wtorek, 21 listopada 2023

Przepis na frittatę ze szpinakiem

Frittata z warzywami

    Urozmaicenie, to podstawa w menu naszej kuchni, naszego jadłospisu. Jajka są jednym z najczęściej używanych produktów do zrobienia śniadań, czy też wielu innych potraw, a także deserów. 

👉Jak zrobić frittatę warzywną❓ 

   Robienie jest z grubsza podobne do zrobienia omletu. Jedna ciekawa różnica to taka, że frittatę nie koniecznie musimy smażyć na patelni, bo możemy zrobić taką frittatę w piekarniku. Zapraszamy na przepis na frittatę ze szpinakiem. Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 100g świeżego szpinaku
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy/oleju
  • 120g fety
  • 5 jajek
  • 40ml słodkiej śmietanki ( użyłam 30%)
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • masło do posmarowania naczynia (naczynie o średnicy 22cm)
Przygotowanie:

Przepis na wyśmienitą frittatę ze szpinakiem - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania frittaty, czyli włoskiego dania z jajek, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie bazy warzywnej:

    • Na patelnię wlej oliwę i podgrzej [01:10].

    • Cebulę pokrój w kosteczkę [01:28] i wrzuć na patelnię, podsmażając [01:38, 01:49].

    • Do cebuli dorzuć czosnek i przesmażaj przez chwilę [01:54].

    • Dodaj szpinak na patelnię i przesmaż go tak, aby stracił surowość i zwiędnął [02:17, 02:29].

    • Dopraw solą i pieprzem [02:30, 02:43]. Gdy szpinak jest gotowy, wyłącz kuchenkę [02:43].

  2. Przygotowanie masy jajecznej:

    • Do miski wbij jajka [02:54] i dokładnie je roztrzep [02:59].

    • Do jajek wsyp suszone pomidory [03:13] oraz pieprz i wlej słodką śmietankę [03:22, 03:33].

    • Do masy jajecznej dodaj szpinak [03:37] i wymieszaj [03:46].

    • Na końcu rozkrusz fetę i dorzuć do jajek ze szpinakiem [04:13, 04:28].

  3. Zapiekanie:

    • Naczynie, w którym będzie zapiekana frittata, posmaruj masłem [03:49].

    • Wlej masę jajeczno-szpinakową do naczynia [04:06, 04:13].

    • Włóż frittatę do nagrzanego piekarnika (180°C) [04:30].

    • Zapiekaj 10–12 minut, aż jajka się zetną [04:46].

Gotową frittatę można jeść na ciepło lub na zimno, ewentualnie z dodatkami warzywnymi [04:46, 05:25].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz