poniedziałek, 29 sierpnia 2022

Przepis na ciasto z jeżynami

Ciasto z jeżynami i kruszonką


   Ciasta to jedna z opcji, które kobiety uwielbiają piec. No dobra! Jeden mój kolega też piecze ciasta... 

👉Jak zrobić ciasto z jeżynami i kruszonką❓ 

   Ja nie należę do takich facetów i nie pałam chęcią do nauczenia się jak zrobić ciasto... Jednak nie bronię nikomu rozwijać swoich umiejętności, więc panowie jeśli macie ochotę to zapraszam do zrobienia ciasta według przepisu Agnieszki. 
   Zapraszamy na przepis na ciasto z jeżynami.
 


Link do filmu z przepisem
 

 


 

Składniki:
  • 260g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 100g ksylitolu
  • 70ml oleju
  • łyżka octu
  • 250ml mleka owsianego (można zamienić na inne)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody 
  • ok. 300-350g jeżyn 
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki (mąka, proszek, soda, ksylitol), a w drugiej mokre (mleko, ocet, olej). Do mokrych wsypujemy suche i szybko mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (o średnicy 21cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy jeżyny i posypujemy kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra-dół) i pieczemy około 45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tak na 15 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z tortownicy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. 

 

 
Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz