02:37]. Mięso porządnie wyrób, im dłużej wyrabiane, tym kotleciki będą bardziej pulchne [02:45, 02:48].

  3. Formowanie i zawijanie:

    • Przygotuj miseczkę z wodą, aby zwilżać dłonie podczas robienia kotletów [02:51].

    • Nabierz porcję mięsa, w środek włóż ser żółty [03:16, 03:23] i oblep go mięsem [03:23].

    • Gotowy kotlet zawiń w plaster boczku [03:59, 04:12].

    • Gotowe kotlety układaj na blaszce do pieczenia wysmarowanej tłuszczem [03:01].

  4. Pieczenie: Kotlety włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C [04:21]. Piecz przez 35 do 40 minut [04:28].

Kotleciki są gotowe do podania [04:33].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 25 listopada 2023

Przepis na ciasteczka owsiane bez pieczenia

Ciasteczka owsiane

    Poprzednie ciasteczka owsiane były pyszne, te jednak nie są pyszne, one są REWELACYJNIE pyszne! 

    👉Jak zrobić ciastka owsiane bez pieczenia❓

    Dodatkowo proste i szybkie, a ponieważ bez pieczenia, to ja też bym ogarnął zrobienie.
    Zapraszamy na przepis na ciastka owsiane bez pieczenia.
 
 

 

Składniki:
  • 3 szkl. płatków owsianych (szklanka 250ml)
  • 100g masła
  • 10 łyżek słodkiej śmietanki np. 12% lub wody, czy mleka roślinnego 
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • ok. 3/4 szkl. erytrytolu lub ksylitolu, cukru 
Przygotowanie:

Przepis na fenomenalne ciasteczka owsiane bez pieczenia (Fit, bez cukru) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania czekoladowych ciasteczek owsianych bez pieczenia, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie polewy: Do rondelka wrzuć masło, śmietankę (np. 12%, którą można zastąpić wodą lub mlekiem roślinnym), erytrytol i kakao [01:10, 01:22].

  2. Gotowanie: Włącz kuchenkę i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż się zagotuje, cały czas mieszając [01:23]. Od momentu zagotowania gotuj przez 2–3 minuty, mieszając od czasu do czasu [01:38].

  3. Mieszanie z płatkami: Wyłącz kuchenkę i wsyp płatki owsiane [01:48, 01:51]. Całość dokładnie wymieszaj [02:04].

  4. Studzenie i formowanie: Odstaw masę owsianą do lekkiego przestudzenia na 5–10 minut [02:17]. Następnie nabieraj niewielką porcję masy w dłonie [02:30, 02:45], uformuj kuleczkę i delikatnie ją spłaszcz [02:45]. Gotowe ciasteczka kładź na pergaminie [02:58].

  5. Gotowe do spożycia: Pozostaw ciasteczka do całkowitego wystudzenia [03:05, 03:08]. Są gotowe do jedzenia [03:08].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 21 listopada 2023

Przepis na frittatę ze szpinakiem

Frittata z warzywami

    Urozmaicenie, to podstawa w menu naszej kuchni, naszego jadłospisu. Jajka są jednym z najczęściej używanych produktów do zrobienia śniadań, czy też wielu innych potraw, a także deserów. 

👉Jak zrobić frittatę warzywną❓ 

   Robienie jest z grubsza podobne do zrobienia omletu. Jedna ciekawa różnica to taka, że frittatę nie koniecznie musimy smażyć na patelni, bo możemy zrobić taką frittatę w piekarniku. Zapraszamy na przepis na frittatę ze szpinakiem. Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 100g świeżego szpinaku
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy/oleju
  • 120g fety
  • 5 jajek
  • 40ml słodkiej śmietanki ( użyłam 30%)
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • masło do posmarowania naczynia (naczynie o średnicy 22cm)
Przygotowanie:

Przepis na wyśmienitą frittatę ze szpinakiem - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania frittaty, czyli włoskiego dania z jajek, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie bazy warzywnej:

    • Na patelnię wlej oliwę i podgrzej [01:10].

    • Cebulę pokrój w kosteczkę [01:28] i wrzuć na patelnię, podsmażając [01:38, 01:49].

    • Do cebuli dorzuć czosnek i przesmażaj przez chwilę [01:54].

    • Dodaj szpinak na patelnię i przesmaż go tak, aby stracił surowość i zwiędnął [02:17, 02:29].

    • Dopraw solą i pieprzem [02:30, 02:43]. Gdy szpinak jest gotowy, wyłącz kuchenkę [02:43].

  2. Przygotowanie masy jajecznej:

    • Do miski wbij jajka [02:54] i dokładnie je roztrzep [02:59].

    • Do jajek wsyp suszone pomidory [03:13] oraz pieprz i wlej słodką śmietankę [03:22, 03:33].

    • Do masy jajecznej dodaj szpinak [03:37] i wymieszaj [03:46].

    • Na końcu rozkrusz fetę i dorzuć do jajek ze szpinakiem [04:13, 04:28].

  3. Zapiekanie:

    • Naczynie, w którym będzie zapiekana frittata, posmaruj masłem [03:49].

    • Wlej masę jajeczno-szpinakową do naczynia [04:06, 04:13].

    • Włóż frittatę do nagrzanego piekarnika (180°C) [04:30].

    • Zapiekaj 10–12 minut, aż jajka się zetną [04:46].

Gotową frittatę można jeść na ciepło lub na zimno, ewentualnie z dodatkami warzywnymi [04:46, 05:25].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 15 listopada 2023

Przepis na piersi z kurczaka duszone z warzywami

Pierś kurczaka duszona z warzywami

    Pierś z kurczaka duszona w warzywach, w wersji Agnieszki na pewno zadowoli 4 grupy amatorów dobrej i zdrowej kuchni. Będą zadowoleni stosujący dietę keto, dietę niskowęglowodanową i oczywiście wszystkie osoby jak ja, które stosują Dietę Rozdzielną. Czwarta grupa to wszyscy, którzy nie stosują żadnej diety, ale lubią smacznie zjeść.

    👉Jak zrobić PIERŚ z KURCZAKA duszoną z warzywami❓

    No dobra! Szkoda się rozpisywać jak zrobić, gdy obejrzycie film, wszystko będzie jasne i klarowne...
    Zapraszamy na przepis na PIERŚ z KURCZAKA duszoną z warzywami.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
Rewelacyjna PIERŚ KURCZAKA duszona z warzywami
 



Składniki:
  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora (biała część)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 200ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki tłuszczu
  • papryka słodka w proszku
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na rewelacyjną pierś kurczaka duszoną z warzywami - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania duszonej piersi kurczaka z warzywami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie mięsa: Piersi z kurczaka umyj, osusz i przypraw (czosnkiem, papryką, solą i pieprzem) [01:00, 01:28].

  2. Obsmażanie piersi: Na patelnię wlej niewielką ilość tłuszczu i rozgrzej [01:33]. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzuć piersi i obsmażaj dosłownie chwilę z każdej strony, aby mięso się ścięło, a środek pozostał surowy [01:39, 01:58]. Obsmażone piersi odłóż na bok [03:58].

  3. Podsmażanie warzyw: Na tej samej patelni, na której obsmażany był kurczak, pokrój cebulę w kostkę i podsmażaj do zeszklenia [02:11, 02:50].

  4. Dodawanie pozostałych warzyw: Do cebuli dorzuć pora [02:50], a następnie czosnek [03:07] i smaż jeszcze przez minutkę. Następnie dorzuć startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę [03:18, 03:25] i wymieszaj [03:25].

  5. Duszenie: Na wierzchu warzyw ułóż obsmażone piersi z kurczaka [03:32]. Całość polej słodką śmietanką (30%) [03:35]. Przykryj i duś do miękkości mięsa i warzyw, co jakiś czas zaglądając i mieszając [03:40].

  6. Wykończenie: Pod koniec duszenia dopraw ostatecznie solą i pieprzem [03:48]. Trzymaj całość jeszcze chwilę na ogniu, żeby smaki się przeszły [04:16].

Obiad jest gotowy do nakładania na talerz [04:28].



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 13 listopada 2023

Przepis na keto krakersy

Domowe krakersy

    Łatwo pójść do sklepu i kupić byle co i byle jakiej jakości. Jedak to co domowe zawsze zdrowsze, wiadomo co jest w środku i nie trzeba pakować konserwantów, bo zje się szybciej niż się popsuje...

    👉Jak zrobić krakersy❓

    Trochę mieszania, trochę zagniatania, a na koniec precyzyjne wałkowanie. Siup do piekarnika i gotowe... Jak ktoś się uprze, tak jak ja, to zrobi z tych krakersów mini kanapeczki.
    Zapraszamy na przepis na keto krakersy.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
Jak zrobić keto krakersy❓ - Wspaniała FIT przekąska
 



Składniki:
  • 140g siemienia lnianego mielonego
  • 20g sezamu
  • płaska łyżeczka soli (jeśli lubimy bardziej słony smak to więcej)
  • 125ml letniej wody
  • łyżeczka papryki w proszku słodkiej lub ostrej 
  • łyżeczka ziół prowansalskich 
Przygotowanie:

Przepis na keto krakersy z sezamem - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania keto krakersów, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Mieszanie suchych składników: Suche składniki (mielone siemię lniane, sezam, przyprawy: zioła prowansalskie, papryka słodka lub ostra, i sól) wymieszaj razem [01:14, 01:27].

  2. Wyrabianie ciasta: Do suchych składników wlej letnią wodę [01:00, 01:08]. Tyle, ile się da, wymieszaj łyżką, a następnie zagniataj ręką [01:48, 01:58].

  3. Wałkowanie: Ciasto połóż na papierze do pieczenia, przykryj drugim papierem i rozwałkowuj na cienki placek o grubości 2 do 3 mm [02:03, 02:28]. Im cieńszy placek, tym krótszy czas pieczenia [02:44].

  4. Krojenie: Przełóż placek na blaszkę i pokrój na kwadraty, trójkąty, romby lub inne kształty [02:44, 02:58].

  5. Pieczenie: Włóż krakersy do nagrzanego piekarnika (180°C) [03:09]. Piecz od 15 do 20 minut (cieńsze krakersy piecz krócej) [03:16]. Po 15 minutach można sprawdzić, czy są już chrupiące [03:20].

Krakersy można jeść same lub z różnymi sosami, np. sosem czosnkowym [03:46, 04:01]. Jeśli nie zostaną zjedzone od razu, należy zapakować je do szczelnego pojemnika, aby nie nabrały wilgoci [03:40, 03:46].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 9 listopada 2023

Przepis na sałatkę szwajcarską

Sałatka z szynką i żółtym serem

   Sałatek nigdy nie za wiele. Szczególnie takich gdzie jest białko. Dokładniej to składniki do sałatki białkowej, gdzie są jakieś warzywa, a jak nie ma węglowodanów, to jeszcze lepiej bo pasuje do diety rozdzielnej, keto i niskowęglowodanowej. 
👉Jak zrobić sałatkę szwajcarską❓ 
   Jak zrobić sałatkę w 10 minut? To podstawowe pytanie Agnieszki z filmu i odpowiedź poznacie jak obejrzycie przepis.  
 
Zapraszamy na przepis na sałatkę szwajcarską. 
 
 Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 250g szynki
  • 250g sera żółtego (użyłam holenderskiego)
  • 6 średnich ogórków konserwowych
  • 2 łyżki gęstej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • czubata łyżeczka dowolnej musztardy
  • sól
  • pieprz
  • mały pęczek szczypiorku 
Przygotowanie:

Przepis na rewelacyjną sałatkę szwajcarską - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki szwajcarskiej, idealnej na imprezę, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Krojenie składników:

    • Ser (najlepiej szwajcarski z dziurami, ale może być też zwykły żółty) i szynkę (wybierz ulubioną) pokrój w plastry ciut grubsze niż te prześwitujące [01:09, 01:58].

    • Ser, szynkę i ogórki konserwowe pokrój w paseczki [01:30, 02:41].

    • Pokrój szczypiorek [02:58].

  2. Przygotowanie sosu: Do majonezu, musztardy i śmietany dodaj pieprz [03:00, 03:09]. Wymieszaj składniki sosu [03:14].

  3. Łączenie i doprawianie:

    • W misce wymieszaj pokrojone składniki [03:22].

    • Dodaj przygotowany sos [03:22].

    • Spróbuj i ewentualnie dodaj sól (wg uznania) [03:32, 03:41].

  4. Chłodzenie: Gotową sałatkę przełóż do naczynia [03:55] i włóż do lodówki, aby się schłodziła i smaki się przegryzły [04:00, 04:07].

Sałatka jest gotowa do jedzenia [04:07].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 7 listopada 2023

Przepis na bułeczki bananowo-maślane

Bułki bananowo-maślane

   Kolejne bułeczki na liście domowego pieczywa, które można zrobić łatwo i szybko. 

👉Jak zrobić bułki maślane❓

   Kilka składników, coś podgrzać, coś pognieść, coś wymieszać i trochę poczekać... Potem podzielić i uformować ciasto na bułeczki. Znowu poczekać i siup do piekarnika. 
 
Zapraszamy na przepis na domowe bułeczki maślane.
 
 Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 350g mąki orkiszowej (można zamienić na pszenną)
  • 20g drożdży
  • 30g masła
  • 2 średnie banany
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60g gęstej śmietany (użyłam 12%)
Przygotowanie:

Przepis na wspaniałe bułeczki bananowo-maślane - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania bułeczek, które są świetną alternatywą dla słodkich drożdżowych wypieków, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie rozczynu drożdżowego: Do śmietany (musi być w temperaturze pokojowej) dodaj łyżeczkę cukru (dla pożywki dla drożdży) [01:14]. Wkrusz drożdże i mieszaj, aż się rozpuszczą [01:19].

  2. Rozpuszczenie masła: Roztop masło [01:33, 01:43] i odstaw do przestudzenia [01:59].

  3. Łączenie składników na ciasto: Banany rozgnieć widelcem [02:03, 02:17]. Do rozgniecionych bananów dodaj pozostałe składniki: rozczyn drożdżowy ze śmietaną, roztopione masło (i mąkę) [02:28, 02:30].

  4. Wyrabianie i wyrastanie: Wymieszaj wszystkie składniki, aby połączyły się w jednolitą całość (nie trzeba ich wyrabiać jak tradycyjnego ciasta drożdżowego) [02:38, 02:55]. Misę przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia [03:07].

  5. Formowanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto przełóż na blat, lekko zagnieć [03:18, 03:28] i uformuj kulkę [03:31]. Następnie rozwałkuj ciasto na wałeczek, który podziel na 6 lub 8 kawałków [03:33, 03:47]. Z każdego kawałka uformuj bułeczkę [03:55].

  6. Pieczenie: Uformowane bułeczki zostaw do podrośnięcia [04:03]. Kiedy podrosną, włóż je do nagrzanego piekarnika (180°C) [04:08]. Piecz 20–25 minut, aż będą rumiane [04:14].

Gotowe bułeczki wystarczy wystudzić [04:31]. Można je jeść same lub posmarować masłem, dżemem czy powidłami [04:45].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 5 listopada 2023

Przepis na pieczone rzodkiewki

Pieczone rzodkiewki w miodzie

   Wytrzeszczyłem oczy jak Agnieszka zakomunikowała, że będzie robić pieczone rzodkiewki. 
  • Po 1. dlatego że nigdy nie jadłem. 
  • Po 2. że byłem ciekawy jak będą smakowały 
  • Po 3. i na koniec, że będą rewelacyjne, bo Agnieszce wszystko wychodzi. 
   Pewnie pieczone kasztany też były by rewelacyjne w wykonaniu Agi, bo nota bene, te w Paryżu mi nie smakowały... 

👉Jak zrobić pieczoną rzodkiewkę w piekarniku❓ 

   Rzodkiewki okazały się obłędne a na dodatek zostało dużo marynaty, którą zjedliśmy z jabłkiem. pokroiłem jabłko na 8-mki i razem z Amelką i Oliwką maczaliśmy jabłka i też to okazało się rewelacyjne. Ponieważ marynaty zostało dużo to Oliwka skoczyła po drugie jabłko i tak po pieczonych rzodkiewkach i miodowej marynacie pozostało tylko wspomnienie... 
 
   Zapraszamy na przepis na pieczone rzodkiewki.
 
   Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2-3 łyżki oliwy
  • płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na pieczone rzodkiewki - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczonych rzodkiewek, które stanowią szybką i pyszną przekąskę warzywną, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie rzodkiewek: Rzodkiewkom odetnij listki, umyje i osusz [01:13]. Odetnij również ogonki [01:18].

    • Wskazówka: Do pieczenia najlepiej wybierać rzodkiewki jednakowej wielkości, aby upiekły się równo [02:29].

  2. Przygotowanie marynaty: Do miodu [01:28] dodaj musztardę [01:28], oliwę, czosnek granulowany, paprykę słodką oraz sól i pieprz [01:30, 01:38]. Całość porządnie wymieszaj [01:44].

  3. Mieszanie z rzodkiewkami: Do marynaty wrzuć rzodkiewki i porządnie wymieszaj, aby z każdej strony były oblepione [01:50, 01:56].

  4. Pieczenie: Rzodkiewki przełóż na blaszkę [02:08]. Włóż do nagrzanego piekarnika (200°C) [02:11]. Piecz:

    • Około 25 minut dla większych rzodkiewek [02:19].

    • Około 20 minut dla małych, drobnych rzodkiewek [02:24].

    • Wskazówka: W trakcie pieczenia możesz przemieszać rzodkiewki jeden raz [02:35].

Pieczone rzodkiewki najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe [02:44, 02:58].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 2 listopada 2023

Przepis na kotlety z kurczaka pod pieczarkową pierzynką


Kotlety z kurczaka z pieczarkami i serem

 
Kiedy zacząłem chodzić na siłownię, zorientowałem się, że kurczak jest bardzo doceniany przez kulturystów. Sam regularnie piekłem ćwiartki kurczaka w kombiwarze. Nigdy mi się kurczak nie znudził. Jeśli jednak obawiacie się, że może się przejeść, to Agnieszka ma dla Was rozwiązanie, czyli kolejny przepis na kurczaka z piekarnika. 👉Jak zrobić kotlety z piersi kurczaka z pieczarkami❓ Aby zrobić takie kotlety z kurczaka z piekarnika z pieczarkami i serem wystarczy odrobina chęci i zacięcia do eksperymentowania z nowymi smakami i potrawami. Zrobienie takich kotletów z pieczarkami w piekarniku, to dodatkowa zaleta, bo kotlety nie będą smażone, tylko pieczone, czyli zdrowsze. Zapraszamy na przepis na kotleciki z kurczaka Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 
 
 



Składniki:
  • 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • ok. 300g pieczarek 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 200g sera żółtego 
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany 
  • czubata łyżka majonezu 
  • 4 łyżki oleju lub oliwy 
Przygotowanie:

Przepis na wspaniałe kotlety z kurczaka z pieczarkami i serem PIECZONE w piekarniku - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania aromatycznych kotletów z kurczaka pod pieczarkowo-serową pierzynką, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie mięsa:

    • Filety z kurczaka umyj, osusz i przetnij wzdłuż [01:15, 01:37], uzyskując po dwie połówki z każdego fileta.

    • Każdy filet polej odrobiną oliwy z obu stron [01:41].

    • Posyp solą, papryką i czosnkiem granulowanym z każdej strony [01:46, 01:58].

    • Tak przyprawione filety ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do zamarynowania [02:09].

  2. Przygotowanie pieczarkowej pierzynki:

    • Pokrój cebulę i czosnek w drobną kosteczkę [02:19, 02:32].

    • Na patelni z tłuszczem podsmaż cebulę [02:28].

    • Do podsmażonej cebulki dodaj czosnek i smaż przez minutkę [02:50].

    • Dorzuć starte lub pokrojone pieczarki i smaż do momentu, aż wyparuje nadmiar wody [02:59, 03:10].

    • Wyłącz kuchenkę i dodaj majonez [03:31, 03:39]. Wymieszaj masę [03:45].

  3. Zapiekane w piekarniku:

    • Przygotowaną masę pieczarkową wyłóż na filety z kurczaka [03:56].

    • Żółty ser podziel na dwie porcje. Pierwszą porcję ułóż na wierzch pieczarek [03:59].

    • Włóż do nagrzanego piekarnika (190°C) [04:15].

    • Piecz 20 do 25 minut, pamiętając, że po 15 minutach pieczenia należy dołożyć resztę startego sera [04:27].

Po upieczeniu kotlety są gotowe do podania [04:34].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗