środa, 15 listopada 2023

Przepis na piersi z kurczaka duszone z warzywami

Pierś kurczaka duszona z warzywami

    Pierś z kurczaka duszona w warzywach, w wersji Agnieszki na pewno zadowoli 4 grupy amatorów dobrej i zdrowej kuchni. Będą zadowoleni stosujący dietę keto, dietę niskowęglowodanową i oczywiście wszystkie osoby jak ja, które stosują Dietę Rozdzielną. Czwarta grupa to wszyscy, którzy nie stosują żadnej diety, ale lubią smacznie zjeść.

    👉Jak zrobić PIERŚ z KURCZAKA duszoną z warzywami❓

    No dobra! Szkoda się rozpisywać jak zrobić, gdy obejrzycie film, wszystko będzie jasne i klarowne...
    Zapraszamy na przepis na PIERŚ z KURCZAKA duszoną z warzywami.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
Rewelacyjna PIERŚ KURCZAKA duszona z warzywami
 



Składniki:
  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora (biała część)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 200ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki tłuszczu
  • papryka słodka w proszku
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na rewelacyjną pierś kurczaka duszoną z warzywami - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania duszonej piersi kurczaka z warzywami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie mięsa: Piersi z kurczaka umyj, osusz i przypraw (czosnkiem, papryką, solą i pieprzem) [01:00, 01:28].

  2. Obsmażanie piersi: Na patelnię wlej niewielką ilość tłuszczu i rozgrzej [01:33]. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzuć piersi i obsmażaj dosłownie chwilę z każdej strony, aby mięso się ścięło, a środek pozostał surowy [01:39, 01:58]. Obsmażone piersi odłóż na bok [03:58].

  3. Podsmażanie warzyw: Na tej samej patelni, na której obsmażany był kurczak, pokrój cebulę w kostkę i podsmażaj do zeszklenia [02:11, 02:50].

  4. Dodawanie pozostałych warzyw: Do cebuli dorzuć pora [02:50], a następnie czosnek [03:07] i smaż jeszcze przez minutkę. Następnie dorzuć startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę [03:18, 03:25] i wymieszaj [03:25].

  5. Duszenie: Na wierzchu warzyw ułóż obsmażone piersi z kurczaka [03:32]. Całość polej słodką śmietanką (30%) [03:35]. Przykryj i duś do miękkości mięsa i warzyw, co jakiś czas zaglądając i mieszając [03:40].

  6. Wykończenie: Pod koniec duszenia dopraw ostatecznie solą i pieprzem [03:48]. Trzymaj całość jeszcze chwilę na ogniu, żeby smaki się przeszły [04:16].

Obiad jest gotowy do nakładania na talerz [04:28].



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz