czwartek, 2 listopada 2023

Przepis na kotlety z kurczaka pod pieczarkową pierzynką


Kotlety z kurczaka z pieczarkami i serem

 
Kiedy zacząłem chodzić na siłownię, zorientowałem się, że kurczak jest bardzo doceniany przez kulturystów. Sam regularnie piekłem ćwiartki kurczaka w kombiwarze. Nigdy mi się kurczak nie znudził. Jeśli jednak obawiacie się, że może się przejeść, to Agnieszka ma dla Was rozwiązanie, czyli kolejny przepis na kurczaka z piekarnika. 👉Jak zrobić kotlety z piersi kurczaka z pieczarkami❓ Aby zrobić takie kotlety z kurczaka z piekarnika z pieczarkami i serem wystarczy odrobina chęci i zacięcia do eksperymentowania z nowymi smakami i potrawami. Zrobienie takich kotletów z pieczarkami w piekarniku, to dodatkowa zaleta, bo kotlety nie będą smażone, tylko pieczone, czyli zdrowsze. Zapraszamy na przepis na kotleciki z kurczaka Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 
 
 



Składniki:
  • 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • ok. 300g pieczarek 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 200g sera żółtego 
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany 
  • czubata łyżka majonezu 
  • 4 łyżki oleju lub oliwy 
Przygotowanie:

Przepis na wspaniałe kotlety z kurczaka z pieczarkami i serem PIECZONE w piekarniku - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania aromatycznych kotletów z kurczaka pod pieczarkowo-serową pierzynką, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie mięsa:

    • Filety z kurczaka umyj, osusz i przetnij wzdłuż [01:15, 01:37], uzyskując po dwie połówki z każdego fileta.

    • Każdy filet polej odrobiną oliwy z obu stron [01:41].

    • Posyp solą, papryką i czosnkiem granulowanym z każdej strony [01:46, 01:58].

    • Tak przyprawione filety ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do zamarynowania [02:09].

  2. Przygotowanie pieczarkowej pierzynki:

    • Pokrój cebulę i czosnek w drobną kosteczkę [02:19, 02:32].

    • Na patelni z tłuszczem podsmaż cebulę [02:28].

    • Do podsmażonej cebulki dodaj czosnek i smaż przez minutkę [02:50].

    • Dorzuć starte lub pokrojone pieczarki i smaż do momentu, aż wyparuje nadmiar wody [02:59, 03:10].

    • Wyłącz kuchenkę i dodaj majonez [03:31, 03:39]. Wymieszaj masę [03:45].

  3. Zapiekane w piekarniku:

    • Przygotowaną masę pieczarkową wyłóż na filety z kurczaka [03:56].

    • Żółty ser podziel na dwie porcje. Pierwszą porcję ułóż na wierzch pieczarek [03:59].

    • Włóż do nagrzanego piekarnika (190°C) [04:15].

    • Piecz 20 do 25 minut, pamiętając, że po 15 minutach pieczenia należy dołożyć resztę startego sera [04:27].

Po upieczeniu kotlety są gotowe do podania [04:34].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz