poniedziałek, 22 sierpnia 2022

Przepis na nalewkę wiśniową

Nalewka z wiśni

Wiśniówka

   Nalewki to sposób na robienie własnych domowych alkoholi. Nalewki z reguły są dość mocne, czyli mają w granicach 40-45% jednak także możemy spotkać słabsze. 

👉Jak zrobić nalewkę wiśniową❓ 

   Nalewkę należy zrobić tak by była zdrowa. Dlaczego zdrowa? Bo pierwsza nalewka była sporządzona przez Hipokratesa, ojca nie tylko medycyny, a jak się okazuje także i nalewek. Pierwsze nalewki były na bazie wina. Dopiero ok 1100 lat później arabscy alchemicy otrzymali pierwszy bimber i na jego bazie zaczęli robić nalewki, zwane na początku "aqua vitae" czyli woda życia. 
   Nalewki do Polski przybyły dopiero w XVIw. Dopiero wiek XVIII i XIX można było nazwać złotym okresem polskiego nalewkarstwa. Patrząc na to co się dzieje myślę, że dziś polskie nalewkarstwo przeżywa swój renesans... 
 


Link do filmu z przepisem





Składniki:
  • 1,5 kg wiśni
  • 0,5 litra spirytusu 95%
  • 1 litr wódki 40%
  • 400g cukru 
Przygotowanie:
    Wiśnie myjemy i osuszamy z wody. Potrzebny nam będzie słoik o pojemności minimum 3 litry.
Do słoja przekładamy wiśnie, najpierw wlewamy pół litra wódki, a następnie pół litra spirytusu. Kołyszemy słojem i szczelnie zakręcamy. 
   Słoik z wiśniami odstawiamy na 14 dni w ciemne i ciepłe miejsce. Codziennie kołyszemy słojem, odkręcamy na chwilę pokrywkę i znowu szczelnie zakręcamy. 
   W 14 dniu zlewamy zawartość nalewki do mniejszego słoika, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce. Do wiśni wlewamy pozostałą część (500ml) wódki i wsypujemy cukier. Kołyszemy słojem i zakręcamy. 
Odstawiamy w ciemne miejsce do rozpuszczenia się cukru i postępujemy identycznie jak w pierwszym etapie, czyli każdego dnia kołyszemy słojem, odkręcamy na chwilę pokrywkę i znowu szczelnie zakręcamy. 
Zwykle trwa to ok. 5 dni (rozpuszczenie cukru) i możemy go zlać do alkoholu, który zlaliśmy w pierwszym etapie, ale możemy jeszcze potrzymać do 10 dnia.
Zlaną nalewkę trzymamy jeszcze w słoju przez 2-3 dni w ciemnym miejscu i przefiltrowujemy ją przez gazę złożoną kilka razy (możemy użyć również filtr do kawy). 
Gotową nalewkę rozlewamy do szklanych butelek i zostawiamy do leżakowania na minimum miesiąc (można zdecydowanie dłużej), wtedy jest gotowa do picia.
Wiśnie z nalewki możemy wykorzystać do ciast, deserów lub zjeść solo. Aby móc je przechowywać na dłużej, należy je przełożyć do szklanego słoika i przesypać cukrem. Takie wiśnie trzymamy w lodówce.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz