poniedziałek, 15 sierpnia 2022

Przepis na nalewkę miętową - miętówkę

Domowa nalewka

Miętówka

     Nalewka to fantastyczna sprawa dla kogoś kto nie lubi wódki - Tak jak MY! Agnieszka wykombinowała,że przygotuje miętówkę...

👉Jak zrobić miętówkę❓ 

    Miętówka to chyba jedna z łatwiejszych i prostszych nalewek do zrobienia. Całość robi się w 3 etapach i w tym filmie etap I. 
    Zapraszamy na przepis na nalewkę ziołową czyli miętówkę!

Link do filmu z przepisem
 
 



Składniki:
  • 0,5 litra spirytusu 95%
  • 500ml przegotowanej wody
  • 250g cukru
  • ok. 70g świeżych gałązek z liśćmi mięty
Przygotowanie:
    Miętę dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie jeśli są długie gałązki, to tniemy na mniejsze kawałki. Mięta z ogrodu ma bardziej intensywny aromat i kolor, niż mięta z doniczki ze sklepu.
Potrzebny nam będzie słoik o pojemności około 2 litry. Na dno słoika wkładamy gałązki mięty i dociskamy do dna, zalewamy spirytusem, dobrze zakręcamy (co by procenty nie uciekły) i odkładamy słoik w ciemne miejsce na 2-3 dni (nie trzymamy dłużej bo nalewka zrobi się gorzka). Słoik możemy też szczelnie okryć ręcznikiem, aby nie było dostępu światła. Kilka razy w ciągu dnia poruszamy zawartością słoika. 
   W trzecim dniu wyjmujemy gałązki mięty ze słoika i możemy je wyrzucić. Ja jednak zalewam te gałązki (są sztywne od spirytusu) wodą aby wydobyć resztki spirytusu i aromatu, które tam zostały, a następnie tą wodę wlewam do słoja ze spirytusem. Wsypujemy cukier, zakręcamy i kilka razy potrząsamy słoikiem. Słoik odkładamy w ciemne miejsce i zostawiamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Jeśli cukier jest drobny, to zwykle trwa to 2 dni, a jak grubszy to ok. 3-4 dni. W ciągu dnia możemy zamieszać słoikiem aby przyspieszyć rozpuszczenie cukru.
   Po całkowitym rozpuszczeniu cukru nalewkę filtrujemy przez kilka razy złożoną gazę, lub filtr od kawy. Po filtracji nalewkę przelewamy do butelek lub do szczelnej karafki. Możemy taką nalewkę spożywać od razu, ale najlepiej jest ją zostawić na klika tygodni do przegryzienia się. 
   Taką nalewkę możemy przechowywać bardzo długo, jednak z czasem traci ona swój piękny zielony kolor i robi się brunatna (nie ma to jednak wpływu na smak).

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 12 sierpnia 2022

Przepis na chlebki naan

Chlebki naan z patelni

    My Polacy lubimy pieczywo i ja chyba jestem typowym polakiem bo też lubię. 
   Jak Agnieszka postanowiła zrobić pierwszy raz chlebki naan z kuchni indyjskiej, to się bardzo ucieszyłem. Nie tylko dlatego, że to pieczywo, lecz również pieczywo z tego powodu, że lobię eksperymenty i smakować, degustować, próbować wszytko co nowe... 

👉 Jak zrobić chlebek naan❓ 

    Zrobienie chlebków naan jest proste, bo proste jest zrobienie i upieczenie prawie każdego pieczywa. 
    Rozumiem, że prawie czyni wielką różnice, jednak chlebki naan są na prawdę proste w przygotowaniu. A ponieważ są to chlebki z patelni to również ten element jest prosty. Pac na patelnię, obrócić i zdjąć... 

  Zapraszamy na przepis na indyjskie chlebki naan

 

Link do filmu z przepisem
 

 


Składniki:
  • 350g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • pół szklanki kwaśnej śmietany (letniej)
  • 110ml letniej wody 
  • płaska łyżeczka cukru
  • 15g drożdży
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju 
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 11 sierpnia 2022

Przepis na ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z wiśniami.

Ciasto do kawy

    Ciasto drożdżowe, to jedno z najbardziej znanych ciast. Ciasto drożdżowe może występować w rożnych wariantach. Z dzieciństwa pamiętam ciasto drożdżowe z rodzynkami, a na naszym kanale jest np. ciasto drożdżowe z rabarbarem i ... 

👉Jak zrobić ciasto drożdżowe z wiśniami❓ 

    Najpierw trzeba iść do ogrodu i zerwać wiśnie... No dobra! Można też wiśnie kupić na bazarku lub w sklepie, a od biedy i w supermarkecie. Potem wiśnie myjemy i drylujemy, a cała reszta jest już w filmie... Zapraszamy na przepis na domowe ciasto drożdżowe z wiśniami.

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 400g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 20g drożdży
  • 2 czubate łyżki cukru (można dać więcej)
  • 240ml letniej słodkiej śmietanki (użyłam 12%)
  • 50g masła
  • 300g wiśni

Kruszonka:

     Dwie łyżki mąki, 2 łyżki cukru, masło o temp. pokojowej (tyle ile wchłonie mąka i cukier, ok. 2 łyżek). Wszystkie składniki palcami rozcieramy, aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).

Przygotowanie:
    Drożdże rozpuszczamy z cukrem i odrobiną śmietanki. Dodajemy mąkę i wlewając partiami śmietankę zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu całkowitego wchłonięcia masła i aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto ma być elastyczne i gładkie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej objętości.
   Gdy ciasto wyrośnie przekładamy do tortownicy (o średnicy 24cm) i rozprowadzamy po całej foremce.
   Wiśnie myjemy i wyciągamy pestki. Następnie rozkładamy je na cieście, a na wierzchu posypujemy kruszonkę. Ciasto zostawiamy do podrośnięcia na 15-20 minut. Gdy podrośnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra-dół). Pieczemy ok. 40-45 minut, ma być mocno rumiane. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tak na 10 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, odpinamy obręcz tortownicy i zostawiamy do wystudzenia.
 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 8 sierpnia 2022

Przepis na pastę z białego sera i szprotek


Pasta z białego sera i szprotek w pomidorach

 
    Pasta z sera białego i szprotek w pomidorach, to świetna alternatywa dla tych, którym znudził się twarożek... 

👉Jak zrobić pastę z białego sera i szprotek w pomidorach❓ 

    Przygotowanie jest tak proste, że wystarczy gnieść i mieszać. Nóż potrzebny jest tylko do pokrojenia szczypiorku i pokrojenia papryki o ile jej użyjemy. Jeśli jednak użyjemy papryki, to mamy wtedy gotowe kanapki keto. 
   Zapraszamy na przepis na pastę z sera białego i szprotek do kanapek keto.

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • puszka szprotek w pomidorach
  • 250g sera białego chudego
  • 2 czubate łyżki szczypiorku lub cebulę dymkę
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
    Ser i szprotki przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy szczypiorek, doprawiamy solą, pieprzem i całość dokładnie mieszamy i gotowe. 
Jeśli pasta jest zbyt sucha, to dodajemy trochę śmietany. 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 5 sierpnia 2022

Przepis na surówkę z cukinii i marchewki

Surówka z surowej cukinii.


    W ciągu roku mamy różne okresy i sezony. Raz mamy sezon na łyżwy i narty, innym razem na figurki z kasztanów, a jeszcze innym razem na cukinię. Skoro teraz nie można jeździć na nartach, chyba że wodnych, to weźmy się za cukinie. Na ten czas Agnieszka proponuje surówkę z cukinii i marchewki do obiadu. 

👉Jak zrobić surówkę z cukinii i marchewki❓ 

   Zrobić trzeba migiem bo ekipa głodna i akurat tą sałatkę do obiadu można zrobić bardzo szybko.  Wyskakujemy do ogródka po szczypiorek i cukinie i mamy surówkę z cukinii, a jak jeszcze jest marchewka, to jesteśmy już nie tylko szczęśliwi ale mega szczęśliwi. Zapraszamy na przepis na surówkę z cukinii.

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
    Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy szczypiorek, musztardę, śmietanę, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i gotowe.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 4 sierpnia 2022

Przepis na chlebek pita

Domowy chleb pita


     Kiedy pojawiły się pierwsze kebaby uwielbiałem je na grubym cieście. Kiedy zacząłem myśleć o wadze mój wzrok skierował się na cienkie ciasto. Natomiast kiedy zacząłem stosować dietę rozdzielną, kebab mógł zostać jako rezerwa na wyjeździe lub jako atrakcja... 
    Tak na prawdę, to nie pamiętam kiedy jadłem ostatni kebab... Taki kebab z ulicy lub restauracji bliskowschodniej. 

👉Jak zrobić chlebek pita❓ 

    Chlebek pita pojawia się u nas w domu na tyle często, że można zrobić sobie z niego śniadanie lub kolacje według własnego widzimisię. Taki kebab z samych warzyw bez dodatków białkowych. Który też spodoba się weganom i wegetarianom. Dziś Agnieszka proponuje przepis na chlebek pita by być nie zależnym od budki z kebabem... 
    Zapraszamy na przepis na chlebki pita...

Link do filmu z przepisem:
 

 



Składniki:
  • 400g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 250ml letniej wody
  • 15g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy/oleju
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 1 sierpnia 2022

Przepis na sałatkę z pęczakiem i burakami

Sałatka pęczak z burakiem


   Pyszna sałatka z pęczakiem i rukolą oraz pieczonymi burakami. Można też stwierdzić, że jest to sałatka z pieczonego czerwonego buraka, bo burak wpływa znacząco na smak tej sałatki... 

   👉 Jak zrobić sałatkę z pęczakiem i burakiem❓ 

   Sałatka z pęczakiem i burakiem jest prosta w przygotowaniu i zarazem wygląda bardzo ciekawie. Zapraszamy na przepis na sałatkę z kaszą pęczak i burakami!
 

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 200g kaszy pęczak
  • 3 małe buraki czerwone 
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • garść rukoli
  • 1 łyżka natki pietruszki 
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
   Kaszę pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu. 
   Buraki czerwone gotujemy lub pieczemy w piekarniku, a po wystudzeniu kroimy w kostkę.
   Rukolę i papryki porządnie myjemy. Papryki kroimy w kostkę.
   Potrzebna nam będzie wysoka salaterka. Na dno wkładamy rukolę, następnie buraki, paprykę czerwona i zieloną, kaszę, natkę pietruszki, polewamy octem, oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i gotowe.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 29 lipca 2022

Przepis na roladki faszerowane pieczarkami

Roladki z szynki faszerowane pieczarkami i jajkiem


    Kiedy zaczynałem stosować dietę rozdzielną zastanawiałem się jak zrobić kanapki białkowe. Z kanapkami na bazie chleba lub bułek nie było problemu bo dodawałem same warzywa. 
    Jednak kiedy potrzebny był posiłek białkowy chleb odpadał. Po jakimś czasie wpadłem na pomysł, że kanapki mogą zastąpić roladki 

👉Jak zrobić roladki faszerowane pieczarkami❓

    Na początku owijałem ćwiartkę ogórka kiszonego, a potem Agnieszka zaczęła wprowadzać inne opcje roladek i niektóre przepisy były już na blogu... 
    Jak się okazuje takie wersje kanapek białkowych są bardzo proste w przygotowaniu i będą ciekawym rozwiązaniem posiłku w menu diety keto i posiłku białkowego dla stosujących dietę rozdzielną.
    Zapraszamy na przepis na roladki faszerowane. 
 

Link do filmu z przepisem:

 



Składniki:
  • 250g pieczarek
  • 4 jajka (wielkość M)
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 2 łyżki dowolnego tłuszczu
  • 17 plastrów szynki (użyłam szynki z piersi indyka)
  • 2 duże łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
     Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Podsmażamy na tłuszczu do momentu wyparowania wody, a następnie zostawiamy do ostygnięcia.
    Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, studzimy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
    Jajka i pieczarki przekładamy do miski, dodajemy szczypiorek, majonez, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. 
    Na jednym boku szynki, kładziemy porcję farszu i zwijamy w rulonik. Roladki po przygotowaniu są od razu gotowe do jedzenia.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 28 lipca 2022

Przepis na sałatkę z kaszą pęczak

Sałatka z kaszą pęczak i awokado


   Sałatka, to rewelacyjny pomysł na śniadanie. Dziś Agnieszka robiła taką sałatkę z kaszą pęczak na śniadanie i przy okazji nagraliśmy dla Was przepis.

 👉Jak zrobić sałatkę z kaszą pęczak❓ 

   Sałatkę należy robić szybko, bo domownicy głodni, szczególnie gdy przed nagraniem nie było jeszcze śniadania. Tak na prawdę sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu i nie zajmuje wiele więcej czasu niż zrobienie kanapek... 
   Zapraszamy na przepis na sałatkę z kaszą pęczak.
 


Link do filmu z przepisem:
 



Składniki:
  • 150g kaszy pęczak
  • 2 świeże ogórki
  • 3 średnie pomidory
  • 1 awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4-5 łyżek oliwy 
  • 2 łyżki szczypiorku 
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
    Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu i zostawiamy do ostygnięcia.

Awokado obieramy ze skórki, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę. Zaraz po pokrojeniu skrapiamy sokiem z cytryny.
   Ogórek i pomidor również kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Po wymieszaniu sałatka jest gotowa do jedzenia.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 25 lipca 2022

Przepis na dżem z porzeczek

Dżem porzeczkowy


Domowy dżem porzeczkowy, to smak lata, dzieciństwa i wakacji u babci. Taki dżem różni się od dżemu, który kupimy w sklepie. Po pierwsze dlatego, że wiemy jakiej jakości dodamy owoców i o ile mniej będzie konserwantów i chemicznych dodatków. 

👉Jak zrobić dżem z porzeczek❓

 Aby zrobić dobry, zdrowy dżem należy obejrzeć przepis i wysłuchać porad Agnieszki. Sam musiał bym robić taki domowy dżemik z telefonem w ręku, krok po kroku i zwracać uwagę na szczegóły... Zapraszamy na przepis na domowy dżem z porzecze.
 

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • 1 kg porzeczek
  • 300g cukru (to jest minimum, można dodać więcej)
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 22 lipca 2022

Przepis na sos 1000 wysp

Sos tysiąca wysp

     Sos można nazwać duszą potrawy. To od niego zależy, czy warzywa, sałatka lub kawałek mięsa będą smaczne, smaczniejsze, czy jeszcze bardziej smaczne. 

👉Jak zrobić sos tysiąca wysp❓ 

    Przygotowanie sosu tysiąca wysp jest bardzo proste i szybkie. Tak na prawdę do krojenia jest tylko cebulka w drobną kostkę, a reszta składników to tylko mieszanie razem i przyprawianie solą i pieprzem. 
   Zapraszamy na przepis na sos 1000 wysp! 
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego lub łagodnego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • pół cebuli
  • 1 łyżeczka musztardy lub octu jabłkowego/winnego
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 20 lipca 2022

Przepis na zupę owocową - wiśniową

Zupa wiśniowa z makaronem

     Przychodzi lato, jest gorąco i często się nie chce jeść, a jednak powinno. Na taką okazję idealna jest zupa owocowa, którą można zjeść na ciepło jak i na zimno... Taki chłodnik wiśniowy!

👉Jak zrobić zupę owocową z wiśni z kluskami ❓ 

    Aby zrobić zupę owocową z wisienkami można wybrać dwie opcje. Albo będzie, to zupa z kompotu albo ze świeżych wiśni. Agnieszka wybrała świeże wiśnie prosto z wisienki... Nawet złapałem ją na gorącym uczynku i zapytałem:
 - Gdzie idziesz?
 - Rwać wiśnie🍒! - i poszła dalej energicznie machając plastikowym pojemnikiem, który potem zobaczyliście na filmie. 
   Umyła wiśnie i oznajmiła nagrywamy przepis... A resztę już znacie.
   Zapraszamy na przepis na zupę owocową z kluskami.
 

Link do filmu z przepisem:

 



Składniki:
  • 500g wiśni
  • 1 litr wody
  • erytrytol lub inne słodzidło do posłodzenia
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 
  • ewentualnie słodka śmietanka
  • gruby makaron (muszelki, świderki itp.)
Przygotowanie:
     Wiśnie myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy erytrytol (ilość dopasować do własnych preferencji smakowych). Stawiamy na kuchnię i czekamy aż się zagotuje. Od momentu zagotowania gotujemy ok. 4-5 minut na wolnym ogniu. Skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w kilku łyżkach wody i wlewamy pod koniec gotowania do garnka. Czekamy aż się zagotuje i zestawiamy garnek z ognia.
   Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
   Zupę podajemy z ugotowanym makaronem. Na talerz jeśli lubimy dodajemy słodką śmietankę (dodałam kilka łyżek śmietanki 30%).
   Taką zupę możemy zjeść na ciepło i na zimno. Idealnie pasuje na obiad w upalne dni.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 18 lipca 2022

Przepis na kalafior pieczony w piekarniku

Kalafior z piekarnika


    Jeszcze takiej formy kalafiora nie jadłem. Jeśli macie wątpliwość czy zrobić to szczerze polecam bo będziecie miło zaskoczeni. Agnieszce kalafior wyszedł super, a ponieważ przepis jest prosty to i wam też się uda... 

👉Jak zrobić kalafior pieczony w piekarniku❓

    Zrobienie tego kalafiora jest nie tylko proste, jest również szybkie! Tak szybkie że od razu trzeba włączyć piekarnik by się nagrzał. A potem robimy to co mówi Agnieszka... 
   Zapraszamy na przepis na kalafior z piekarnika.
 


Link do filmu z przepisem
 


Składniki:
  • 1 kalafior
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej
  • pół łyżeczki kminu mielonego
  • pół łyżeczki curry
  • 4-5 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
Kalafior dzielimy na różyczki, myjemy i osuszamy. Przyprawy: czosnek, paprykę, kmin i curry dokładnie mieszamy.
Kalafior przekładamy do miski, polewamy oliwą i potrząsamy aby oliwa znalazła się na każdej różyczce kalafiora. Następnie delikatnie solimy, pieprzymy i potrząsamy. Posypujemy połową przygotowanych ziół, potrząsamy i wsypujemy drugą połowę ziół i znowu dokładnie potrząsamy, aby każda różyczka kalafiora oblepiła się przyprawami.
Kalafior przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (różyczki mają być luźno rozłożone) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni (góra-dół). Pieczemy ok. 35 minut. Gdyby kalafior za szybko się zaczął mocno rumienić, to należy obniżyć temperaturę.
Taki pieczony kalafior pasuje do drugiego dania lub jako przekąska i świetnie do niego pasuje sos czosnkowy.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


piątek, 15 lipca 2022

Przepis na kawę mrożoną


Kawa mrożona

     Na pewno jestem kawoszem, lubię kawę i Agnieszka o tym wie. Gdybym miał wybór w życiu, kawa czy piwo to na bank wybrał bym kawę. Piwo smakuje mi tylko w lato, gdy jest gorąco, a piwo jest zimne... Jak wiadomo kawa też może być zimna, a nawet mrożona. Kawa mrożona, to świetna alternatywa dla gorącej porannej kawy, kiedy już słońce stanie w zenicie i daje po garach. Wtedy można wyciągnąć wcześniej przygotowane składniki z zamrażalnika i zrobić pyszną mrożona kawę.

👉Jak zrobić mrożoną kawę❓ 

    Aby zrobić kawę mrożoną, trzeba ją wcześniej zaplanować. W zamrażalniku mogą być przygotowane wszystkie składniki. Nie koniecznie tylko na jedną kawę. Do tego jeszcze wiaderko schłodzonego espresso w lodówce i mrożona kawa gotowa w moment, zanim nagrzeje się ekspres do kawy... Zapraszamy na przepis na mrożoną kawę.
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 150ml mleka (użyłam mleka migdałowego), może być też mleko skondensowane
  • ok. 80ml podwójnego espresso lub zaparzonej kawy rozpuszczalnej 
  • gałka lodów waniliowych lub śmietankowych
  • 7-8 kostek zamrożonej kawy
  • erytrytol, ksylitol lub cukier do posłodzenia kawy jeśli pijemy słodką
Przygotowanie:
Espresso po wystudzeniu wkładamy do lodówki aby się porządnie schłodziło. Jeśli pijemy kawę słodką, to należy posłodzić według własnych preferencji.
Szklankę, w której będziemy robić kawę należy włożyć na parę minut do zamrażarki.
Na dno szklanki wlewamy espresso, następnie dodajemy zimne mleko, wkładamy kostki zamrożonej kawy i mieszamy. Na końcu nakładamy gałkę lodów i gotowe. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 13 lipca 2022

Przepis na cebularze

Domowe cebularze

 
   Chodziły za mną cebularze, a za Oliwką to biegały truchtem... W końcu Agnieszka zdecydowała się na zrobienie by uszczęśliwić rodzinę. Tak w ogóle, to temat zaczął się po bułeczkach cebulowych, a przypomniało mi się przy okazji bułeczek z truskawkami, które wyglądały i robi się podobnie: https://youtu.be/hwu4iyckwwM 😃 

👉Jak zrobić cebularze❓ 

    Prawie tak samo jak bułeczki truskawkowe, a przynajmniej na pierwszy rzut oka tak się może zdawać... Jeśli chcecie poznać tajniki przepisu, to trzeba obejrzeć film. Zapraszamy na przepis na cebularze.
 

Link do filmu z przepisem




Składniki:
  • 480g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 290ml letniej wody
  • 20g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 4 spore cebule
  • 50g oleju plus dodatkowe 4 łyżki do zeszklenia cebuli
  • łyżka suchego maku 
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na 4 łyżkach oleju (ma tylko stracić surowy smak). Zdejmujemy z ognia, delikatnie solimy, pieprzymy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie wody plus cukier. Wsypujemy mąkę, dodajemy sól i wlewając partiami wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wlewamy olej i wyrabiamy do momentu aż ciasto wchłonie cały olej. Całość dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i będzie odchodzić od ręki i od miski. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości). 
   Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i kilka razy składamy/ugniatamy. Robimy wałek, dzielimy na 8 części i z każdego kawałka formujemy kulkę, którą spłaszczamy (rozciągamy) na placek o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowane placki układamy (zachowując odstępy) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym placku dnem szklanki wyciskamy kółko (dziurkę). Do każdej dziurki wkładamy cebulę. Brzegi bułeczek smarujemy wodą i posypujemy makiem. Zostawiamy na 10-15 minut do podrośnięcia.
   Piekarnik nagrzewamy na 210 stopni (góra-dół). Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 25 minut, aż brzegi będą rumiane.
Po upieczeniu bułeczki wyjmujemy i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Jemy jeszcze lekko ciepłe, chociaż na zimno również dobrze smakują.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
 
Subskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


poniedziałek, 11 lipca 2022

Przepis na sałatkę ziemniaczaną z fasolką szparagową


Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową.


    Sałatka ziemniaczana, to bardzo sycąca sałatka, która jest idealna na gorące dni bo jemy ją na zimno najlepiej prosto z lodówki... 
    Na naszym kanale jest już kilka przepisów na sałatki ziemniaczane, a dziś Agnieszka prezentuje nową wersję, czyli sałatkę ziemniaczaną z fasolką szparagową. Sałatka z fasolką szparagową, to fantastyczny przepis dla tych, którzy nie mogą jeść cebulki.

 👉Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z fasolką szparagową ❓

    Zamieniamy jeden składnik i sałatka z fasolką szparagową, to fantastyczny przepis dla tych, którzy nie mogą jeść cebulki. W poprzednich wersjach sałatki ziemniaczanej była cebula, a tym razem jej nie dodajemy i sałatka nabiera innego charakteru. Zapraszamy na przepis na sałatkę ziemniaczaną z fasolką szparagową.
 

Link do filmu z przepisem
 



 



Składniki:
  • 5 sztuk średnich ziemniaków
  • 200g fasolki szparagowej
  • 3-4 średnie ogórki kiszone
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu i wystudzeniu obieramy ze skórki. Jeśli to są młode ziemniaki wystarczy je tylko wyszorować (nie obierać) i ugotować. Ziemniaki kroimy w większe kawałki (takie na raz do buzi).
Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Fasolka ma być aldente. Po ugotowaniu przelać bardzo zimną wodą. Fasolkę kroimy w takie 3-4cm kawałki.
Ogórki kiszone kroimy w kostkę.
Z majonezu, śmietany, soku z cytryny plus przeciśnięty czosnek, sól i pieprz robimy sos - wszystko dokładnie mieszamy.
Wszystkie warzywa umieszczamy w misce: ziemniaki, fasolkę szparagową, ogórki kiszone, szczypiorek plus sos i dokładnie mieszamy. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba to doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatkę po zrobieniu należy schłodzić w lodówce (godzinę lub dłużej) i wtedy jest gotowa do jedzenia.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 8 lipca 2022

Przepis na sałatę ze śmietaną


Surówka z sałaty i szczypiorku.

 
W prostocie tkwi geniusz i właśnie Agnieszka przypomniała sobie o jednej z najprostszych surówek jakie można zrobić z sałaty na obiad. Taką surówkę do obiadu znam od dzieciństwa i zawsze mi bardzo smakowała bo była: "mokra". Można ja zjeść od razu, gdy jeszcze chrupie oraz jak zmięknie i to była moja ulubiona wersja, czyli taka sflaczała... 

👉Jak zrobić SURÓWKĘ z sałaty❓ 

Surówkę z sałaty, niektórzy nazywają sałatką z sałaty, nie ważne jednak jak to nazwiemy, ważne by zrobić smacznie. Kilka składników, porwanie sałaty, doprawienie i zrobione. Czyli błyskawiczna surówka Zapraszamy na przepis na sałatkę z sałaty.
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • sałata masłowa lub inna
  • kilka łyżek gęstej śmietany
  • 2 łyżki szczypiorku 
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
     Sałatę myjemy i osuszamy. Najlepiej jest odwirować w wirówce. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy szczypiorek, sól, pieprz i śmietanę (tyle aby kawałki sałaty po wymieszaniu były oblepione śmietaną). Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe.
     Surówka z sałaty najlepiej smakuje zaraz po zrobieniu (jest chrupiąca), bo gdy leży robi się sflaczała.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 6 lipca 2022

Przepis na racuchy drożdżowe z truskawkami


Racuchy z truskawkami

   Racuchy drożdżowe jakie są każdy widział...    Racuchy to przysmak dzieciństwa, wspomnienie babcinej kuchni, deser świąteczny lub na niedzielę.
   Tym razem mamy do czynienia z nowym pomysłem Agnieszki, czyli racuchy z truskawkami. Dlaczego? Bo Agnieszka jest fanką truskawek, więc nie może zabraknąć racuchów z truskawkami.

👉Jak zrobić racuchy drożdżowe z truskawkami❓ 

   Racuchy to przysmak od pokoleń, a w zależności od pory roku i sezonu na konkretne owoce mogą być one urozmaiceniem dla fanów racuchów. Krótko mówiąc można je zrobić z różnymi owocami... Zapraszamy na przepis na racuchy drożdżowe z truskawkami.
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 2 szklanki mąki o pojemności 250ml (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 15g drożdży
  • 1 łyżka cukru lub więcej jeśli lubimy bardziej słodkie 
  • 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam owsianego)
  • ok. 200-250g truskawek 
  • tłuszcz do smażenia 
Przygotowanie:
   Do miski wkładamy drożdże, cukier i wlewamy trochę mleka aby rozpuścić drożdże. Następnie wsypujemy mąkę, resztę mleka i dokładnie mieszamy.
   Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Mieszamy i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. 
   Gdy minie pół godziny rozgrzewamy na patelni olej (wlewamy tylko tyle aby dno było przykryte) i smażymy racuchy (jedna łyżka ciasta, to jeden racuch). Racuchy smażymy na średniej mocy palnika, gdy z jednej strony się zarumienią, to obracamy na drugą stronę. Smażąc racuchy, co którąś partię dolewamy odrobinę oleju. Racuchy po upieczeniu możemy posypać zmielonym erytrytolem lub zwykłym pudrem i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 3 lipca 2022

Przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem

Ciasto z rabarbarem i budyniem


   Jest sezon na rabarbar, a ja lubię rabarbar. Ciasto z budyniem i rabarbarem było przepyszne - skomentowała Oliwka, gdy zapytałem, co mam napisać? To fakt jest sezon na rabarbar i był już kiedyś przepis na ciasto z rabarbarem, a teraz nowa odmiana i mamy ciasto z rabarbarem i budyniem. 

👉Jak zrobić ciasto z rabarbarem i budyniem ❓

   Tak jak Agnieszka i zwróćcie uwagę na wskazówki, bo bez nich nie wyjdzie tak pyszne ciasto... Zapraszamy na przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem.
 

Link do filmu z przepisem:
 
 



Składniki:
  • ok. 400-450g rabarbaru
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (na 0,5 litra mleka)
  • 3 łyżki erytrytolu lub innego słodzidła
  • 750ml mleka roślinnego (użyłam owsianego)
  • 350g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 200g masła
  • 50g smalcu lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Przygotowanie:


   Dwa budynie należy ugotować w 750ml mleka. Budynie rozprowadzamy w 2/3 szklanki mleka, a resztę należy zagotować z erytrtolem, (ksylitolem, cukrem). Ilość słodzidła należy dopasować według własnego uznania. Do gotującego się mleka wlewamy budynie. Całość dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu aż się chwilę pogotuje i zestawiamy z ognia aby wystudzić.
Z mąki, masła, smalcu (masło i smalec w temperaturze pokojowej), śmietany i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt sypkie, to dodać jeszcze łyżkę śmietany. 
   Ciasto dzielimy na dwie części, 2/3 do wyłożenia dna brytfanki, a 1/3 do zamrożenia i starcia na wierzchu ciasta.
   Brytfankę o wymiarach (20/35cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem dno i dookoła brytfanki robimy również rant (bok). 
   Wylepioną ciastem brytfankę wkładamy do lodówki i czekamy na wystudzenie budyniu i zamrożenie ciasta do starcia.
   Łodygi rabarbaru myjemy i obieramy z tej twardej skórki, a następnie kroimy na ok. 3-4cm kawałki.
Gdy mamy wszystko już gotowe, to do brytfanki wylewamy zimny budyń. Na budyń układamy kawałki rabarbaru (lekko wciskając) i na wierzchu ścieramy zamrożone ciasto. 
   Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (góra-dół) i pieczemy 45 minut lub dłużej jeśli jest taka potrzeba. Ciasto ma być mocno rumiane. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ciasto możemy posypać zmielonym erytrytolem lub zwykłym cukrem pudrem.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 1 lipca 2022

Przepis na sałatkę makaronową z brokułem

 

Sałatka makaronowa z brokułami

 
- Jaką rolę w życiu człowieka spełnia sałatka makaronowo-brokułowa? Zapytaj się mamy 
- Oliwko! Zaspokaja głód, zdrowa bo zawiera czosnek i sycąca bo zawiera makaron. 
-Tato jaką role w życiu człowieka spełnia sałatka makaronowa z brokułem, którą zrobiła mama? 
- Jest świetnym urozmaiceniem dla biegaczy na pasta party przed maratonem... 
A jakie jest Wasze zdanie? 

👉Jak zrobić sałatkę makaronowo-brokułową ❓

 Obejrzyjcie przepis i zróbcie tak jak Agnieszka robi, a na pewno będziecie zadowoleni... Zapraszamy na przepis na sałatkę z brokułami.
 

Link do filmu z przepisem
Sałatka makaronowa z brokułem -Szybka sałatka na pasta party -Przepis na sałatkę na imprezę -325





Składniki:
  • 1 brokuł
  • puszka kukurydzy
  • 350g grubszego makaronu (kolanka, muszelki, kokardki itp.)
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Brokuł dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie lub na parze (ma być aldente). Ja gotowałam na parze przez 5 minut. Po ugotowaniu należy brokuł przelać zimną wodą w celu zahartowania. Następnie brokuł kroimy na mniejsze kawałki.
   Kukurydzę odsączamy z zalewy.
   Z majonezu, śmietany, przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu robimy sos.
Makaron, brokuł, kukurydzę wkładamy do miski, dodajemy sos i wszystko dokładnie mieszamy. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba, to doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Sałatkę wkładamy do lodówki na około godzinę aby się schłodziła i jest gotowa do jedzenia.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗