Jedna z najprostszych i najszybszych sałatek do zrobienia. Praktycznie w 5 minut, czyli tyle ile czasu gotuje się kalafior. Może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do obiadu, sałatką na grilla lub inna imprezę. Lekkie i mało kaloryczne danie, dla tych którzy chcą schudnąć.
👉Jak zrobić sałatkę z kalafiora i winogron ❓
Podczas gotowania kalafiora robimy sos (ok 1 minuta), ogarniamy inne
sprawy w kuchni, albo sprawdzamy lekcje. A gdy kalafior się ugotuje
zostaje rozdrobnienie (ok. 2 min) i wymieszanie wszystkich składników (1
minuta).
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- mały kalafior
- 2 garści zielonych oliwek
- kiść czerwonych winogron średniej wielkości (najlepiej bezpestkowych)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sól
- pieprz
Kalafior i winogrona porządnie myjemy. Kalafior gotujemy al dente w posolonej wodzie, max 5 minut. Po ugotowaniu kalafior przelewamy bardzo zimną wodą w celu zahartowania.
Z majonezu, śmietany, przeciśniętego czosnku, plus sól i pieprz robimy sos.
Do miski przekładamy oliwki, winogrona, kalafior pocięty na mniejsze kawałki i wlewamy sos. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę schładzamy w lodówce ok. godziny i jest gotowa do jedzenia.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz