Zdecydowanie czuję się poszkodowany! Agnieszka robi 8 bułek, dla każdego
po 2... A przecież jestem większy i 4razy cięższy od Amelki, czy
Oliwki. Nawet uwzględniając podwójny metabolizm dzieci, to i tak
powinienem dostać 2 x więcej - 20kg x 2 = 40 vs. moje ponad 80Kg.
Półtorej bułeczki dla każdego bąbla, 3 dla mnie, a Agnieszka niech sobie
zje swoje 2... Niestety dzieci są uprzywilejowane! No dobra, te całe
dywagacje wynikają z negocjacji, bo bułki są pyszne, a jak coś jest
pyszne to prowadzi do... Do obżarstwa!
👉Jak zrobić bułeczki orkiszowe ze śmietaną❓
Czyli jak robić bułeczki? Robimy tak by były pyszne, puszyste i
chrupiące... Tak jak to robi Agnieszka.
Zapraszamy na przepis na bułeczki orkiszowe na śmietaną...
1,5kg pomidorów (najlepiej malinowych, ale mogą być każde mocno dojrzałe)
1-1,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego
duży ząbek czosnku
1 cebula
gałązka oregano lub łyżeczka suszonego
1 łyżka masła
sól
pieprz
natka pietruszki do posypania zupy
Przygotowanie:
Pomidory myjemy, wycinamy twardą końcówkę i kroimy na mniejsze kawałki.
Na dużej patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy (szklimy) ją ok. 4 minuty i dorzucamy pokrojony czosnek. Całość podsmażamy jeszcze przez minutę i dokładamy pomidory, oregano. Przykrywamy pokrywką i gotujemy/dusimy przez godzinę (co jakiś czas zamieszać) na wolnym ogniu.
Po godzinie gotowania zawartość patelni dokładnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek.
Do przetartych pomidorów dodajemy rosół/bulion warzywny. Rosołu dodajemy taką ilość jaką lubimy zupę, jeśli bardziej zawiesistą, to litr wystarczy, a jeśli rzadszą to więcej. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu zupa jest gotowa.
Możemy ją podać z ryżem lub makaronem. Jeśli lubimy zupę zabielaną to dodajemy śmietanę, możemy indywidualnie na talerzu lub w całym garnku.
Ogólnie rzecz biorąc, to nigdy nie ciągnęło mnie do tarty. Nie to żeby mi
nie smakowała, ale w mojej rodzinie nie było tradycji pieczenia tarty,
chociaż ciast i tortów nie brakowało.
👉Jak zrobić tartę ze śliwkami ❓
Agnieszka też do tej pory nie robiła, a jak zrobiła, to wyszła
świetnie... Tak świetnie, że poszedłem po dokładkę... Dwie trzecie tarty
zniknęło zanim zdążyła wystygnąć...
Zapraszamy na przepis na tartę ze śliwkami.
Link do filmu z przepisem
👉Jak zrobić surówkę z białej kapusty i ogórka zielonego ❓
Trzeba potraktować nożem kapustę i cebulkę, a z ogórkiem rozprawić się
na tarce... Wycisnąć siódme poty z cytrynki i jednym ruchem zmiażdżyć
czosnek. Na koniec wszytko wymieszać i gotowe...
Zapraszamy na przepis na surówkę z białej kapusty i ogórka zielonego
Przygotowanie: Ogórki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka (półplasterki).
Warzywa przekładamy do miski, przeciskamy czosnek, dodajemy sok z cytryny, majonez, śmietanę, koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu surówka jest od razu gotowa do jedzenia.
Jedna z najprostszych i najszybszych sałatek do zrobienia. Praktycznie w 5 minut, czyli tyle ile czasu gotuje się kalafior. Może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do obiadu, sałatką na grilla lub inna imprezę. Lekkie i mało kaloryczne danie, dla tych którzy chcą schudnąć.
👉Jak zrobić sałatkę z kalafiora i winogron ❓
Podczas gotowania kalafiora robimy sos (ok 1 minuta), ogarniamy inne
sprawy w kuchni, albo sprawdzamy lekcje. A gdy kalafior się ugotuje
zostaje rozdrobnienie (ok. 2 min) i wymieszanie wszystkich składników (1
minuta).
kiść czerwonych winogron średniej wielkości (najlepiej bezpestkowych)
1 ząbek czosnku
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany
sól
pieprz
Przygotowanie: Kalafior i winogrona porządnie myjemy. Kalafior gotujemy al dente w posolonej wodzie, max 5 minut. Po ugotowaniu kalafior przelewamy bardzo zimną wodą w celu zahartowania.
Z majonezu, śmietany, przeciśniętego czosnku, plus sól i pieprz robimy sos.
Do miski przekładamy oliwki, winogrona, kalafior pocięty na mniejsze kawałki i wlewamy sos. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę schładzamy w lodówce ok. godziny i jest gotowa do jedzenia.
Lato, to czas świeżych owoców i warzyw, więc można zrobić koktajl z
arbuza. Na naszym kanale był już przepis na koktajl ze szpinaku, więc
można połączyć pomysły i zrobić nowy koktajl arbuzowo-szpinakowy.
👉Jak zrobić koktajl arbuzowo-szpinkowy❓
Głównym gościem w filmie będzie blender, bo jest on niezbędny do zrobienia
koktajlu. Łapiemy za nóż kroimy kawałki owoców na mniejsze, co by
blender nie dostał zadyszki.
Na koniec trochę huku, trochę szumu i
możemy nalewać i pić...
Zapraszamy na przepis na koktajl z arbuza i szpinaku.
Arbuz jeśli są ciemne pestki, to usuwamy. Szpinak i jabłko porządnie myjemy, z jabłka wycinamy gniazdo nasienne.
Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy. Jeśli wolimy koktajl bardziej rzadki, to dodajemy więcej wody. Po zmiksowaniu koktajl jest gotowy od razu do picia.
Młodzi ludzie nie doceniają surówek i sałatek, jednak z czasem gusta się
zmieniają. Przychodzi pora na surówki i wtedy warto spróbować również
surówkę z surowego kalafiora...
👉Jak zrobić surówkę z kalafiora i ogórka❓
Aby ja spróbować trzeba najpierw zrobić. Wystarczy miska i łyżka, nóż i
tarka i do roboty...
Do surówki z surowego kalafiora ścieramy jeszcze
ogórka, przyprawiamy, mieszamy i smacznego, a z filmu dowiecie się do
czego Agnieszka zrobiła tą surówkę.
Ciasta to jedna z opcji, które kobiety uwielbiają piec. No dobra! Jeden
mój kolega też piecze ciasta...
👉Jak zrobić ciasto z jeżynami i kruszonką❓
Ja nie należę do takich facetów i nie pałam chęcią do nauczenia się jak
zrobić ciasto... Jednak nie bronię nikomu rozwijać swoich umiejętności,
więc panowie jeśli macie ochotę to zapraszam do zrobienia ciasta według
przepisu Agnieszki.
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki (mąka, proszek, soda, ksylitol), a w drugiej mokre (mleko, ocet, olej). Do mokrych wsypujemy suche i szybko mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (o średnicy 21cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy jeżyny i posypujemy kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra-dół) i pieczemy około 45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tak na 15 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z tortownicy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Za czasów mojego dzieciństwa były kluski... Przyszło spaghetti, a potem
dowiedziałem się, że nie mówi się kluski tylko makaron z akcentem na R -
MakaRRRon!
A teraz mamy penne co z włoskiego znaczy piórka... I nie do końca
rozumiem, dlaczego na rurki mówi się piórka?
👉Jak zrobić penne ze szpinakiem❓
OK! Więc dziś ni robimy już klusek czy makaronu ze szpinakiem, tylko
penne przez 2 "NN" bo przez jedno "N" ten wyraz oznacza co innego... i
to coś już bardziej przypomina rurkę.
Zapraszamy na przepis na penne z szpinakiem.
Link do filmu z przepisem
Salsa to zarówno sos, pasta jak i drobno posiekane warzywa. Osobiście
bym miksował, czy tez wpakował wszytko do blendera, by pasowała do
nachos. Jednak starożytni meksykanie nie mieli mikserów ani blenderów i
byli skazani na siekani lub rozgniatanie...
Wprawdzie można było by coś
zmiażdżyć w moździerzu jednak pomimo że ten wynalazek był znany już w
starożytnym Egipcie i Azji to do nie znalazłem informacji by korzystali z
niego indiańscy szamani i kucharki z czasów przed hiszpańskich.
👉Jak zrobić salsę pomidorową ❓
Co się da rozgniatamy, co sie da siekamy tak po staremu. Przepis na
salse przywieźli do europy konkwistadorzy i nawet na na ziemiach
polskich była już znana w połowie XVI wieku. Skoro nasi przodkowie
dawali sobie radę to mu tez zrobimy oryginalną salsę.
Zapraszamy na przepis na orginalną salsę pomidorową
Przygotowanie: Pomidory myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek również drobniutko kroimy. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy sok z limonki, ocet, kolendrę/natkę pietruszki, przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Salsę przed podaniem porządnie schładzamy i gotowe.
Nalewki to sposób na robienie własnych domowych alkoholi. Nalewki z
reguły są dość mocne, czyli mają w granicach 40-45% jednak także możemy
spotkać słabsze.
👉Jak zrobić nalewkę wiśniową❓
Nalewkę należy zrobić tak by była zdrowa. Dlaczego zdrowa? Bo pierwsza
nalewka była sporządzona przez Hipokratesa, ojca nie tylko medycyny, a
jak się okazuje także i nalewek. Pierwsze nalewki były na bazie wina.
Dopiero ok 1100 lat później arabscy alchemicy otrzymali pierwszy bimber i
na jego bazie zaczęli robić nalewki, zwane na początku "aqua vitae"
czyli woda życia.
Nalewki do Polski przybyły dopiero w XVIw. Dopiero
wiek XVIII i XIX można było nazwać złotym okresem polskiego
nalewkarstwa. Patrząc na to co się dzieje myślę, że dziś polskie
nalewkarstwo przeżywa swój renesans...
Przygotowanie: Wiśnie myjemy i osuszamy z wody. Potrzebny nam będzie słoik o pojemności minimum 3 litry.
Do słoja przekładamy wiśnie, najpierw wlewamy pół litra wódki, a następnie pół litra spirytusu. Kołyszemy słojem i szczelnie zakręcamy.
Słoik z wiśniami odstawiamy na 14 dni w ciemne i ciepłe miejsce. Codziennie kołyszemy słojem, odkręcamy na chwilę pokrywkę i znowu szczelnie zakręcamy.
W 14 dniu zlewamy zawartość nalewki do mniejszego słoika, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce. Do wiśni wlewamy pozostałą część (500ml) wódki i wsypujemy cukier. Kołyszemy słojem i zakręcamy.
Odstawiamy w ciemne miejsce do rozpuszczenia się cukru i postępujemy identycznie jak w pierwszym etapie, czyli każdego dnia kołyszemy słojem, odkręcamy na chwilę pokrywkę i znowu szczelnie zakręcamy.
Zwykle trwa to ok. 5 dni (rozpuszczenie cukru) i możemy go zlać do alkoholu, który zlaliśmy w pierwszym etapie, ale możemy jeszcze potrzymać do 10 dnia.
Zlaną nalewkę trzymamy jeszcze w słoju przez 2-3 dni w ciemnym miejscu i przefiltrowujemy ją przez gazę złożoną kilka razy (możemy użyć również filtr do kawy).
Gotową nalewkę rozlewamy do szklanych butelek i zostawiamy do leżakowania na minimum miesiąc (można zdecydowanie dłużej), wtedy jest gotowa do picia.
Wiśnie z nalewki możemy wykorzystać do ciast, deserów lub zjeść solo. Aby móc je przechowywać na dłużej, należy je przełożyć do szklanego słoika i przesypać cukrem. Takie wiśnie trzymamy w lodówce.
Guacamole pochodzi z Meksyku i jest najsłynniejszą salsą meksykańską.
Dlatego warto zrobić i spróbować domowego guacamole.
👉Jak zrobić guacamole❓
Guacamole to coś takiego pomiędzy sałatką, a pastą. Guacamole, to albo
źle zmielony, zmiksowany sos, albo drobno posiekana i pognieciona
sałatka. Jakby na to nie patrzeć i próbować sklasyfikować guacamole, to
jest to pyszny dodatek do pieczywa, lub mięsa...
Zapraszamy na przepis na guacamole - pasta z awokado.
Przygotowanie:
Awokado obieramy i wyjmujemy pestkę, skrapiamy sokiem z limonki i za pomocą widelca rozgniatamy.
Cebulę i pomidora kroimy w drobną kostkę.
Do rozgniecionego awokado dodajemy oliwę, cebulę, pomidora, drobno pokrojony czosnek (lub przeciśnięty przez praskę), przyprawiamy solą, pieprzem, kminem i dokładnie mieszamy. Guacamole po zrobieniu jest gotowe od razu do jedzenia.
Najlepiej zrobić tyle aby od razu zjeść, gdyż zostawienie na dłużej spowoduje zmianę koloru (awokado szybko się utlenia).
Guacamole możemy zjeść z chlebkiem naan, bagietką, czy też użyć do posmarowania tortilli zamiast serka.
Przygotowanie: Miętę dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie jeśli są długie gałązki, to tniemy na mniejsze kawałki. Mięta z ogrodu ma bardziej intensywny aromat i kolor, niż mięta z doniczki ze sklepu.
Potrzebny nam będzie słoik o pojemności około 2 litry. Na dno słoika wkładamy gałązki mięty i dociskamy do dna, zalewamy spirytusem, dobrze zakręcamy (co by procenty nie uciekły) i odkładamy słoik w ciemne miejsce na 2-3 dni (nie trzymamy dłużej bo nalewka zrobi się gorzka). Słoik możemy też szczelnie okryć ręcznikiem, aby nie było dostępu światła. Kilka razy w ciągu dnia poruszamy zawartością słoika.
W trzecim dniu wyjmujemy gałązki mięty ze słoika i możemy je wyrzucić. Ja jednak zalewam te gałązki (są sztywne od spirytusu) wodą aby wydobyć resztki spirytusu i aromatu, które tam zostały, a następnie tą wodę wlewam do słoja ze spirytusem. Wsypujemy cukier, zakręcamy i kilka razy potrząsamy słoikiem. Słoik odkładamy w ciemne miejsce i zostawiamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Jeśli cukier jest drobny, to zwykle trwa to 2 dni, a jak grubszy to ok. 3-4 dni. W ciągu dnia możemy zamieszać słoikiem aby przyspieszyć rozpuszczenie cukru.
Po całkowitym rozpuszczeniu cukru nalewkę filtrujemy przez kilka razy złożoną gazę, lub filtr od kawy. Po filtracji nalewkę przelewamy do butelek lub do szczelnej karafki. Możemy taką nalewkę spożywać od razu, ale najlepiej jest ją zostawić na klika tygodni do przegryzienia się.
Taką nalewkę możemy przechowywać bardzo długo, jednak z czasem traci ona swój piękny zielony kolor i robi się brunatna (nie ma to jednak wpływu na smak).
My Polacy lubimy pieczywo i ja chyba jestem typowym polakiem bo też
lubię.
Jak Agnieszka postanowiła zrobić pierwszy raz chlebki naan z
kuchni indyjskiej, to się bardzo ucieszyłem. Nie tylko dlatego, że to
pieczywo, lecz również pieczywo z tego powodu, że lobię eksperymenty i
smakować, degustować, próbować wszytko co nowe...
👉 Jak zrobić chlebek naan❓
Zrobienie chlebków naan jest proste, bo proste jest zrobienie i
upieczenie prawie każdego pieczywa.
Rozumiem, że prawie czyni wielką
różnice, jednak chlebki naan są na prawdę proste w przygotowaniu. A
ponieważ są to chlebki z patelni to również ten element jest prosty. Pac
na patelnię, obrócić i zdjąć...
Ciasto drożdżowe, to jedno z najbardziej znanych ciast. Ciasto drożdżowe
może występować w rożnych wariantach. Z dzieciństwa pamiętam ciasto
drożdżowe z rodzynkami, a na naszym kanale jest np. ciasto drożdżowe z
rabarbarem i ...
👉Jak zrobić ciasto drożdżowe z wiśniami❓
Najpierw trzeba iść do ogrodu i zerwać wiśnie... No dobra! Można też
wiśnie kupić na bazarku lub w sklepie, a od biedy i w supermarkecie.
Potem wiśnie myjemy i drylujemy, a cała reszta jest już w filmie...
Zapraszamy na przepis na domowe ciasto drożdżowe z wiśniami.
Link do filmu z przepisem
Dwie łyżki mąki, 2 łyżki cukru, masło o temp. pokojowej (tyle ile wchłonie mąka i cukier, ok. 2 łyżek). Wszystkie składniki palcami rozcieramy, aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).
Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy z cukrem i odrobiną śmietanki. Dodajemy mąkę i wlewając partiami śmietankę zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu całkowitego wchłonięcia masła i aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto ma być elastyczne i gładkie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej objętości.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy do tortownicy (o średnicy 24cm) i rozprowadzamy po całej foremce.
Wiśnie myjemy i wyciągamy pestki. Następnie rozkładamy je na cieście, a na wierzchu posypujemy kruszonkę. Ciasto zostawiamy do podrośnięcia na 15-20 minut. Gdy podrośnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra-dół). Pieczemy ok. 40-45 minut, ma być mocno rumiane. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tak na 10 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, odpinamy obręcz tortownicy i zostawiamy do wystudzenia.
Pasta z sera białego i szprotek w pomidorach, to świetna alternatywa dla
tych, którym znudził się twarożek...
👉Jak zrobić pastę z białego sera i szprotek w pomidorach❓
Przygotowanie jest tak proste, że wystarczy gnieść i mieszać. Nóż
potrzebny jest tylko do pokrojenia szczypiorku i pokrojenia papryki o
ile jej użyjemy. Jeśli jednak użyjemy papryki, to mamy wtedy gotowe
kanapki keto.
Zapraszamy na przepis na pastę z sera białego i szprotek do kanapek
keto.
Link do filmu z przepisem
Przygotowanie: Ser i szprotki przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy szczypiorek, doprawiamy solą, pieprzem i całość dokładnie mieszamy i gotowe.
Jeśli pasta jest zbyt sucha, to dodajemy trochę śmietany.
W ciągu roku mamy różne okresy i sezony. Raz mamy sezon na łyżwy i
narty, innym razem na figurki z kasztanów, a jeszcze innym razem na
cukinię. Skoro teraz nie można jeździć na nartach, chyba że wodnych, to
weźmy się za cukinie. Na ten czas Agnieszka proponuje surówkę z cukinii i
marchewki do obiadu.
👉Jak zrobić surówkę z cukinii i marchewki❓
Zrobić trzeba migiem bo ekipa głodna i akurat tą sałatkę do obiadu można
zrobić bardzo szybko. Wyskakujemy do ogródka po szczypiorek i cukinie i
mamy surówkę z cukinii, a jak jeszcze jest marchewka, to jesteśmy już
nie tylko szczęśliwi ale mega szczęśliwi.
Zapraszamy na przepis na surówkę z cukinii.
Link do filmu z przepisem
Przygotowanie: Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy szczypiorek, musztardę, śmietanę, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i gotowe.
Kiedy pojawiły się pierwsze kebaby uwielbiałem je na grubym cieście.
Kiedy zacząłem myśleć o wadze mój wzrok skierował się na cienkie ciasto.
Natomiast kiedy zacząłem stosować dietę rozdzielną, kebab mógł zostać
jako rezerwa na wyjeździe lub jako atrakcja...
Tak na prawdę, to nie
pamiętam kiedy jadłem ostatni kebab... Taki kebab z ulicy lub
restauracji bliskowschodniej.
👉Jak zrobić chlebek pita❓
Chlebek pita pojawia się u nas w domu na tyle często, że można zrobić
sobie z niego śniadanie lub kolacje według własnego widzimisię. Taki
kebab z samych warzyw bez dodatków białkowych. Który też spodoba się
weganom i wegetarianom. Dziś Agnieszka proponuje przepis na chlebek pita
by być nie zależnym od budki z kebabem...
Zapraszamy na przepis na chlebki pita...
Link do filmu z przepisem:
Pyszna sałatka z pęczakiem i rukolą oraz pieczonymi burakami. Można też
stwierdzić, że jest to sałatka z pieczonego czerwonego buraka, bo burak
wpływa znacząco na smak tej sałatki...
👉 Jak zrobić sałatkę z pęczakiem i burakiem❓
Sałatka z pęczakiem i burakiem jest prosta w przygotowaniu i zarazem
wygląda bardzo ciekawie.
Zapraszamy na przepis na sałatkę z kaszą pęczak i burakami!
Przygotowanie: Kaszę pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Buraki czerwone gotujemy lub pieczemy w piekarniku, a po wystudzeniu kroimy w kostkę.
Rukolę i papryki porządnie myjemy. Papryki kroimy w kostkę.
Potrzebna nam będzie wysoka salaterka. Na dno wkładamy rukolę, następnie buraki, paprykę czerwona i zieloną, kaszę, natkę pietruszki, polewamy octem, oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i gotowe.