Bułki bananowo-maślane
Kolejne bułeczki na liście domowego pieczywa, które można zrobić łatwo i szybko.👉Jak zrobić bułki maślane❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 350g mąki orkiszowej (można zamienić na pszenną)
- 20g drożdży
- 30g masła
- 2 średnie banany
- 1 łyżeczka cukru
- 60g gęstej śmietany (użyłam 12%)
Przepis na wspaniałe bułeczki bananowo-maślane - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania bułeczek, które są świetną alternatywą dla słodkich drożdżowych wypieków, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie rozczynu drożdżowego: Do śmietany (musi być w temperaturze pokojowej) dodaj łyżeczkę cukru (dla pożywki dla drożdży) [01:14]. Wkrusz drożdże i mieszaj, aż się rozpuszczą [01:19].
Rozpuszczenie masła: Roztop masło [01:33, 01:43] i odstaw do przestudzenia [01:59].
Łączenie składników na ciasto: Banany rozgnieć widelcem [02:03, 02:17]. Do rozgniecionych bananów dodaj pozostałe składniki: rozczyn drożdżowy ze śmietaną, roztopione masło (i mąkę) [02:28, 02:30].
Wyrabianie i wyrastanie: Wymieszaj wszystkie składniki, aby połączyły się w jednolitą całość (nie trzeba ich wyrabiać jak tradycyjnego ciasta drożdżowego) [02:38, 02:55]. Misę przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia [03:07].
Formowanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto przełóż na blat, lekko zagnieć [03:18, 03:28] i uformuj kulkę [03:31]. Następnie rozwałkuj ciasto na wałeczek, który podziel na 6 lub 8 kawałków [03:33, 03:47]. Z każdego kawałka uformuj bułeczkę [03:55].
Pieczenie: Uformowane bułeczki zostaw do podrośnięcia [04:03]. Kiedy podrosną, włóż je do nagrzanego piekarnika (180°C) [04:08]. Piecz 20–25 minut, aż będą rumiane [04:14].
Gotowe bułeczki wystarczy wystudzić [04:31]. Można je jeść same lub posmarować masłem, dżemem czy powidłami [04:45].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz